La tertúlia

 • "La tertúlia": Hi torna a haver soroll de sabres a Espanya?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Hi torna a haver soroll de sabres a Espanya?

  Manuel Milián Mestre, Sònia Andolz, Mònica Sabata i Jordi Muñoz tornen a la tertúlia d'"El matí de Catalunya Ràdio" després de mesos de no participar-hi, per la crisi de la Covid-19. Milián Mestre explica que s'ha recuperat del virus després de "tres setmanes molt dures", en què es va veure realment molt just. Tots coincideixen que cal responsabilitat social per superar la pandèmia. Però el periodista i exdiputat del PP avisa que ara vindrà una etapa difícilment superable per a l'executiu de Pedro Sánchez: "L'allau de querelles contra el govern espanyol serà de tal magnitud, que no se'n sortirà, i en un any haurà caigut". A tot això s'hi afegeix el malestar de la Guàrdia Civil pel cessament de Pérez de los Cobos, l'enduriment de l'oposició i la judicialització de la política. "Parlar de cop d'estat ho veig exagerat", diu el professor de ciència política Jordi Muñoz. A Sònia Andolz la preocupen vídeos de militars insultant obertament Sánchez. Soroll de sabres, com en altres èpoques?

 • "La tertúlia": El manteniment de l'estat d'alarma espanta encara més el turisme internacional?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": El manteniment de l'estat d'alarma espanta encara més el turisme internacional?

  Els diferents mètodes de recompte de les morts per Covid-19; la transparència de les administracions; el rebrot de coronavirus a Lleida; la destitució de Pérez de los Cobos, i el turisme. En parlem amb José Antich, periodista i director d'El Nacional; Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; Neus Tomàs, directora adjunta del Diario.es, i Alejandro Tercero, sotsdirector de Crónica Global.

 • "La tertúlia": La llibertat està en risc amb les mesures anti-Covid?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La llibertat està en risc amb les mesures anti-Covid?

  Torna "La tertúlia", tot i que encara no presencial, a "El matí de Catalunya Ràdio". Parlem amb Joan B. Culla, professor d'Història Contemporània de la UAB; Montserrat Nebrera, professora de dret constitucional a la UIC; Simona Levi, activista i membre de Xnet, i Jaume Roures, soci gestor de Mediapro.

 • Com valoren les mesures econòmiques preses pel govern espanyol? Responen sindicats i empreses
  Escolta àudio

  Com valoren les mesures econòmiques preses pel govern espanyol? Responen sindicats i empreses

  Com recuperaran els assalariats les hores que ara no treballen perquè estan confinats? Les grans empreses haurien de fer servir el seu coixí econòmic i no demanar ajudes? Quina capacitat d'endeutament públic té l'Estat? Es podrà fer un gran pacte per sortir de la crisi? En parlem amb Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Camil Ros, secretari general de la UGT Catalunya; Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya; Joan Roget, vicepresident de Foment del Treball, i Josep González, president de la patronal Pimec.

 • Què demanen infermeres, residències, farmàcies i hospitals?
  Escolta àudio

  Què demanen infermeres, residències, farmàcies i hospitals?

  Les demandes dels hospitals, del col¿lectiu d'infermeria, de residències de gent gran, hospitals i de farmàcies per vèncer el coronavirus. Parlem amb Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya; David Oliver, delegat sindical de Satse (Sindicat d'Infermeres de Catalunya), i Montse Llopis, directora general d'ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials). També parlem amb Montserrat Figuerola, gerent de l'Hospital Universitari de Bellvitge; Ramon Sentís, gerent territorial de l'ICS a l'Alt Pirineu i Aran, i gerent de gestió de serveis sanitaris de Lleida; Elena Álvarez, directora mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, i Rafael Gràcia, gerent territorial de l'ICS al Camp de Tarragona.

 • "La tertúlia": Com afecta el coronavirus els col·lectius vulnerables? Responen les entitats socials
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Com afecta el coronavirus els col·lectius vulnerables? Responen les entitats socials

  Com afecta la crisi del coronavirus els col·lectius més vulnerables? En parlem amb Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya; Montserrat Falguera, presidenta de la Federació d'Entitats d'Assistència a la Tercera Edat (FEATE); Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona; Carles Campuzano, director de l'Associació Empresarial d'Economia Social Dincat, i Pepa Martínez, directora de LaFede.Cat.

 • Les conseqüències pel coronavirus ens obligaran a repensar el futur? Responen els economistes
  Escolta àudio

  Les conseqüències pel coronavirus ens obligaran a repensar el futur? Responen els economistes

  Les conseqüències econòmiques en la crisi del Covid-19 a "La tertúlia" amb economistes. El catedràtic de Política Econòmica Anton Costas creu que de la crisi per la pandèmia del Covid-19 se n'han de treure lliçons per transformar l'economia: "Caldria una mena d'OTAN sanitària per a tots els països". Costas està d'acord amb la doctora en Economia Miren Etxezarreta i el catedràtic d'Economia Guillem López Casasnovas, que ara cal una "renda bàsica per coronavirus" per a tots els sectors de la societat que no estan coberts per mecanismes com els ERTOs per mantenir el poder adquisitiu en la situació d'emergència sanitària. "L'important és que, quan passi l'emergència, tornem al punt on estàvem, econòmicament, el desembre passat", diu el també catedràtic d'Economia Antoni Castells. L'exconseller d'Economia afirma que l'estat ha de gastar "el que calgui", encara que s'endeuti, i ha de gastar "més en subsidi que en crèdit". En aquest punt, coincideix amb López Casasnovas.

 • Per què Nova York està confinada i Catalunya o Madrid no? Debat amb metges i investigadors
  Escolta àudio

  Per què Nova York està confinada i Catalunya o Madrid no? Debat amb metges i investigadors

  Com es pot aguantar una pressió que durarà uns quants dies? Cal un tancament total o només per comunitats? Aquestes han estat dues de les preguntes de "La tertúlia" d'avui. Ens han acompanyat Marina Geli, metgessa internista i de malalties infeccioses, i exconsellera de Salut; Bonaventura Clotet, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona; Roser Fernández, directora de la Unió Catalana d'Hospitals; Àlex Arenas, físic i catedràtic de la URV, i Lluís Torner, Premi Nacional de Recerca i director de l'ICFO.

 • "La tertúlia": La ciutadania fa prou cas de les prohibicions?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La ciutadania fa prou cas de les prohibicions?

  Cal decretar el confinament total? La gent fa prou cas de les prohibicions? A "La tertúlia", hem parlat amb Jordi Cañas, eurodiputat; Eulàlia Lluch, cuidadora de gossos i filla d'Ernest Lluch; Joan Puigcercós, expresident d'ERC i exdiputat al Congrés; Antoni Gelonch, exsecretari general dels departaments d'Ensenyament i Sanitat, i Gabriela Serra, activista social.

 • "La tertúlia": La crisi sanitària que posa a prova tothom
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La crisi sanitària que posa a prova tothom

  A "La tertúlia", ens preguntem si el govern espanyol ha donat una resposta a la crisi sanitària a curt termini i si, després de la crisi, cal canviar el sistema productiu actual. En parlem amb Jordi Borràs, fotoperiodista; Andreu Pujol Mas, historiador; Jordi Muñoz, politòleg i professor de ciència política de la UB; Astrid Barrio, professora de ciència política a la Universitat de València, i Mònica Sabata, consultora de projectes institucionals per a empreses i entitats.

 • "La tertúlia": Com cal combinar el bé comú, les necessitats individuals i les incerteses?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Com cal combinar el bé comú, les necessitats individuals i les incerteses?

  A "La tertúlia", ens hem preguntat com cal combinar la responsabilitat individual, el bé comú i les incerteses existents. N'hem parlat amb Joan B. Culla, professor d'història contemporània de la UAB; Jaume Roures, soci gestor de Mediapro; Carles Pont, professor de comunicació de la UPF (per Skype), i Montserrat Nebrera, professora de dret constitucional a la UIC (per telèfon). També truquem al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè valori les aglomeracions que hi ha hagut al metro de Barcelona aquest matí.

 • "La tertúlia": Hi pot haver un confinament a tot el territori català?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Hi pot haver un confinament a tot el territori català?

  A "La tertúlia", hem parlat de les conseqüències del coronavirus; de com s'ha de donar la informació sobre la pandèmia a la ciutadania; de qui és millor que doni aquesta informació (polítics o tècnics?), i de si és possible que el confinament s'ampliï. N'hem parlat amb Milagros Pérez Oliva, periodista d'El País; Jesús Rodríguez, periodista de La Directa, i Carles Pont, professor de Comunicació de la UPF.

 • "La tertúlia": Quins sectors s'han vist més afectats pel coronavirus?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Quins sectors s'han vist més afectats pel coronavirus?

  N'hem parlat amb Martí Sarrate, president d'ACAVE (Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades); Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; Àngel Hermosilla, director de l'àrea institucional de PIMEC i economista, i Isabel Vidal, presidenta d'ADETCA (Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya).

 • "La tertúlia": El paper dels mitjans de comunicació en el coronavirus
  Escolta àudio

  "La tertúlia": El paper dels mitjans de comunicació en el coronavirus

  A "La tertúlia", ens han acompanyat Jaume Fuster Fabra, advocat; Sara González, periodista de política del Nació Digital; Xavier Vendrell, empresari; Jordi Barbeta, periodista, i Elisenda Rovira, periodista, actualment editora de l'Observatori Mèdia.cat i cocoordinadora de l'Anuari dels Silencis Mediàtics.

 • "La tertúlia": L'assetjament sexual a les institucions públiques
  Escolta àudio

  "La tertúlia": L'assetjament sexual a les institucions públiques

  A "La tertúlia", hem parlat de les afectacions econòmiques del coronavirus i de la dimissió d'Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, per un suposat cas d'assetjament a la conselleria que dirigeix. N'hem parlat amb Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; Neus Tomàs, directora adjunta del Diario.es; Alejandro Tercero, sotsdirector de Crónica Global; Mònica Sabata, consultora de projectes institucionals per a empreses i entitats, i Jaume Puig, director generals de GVC-Gaesco Gestió.

Anar al contingut