Parlant de música

 • Concert d'onomatopeies
  Escolta àudio

  Concert d'onomatopeies

  Una onomatopeia és una 'paraula formada a imitació d'un so natural'. Les onomatopeies se solen improvisar, però amb les que estan recollides als diccionaris gairebé podríem formar una orquestra. Provem-ho?

 • "Sentir" i "sentir-hi" no és ben bé el mateix
  Escolta àudio

  "Sentir" i "sentir-hi" no és ben bé el mateix

  Hi ha una mena de progressió entre "sentir-hi", "sentir" i "escoltar": possibilitat física de percebre ="sentir-hi"; percebre ="sentir"; sentir posant-hi voluntat i atenció="escoltar". Si les orelles ens rutllen prou o si el soroll no ens ho impedeix, hi sentim. Si hi sentim, podem sentir la música que sona. I si ens agrada i ens interessa, també podrem escoltar-la amb atenció, per delectar-nos en tots els seus matisos!

 • Noms híbrids històrics
  Escolta àudio

  Noms híbrids històrics

  Alguns noms es transformen amb la trajectòria vital de qui els porta. Per exemple el de Chopin, que va néixer a Polònia com a Fryderyk Franciszek Chopin i va morir a París conegut com a Frédéric-François Chopin. Igualment, l'hongarès de naixement Ferenc Liszt va acabar sent conegut com a Franz Liszt després de viure molts anys a Àustria i Alemanya. Händel va néixer a Alemanya i va acabar vivint a Londres; aquí el coneixem amb la forma alemanya del nom.

 • El joc de tocar
  Escolta àudio

  El joc de tocar

  En algunes llengües 'tocar un instrument' i 'jugar' s'expressen amb un mateix verb: "jouer", "play", "spielen"...

 • Les parts del violí
  Escolta àudio

  Les parts del violí

  Un recorregut pel violí i els noms de les peces que el formen, des de la voluta fins al botó. Sense oblidar-nos de la sordina!

 • El nom de les notes musicals
  Escolta àudio

  El nom de les notes musicals

  Al segle XI el monjo benedictí Guido d'Arezzo va idear el solfeig i el tetragrama, i també va sistematitzar la notació musical actual, en què cada nom de nota és una síl·laba: do re mi fa sol la si.

 • Interferències en la pronúncia de noms propis
  Escolta àudio

  Interferències en la pronúncia de noms propis

  Als nostres mitjans, el criteri general és pronunciar els noms estrangers respectant al màxim la fonètica original, però sense que sembli que canviem de llengua només per pronunciar el nom en qüestió. Ens acostem a la pronúncia original partint dels fonemes catalans. Per això, per no perdre la naturalitat, de vegades simplifiquem una mica la pronúncia original. Això sí: vigilem que no hi interfereixin terceres llengües. Evitem l'error de pronunciar a la castellana els noms portuguesos, o a l'anglesa els noms francesos i alemanys!

 • Onomatopeies nadalenques
  Escolta àudio

  Onomatopeies nadalenques

  "Fum, fum, fum", "Tam patamtam", "ram pataplam", "xerrampim, xerrampim, xerrampó", "xiu xiu xiu", "be be be", "bub bub bub", "rony rony rony"... Les nostres nadales són plenes d'onomatopeies! Com és, això?

 • Lapsus nadalencs
  Escolta àudio

  Lapsus nadalencs

  Alguns errors de llengua reapareixen cada Nadal... Repassem-ne uns quants?

 • Del gramòfon a l'streaming
  Escolta àudio

  Del gramòfon a l'streaming

  Recorregut per la terminologia dels enregistraments de so, des de la capsa de música fins a l'streaming, passant pel magnetòfon i els CDs.

 • "Tan ric tan ric, fa músic"
  Escolta àudio

  "Tan ric tan ric, fa músic"

  Curiosament, el refranyer insisteix a relacionar la professió de músic amb els diners. Veurem com.

 • Notes diacrítiques
  Escolta àudio

  Notes diacrítiques

  A propòsit dels canvis ortogràfics en accentuació presentats per l'IEC el novembre del 2016. Pel que fa a les notes musicals, tot queda igual: cap de les notes s'escrivia ni s'escriu amb accent.

 • Arpegiant
  Escolta àudio

  Arpegiant

  La paraula "arpegi", la successió de sons d'un acord, ve de l'italià i deriva d'"arpa". Per tocar l'arpa i altres instruments, els dits són bàsics. Avui parlem dels noms dels dits de la mà, que més enllà de l'arpa tenen una funció bàsica en la interpretació musical.

 • Etimologia de la cobla
  Escolta àudio

  Etimologia de la cobla

  Etimologia de diverses paraules relacionades amb la cobla i la sardana. Voleu saber d'on venen "cobla", "sardana", "colla", "tible", "tenora" o "verra"?

 • Italianismes del cant
  Escolta àudio

  Italianismes del cant

  Moltes paraules del cant tenen origen italià: soprano, mezzo, bel canto, prima donna, òpera, ària...