MeteoTerra J. Puig

 • MeteoTerra 230 – El salsafí, una arrel molt singular
  Escolta àudio

  MeteoTerra 230 – El salsafí, una arrel molt singular

  El salsafí s'ha convertit en una exquisidesa gastronòmica cada vegada més reconeguda. Jordi Puig ens descriu aquesta planta de la família de les compostes, com ha evolucionat el seu conreu a Catalunya, les seves propietats i les característiques que ca tenir en compte per cultivar-lo. Pregunta: A quina zona de Catalunya és cultiva majoritàriament el salsafí? Premi: 1 ampolla de vi XIC VERMELL elaborat de la varietat Xarel·lo vermell. Cultiu ecològic i collit a mà, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 227 - La safranòria, la pastanaga oblidada...
  Escolta àudio

  MeteoTerra 227 - La safranòria, la pastanaga oblidada...

  No et confonguis: la pastanaga i la safranòria no són la mateixa hortalissa. Jordi Puig n'aclareix les diferències, n'explica la procedència, ens descriu les seves propietats i ens comenta on es conreen i el paper que tenen a la cuina. Pregunta: De quin color és la safranòria? Premi: 1 ampolla de cava brut Gran Reserva, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 226 - "Xylella", la fil·loxera de la globalització
  Escolta àudio

  MeteoTerra 226 - "Xylella", la fil·loxera de la globalització

  Un bacteri fa anar de corcoll les autoritats de Balears: és "Xylella fastidiosa". Produeix greus danys en cultius com ara cítrics, vinya, ametllers i presseguers, així com en nombroses espècies ornamentals. Jordi Puig ens descriu la cara fosca d'aquest bacteri, les dificultats per detectar-ho, el seu combat i la seva propagació. Pregunta: Quantes espècies afecta "Xylella"? Premi: Una ampolla de cava brut Gran Reserva, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 225 - Els microcellers del Priorat, amb El Trio Lalalà
  Escolta àudio

  MeteoTerra 225 - Els microcellers del Priorat, amb El Trio Lalalà

  Fora de les grans extensions de vinyes i de les grans companyies, al Priorat trobem un fet únic: els microcellers. Una aposta local que té cura del paisatge i obté un producte de gran qualitat. Ens en parla El Trio Lalalà, descobrim qui són i com funcionen els microcellers. Pregunta: Quina puntuació ha assolit a la Guia Peñín un dels vins d'aquests microcellers? Premi: Una ampolla de cava brut gran reserva, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem
  Escolta àudio

  MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem

  La qualitat de l'aire és un tema cabdal de salut i de repte de futur de les nostres ciutats. Seiem a la mateixa taula els pesos pesants que decideixen les imminents mesures per afavorir que respirem millor. Són: Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat; Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport d'AMB; Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia, i Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajunatment de Barcelona. Pregunta: Quina institució ha demanat mesures immediates de lluita contra la contaminació a Barcelona i Madrid? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 219 - L'escalada del preu de les verdures
  Escolta àudio

  MeteoTerra 219 - L'escalada del preu de les verdures

  El temps sever de neu i fred a Europa de les darreres setmanes i els efectes sobre la producció hortícola han provocat un desplaçament en massa dels productes cap a Europa per cobrir la demanda. Alguns productes han multiplicat per quatre els preus. Jordi Puig ens explica per què passa i quines són les causes i les conseqüències. Pregunta: Per quan es va multiplicar el preu dels bròquils durant les gelades de gener? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 218 - Cardedeu, poble agroecològic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 218 - Cardedeu, poble agroecològic

  Cardedeu té una llarga tradició agroramadera. Però el que el fa únic és que des de fa una dècada ha estat un lloc on han nascut multitud d'iniciatives agroecològiques. Jordi Puig ens presenta aquesta iniciativa amb Enric Oliver, alcalde de Cardedeu; Núria Hernández, regidora de Desenvolupament Local, i Yago Calbet, dinamitzador agroecològic Pregunta: Quan se celebra l'Espai d'Agroecologia de la Fira de Sant Isidre de Cardedeu? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 217 - La importància de comprar menjar ecològic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 217 - La importància de comprar menjar ecològic

  Arran d'un article aparegut a la premsa escrit amb el títol "Deje de comprar comida ecológica si quiere salvar el planeta", Jordi Puig passa a l'acció i rebat cadascun dels arguments que donen, com: la producció ecològica és menys productiva, cal tallar més selva tropical, caldria més conreus, etc. Pregunta: Quins aliments tenen més nutrients? Els ecològics o els convencionals? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 216 – L'agricultura a les Illes, adaptada al canvi climàtic
  Escolta àudio

  MeteoTerra 216 – L'agricultura a les Illes, adaptada al canvi climàtic

  Les Balears, malgrat el turisme de sol i platja, encara conserva un ric i divers sector agrari que durant generacions s'ha sabut adaptar a unes condicions d'extrema duresa climàtica i aïllament que l'han portat a fer pràctiques agràries molt sostenibles. Jordi Puig ens desgrana el policultiu, les pastures, les rotacions i l'agricultura de secà. Pregunta: A les Balears, fins a quants cultius s'arriben a intercalar a la mateix parcel·la cada any? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat Reserva 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 211 – L'avellana, un fruit únic més escàs a Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoTerra 211 – L'avellana, un fruit únic més escàs a Catalunya

  La historia del cultiu de l'avellana al nostre país és molt antiga i té més de 600 anys. A més a més, no només es va expandir després de la fil·loxera a Tarragona, sinó també a tot el prelitoral català. La situació actual de l'avellana, la competència, els preus i l'efecte del canvi climàtic, amb Jordi Puig i Rafael Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos. Pregunta: Aquest any, els preus de l'avellana catalana són més alts o més baixos que els de Turquia o Itàlia? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, criança de cinc anys a l'ampolla, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 210 – El bròquil, un prodigi alimentari
  Escolta àudio

  MeteoTerra 210 – El bròquil, un prodigi alimentari

  El bròquil és un producte restringit a la tardor i a principis de primavera, si bé ara el podem trobar tot l'any. Un cultiu extraordinàriament fàcil que no té cap complicació especial. Jordi Puig ens presenta quines en són les varietats més famoses, el paper tan important que ha tingut en el passat, i explicarà les diferències entre el bròquil i la coliflor. Què deriva de què? I té unes propietats vitamíniques que et sorprendran. Pregunta: Quina quantitat de vitamina C té el bròquil respecte a la de la taronja? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, criança de 5 anys a l'ampolla, elaborat amb el cupatge tradicional de les varietats del cava: macabeu, xarel·lo i parellada del Penedès, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 209 – El biodièsel, un combustible eficient?
  Escolta àudio

  MeteoTerra 209 – El biodièsel, un combustible eficient?

  Utilitzes biodièsel per al teu vehicle? Jordi Puig ens explica els avantatges i els inconvenients d'aquest combustible, les repercussions en el desenvolupament econòmic local i en les poblacions rurals. Ja us anunciem que té més aspectes positius que negatius. Pregunta: Quin és el retorn energètic del biodièsel per unitat invertida? Premi: 1 ampolla de vi blanc ecològic APTIÀ. Un macabeu fermentat en barrica, amb dos anys de criança, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 206 – El sòl, un ecosistema entre la vida i la mort
  Escolta àudio

  MeteoTerra 206 – El sòl, un ecosistema entre la vida i la mort

  El sòl és la joia de l'agricultura, és un dels recursos no renovables més importants a escala humana. Un centímetre de sòl per a ús agrícola pot trigar més de cent anys a formar-se i, per tant, avui, el seu manteniment és clau. Jordi Puig ens explica com fer front a l'increment de la demanda dels propers decennis i ens parla de la ultramecanització i de la pèrdua de fertilitat del sòl. Pregunta: Que els passa als sòls de les zones àrides i semiàrides? Premi: 1 ampolla de vi blanc ecològic APTIÀ. Un macabeu fermentat en barrica, i amb dos anys de criança. Guardonat a la Guia Peñin amb una puntuació molt alta! gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 205 – Tardor, temps de pomes
  Escolta àudio

  MeteoTerra 205 – Tardor, temps de pomes

  La pomera és un dels fruiters més estesos a la Catalunya amb un gran nombre de varietats. Ara ja és temporada de pomes. Marco Sangiorgio, productor de varietats locals a Girona i propietari d'Arboreca, i Jordi Puig, ens expliquem les dificultats de les varietats locals i el futur que auguren a la poma. Pregunta: Quantes varietats locals de poma es conserven encara a Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA, de l'anyada 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTerra 202 – El moniato, el gran oblidat
  Escolta àudio

  MeteoTerra 202 – El moniato, el gran oblidat

  El moniato sempre ha estat el germà pobre de la patata perquè era un producte destinat a l'alimentació dels animals. El nostre col·laborador de MeteoTerra, Jordi Puig, ens explica les dificultats que ha hagut de superar aquest producte, ens en mostra les propietats nutritives, les varietats que es conreen i ens explica quina és la situació actual de la producció. Us agraden? En mengeu? Pregunta: De quin color majoritari és l'interior dels moniatos de varietat local de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava Brut Gran Reserva, de l'anyada 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut