El divan
-
Vicky Peña: "No sóc exactament independentista, però en aquesta Espanya no vull ser-hi"
L'actriu Vicky Peña repassa la seva trajectòria vital i teatral, recorda el seu pare, l'actor de doblatge Felip Peña, els estius a Llançà i el seu passat com a infermera, i diu que la seva mare, Montserrat Carulla, és una tremenda. Des de Madrid, on està fent l'obra "Largo viaje del día hacia la noche", ens explica que troba terrible que no es permeti votar. No sabria on situar-se, ja que no és exactament independentista, però en aquesta Espanya diu que no vol ser-hi.
-
Montserrat Abelló: "Estimo tant la vida que la faig meva, moltes vegades"
Recuperem la conversa que vam tenir aquest estiu amb la poeta Montserrat Abelló, que ha mort aquesta setmana, en un repàs emotiu de la seva trajectòria vital i literària.
-
Jordi Bosch: "Estem acostumats als grans titulars i el que és maco són les coses petites"
L'actor Jordi Bosch, que representa "El Crèdit" a la Sala Villarroel de Barcelona, s'estira al Divan de Sílvia Cóppulo, recorda la seva infància i joventut, els seus inicis teatrals i la esplèndida trajectòria professional.
-
Latre: la vida és un cabaret i l'has de rebre amb bon humor.
Quan era petit ja desbordava energia i imaginació; de gran, ha canalitzat aquesta energia multiplicant-se en centenars de cares, veus i personatges. Aquest 2014 celebra els seus 15 anys en la professió, 15 anys que diu que no són res. La seva filosofia és que la vida és un cabaret i l'has de rebre amb bon humor. Es veu, d'aquí a molts anys, com un avi feliç i tranquil, assegut en un balancí, contemplant unes vinyes i mirant com es pon el sol amb una copa de vi.... L'actor, imitador, humorista... el showman Carlos Latre, s'estira al Divan d'El Suplement.
-
-
Juste de Nin: "Em dedico al 100% a Catalunya"
El dissenyador de moda i dibuixant, Lluís Juste de Nin passa pel divan i fa un repàs a la seva trajectòria professional com a dibuixant però també com a dissenyador de moda al costat del seu cosí Armand Basi. Explica la seva vinculació política, primer amb el PSUC i després al Nacionalistes d'Esquerra. Juste de Nin, també recorda, la creació del personatge de la Norma, durant els anys vuintanta. Una campanya de la Generalitat per a la normalització lingüística.
-
Carme Riera: "Un llibre que no es llegeix és un llibre mort"
L'escriptora de "Te deix, amor, la mar com a penyora" s'estira al divan de Sílvia Cóppulo amb una interessant entrevista al voltant de la literatura.
-
Carles Gaig: ""El patrimoni de la cuina catalana no s'ha de perdre"
Els ulls li riuen. La imaginació l'empeny, la sensibilitat, la "finezza", la tradició i la creativitat les fon als fogons. És proper i senzill, però molt exigent en les seves obres.
-
Fermí Fernández:"Sóc un lleig...guapo!"
És agradable, és sincer, és imaginatiu... Metre vuitanta-cinc, o sigui, 185 centímetres de creativitat positiva. Havia de ser químic, però sortosament per a la humanitat l'actuació el va fer seu, i n'ha parlat amb Sílvia Cóppulo.
-
Manel Esteller:"Si Catalunya fos indep. potser no ho faríem millor però no podríem culpar els altres
El director del Programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge, l'IDIBELL, explica que voldria la màxima llibertat per a Catalunya, i el primer pas és que la gent pugui escollir. Pel doctor Esteller, de vegades no podem prendre decisions perquè no tenim les eines; tenir més eines per desenvolupar-se no vol dir que ho féssim millor, però no podríem culpar els altres.
-
Colita: "En aquest moment la política és fastigosa"
La fotògrafa es declara feminista i d'esquerres, ha tingut grans mestres de la fotografia com Oriol Maspons, i troba que el projecte de llei d'avortament és tornar als 70. Colita ens ha explicat que de jove el seu pare li va permetre i li va finançar un any a França per estudiar a la Sorbone, però diu que es va gastar els diners de la matrícula per anar a la Bretanya i a Normandia. Colita també ens explica que no ha tingut necessitat de tenir fills i que ara es dedica al seu arxiu fotogràfic "per posar ordre en la meva vida". La preocupa que la seva feina serveixi per a alguna cosa, i diu que actualment l'interessa que els amics tinguin salut, per disfrutar-los.
-
Raimon:"No sóc independentista perquè mai m'ho havia plantejat"
El cantant explica a Sílvia Cóppulo que no participa en actes a favor de la independència perquè no ho té clar, però demana que es pugui votar perquè així s'aconseguirà saber quin és l'estat real de la societat catalana.
-
Muriel Casals a "El divan" de Sílvia Cóppulo
Recuperem l'entrevista que li va fer Sílvia Cóppulo a Muriel Casals la primavera del 2014. La presidenta d'Òmnium Cultural es mostra convençuda que el 9 de novembre el president Mas convocarà els catalans a les urnes perquè hi està compromès, i diu que, si guanya el doble sí, començarà una llarga i dura negociació en la qual caldrà ser generosos. Valora en positiu el debat que va tenir lloc al Congrés el passat dia 8 d'abril, i diu que el pròxim 11 de Setembre s'ha de veure que són molts els catalans que volen compartir un futur. La llibertat del seu país, assegura, la faria personalment més feliç.
-
Màrius Serra: "Sóc un home de "fer", no de fe; d'acció, no de contemplació"
Màrius Serra es defineix com un home "de fer", més que no pas de fe; d'acció, no de contemplació. Creu que la felicitat és quelcom que ens construïm nosaltres mateixos, i es considera una persona feliç, que va heretar de la mare la força per tirar endavant, i del pare la capacitat per empatitzar amb els altres. El seu fill, en "Llullu", li va fer canviar la manera de mirar el món i li va ensenyar a revalorar coses que ja hi eren.
-
Ferran Monegal: "Sóc una patata fregida"
Tot i que assegura que li hagués agradat treballar de pianista en un hotel ha acabat fent de periodista i el coneixem sobretot per la seva faceta de crític de televisió. Diu que a "El Periódico" ha pogut treballar amb llibertat. Es considera un privilegiat de la vida i assegura que és "un mal català i un mal espanyol; un home, diu, "sense gaires arrels".