MeteoTerra J. Puig

 • Llavora, un projecte agrícola i ramader ecològic per a la transició del sector porcí
  Escolta àudio

  Llavora, un projecte agrícola i ramader ecològic per a la transició del sector porcí

  Aquí tenim un projecte de com haurien de ser les coses per treure profit del que tenim a prop i abandonar el que ve de lluny. És territori i, a la vegada, una manera de mantenir l'arrelament a la terra dels ramaders, de respectar el medi ambient i mitigar enormement la petjada del canvi climàtic. Pino Delàs, pagès i ramader ecològic a Llavora Agropecuaria, ens ho explica amb tot tipus de detalls. · Pregunta: A quina comarca trobarem Llavora? · Premi: 1 ampolla de vi XIC xarel·lo i 1 ampolla de cava brut nature gran reserva d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Qui consumeix més aigua a Catalunya?
  Escolta àudio

  Qui consumeix més aigua a Catalunya?

  A Catalunya anualment es consumeixen de l'ordre de 3150 hm3 d'aigua. D'aquesta aigua, prop del 72% la consumeix l'agricultura i la ramaderia; un 18%, el sector domèstic, i un 10%, el sector industrial. Tenim una bona cultura de l'aigua? Podem estalviar més aigua? En quins sectors i de quina manera? Jordi Puig ens fa una anàlisi de la situació i com es podria reduir en el món agrari. · Pregunta: Quin percentatge de l'aigua domèstica i industrial es podria cobrir amb l'estalvi que es generés al sector primari? · Premi: Una ampolla de vi blanc de criança, fermentat en barrica. Macabeu 100%, viticultura ecològica i collit a mà, gentilesa de les caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid
  Escolta àudio

  Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid

  Ens posem al dia de com tenim el país des del punt de vista de la natura, de la terra i del mar. D'aquelles persones i explotacions que ens duen l'aliment per pair de la millor manera possible aquest temps complex. Un repàs que fem amb els tres col·laboradors del programa. · Pregunta: Com se'n diuen de cognom els tres col·laboradors de MeteoMauri? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat
  Escolta àudio

  Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat

  Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio. · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis
  Escolta àudio

  Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis

  El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica. · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra
  Escolta àudio

  Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra

  La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya. · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria? · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura) >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • Xarxa de Pagesos, nou projecte per contribuir a la sostenibilitat ambiental i econòmica
  Escolta àudio

  Xarxa de Pagesos, nou projecte per contribuir a la sostenibilitat ambiental i econòmica

  La Fundació Catalunya La Pedrera promou la Xarxa de Pagesos, un projecte de suport als productors d'horta i fruita, per afavorir que es transformin a producció ecològica i millorin la sostenibilitat tant econòmica com ambiental de les seves explotacions. Els ets i uts del projecte amb Xavier Escuté, cap de Gestió al Territori de la Fundació La Pedrera i responsable del Programa Xarxa de Pagesos. · Pregunta: Quantes hectàrees formen part del projecte de la Xarxa de Pagesos? · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. El lot conté torrons, mels monoflorals i gurmet, agredolç de castanyer i fruits secs de xocolata i Torta Imperial. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'agricultura destrueix el planeta? Reflexions a l'entorn d'una visió radical del món agrari
  Escolta àudio

  L'agricultura destrueix el planeta? Reflexions a l'entorn d'una visió radical del món agrari

  Són nombroses les veus que defensen que el futur del món només és possible si es transforma el model agrícola cap a un d'enfocat a l'alimentació humana. És a dir, a reduir la producció d'aliments per a la producció de carn o derivats d'animals. Jordi Puig ens presenta les reflexions sobre el futur de l'agricultura al món. · Pregunta: Per què l'autora considera que el canvi a una dieta vegetariana no és suficient? · Premi: Una ampolla de cava Barrica gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. Resposta: Perquè el problema és el model agrícola.

 • La Xarxa Catalana de Graners, el baluard de conservació de les llavors agrícoles
  Escolta àudio

  La Xarxa Catalana de Graners, el baluard de conservació de les llavors agrícoles

  La conservació de les varietat locals avui en dia és un fet que públicament té un cert ressò i que, encara que de manera tangencial, també està a l'agenda política. Ara bé, fa 20 anys, en alguns casos 30, alguns col·lectius van començar a preservar llavors lluitant contra tots els elements, en un context hostil on la incomprensió era manifesta. Sabrem qui són i quina funció fa la Xarxa Catalana de Graners (XCG) · Pregunta: Quantes entitats agrupa la XCG? · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. El lot conté torrons, mels monoflorals i gurmet, agredolç de castanyer i fruits secs de xocolata i pastís imperial. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pallars, terra de corder
  Escolta àudio

  Pallars, terra de corder

  "Terra de corders" és un llibre que mostra una tradició mil·lenària: la transhumància. Parla de l'aprofitament d'un dels recursos més preuats dels nostres avantpassats: l'"herba fresca". Obrim el llibre i passem les pàgines amb Jordi Però, fotògraf, i Dolors Etxalar, tècnica del programa "Al teu gust aliments del Pallars". · Pregunta: Com s'anomena la raça de corder del Pallars? · Premi: Lot gourmet amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els marges, els últims reservoris naturals de la matriu agrícola
  Escolta àudio

  Els marges, els últims reservoris naturals de la matriu agrícola

  Els conreus han evolucionat segons els interessos dels pagesos, amb canvi de llavors de llavors o de productes. Però els marges han tingut l'esquitx de les llavors conreades i s'han convertit en un reservori natural. Del que hi ha als marges i del seu valor, en parlem amb el nostre col·laborador Jordi Puig. · Pregunta: Quin percentatge de marges han desaparegut en algunes zones del Mediterrani els últims 30 anys? · Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes
  Escolta àudio

  En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes

  Un estudi recent de la universitat de Sydney afirma que al llarg dels últims 30-35 anys, la biomassa total d'insectes al món ha caigut un 80%. Jordi Puig ens dona el ventall de causes que han propiciat aquest descens. Pregunta: Quin percentatge d'insectes hem perdut els últims 30 anys? Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva 2013, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Un sòl amb química
  Escolta àudio

  Un sòl amb química

  El sòl és un dels reactors químics més interessants que hi ha a la terra. La química del sòl és una gran desconeguda, ja que el seu estudi s'ha centrat en la fertilitat dels cultius (química inorgànica) i s'ha oblidat la més important, l'orgànica. Jordi Puig ens presenta la importància dels processos químics i l'agricultura biològica. Pregunta: Quantes tones de microorganismes pot tenir una ha de sòl sa? Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA 2012, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • Cabres per fer formatge i apagar incendis
  Escolta àudio

  Cabres per fer formatge i apagar incendis

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació. Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura
  Escolta àudio

  Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019 Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut