La Terra és plana

 • Que és un sistema binari d'estrelles?
  Escolta àudio

  Que és un sistema binari d'estrelles?

  Avui el Joan Anton Català ens explica un dels conceptes més interessants de l'astronomia: els sistemes múltiples d'estrelles. Què són? Com es formen? Hi pot existir la vida?

 • Anem a Venus!
  Escolta àudio

  Anem a Venus!

  Avui amb Joan Anton Català viatgem fins a un planeta que és un infern absolut: Venus. Per què hi fa més calor que a Mercuri? Què té d'especial l'únic planeta amb nom de dona? Joan Anton Català ens ho resol tot.

 • Quan es produeixen els eclipsis de Sol?
  Escolta àudio

  Quan es produeixen els eclipsis de Sol?

  El dia 2 de juliol hi haurà un eclipsi de Sol visible des del sud de Xile i l'Argentina, per això el nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català, ha aprofitat l'efemèride per explicar-nos què és un eclipsi de Sol i com es forma.

 • Què és l'antimatèria?
  Escolta àudio

  Què és l'antimatèria?

  Avui el Joan Anton Català s'ha proposat explicar-nos un dels temes més difícils de l'astronomia: l'antimatèria. Què és? Com funciona? Realment existeix?

 • Les històries rere les constel·lacions
  Escolta àudio

  Les històries rere les constel·lacions

  Avui, amb Joan Anton Català, mirem el cel per intentar llegir històries. Mirem de trobar i veure les constel·lacions.

 • Les increïbles estrelles de neutrons
  Escolta àudio

  Les increïbles estrelles de neutrons

  Què són les estrelles de neutrons? Quina relació tenen amb les supernoves? Ens ho explica el nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català.

 • Ei, que som aquí!
  Escolta àudio

  Ei, que som aquí!

  L'any 1977 vam rebre un estrany senyal que mai més s'ha tornat a produir: el senyal WOW. Alguns científics creuen que pot ser un missatge d'una civilització alienígena intentant comunicar-se amb nosaltres. Per això avui amb el Joan Anton Català volem mirar d'entendre com ens estem intentant comunicar amb l'univers.

 • Viatgem a Saturn!
  Escolta àudio

  Viatgem a Saturn!

  Avui, a "La Terra és plana", viatgem a un dels planetes que està més lluny de la Terra: Saturn. De què estan fets els seus anells? Per què suraria en l'aigua? Ens ho resol el nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català.

 • L'univers... s'expandeix!
  Escolta àudio

  L'univers... s'expandeix!

  Avui amb Joan Anton Català, l'astrònom preferit del programa, parlem sobre una de les qüestions que ha fet anar més de bòlit els astrònoms: l'expansió de l'univers. Com sabem que s'està expandint? Per què s'expandeix?

 • El misteriós món de la quàntica
  Escolta àudio

  El misteriós món de la quàntica

  Avui amb el nostre astrònom de referència, Joan Anton Català, ens hem proposat mirar d'entendre com funciona la teoria quàntica, una de les dues teories que pretén explicar la nostra natura.

 • L'astronauta Donald Trump
  Escolta àudio

  L'astronauta Donald Trump

  Avui, amb el Joan Anton Català, repassem les polítiques astronòmiques d'un home que vol conquerir l'univers: el president nord-americà, Donald Trump. Per què vol retornar l'americà a la Lluna? Aconseguirà conquerir Mart?

 • Com són els robots que tenim a l'espai?
  Escolta àudio

  Com són els robots que tenim a l'espai?

  Quines són les funcions del Mars Curiosity i l'Opportunity? Quins altres robots enviarem de cara al futur, a l'espai? En parlem amb el nostre astrònom de referència, el Joan Anton Català.

 • Es pot viatjar en el temps?
  Escolta àudio

  Es pot viatjar en el temps?

  Tots hem pensat alguna vegada on ens agradaria anar si poguéssim viatjar en el temps. Doncs avui amb el Joan Anton Català ens hem proposat mirar d'esbrinar si realment és possible. Sembla, de moment, que al passat és impossible anar-hi. Però... i al futur?

 • Com és un forat negre?
  Escolta àudio

  Com és un forat negre?

  Aprofitant que s'ha pogut fotografiar un forat negre per primera vegada a la història, avui amb Joan Anton Català volem intentar entendre què és aquest objecte espacial que hem vist.

 • El rescat miraculós de l'Apollo 13
  Escolta àudio

  El rescat miraculós de l'Apollo 13

  El dia 11 d'abril farà 49 anys de l'enlairament del famós Apollo 13, la nau que havia d'arribar a la Lluna però no va poder. Tots hem sentit aquell mític "Houston, tenim un problema", però... quin va ser aquest problema? Què va fer Houston per assegurar que la missió acabés amb final feliç? Ens ho explica tot el nostre astrònom de referència, Joan Anton Català.

Anar al contingut