MeteoTerra J. Puig

 • MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem
  Escolta àudio

  MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem

  La qualitat de l'aire és un tema cabdal de salut i de repte de futur de les nostres ciutats. Seiem a la mateixa taula els pesos pesants que decideixen les imminents mesures per afavorir que respirem millor. Són: Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat; Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport d'AMB; Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia, i Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajunatment de Barcelona. Pregunta: Quina institució ha demanat mesures immediates de lluita contra la contaminació a Barcelona i Madrid? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 219 - L'escalada del preu de les verdures
  Escolta àudio

  MeteoTerra 219 - L'escalada del preu de les verdures

  El temps sever de neu i fred a Europa de les darreres setmanes i els efectes sobre la producció hortícola han provocat un desplaçament en massa dels productes cap a Europa per cobrir la demanda. Alguns productes han multiplicat per quatre els preus. Jordi Puig ens explica per què passa i quines són les causes i les conseqüències. Pregunta: Per quan es va multiplicar el preu dels bròquils durant les gelades de gener? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 218 - Cardedeu, poble agroecològic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 218 - Cardedeu, poble agroecològic

  Cardedeu té una llarga tradició agroramadera. Però el que el fa únic és que des de fa una dècada ha estat un lloc on han nascut multitud d'iniciatives agroecològiques. Jordi Puig ens presenta aquesta iniciativa amb Enric Oliver, alcalde de Cardedeu; Núria Hernández, regidora de Desenvolupament Local, i Yago Calbet, dinamitzador agroecològic Pregunta: Quan se celebra l'Espai d'Agroecologia de la Fira de Sant Isidre de Cardedeu? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 217 - La importància de comprar menjar ecològic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 217 - La importància de comprar menjar ecològic

  Arran d'un article aparegut a la premsa escrit amb el títol "Deje de comprar comida ecológica si quiere salvar el planeta", Jordi Puig passa a l'acció i rebat cadascun dels arguments que donen, com: la producció ecològica és menys productiva, cal tallar més selva tropical, caldria més conreus, etc. Pregunta: Quins aliments tenen més nutrients? Els ecològics o els convencionals? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 216 – L'agricultura a les Illes, adaptada al canvi climàtic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 216 – L'agricultura a les Illes, adaptada al canvi climàtic

  Les Balears, malgrat el turisme de sol i platja, encara conserva un ric i divers sector agrari que durant generacions s'ha sabut adaptar a unes condicions d'extrema duresa climàtica i aïllament que l'han portat a fer pràctiques agràries molt sostenibles. Jordi Puig ens desgrana el policultiu, les pastures, les rotacions i l'agricultura de secà. Pregunta: A les Balears, fins a quants cultius s'arriben a intercalar a la mateix parcel·la cada any? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 211 – L'avellana, un fruit únic més escàs a Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoTerra 211 – L'avellana, un fruit únic més escàs a Catalunya

  La historia del cultiu de l'avellana al nostre país és molt antiga i té més de 600 anys. A més a més, no només es va expandir després de la fil·loxera a Tarragona, sinó també a tot el prelitoral català. La situació actual de l'avellana, la competència, els preus i l'efecte del canvi climàtic, amb Jordi Puig i Rafael Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos. Pregunta: Aquest any, els preus de l'avellana catalana són més alts o més baixos que els de Turquia o Itàlia? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, criança de cinc anys a l'ampolla, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 210 – El bròquil, un prodigi alimentari
  Escolta àudio

  MeteoTerra 210 – El bròquil, un prodigi alimentari

  El bròquil és un producte restringit a la tardor i a principis de primavera, si bé ara el podem trobar tot l'any. Un cultiu extraordinàriament fàcil que no té cap complicació especial. Jordi Puig ens presenta quines en són les varietats més famoses, el paper tan important que ha tingut en el passat, i explicarà les diferències entre el bròquil i la coliflor. Què deriva de què? I té unes propietats vitamíniques que et sorprendran. Pregunta: Quina quantitat de vitamina C té el bròquil respecte a la de la taronja? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, criança de 5 anys a l'ampolla, elaborat amb el cupatge tradicional de les varietats del cava: macabeu, xarel·lo i parellada del Penedès, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 209 – El biodièsel, un combustible eficient?
  Escolta àudio

  MeteoTerra 209 – El biodièsel, un combustible eficient?

  Utilitzes biodièsel per al teu vehicle? Jordi Puig ens explica els avantatges i els inconvenients d'aquest combustible, les repercussions en el desenvolupament econòmic local i en les poblacions rurals. Ja us anunciem que té més aspectes positius que negatius. Pregunta: Quin és el retorn energètic del biodièsel per unitat invertida? Premi: 1 ampolla de vi blanc ecològic APTIÀ. Un macabeu fermentat en barrica, amb dos anys de criança, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 206 – El sòl, un ecosistema entre la vida i la mort
  Escolta àudio

  MeteoTerra 206 – El sòl, un ecosistema entre la vida i la mort

  El sòl és la joia de l'agricultura, és un dels recursos no renovables més importants a escala humana. Un centímetre de sòl per a ús agrícola pot trigar més de cent anys a formar-se i, per tant, avui, el seu manteniment és clau. Jordi Puig ens explica com fer front a l'increment de la demanda dels propers decennis i ens parla de la ultramecanització i de la pèrdua de fertilitat del sòl. Pregunta: Que els passa als sòls de les zones àrides i semiàrides? Premi: 1 ampolla de vi blanc ecològic APTIÀ. Un macabeu fermentat en barrica, i amb dos anys de criança. Guardonat a la Guia Peñin amb una puntuació molt alta! gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 205 – Tardor, temps de pomes
  Escolta àudio

  MeteoTerra 205 – Tardor, temps de pomes

  La pomera és un dels fruiters més estesos a la Catalunya amb un gran nombre de varietats. Ara ja és temporada de pomes. Marco Sangiorgio, productor de varietats locals a Girona i propietari d'Arboreca, i Jordi Puig, ens expliquem les dificultats de les varietats locals i el futur que auguren a la poma. Pregunta: Quantes varietats locals de poma es conserven encara a Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA, de l'anyada 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 202 – El moniato, el gran oblidat
  Escolta àudio

  MeteoTerra 202 – El moniato, el gran oblidat

  El moniato sempre ha estat el germà pobre de la patata perquè era un producte destinat a l'alimentació dels animals. El nostre col·laborador de MeteoTerra, Jordi Puig, ens explica les dificultats que ha hagut de superar aquest producte, ens en mostra les propietats nutritives, les varietats que es conreen i ens explica quina és la situació actual de la producció. Us agraden? En mengeu? Pregunta: De quin color majoritari és l'interior dels moniatos de varietat local de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava Brut Gran Reserva, de l'anyada 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 201 – Perspectiva del món agrari dins el canvi climàtic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 201 – Perspectiva del món agrari dins el canvi climàtic

  El canvi climàtic és un repte de futur per a la societat i afecta tots els sectors. El món agrari s'haurà d'adaptar a aquesta nova realitat que tenim a la vora. Arnau Queralt, expert en canvi climàtic i membre del consell de direcció del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, i Jordi Puig ens expliquen les accions que el món agrari haurà d'emprendre a curt, mitjà i llarg termini. Pregunta: Com es diu l'organisme que coordina aquest informe? Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTerra 200 - La patata, un cultiu generós i fàcil de produir
  Escolta àudio

  MeteoTerra 200 - La patata, un cultiu generós i fàcil de produir

  La patata va trigar dos segles a cultivar-se d'una manera massiva. A partir de finals del segle XVII, es comença a cultivar massivament, i no és fins al XIX que esdevé la base de l'alimentació europea. Quins nutrients ens aporta? S'adapta a tot tipus de clima? Quines varietats en trobem al mercat? Jordi Puig ens dóna resposta a aquestes preguntes i més. Pregunta: Quina és la darrera varietat local de patata que ens queda a Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava brut reserva + invitació per a la Festa de la Verema del dia 1 d'octubre >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTerra 197 - Com afectarà el canvi climàtic l'agricultura de les muntanyes catalanes?
  Escolta àudio

  MeteoTerra 197 - Com afectarà el canvi climàtic l'agricultura de les muntanyes catalanes?

  Segons les previsions regionalitzades del Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic realitzades per diversos científic catalans, entre l'any 2031 i 2050, les temperatures i la precipitació al Pirineu experimentaran oscil·lacions significatives que propiciaran un increment tèrmic i una disminució de la pluja. Lluny de semblar una cosa insignificant, aquest valors poden arribar a ser demolidors per a determinats cultius que actualment s'estan fent en condicions de secà o que requereixen unes condicions de fred molt importants per desenvolupar-se adequadament. Jordi Puig ens explica els efectes d'aquest canvi climàtic sobre els cultius de secà a l'Alt Urgell i com podrien penetrar els cultius mediterranis a les valls pirinenques. Pregunta: Quin serà l'increment de temperatura mitjà previst al Pirineu entre el 2031 i el 2050? Premi: 1 ampolla de cava brut reserva + invitació per la Festa de la Verema del dia 1 d'octubre >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTerra 195- Els tomàquets, els reis de l'hort, ja són aquí!!!
  Escolta àudio

  MeteoTerra 195- Els tomàquets, els reis de l'hort, ja són aquí!!!

  Els tomàquets, que es comencen a collir entre finals de maig i mitjans de setembre, són uns fruits molt valorats, fins al punt de convertir-se en un element base de nombrosos plats a la cuina mediterrània. A Catalunya tenim prop de 60 varietats locals de tomàquets repartides per totes les comarques del país i adaptades a les condicions ambientals i a les necessitats culinàries de cada zona. Aquestes varietats es caracteritzen per ser poc productives però d'una qualitat altíssima i, per sobre de tot, acostumen a tenir un gust excepcional i uns paràmetres nutritius molts interessants. Amb en Jordi Puig també parlem de les denominacions curioses i el risc de desaparició que poden tenir algunes varietats. Pregunta: Quantes varietats locals de tomàquets tenim a Catalunya? Premi: 1 ampolla de vi jove ecològic Xic gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat