Parlant de música

 • Cànons i canons
  Escolta àudio

  Cànons i canons

  "Cànon", "canya", "canònic", "canonge", fins i tot "canó"... totes aquestes paraules tenen al darrere una paraula grega.

 • Trencada com en una canÇó
  Escolta àudio

  Trencada com en una canÇó

  La lletra "ç" (la ce trencada) no es llegeix igual en totes les llengües. En les més pròximes sona com en català, essa sorda, però si ens allunyem una mica i arribem al turc, el kurd o l'albanès, la lletra "ç" representa el so africat que nosaltres escrivim amb "tx".

 • La calaixera més musical
  Escolta àudio

  La calaixera més musical

  On desarem tots els accessoris de la música? El lloc més adequat podria ser el que en francès anomenen "chiffonier", que en català estàndard és un "xifonier" però que més d'un anomena "simfonier".

 • Primer se li acaben les cançons que la cantera
  Escolta àudio

  Primer se li acaben les cançons que la cantera

  Si a l'arrel del verb "cantar" hi afegim el sufix "-era", que vol dir 'ganes de', en surt "cantera", que vol dir 'ganes de cantar'. "Cantera" en català no té res a veure amb la mateixa paraula en castellà. En català, el lloc d'on s'extreuen pedres és la "pedrera", i d'on sorgeixen els esportistes que arriben al primer equip en diem el "planter". Aplicant la regla d'arrel verbal + sufix "-era" sorgeixen tot de paraules, i algunes les podem relacionar amb la música.

 • Per molts anys!
  Escolta àudio

  Per molts anys!

  Podem dir que Catalunya Música 'fa trenta anys'. O bé que 'és el seu aniversari'. O que 'fa els anys el 10 de maig'... Fins i tot podem dir que 'compleix trenta anys'. Podem dir la mateixa cosa de diferents maneres. Ara, el que no hem de dir mai és que és el seu *"cumpleanys"! Avui la cosa va d'aniversaris i felicitacions, pels trenta anys de Catalunya Música.

 • L'hora dels aplaudiments
  Escolta àudio

  L'hora dels aplaudiments

  Picar de mans per mostrar alegria és un gest universal que compartim persones i micos. Ens surt per instint. I alhora és un acte social, una convenció, per mostrar aprovació col·lectivament, per exemple al final d'un concert. De picar de mans o aplaudir també en diem batre de mans. I, sobretot en llenguatge infantil, fer ballmanetes o fer mamballetes.

 • Epònims de la música
  Escolta àudio

  Epònims de la música

  Un epònim és una paraula que ve d'un nom de persona. Per exemple, són epònims l'acte de protesta anomenat boicot, el gos dobermann i el jerseiet que coneixem com a rebeca. Avui parlem d'epònims musicals.

 • No ens aixafeu la guitarra!
  Escolta àudio

  No ens aixafeu la guitarra!

  "Aixafar la guitarra" és una frase feta que no significa literalment "esclafar un instrument de corda", sinó "desbaratar-li els plans a algú", i té unes quantes expressions sinònimes.

 • Bisos i propines
  Escolta àudio

  Bisos i propines

  Tot i que funcionen com a sinònims, podríem distingir entre "bis" (peça repetida) i "propina" (peça nova). I també n'hi ha que distingeixen entre "bis" (peça repetida) i "plus" (peça nova).

 • Dos pianos iguals, però diferents!
  Escolta àudio

  Dos pianos iguals, però diferents!

  La paraula "piano" és un manlleu amb dos usos ben diferenciats en l'àmbit musical: el nom d'instrument (substantiu) i l'indicador de tempo (adverbi). Encara que s'escriuen igual, en català oriental no es pronuncien ben bé igual.

 • Els valors de la jota
  Escolta àudio

  Els valors de la jota

  La jota, com a ball i com a lletra, té múltiples lectures.

 • Mandra cançonera
  Escolta àudio

  Mandra cançonera

  "Cançons", "cançoneria" i "cançoner" tenen a veure amb "mandra" i "romanços". Sabeu allò que diu que els esquimals tenen centenars de paraules per designar els diferents tipus de neu? Doncs els catalans tenim un munt de paraules per designar els cançoners o gansoners!

 • Instruments onomatopeics
  Escolta àudio

  Instruments onomatopeics

  Molts instruments, pel nom que reben, ens remeten al so que fan. Els d'instruments de vent solen contenir sons fricatius i els de percussió, oclusius i bilabials.

 • Diesi i anacrusi
  Escolta àudio

  Diesi i anacrusi

  Pronúncia, gènere i nombre d'algunes paraules acabades en "-si".

 • Noms híbrids contemporanis
  Escolta àudio

  Noms híbrids contemporanis

  Pronúncia de músics argentins vinculats, per origen o vivències, a diversos països: Ástor Piazzolla, Martha Argerich i Alberto Ginastera.