La Terra és plana

 • L'univers... s'expandeix!
  Escolta àudio

  L'univers... s'expandeix!

  Avui amb Joan Anton Català, l'astrònom preferit del programa, parlem sobre una de les qüestions que ha fet anar més de bòlit els astrònoms: l'expansió de l'univers. Com sabem que s'està expandint? Per què s'expandeix?

 • El misteriós món de la quàntica
  Escolta àudio

  El misteriós món de la quàntica

  Avui amb el nostre astrònom de referència, Joan Anton Català, ens hem proposat mirar d'entendre com funciona la teoria quàntica, una de les dues teories que pretén explicar la nostra natura.

 • L'astronauta Donald Trump
  Escolta àudio

  L'astronauta Donald Trump

  Avui, amb el Joan Anton Català, repassem les polítiques astronòmiques d'un home que vol conquerir l'univers: el president nord-americà, Donald Trump. Per què vol retornar l'americà a la Lluna? Aconseguirà conquerir Mart?

 • Com són els robots que tenim a l'espai?
  Escolta àudio

  Com són els robots que tenim a l'espai?

  Quines són les funcions del Mars Curiosity i l'Opportunity? Quins altres robots enviarem de cara al futur, a l'espai? En parlem amb el nostre astrònom de referència, el Joan Anton Català.

 • Es pot viatjar en el temps?
  Escolta àudio

  Es pot viatjar en el temps?

  Tots hem pensat alguna vegada on ens agradaria anar si poguéssim viatjar en el temps. Doncs avui amb el Joan Anton Català ens hem proposat mirar d'esbrinar si realment és possible. Sembla, de moment, que al passat és impossible anar-hi. Però... i al futur?

 • Com és un forat negre?
  Escolta àudio

  Com és un forat negre?

  Aprofitant que s'ha pogut fotografiar un forat negre per primera vegada a la història, avui amb Joan Anton Català volem intentar entendre què és aquest objecte espacial que hem vist.

 • El rescat miraculós de l'Apollo 13
  Escolta àudio

  El rescat miraculós de l'Apollo 13

  El dia 11 d'abril farà 49 anys de l'enlairament del famós Apollo 13, la nau que havia d'arribar a la Lluna però no va poder. Tots hem sentit aquell mític "Houston, tenim un problema", però... quin va ser aquest problema? Què va fer Houston per assegurar que la missió acabés amb final feliç? Ens ho explica tot el nostre astrònom de referència, Joan Anton Català.

 • Com es mesuren les distàncies a l'espai?
  Escolta àudio

  Com es mesuren les distàncies a l'espai?

  Quina distància hi ha de la Terra a la Lluna? I de la Via Làctia a la galàxia Andròmeda? Avui, amb el Joan Anton Català, intentem entendre com es mesuren les distàncies a l'espai.

 • El geni de Stephen Hawking
  Escolta àudio

  El geni de Stephen Hawking

  El 14 de març va fer un any que va morir un dels científics més importants de l'era moderna: Stephen Hawking. Avui, a "La Terra és plana", hem volgut rendir-li el nostre propi homenatge de la mà del nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català.

 • Què és la matèria fosca?
  Escolta àudio

  Què és la matèria fosca?

  Per petició expressa de Roger Escapa, avui el Joan Anton Català s'ha proposat intentar explicar-nos què és la matèria fosca. On la trobem? De què està feta? Ho sabrem algun dia? Avui, les respostes.

 • Un univers femení
  Escolta àudio

  Un univers femení

  Per al Dia Internacional de la Dona, avui amb el Joan Anton Català volem homenatjar les grans dones que la ciència i l'astronomia han oblidat. Qui era Vera Rubin? I Katherine Johnson? Per què no ens sonen els seus noms tot i haver sigut figures essencials de l'astronomia?

 • L'aigua que hi ha a la Terra és extraterrestre?
  Escolta àudio

  L'aigua que hi ha a la Terra és extraterrestre?

  Avui el Joan Anton Català ha arribat amb ganes de parlar d'un tema essencial per a la nostra existència: l'aigua. La Terra és el gran planeta blau, però, d'on surt tota l'aigua que hi ha?

 • Viatgem a Júpiter!
  Escolta àudio

  Viatgem a Júpiter!

  Amb Joan Anton Català viatgem fins a un dels planetes més grans del sistema solar: Júpiter, el gran gegant gasós. Explorem la seva famosa taca vermella, i intentem explicar què vol dir que sigui un planeta format per gas.

 • Què és la temperatura?
  Escolta àudio

  Què és la temperatura?

  Avui el nostre astrònom de referència, el Joan Anton Català, s'ha proposat explicar-nos un concepte que, a primera vista pot semblar molt senzill, però que costa de definir: la temperatura. Què és? Quina és la diferència entre el Celcius i el Fahrenheit?

 • Què són les tempestes solars?
  Escolta àudio

  Què són les tempestes solars?

  Què és una tempesta solar? Per què té lloc? Com ens pot afectar? Avui Joan Anton Català ens resol tots els dubtes sobre aquest fenomen tan peculiar que causa el nostre sol.