MeteoTerra J. Puig

 • El fòsfor, la fi d'un fertilitzant bàsic per a l'agricultura
  Escolta àudio

  El fòsfor, la fi d'un fertilitzant bàsic per a l'agricultura

  El fòsfor és un element clau per a la producció d'aliments i està concentrat en molts pocs llocs del món i s'extreu només de jaciments minerals. Però aquest esgotament del fòsfor ja té una alternativa. Jordi Puig ens presenta la problemàtica actual del fòsfor i cap a on es decanten les produccions agrícoles. Pregunta: D'aquí quants anys es calcula que s'acabaran les reserves de fòsfor? Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Herbicides, la fi d'un greu contaminant
  Escolta àudio

  Herbicides, la fi d'un greu contaminant

  L'ús d'herbicides cada dia està més restringit i el món acadèmic feina anys que advertia dels perills del seu ús. De fet, l'any 2017, l'OMS, per primera vegada, es va atrevir a publicar un informe on qualificava aquests fitosanitaris de potencialment cancerígens. Jordi Puig ens posa al dia de la normativa i de la tendència de fer servir herbicides en el futur. Pregunta: Els herbicides quins efectes poden generar a la salut? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Llúpol ecològic, fet a casa
  Escolta àudio

  Llúpol ecològic, fet a casa

  El llúpol és una cannabàcia que creix de manera espontània a les ribes d'alguns rius i zones humides de Catalunya. Una espècia fonamental per a la producció de cerveses. Jordi Puig ens presenta el biolupuls, un projecte dedicat a la producció de llúpol artesanal i ecològic per a les cerveseres de petit format catalanes. Pregunta: Quina és la destinació principal del llúpol de biolupulus? Premi: Una ampolla de vi blanc Magnum d'Aptià, 100% Macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els avets de Nadal fets a Catalunya, una alternativa sostenible?
  Escolta àudio

  Els avets de Nadal fets a Catalunya, una alternativa sostenible?

  Els avets de Nadal viuen tot l'any. Jordi Puig ens explica, un cop han passat les festes, el cicle de vida de l'avet, el moment important de l'hivern i l'esforç dels silvicultors en la producció d'avets de Nadal. Pregunta: Quina zona és la principal productora d'avets de Catalunya? Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El gira-sol, un aliat en la lluita contra el canvi climàtic?
  Escolta àudio

  El gira-sol, un aliat en la lluita contra el canvi climàtic?

  El gira-sol, una planta amb polèmica pel seu ús. Adreçat cap a l'alimentació o cap al biodièsel? Jordi Puig ens dona xifres i detalls d'aquesta polèmica. Traieu vosaltres mateixos les vostres conclusions. Pregunta: L'oli de gira-sol es fa servir per fer biodièsel? Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cérvoles Celler, la relació perfecta entre terra, home i vi
  Escolta àudio

  Cérvoles Celler, la relació perfecta entre terra, home i vi

  Situada al contrafort sud de la plana de Lleida trobem la serra de Llena. Un indret de característiques singulars per al conreu del raïm. Si, a més, hi afegim la manera de treballar la terra, trobem uns resultats excel·lents. Tomàs Cusiné, propietari i enòleg, ens obre les portes del celler i ens explica els secrets per arribar tan lluny. Pregunta: El celler Cérvoles fa servir tècniques biodinàmiques? Premi: 1 lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant), 1 torró dur rodó imperial, 1 estoig de 3 mels monoflorals de 50 grams, 1 lot de mel amb fruits secs de 125 g i 2 pots de 150 g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La cabra blanca de Rasquera, una joia de futur incert
  Escolta àudio

  La cabra blanca de Rasquera, una joia de futur incert

  La cabra blanca de Rasquera és la única raça autòctona de cabres de Catalunya i es localitza a les comarques conegudes com les Terres de l'Ebre. A meitats del segle XX, la població va arribar a 30.000 exemplars, però ara n'hi ha només unes 6.000. Jordi Puig ens parla del passat, el present i el futur d'aquesta espècie singular. Pregunta: Quin és el poble que concentra més cabres blanques de Catalunya? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 312 – La nyàmera, un joia gastronòmica convertida en una invasora
  Escolta àudio

  312 – La nyàmera, un joia gastronòmica convertida en una invasora

  Saps què és la nyàmera? Jordi Puig ens parla del seu origen, com es va difondre per tot Europa i quines són les seves peculiaritats i singularitats. Pregunta: De quin color és la flor de la nyàmera? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 309 – Les races de gallines catalanes
  Escolta àudio

  309 – Les races de gallines catalanes

  L'aviram, durant dècades ha estat la font de proteïna més valorada, juntament amb el porc, del món rural català. Un bon galliner era un tresor a pagès. La importància de les races catalanes i quina és la seva gran qualitat, amb Jordi Puig. Pregunta: La varietat de gallina empordanesa existeix encara avui en dia? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 308 – L'arròs, el cereal que alimenta el món
  Escolta àudio

  308 – L'arròs, el cereal que alimenta el món

  L'arròs és el cereal que alimenta més persones al món i participa en el 70% de les nostres dietes. A nivell mundial, els principals productors són els països asiàtics però també és molt comú en altres part del món. El futur de l'arròs, la seva història, el seu abandó i molt més, amb Jordi Puig. Pregunta: Quina és la principal zona arrossera de Catalunya? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu
  Escolta àudio

  MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu

  L'ametlla torna a ser rendible. Jordi Puig ens explica què fa que actualment sigui un producte que està en alça, com s'ha produït i de quina manera. En alguns casos els rendiments s'han multiplicat per deu. Pregunta: Per què es tornen a plantar ametllers a Catalunya? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 304 - Els cultius tardans, omplir el rebost per a l'hivern
  Escolta àudio

  MeteoTerra 304 - Els cultius tardans, omplir el rebost per a l'hivern

  Sempre s'ha dit que cal plantar quan toca. Si es fa abans o després la producció i la qualitat de les verdures, especialment les hortícoles, se'n pot veure molt afectada. És temps de les sembres tardanes per collir abans de les primeres glaçades. Jordi Puig dona detalls de la fruita i verdura que han de servir per omplir el rebost de l'hivern. Pregunta: Per què es feien cultius tardans? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 303 – L'agricultura regenera, una nova manera d'entendre el sòl
  Escolta àudio

  MeteoTerra 303 – L'agricultura regenera, una nova manera d'entendre el sòl

  Què significa aquest tipus d'agricultura? Què implica i quin beneficis obtenim els consumidors? Jordi Puig ens descriu amb tot detall les característiques de l'agricultura regenerativa acompanyat de Francesc Font, agricultor i assessor en agricultura orgànica. Pregunta: Quines són les claus per a la fertilitat del sòl en agricultura regenerativa? Premi: Una ampolla de cava rosat trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 294 – Els microorganismes del sòl, com més i més variats, millor
  Escolta àudio

  MeteoTerra 294 – Els microorganismes del sòl, com més i més variats, millor

  Els sòls agrícoles moderns, degut a les pràctiques de l'agricultura intensiva, han anat degradant la fertilitat biològica del sòl fins a extrems insospitats. Jordi Puig ens explica aquesta problemàtica, com es pot revertir la situació i la importància de tenir un bon sòl. Pregunta: Quina quantitat de microorganismes hi pot haver en una hectàrea de sòl agrícola? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu
  Escolta àudio

  MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu

  Aquí tenim una fruita clàssica de les taules de casa, el meló. Però, què ens saps realment? Les zones del país on més ens conreen, el seu origen, varietat i altres curiositats amb Jordi Puig. Pregunta: Quin meló ens guardava fins al Nadal? Premi: 2 pots de fumet de peix , gentilesa de la Confraria de Pescadors 100% natural, ideal per a sopes, arrossos i fideuàs, gentilesa dels Pescadors de Roses. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut