TOTS ELS ÀUDIOS

 • A. Godoy: "Es PAU s'an de mantier en Aran. Nosati seram rebrembadi coma es dera SELEC-COVID19"
  Escolta àudio

  A. Godoy: "Es PAU s'an de mantier en Aran. Nosati seram rebrembadi coma es dera SELEC-COVID19"

  Eth vessament accidentau de gasòli aguest dimenge en arriu Garona e era finalizacion des prumères pròves d'accés universitari, es PAU, celebrades en Aran, tèmes aué der informatiu en aranès.

 • Marisol Ariño: "Maugrat era crisi sanitària dera Covid auem premanit diuèrsi projèctes entar ostieu"
  Escolta àudio

  Marisol Ariño: "Maugrat era crisi sanitària dera Covid auem premanit diuèrsi projèctes entar ostieu"

  En programa d'aué auem coneishut damb era coordinadora de Torisme deth Conselh, Marisol Ariño, es diuèrses activitats e projèctes que se van a amiar a tèrme per part dera Conselheria de Torisme deth Conselh Generau d'Aran aguest ostiu. Al programa d'avui hem sabut amb la coordinadora de Turisme del Conselh, Marisol Ariño, les diverses activitats i projectes que durà a terme la Conselleria de Turisme del Conselh Generau d'Aran aquest estiu.

 • Ares Cotela: " Era òbra de reabilitacion deth Musèu der Haro pòt èster prèsta a principis d'an"
  Escolta àudio

  Ares Cotela: " Era òbra de reabilitacion deth Musèu der Haro pòt èster prèsta a principis d'an"

  En programa d'aué auem parlat de òbres de reabilitacion deth Musèu der Haro de Les, que s'amien a tèrme enguan, tamb era arquitècta Ares Cotela. Aguest projècte que compde damb un pressupòst d'uns 264.000 èuros pòt èster prèst a començaments der an 2021. Al programa d'avui hem parlat de les obres de reabilitació del Museu der Haro de Les, qu'es fan aquest any, amb l'arquitecta Ares Cotela. Aquest projecte, amb un pressupost d'uns 264.000 euros, pot estar llest a començaments de l'any 2021.

 • Sara Arjò: "Tamb aguestes activitats sajam de proporcionar ua educació ambientau as ciutadans"
  Escolta àudio

  Sara Arjò: "Tamb aguestes activitats sajam de proporcionar ua educació ambientau as ciutadans"

  En programa d'aué auem parlat damb Sara Arjò, responsable de Verdeblu, der hilat Educacion Pirenèus Vius, un hilat transfronterer que agrope entitats d'educació ambientau que trabalhen en Pirenèu. Tamb era auem sabut mès detalhs deth programa d'activitats de descubèrta dera sarrada pirenenca que s'amien a tèrme aguest ostiu. Al programa d'avui hem parlat amb Sara Arjò, responsable de Verdeblu, de la Xarxa Educació Pirineus Vius, una xarxa transfronterera que agrupa entitats d'educació ambiental que treballen al Pirineu. Amb ella hem sabut més detalls del programa d'activitats de descoberta de la serralada pirinenca que es fan aquest estiu.

 • Cinto Cuny: "Er objectiu ei milhorar es depòsits entà assegurar ua bona distribucion d'aigua"
  Escolta àudio

  Cinto Cuny: "Er objectiu ei milhorar es depòsits entà assegurar ua bona distribucion d'aigua"

  En programa d'aué auem parlat tamb eth tinent d'alcalde der ajuntament de Vielha, Cinto Cuny, de quauques òbres enes depòsits municipaus d'aigua. Actuauments s'apraien es depòsits d'Arròs e Vila damb un pressupòst que vire ath torn des 140.000 èuros cada un. Al programa d'avui hem parlat amb el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vielha, Cinto Cuny, d'algunes obres en els dipòsits municipals d'aigua. Actualment es reparen els dipòsits d'Arròs i Vila amb un pressupost al voltant dels 140.000 euros cada un.

 • Marc Alonso: "Ua primauera (ostiu) mès auem pogut veir cries d'os ena Val d'Aran"
  Escolta àudio

  Marc Alonso: "Ua primauera (ostiu) mès auem pogut veir cries d'os ena Val d'Aran"

  En programa d'aué auem sabut qu'a darreries deth mes de junh se detecteren ua ossa e dus ossardets ena Val de Varradòs. Eth responsable dera fundacion oso pardo en Aran, Marc Alonso, a explicat quan se visualizeren e quina observacion se n'a pogut hèr. Al programa d'avui hem sabut que, a finals del mes de juny, es van detectar una ossa i dos cadells a la Vall de Varradòs. El responsable de la fundació Oso Pardo a l'Aran, Marc Alonso, ha explicat quan es van visualitzar i quina observació se n'ha pogut fer.

 • Lluís Baulenas: "Er Institu d'Aran serà un des centres a on enguan s'examinaran 56 alumnes des PAU"
  Escolta àudio

  Lluís Baulenas: "Er Institu d'Aran serà un des centres a on enguan s'examinaran 56 alumnes des PAU"

  En programa d'aué auem sabut que finauments es examens des PAU s'aran deth dimars dia 7 ath diuendres 10 de junhsèga en IES d'Aran. Eth secretari generau deth Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, a especificat qu'un totau de 56 alumnes, 42 dera Val d'Aran e 14 dera Alta Ribagorça, s'examinaran des PAU per prumèr viatge ena istòria en Institut d'Aran. Al programa d'avui hem sabut que finalment els exàmens de les PAU es faran del dimarts dia 7 al divendres 10 de juliol a l'IES d'Aran. El secretari general deth Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, ha especificat que un total de 56 alumnes, 42 de la Vall d'Aran i 14 de l'Alta Ribagorça, s'examinaran de les PAU per primera vegada en la història de l'Institut d'Aran.

 • Txema Arteta: "Ena associacion auem creat un protocòl tà aplicar mesures sanitàries enes guidatges"
  Escolta àudio

  Txema Arteta: "Ena associacion auem creat un protocòl tà aplicar mesures sanitàries enes guidatges"

  En programa d'aué auem parlat dera Associacion de Guides Interpretadors deth Parc Nacionau d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici damb eth sòn president, Txema Arteta, qu'a detalhat eth protocòl de mesures sanitàries qu'an elaborat des deth collectiu, tà aplicar enes guidatges aguest ostiu. Al programa d'avui hem parlat de l'Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb el seu president, Txema Arteta, que ha detallat el protocol de mesures sanitàries que han elaborat des del col·lectiu per aplicar als guiatges aquest estiu.

 • Xacobe Bartolome: "Es hotelèrs afrontam era sason d'ostiu tamb un optimisme relatiu"
  Escolta àudio

  Xacobe Bartolome: "Es hotelèrs afrontam era sason d'ostiu tamb un optimisme relatiu"

  En programa d'aué auem parlat damb eth president deth Gremi d'Ostalaria dera Val d'Aran, Xacobe Bartolome, entà saber com eth sector premanís era naua sason d'ostiu enguan mercada pera crisi sanitaria. Al programa d'avui hem parlat amb el president del Gremi d'Hostaleria de la Vall d'Aran, Xacobe Bartolome, per saber com el sector prepara la nova temporada d'estiu enguany marcada per la crisi sanitària.

 • Carles Matas: "Era Marcha Nordica complís 5 ans en Aran guanhant practicants en cada gessuda"
  Escolta àudio

  Carles Matas: "Era Marcha Nordica complís 5 ans en Aran guanhant practicants en cada gessuda"

  Era Marcha Nordica complís enguan 5 sasons, mès era arribada dera Covid-19 e er estat d'alarma ac arturèc de patac. Damb eth coordinador dera activitat e instructor, Carles Matas, parlam de passat e present, e tanben des beneficis d'ua activitat qu'a guanhat practicants des deth prumèr dia. La Marxa Nòrdica compleix aquest any 5 temporades, però l'arribada de la Covid-19 i l'estat d'alarma ho va aturar de cop. Amb el coordinador de l'activitat i instructor, Carles Matas, parlem de passat i present, i també dels beneficis d'una activitat que ha guanyat practicants des del primer dia.

 • A.Marqués: "320.000 euros dera Deputacion de Lhèida tà renauir equipament obsolet en Espitau d'Aran"
  Escolta àudio

  A.Marqués: "320.000 euros dera Deputacion de Lhèida tà renauir equipament obsolet en Espitau d'Aran"

  Era Deputacion de Lhèida balharà ua ajuda de 326.000 euros tà aquerir un nau TAC e ua incubadora de transpòrt que serviran tà renauir part der equipament sanitari obsolet de Espitau Val d'Aran. N'auem parlat damb eth diputat aranés Amador Marqués. Tanben parlam deth projècte de uarts urbans de Vielha e Mijaran. La Diputació de Lleida destinarà una ajuda de 326.000 euros per adquirir un nou TAC i una incubadora de transport que serviran per renovar part de l'equipament sanitari obsolet de l'Espitau Val d'Aran. N'hem parlat amb el diputat aranès Amador Marquès. També parlem del projecte d'horts urbans de Vielha i Mijaran.

 • Cesar Ruiz-Canela: "Destinaram 50.000 èuros a promocionar es establiments de Naut Aran en junhsèga"
  Escolta àudio

  Cesar Ruiz-Canela: "Destinaram 50.000 èuros a promocionar es establiments de Naut Aran en junhsèga"

  En programa d'aué auem sabut qu'eth plen der ajuntament de Naut Aran destinarà 50.000 èuros a promòir era sua destinacion toristica pendent eth mes de junhsèga. Tanben auem coneishut es activitats que s'an previst hèr tàs hèstes de Sant Joan de Arties e Les. Al programa d'avui hem sabut que el ple de l'ajuntament de Naut Aran destinarà 50.000 euros a promoure la seva destinació turística durant el mes de juliol. També hem conegut les activitats que s'han previst fer per les festes de Sant Joan d'Arties i Les.

 • Amador Marqués: "Dempús dera crisi demoram qu'aguest ostiu sigue excellent en afluéncia de toristes"
  Escolta àudio

  Amador Marqués: "Dempús dera crisi demoram qu'aguest ostiu sigue excellent en afluéncia de toristes"

  En programa d'aué auem parlat tamb eth baile de Bossòst, Amador Marques, dera afectacion qu'a agut era COVID-19 enes pòbles deth baish Aran e tanben de d'auti ahèrs que tanhen ath sòn municipi en aguesta recuperada naua normalitat. Al programa d'avui hem parlat amb l'alcalde de Bossòst, Amador Marqués, de l'afectació que ha tingut la COVID-19 en els pobles del baix Aran i també d'altres afers que relacionats amb el seu municipi en aquesta recuperada nova normalitat.

 • Gemma Segura: "Enguan era nauetat en Aran Park ei ua parelha de Lops deth canada"
  Escolta àudio

  Gemma Segura: "Enguan era nauetat en Aran Park ei ua parelha de Lops deth canada"

  En programa d'aué auem sabut que Aran Park daurís ua naua sasson deman dissabte 20 de junh. De com s'ac an hèt pendent eth confinament e des nauetats que auràn enguan, n'auem parlat damb era ambientològa deth parc, Gemma Segura. Al programa d'avui hem sabut que Aran Park obre una nova temporada demà dissabte, 20 de juny. De com s'ho han fet durant el confinament i de les novetats que tindran enguany, n'hem parlat amb l'ambientòloga del parc, Gemma Segura.

 • Paco Boya: "Era Generalitat a un deute damb eth país. Se perdem era lengua, perdem era identitat"
  Escolta àudio

  Paco Boya: "Era Generalitat a un deute damb eth país. Se perdem era lengua, perdem era identitat"

  Enguan ua Hèsta d'Aran diferenta mercada pera pandèmia e damb un aumenatge de país as victimes dera malautia e as professionaus essenciaus, ena que tanben s'a demanat ara Generalitat que balhe mès supòrt ar aranés. Aquest any una Festa d'Aran diferent marcada per la pandèmia i amb un homenatge de país a les víctimes de la malaltia i als professionals essencials, en què també s'ha demanat a la Generalitat que doni més suport a l'aranès.

Anar al contingut