La Terra és plana

 • Es pot viatjar en el temps?
  Escolta àudio

  Es pot viatjar en el temps?

  Tots hem pensat alguna vegada on ens agradaria anar si poguéssim viatjar en el temps. Doncs avui amb el Joan Anton Català ens hem proposat mirar d'esbrinar si realment és possible. Sembla, de moment, que al passat és impossible anar-hi. Però... i al futur?

 • Com és un forat negre?
  Escolta àudio

  Com és un forat negre?

  Aprofitant que s'ha pogut fotografiar un forat negre per primera vegada a la història, avui amb Joan Anton Català volem intentar entendre què és aquest objecte espacial que hem vist.

 • El rescat miraculós de l'Apollo 13
  Escolta àudio

  El rescat miraculós de l'Apollo 13

  El dia 11 d'abril farà 49 anys de l'enlairament del famós Apollo 13, la nau que havia d'arribar a la Lluna però no va poder. Tots hem sentit aquell mític "Houston, tenim un problema", però... quin va ser aquest problema? Què va fer Houston per assegurar que la missió acabés amb final feliç? Ens ho explica tot el nostre astrònom de referència, Joan Anton Català.

 • Com es mesuren les distàncies a l'espai?
  Escolta àudio

  Com es mesuren les distàncies a l'espai?

  Quina distància hi ha de la Terra a la Lluna? I de la Via Làctia a la galàxia Andròmeda? Avui, amb el Joan Anton Català, intentem entendre com es mesuren les distàncies a l'espai.

 • El geni de Stephen Hawking
  Escolta àudio

  El geni de Stephen Hawking

  El 14 de març va fer un any que va morir un dels científics més importants de l'era moderna: Stephen Hawking. Avui, a "La Terra és plana", hem volgut rendir-li el nostre propi homenatge de la mà del nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català.

 • Què és la matèria fosca?
  Escolta àudio

  Què és la matèria fosca?

  Per petició expressa de Roger Escapa, avui el Joan Anton Català s'ha proposat intentar explicar-nos què és la matèria fosca. On la trobem? De què està feta? Ho sabrem algun dia? Avui, les respostes.

 • Un univers femení
  Escolta àudio

  Un univers femení

  Per al Dia Internacional de la Dona, avui amb el Joan Anton Català volem homenatjar les grans dones que la ciència i l'astronomia han oblidat. Qui era Vera Rubin? I Katherine Johnson? Per què no ens sonen els seus noms tot i haver sigut figures essencials de l'astronomia?

 • L'aigua que hi ha a la Terra és extraterrestre?
  Escolta àudio

  L'aigua que hi ha a la Terra és extraterrestre?

  Avui el Joan Anton Català ha arribat amb ganes de parlar d'un tema essencial per a la nostra existència: l'aigua. La Terra és el gran planeta blau, però, d'on surt tota l'aigua que hi ha?

 • Viatgem a Júpiter!
  Escolta àudio

  Viatgem a Júpiter!

  Amb Joan Anton Català viatgem fins a un dels planetes més grans del sistema solar: Júpiter, el gran gegant gasós. Explorem la seva famosa taca vermella, i intentem explicar què vol dir que sigui un planeta format per gas.

 • Què és la temperatura?
  Escolta àudio

  Què és la temperatura?

  Avui el nostre astrònom de referència, el Joan Anton Català, s'ha proposat explicar-nos un concepte que, a primera vista pot semblar molt senzill, però que costa de definir: la temperatura. Què és? Quina és la diferència entre el Celcius i el Fahrenheit?

 • Què són les tempestes solars?
  Escolta àudio

  Què són les tempestes solars?

  Què és una tempesta solar? Per què té lloc? Com ens pot afectar? Avui Joan Anton Català ens resol tots els dubtes sobre aquest fenomen tan peculiar que causa el nostre sol.

 • La Via Làctia, la nostra ciutat còsmica!
  Escolta àudio

  La Via Làctia, la nostra ciutat còsmica!

  Avui, amb el Joan Anton Català, parlem de la ciutat còsmica que acull el nostre sistema solar: la Via Làctia. Per què es diu així? Com n'és, de gran, exactament? Hi ha més galàxies que se li assemblin?

 • Quins són els accidents espacials més importants?
  Escolta àudio

  Quins són els accidents espacials més importants?

  Avui fa 52 anys que van morir els tres astronautes de l'Apollo 1, i amb el Joan Anton Català hem volgut aprofitar l'efemèride per repassar els accidents espacials més importants dels últims anys. Per què no es va obrir la porta de l'Apollo 1? Per què va tirar endavant el Challenger si sabien que alguna cosa no anava bé?

 • Què és un eclipsi de Lluna?
  Escolta àudio

  Què és un eclipsi de Lluna?

  Demà dilluns, 21 de gener, tindrà lloc de matinada un espectacular eclipsi de Lluna. Així que avui, a "La Terra és plana", en Joan Anton Català ens explica què és, com es forma i quin és el millor moment per veure'l.

 • Ballant per l'espai amb David Bowie
  Escolta àudio

  Ballant per l'espai amb David Bowie

  El dijous 10 de gener va fer tres anys que va morir el geni musical David Bowie, i a "El suplement" hem volgut homenatjar-lo com millor sabem. Per això hem viatjat amb el Joan Anton Català fins a l'espai de les cançons de Bowie, repassant la seva carrera musical més astronòmica des de "Space Oddity" fins a "Starman".

Anar al contingut