MeteoTerra J. Puig

  • MeteoTerra + MeteoTaula 155- Què és el PIC Vallès?
    Escolta àudio

    MeteoTerra + MeteoTaula 155- Què és el PIC Vallès?

    Fusionem les seccions agrícola i gastronòmica per parlar d'aquesta associació que es dedica a la producció ecològica i als grups de consum al Vallès Occidental. Per abordar-ho, ho fem a tres bandes: En primer lloc, Olivier Chantry, de Cal Notari. Ell és un jove pagès que des de fa 3 anys fa horta ecològica a Sant Boi dins del Parc Agrari del Baix Llobregat i fa venda directa a cooperatives de consum. En segon lloc, Marc Montlló, productor d'horta ecològica al Centre de Jardineria l'Heura de Terrassa i membre de PiC Vallès, i, per últim, Imma Roca, de la Fleca Roca de Sabadell. Pregunta: Pic, aquest espai de trobada de productors ecològics, a quina comarca desenvolupa la seva activitat? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 152- Innovacions en l'agricultura
    Escolta àudio

    MeteoTerra 152- Innovacions en l'agricultura

    Xavier Coll ens posa al corrent sobre l'última hora de les innovacions tecnològiques en el sector de l'agricultura al nostre país. Quines són les més importants, i quins són els sectors més representatius? Quins avantatges comparatius impliquen aquestes innovacions? Descobrim amb ell les potencialitats i les expectatives que ofereixen. (Foto: Escola Agrària de Manresa) Pregunta: Les innovacions en el sector primari n'afavoreixen la internacionalització? Premi: Un lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 151- Per què cada cop consumim més ametlla?
    Escolta àudio

    MeteoTerra 151- Per què cada cop consumim més ametlla?

    Tornem a tenir amb nosaltres l'enginyer agrònom i col·laborador del programa Xavier Coll perquè ens expliqui els batecs del sector primari al nostre país. Avui fem referència a l'ametlla, com un producte de consum a l'alça. Quines causes hi podem atribuir? Quina és la previsió de la collita actual? (Foto: Angelina Llop) Pregunta: Quina població de l'Urgell celebra anualment la Fira de l'Ametlla? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregarà a l'establiment més pròxim al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoEscapades + MeteoAmbient + MeteoTerra- 147- Especial vehicle elèctric
    Escolta àudio

    MeteoEscapades + MeteoAmbient + MeteoTerra- 147- Especial vehicle elèctric

    Dimarts 15 de setembre va entrar en vigor la gratuïtat dels peatges de la Generalitat per als vehicles elèctrics. Quins són els avantatges i inconvenients per aquest tipus de vehicles? Per tractar aquesta realitat des de molts punts de vista, hem cohesionat 3 seccions per fer una taula rodona amb diferents agents implicats. Tenim 6 convidats: en Ramon Pruneda; Director de LIVE; Maria José Sarrias, Cap qualificació ambiental Generalitat; en Carles Delgado; Tècnic especialista vehicles elèctics Nissan; en Joan Maria Bigas: Director Mobilitat AMB i en Lluis Morer: cap programa eficiència energètica Institut Català de l'Energia. Pregunta: Quan em costarà la zona blava o verda de Barcelona amb el cotxe elèctric? Premi: 2 bitllets d'anada i tornada pel cremallera de Montserrat, gentilesa de FGC. + 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 143 - Jordi Puig: Llibre "Hort del segon origen"
    Escolta àudio

    MeteoTerra 143 - Jordi Puig: Llibre "Hort del segon origen"

    Ens visita en Jordi Puig, pagès de vocació i doctor en Ciències Ambientals especialitzat en canvi climàtic i canvi global. Ens presenta aquest llibre, que té un estret lligam amb el "Mecanoscrit del segon origen". Es tracta d'un inventari inèdit amb més de 500 varietats locals catalanes d'hortalisses i fruiters, en què podreu trobar consells sobre com plantar-les, conrear-les o fins i tot on comprar-ne llavors. Voleu descobrir l'horticultura del futur amb arrels del passat? En Jordi ens ho va explicant! Pregunta: En quin calendari es fan visibles els efectes del canvi climàtic? Premi: 1 ampolla de cava rosat Trepat, tipus brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 133- Pep Alsina; membre d'Unió de Pagesos del sector de la llet
    Escolta àudio

    MeteoTerra 133- Pep Alsina; membre d'Unió de Pagesos del sector de la llet

    Avui, la Terra ve carregada de ramaderia en general i del sector lleter en particular. Fa poques setmanes vàrem conèixer la notícia que el govern català ha decidit regular la venda de llet crua de vaca, directament del ramader al consumidor; d'acord amb la normativa de la Unió Europea. El sindicat apunta i reivindica que aquesta pràctica es desenvolupa amb normalitat a Itàlia, França i Alemanya des del 2008. El decret regulador d'aquest aspecte ha de sortir publicat abans de l'estiu, i quedaran pendents ultimar registres i controls de venda. De tot això en Pep Alsina, pagès i membre de la Unió de Pagesos- sector de la llet. Pregunta: La llet crua directa del productor de quin tipus és? Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 131- Escola Agrària de Tàrrega. Nova pagesia
    Escolta àudio

    MeteoTerra 131- Escola Agrària de Tàrrega. Nova pagesia

    Ens desplacem a la capital de l'Urgell per conèixer més a fons l'Escola Agrària de Tàrrega i el concepte de la "nova pagesia". Tenim amb nosaltres Ramon Cuadros, director d'aquest organisme, i Montse Roca, alumna del cicle formatiu de grau mitjà semipresencial. En Ramon ens explica les funcionalitats d'una escola agrària, i les peculiaritats que la fan diferent. Amb la Montse, parlem d'aquest cicle formatiu que forma part de l'oferta de cursos d'aquest organisme, amb una gran vocació sectorial. Pregunta: De qui depèn l'Escola de Capacitació Agrària? Premi: Lot de Revistes Art-e-sans + un clauer de Catalunya Ràdio >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra + MeteoEscapades + MeteoAmbient 126 - Mobilitat sostenible amb els ulls de Santi Vila
    Escolta àudio

    MeteoTerra + MeteoEscapades + MeteoAmbient 126 - Mobilitat sostenible amb els ulls de Santi Vila

    Tenim amb nosaltres el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat perquè ens expliqui la seva visió sobre la mobilitat sostenible a Catalunya. Amb ell parlem de les infraestructures pendents a casa nostra: el desdoblament de la R3, la llançadora a l'aeroport, els accessos ferroviaris al port, el quart cinturó, etc. En Santi ens dóna respostes a les qüestions relacionades amb el transport i contaminació, gravàmens en la mobilitat privada, present i futur del transport públic i el model de país que tenim. On som? Cap a on anem en termes de mobilitat sostenible? Pregunta: com se'n diu, de la plataforma per a la implementació del vehicle elèctric? Premi: 2 bitllets per al cremallera de Núria, gentilesa del FGC >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra-MeteoEscapades-MeteoAmbient 125- Quin combustible prefereixen els taxistes?
    Escolta àudio

    MeteoTerra-MeteoEscapades-MeteoAmbient 125- Quin combustible prefereixen els taxistes?

    Aquest dijous encetem una sèrie de seccions fusionades per tractar de forma àmplia, plural i integrada la mobilitat elèctrica. Comencem i ho fem des de l'òptica dels taxistes: Carles Casanovas (taxi elèctric) José González (taxi híbrid) Josefa Maraver (taxi gas) i Diego Casar (taxi dièsel), amb el nostre periodista ambiental José Luis Gallego. No us perdeu aquest debat on traurem l'entrellat dels peròs i contres de la mobilitat elèctrica en el sector dels taxistes. Dues clàusules: Carles Casanovas és el primer taxista elèctric de Barcelona o Diego Casar porta més de 700.000 km recorreguts. Pregunta: Quin dels quatre vehicles consumeix menys? Elèctric-híbrid-gas o dièsel. Premi: Caixa de llauna negra, amb dues ampolletes de cava rosat Bayanus 375, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 124-Jaume Torras: Hortet delbaix
    Escolta àudio

    MeteoTerra 124-Jaume Torras: Hortet delbaix

    Avui us expliquem el cas d'un grup empresarial que té origen a més de 5 generacions de pagesos als camps d'horta del Baix Llobregat, on han anat cultivant gran varietat d'hortalisses. Durant més de 100 anys han abastit alguns mercats de Barcelona i a partir del 2004 s'han especialitzat en dos àmbits: la venda al detall (Hortet del Baix) i el subministrament a restaurants (Fructus). El 2010, aquestes dues empreses s'uneixen per formar el Group Fructusweb. Ens expliquen que tenen un calendari amb planificació estacional de cada producte i han creat un nou concepte: 'personal farmer'. Voleu descobrir en què consisteix? Pregunta: Quina és la fruita estrella de l'Hortet del Baix? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 121 - Josep Cots, enginyer agrícola i pagès del Bages
    Escolta àudio

    MeteoTerra 121 - Josep Cots, enginyer agrícola i pagès del Bages

    Avui ens desplacem al cor de la Catalunya central, concretament, al Bages. Amb en Josep Cots parlem del món agrícola a les comarques centrals, que és molt potent malgrat que quedi una mica diluït per altres regions catalanes mediàticament més populars pel que fa al sector primari. Les explotacions agrícoles han estat històricament combinades amb el sector secundari, fet que donava una riquesa molt important. Fem un repàs a la història, la geografia, el territori i a l'experiència de l'enginyeria agrícola bagenca. Pregunta: Les fortes ventades poden afectar el cereal? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 116- Enric Moral, el pagès més jove de la Catalunya Central
    Escolta àudio

    MeteoTerra 116- Enric Moral, el pagès més jove de la Catalunya Central

    Aquest dijous ens visita el pagès més jove de la Catalunya Central, el navarclí Enric Moral. Ens explica des dels seus ulls empírics com veu el sector primari a Catalunya i com gestiona les seves finques i explotacions. Vols saber quin és el modus vivendi d'un pagès jove que treballa i gestiona la terra? Ens ho explica fil per randa en una conversa molt distesa i entretinguda. Pregunta: El nostre convidat d'avui és el més jove de quina zona de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Josep Mestre, pagès ecològic
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Josep Mestre, pagès ecològic

    Avui marxem a cavall de l'Anoia i la Conca de Barberà, al límit de les boires denses hivernals on hi viuen en Pep Mestre i la seva dona, que tenen una petita empresa de producció ecològica. Ens expliquen què conreen i com ho fan, així com els mètodes agrícoles que fan servir per fomentar la bona qualitat dels llegums i cereals. Ells són un exemple de fixació de gent a les comarques rurals: viure, tirar endavant i crear un mosaic agrari competitiu fent el teu petit negoci, oferint productes de quilòmetre zero, de qualitat, ecològics i ben 'mimats' per part del pagès. El treball és dur i constant, però qui sembra acaba recollint els seus fruits: mai millor dit en aquest cas, oi? Pregunta: Els pagesos joves creuen més en l'agricultura tradicional o l'ecològica? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata . >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Xavier Coll: Producció ecològica a l'alça
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Xavier Coll: Producció ecològica a l'alça

    Avui ens fem ressò dels productes ecològics que estan en auge consistent a Catalunya. És un sector clarament emergent tot i que queda fer un llarg camí. El consum ha augmentat però sobretot el que s'ha vist incrementat ha sigut l'interès i la voluntat de la societat en informar-se'n. En Xavier ens explica els avantatges dels productes ecològics, com la proximitat o la seguretat alimentària. També ens comenta els reptes que queden per fer. Pregunta: Quina és l'entitat de control dels productes agroalimentaris de Catalunya ? Premi: Una ampolla de vi blanc nou XIC 2014, jove, ecològic, Penedès i 100% xarel·lo gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Xavier Coll. Bona collita d'olives
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Xavier Coll. Bona collita d'olives

    En Xavier Coll ens porta el balanç de la campanya de collita d'olives d'enguany. Normalment es comença la collita a finals de Novembre/ principis de desembre i dura fins aquestes dates en alguns casos. Podem afirmar que aquesta temporada hi ha hagut una bona producció d'olives amb bona qualitat de l'oli d'oliva. També ens parla de la presència de la mosca de l'oliva en zones no endèmiques i fem èmfasi a les previsions de la campanya de comercialització de l'oli. Pregunta: L'estimació de l'augment de collita d'olives en aquesta campanya respecte l'anterior, es situa entorn del 10%, del 25% o del 50%? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat