Parlant de música

 • El busuqui i els sistemes d'escriptura
  Escolta àudio

  El busuqui i els sistemes d'escriptura

  Cada llengua és un sistema organitzat d'expressió, amb regles pròpies. I aquesta expressió, que primordialment és oral, parlada, de vegades queda fixada gràcies a l'escriptura.

 • El sacabutx
  Escolta àudio

  El sacabutx

  Parlem d'un instrument de música antiga antecessor del trombó de vares: el sacabutx. Tots dos s'assemblen força, però el sacabutx és una mica més petit.

 • El sirtaki i els xenismes
  Escolta àudio

  El sirtaki i els xenismes

  Parlem d'una dansa popular que representa arreu del món la cultura de Grècia i que s'ha convertit en una de les atraccions turístiques del país. Molts coneixem el sirtaki de la pel·lícula "Zorba el grec", on el vitalista Zorba aconsegueix que Basil, un anglès més aviat seriós, acabi ballant amb ell en una platja.

 • L'acordió
  Escolta àudio

  L'acordió

  L'acordió és un instrument portàtil que "omple" qualsevol escenari, sigui d'interior o a l'aire lliure. Ell tot sol fa melodia i acompanyament i, tant si és cromàtic com si és diatònic, se'l sent de força lluny.

 • Rèquiem
  Escolta àudio

  Rèquiem

  Encara falta per arribar a Nadal amb el seu "pas de pardal". És temps de malenconia, d'introspecció, i també de rèquiems, composicions a partir del text de la missa de difunts. La paraula "rèquiem" és un llatinisme ja adaptat, que escrivim i pronunciem en català. L'escrivim amb accent greu sobre la primera "e". Si no fos per això, la paraula catalana seria idèntica a la llatina de la qual prové, "rĕquiem" [rékwiem]. Fixem-nos que la pronúncia llatina és diferent de la catalana. En català oriental, [rɛ́kiəm]; en occidental, [rɛ́kiem]. En llatí, [rékwiem].

 • Els pedals del piano
  Escolta àudio

  Els pedals del piano

  Sabeu quants pedals té un piano? Doncs en sol tenir dos o tres, però n'hi ha que en tenen només un, i d'altres, més de quatre. Varia segons l'època de l'instrument i segons si el piano és de cua o de paret.

 • El fado
  Escolta àudio

  El fado

  Segurament tots hem viscut moments del que en portuguès anomenen SAUDADE, un sentiment difícil de definir. Podríem dir que és una barreja de tristesa, enyorança dolça i dolor de l'ànima. La paraula SAUDADE ve del llatí SOLITAS [sólitas], 'soledat', i està molt lligada al fado, un gènere musical que s'ha convertit en una icona de Portugal.

 • Melismes
  Escolta àudio

  Melismes

  El cant gregorià és un cant litúrgic utilitzat per l'Església cristiana d'Occident des de l'edat mitjana. El nom li ve del papa Gregori I, a qui alguns atribueixen l'organització d'aquest tipus de cant.

 • El diapasó
  Escolta àudio

  El diapasó

  Parlem del diapasó, aquella vareta metàl·lica que molts directors s'acosten a l'orella per donar el to als cantaires abans de començar. Si heu cantat mai en una coral, segur que heu vist fer aquest gest de picar la vareta i escoltar-se-la atentament.

 • La trompa d'Eustaqui
  Escolta àudio

  La trompa d'Eustaqui

  Hem parlat de trompes més d'una vegada. De l'instrument que es diu trompa, de l'enganyosa trompa marina, de la sorollosa trompeta i del greu trombó. En canvi, fins ara no havíem al·ludit a Bartolomeo Eustachi, un anatomista del segle XVI que va estudiar a fons les orelles, i que per això dona nom a les trompes d'Eustaqui. Avui repassarem què hi ha a l'orella que fa que sentim la música.

 • El calderó
  Escolta àudio

  El calderó

  Després de la pausa de l'estiu, tornem al "Parlant de música" encara amb la calor a sobre. És que n'hem passat molta, de calda, aquest any! El substantiu "calda" té l'origen en l'adjectiu antic "cald calda", que vol dir 'calent' i ve del llatí vulgar "caldus".

 • L'ukelele o ukulele
  Escolta àudio

  L'ukelele o ukulele

  Parlem d'un instrument que ens transporta a platges paradisíaques. Anem cap a Hawaii, unes illes del Pacífic que ens fan venir al cap collarets de flors, camises llampants i danses com el HULA. I si parem bé l'orella, també sentirem el so brillant de l'ukelele, una mena de guitarra menuda de quatre cordes.

 • Kumbaià
  Escolta àudio

  Kumbaià

  Ara fa cinquanta anys, el maig del 68, es va fer al Parc de la Ciutadella de Barcelona el Primer Festival de Folk. El KUMBAYÀ* és una de les cançons que s'hi van cantar. A la introducció d'aquest espiritual negre (al disc FESTIVAL FOLK), Xesco Boix explicava que KUMBAIÀ* vol dir "Vine aquí", i que ve d'una frase en anglès. "Come by here", dit amb l'accent dels negres americans dels estats del sud, es converteix en KUMBAIÀ.

 • Música i lletres
  Escolta àudio

  Música i lletres

  Hem parlat més d'un dia de la relació entre la música i els números, però, en canvi, no hem parlat gaire de les lletres, i ja tocaria. Perquè en la música i en la llengua la part essencial és sonora, però totes dues troben en l'escriptura una eina important.

 • "Flamenco" o "flamenc"?
  Escolta àudio

  "Flamenco" o "flamenc"?

  Alguna vegada ens han preguntat: "De la música flamenca, l'andalusa, n'hem de dir flamenc, en català, o flamenco, en castellà?" La resposta és molt clara: flamenc.