MeteoAmbient J. L. Gallego

 • 309 – Les novetats de l'informe del clima IPCC 2018
  Escolta àudio

  309 – Les novetats de l'informe del clima IPCC 2018

  Estem vivint les conseqüències d'un escalfament global d'1°C, amb condicions meteorològiques més extremes, fort augment del nivell del mar i una acceleració del desglaç de l'Àrtic. La cosa anirà a pitjor si la temperatura augmenta fins a 1,5°C, i a molt pitjor si assolim un augment del 2°C. Encara hi som a temps? Ho sabrem de la veu de José Luis Gallego

  Pregunta: Quin és el principal objectiu que assenyalen els científics per evitar un canvi climàtic catastròfic?
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Estem vivint les conseqüències d'un escalfament global d'1°C, amb condicions meteorològiques més extremes, fort augment del nivell del mar i una acceleració del desglaç de l'Àrtic. La cosa anirà a pitjor si la temperatura augmenta fins a 1,5°C, i a molt pitjor si assolim un augment del 2°C. Encara hi som a temps? Ho sabrem de la veu de José Luis Gallego Pregunta: Quin és el principal objectiu que assenyalen els científics per evitar un canvi climàtic catastròfic? Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat
  Escolta àudio

  308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat

  El canvi climàtic no és pas una cosa nova, ni tampoc és la primera vegada que ha evolucionat tan ràpid com ara. El repte de l'home és adaptar-se. Francesc Burjachs, investigador a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), i José Luis Gallego ens expliquen com s'ho ha fet per adaptar-se als canvis climàtics del passat i les conseqüències que els canvis van tenir sobre la població.

  Pregunta: S'han produït en el passat canvis en el clima tan ràpids com l'actual?
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El canvi climàtic no és pas una cosa nova, ni tampoc és la primera vegada que ha evolucionat tan ràpid com ara. El repte de l'home és adaptar-se. Francesc Burjachs, investigador a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), i José Luis Gallego ens expliquen com s'ho ha fet per adaptar-se als canvis climàtics del passat i les conseqüències que els canvis van tenir sobre la població. Pregunta: S'han produït en el passat canvis en el clima tan ràpids com l'actual? Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 307 – El glifosat afecta, també, les abelles
  Escolta àudio

  307 – El glifosat afecta, també, les abelles

  Per si no teníem prou proves en contra del glifosat, l'herbicida més utilitzat al món, aquesta setmana hem sabut que, a més de la seva relació amb determinats tipus de càncer en les persones i els animals domèstics, aquest producte altament tòxic està perjudicant les abelles. José Luis Gallego ens en dona tots els arguments.

  Pregunta: Com es diu l'herbicida que, segons investigacions recents, estaria provocant la mort de les abelles.
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Per si no teníem prou proves en contra del glifosat, l'herbicida més utilitzat al món, aquesta setmana hem sabut que, a més de la seva relació amb determinats tipus de càncer en les persones i els animals domèstics, aquest producte altament tòxic està perjudicant les abelles. José Luis Gallego ens en dona tots els arguments. Pregunta: Com es diu l'herbicida que, segons investigacions recents, estaria provocant la mort de les abelles. Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 306 – L'energia mareomotriu, una revolució
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 306 – L'energia mareomotriu, una revolució

  El mes passat es va presentar a Bristol (Regne Unit) un nou sistema de turbina d'energia mareomotriu amb una turbina de dos megawatts de potència, molt més gran que la de la major parc dels aerogeneradors que hi ha a Catalunya. José Luis Gallego ens explica el funcionament de la turbina i ens mostra el futur de l'energia mareomotriu.

  Pregunta: Quina energia primària aprofita la mareomotriu.
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El mes passat es va presentar a Bristol (Regne Unit) un nou sistema de turbina d'energia mareomotriu amb una turbina de dos megawatts de potència, molt més gran que la de la major parc dels aerogeneradors que hi ha a Catalunya. José Luis Gallego ens explica el funcionament de la turbina i ens mostra el futur de l'energia mareomotriu. Pregunta: Quina energia primària aprofita la mareomotriu. Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 305 - "Disfrutar en la naturaleza", de José Luis Gallego
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 305 - "Disfrutar en la naturaleza", de José Luis Gallego

  Atura't quan surtis a la muntanya, vagis a la costa o et passegis per un parc, i escolta i mira l'espai que t'envolta: plantes, arbrers, insectes o animals. José Luis Gallego ens fa partícips de records i reflexions d'uns moments únics a la natura.

  Pregunta: Un dels capítols de "Disfrutar en la naturaleza" està dedicat a un fong. Quin?
  Premi: Llibreta i estoig de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Atura't quan surtis a la muntanya, vagis a la costa o et passegis per un parc, i escolta i mira l'espai que t'envolta: plantes, arbrers, insectes o animals. José Luis Gallego ens fa partícips de records i reflexions d'uns moments únics a la natura. Pregunta: Un dels capítols de "Disfrutar en la naturaleza" està dedicat a un fong. Quin? Premi: Llibreta i estoig de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoAmbient 304 - festival ornitològic
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoAmbient 304 - festival ornitològic

  Delta Birding Festival és l'únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya i ja arriba a la cinquena edició amb un èxit rotund. Per conèixer els objectius i les activitats que es duran a terme parlem amb el Francesc Kirchner, impulsor i organitzador del Festival i propietari d'ORYX, la botiga dels amants de la natura.

  Pregunta: A quin projecte es destinaran els beneficis del Delta Birding Festival d'enguany?
  Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Delta Birding Festival és l'únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya i ja arriba a la cinquena edició amb un èxit rotund. Per conèixer els objectius i les activitats que es duran a terme parlem amb el Francesc Kirchner, impulsor i organitzador del Festival i propietari d'ORYX, la botiga dels amants de la natura. Pregunta: A quin projecte es destinaran els beneficis del Delta Birding Festival d'enguany? Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 303 – Aixafem els envasos
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 303 – Aixafem els envasos

  Què vol dir minimitzar els envasos? Un primer pas és reduir-ne el volum perquè ocupin menys espai a dins del contenidor i aconseguim omplir-lo amb més material i menys aire. José Luis Gallego ens menciona els avantatges d'aquest simple gest.

  Pregunta: Què vol dir minimitzar els envasos abans de reciclar-los? Premi: Un estoig i una llibreta de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què vol dir minimitzar els envasos? Un primer pas és reduir-ne el volum perquè ocupin menys espai a dins del contenidor i aconseguim omplir-lo amb més material i menys aire. José Luis Gallego ens menciona els avantatges d'aquest simple gest. Pregunta: Què vol dir minimitzar els envasos abans de reciclar-los? Premi: Un estoig i una llibreta de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre "Masos del Montseny"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre "Masos del Montseny"

  La transformació del paisatge i l'evolució de les formes de vida a través d'una trentena de masos del Montseny. Martí Boada, ambientòleg, i Sònia Sánchez, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, autors del llibre, ens presenten el canvi que hi ha hagut i la seva adaptació.

  Pregunta: Quin és el nom del llibre d'en Martí Boada i la Sònia Sánchez que presentem?
  Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La transformació del paisatge i l'evolució de les formes de vida a través d'una trentena de masos del Montseny. Martí Boada, ambientòleg, i Sònia Sánchez, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, autors del llibre, ens presenten el canvi que hi ha hagut i la seva adaptació. Pregunta: Quin és el nom del llibre d'en Martí Boada i la Sònia Sánchez que presentem? Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric

  L'evolució i la tecnologia del cotxe elèctric van a gran velocitat. Davant l'interès creixent per aquesta mobilitat, la Universitat Rovira i Virgili impartirà el pròxim curs el Màster Universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, el primer màster oficial especialitzat en cotxe elèctric que s'imparteix a tot l'Estat. Hugo Valderrama Blaví, responsable i coordinador del màster, i Jesús Brezmes Llecha, director del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, ens expliquen els motius i objectius del màster.

  Pregunta: En quina universitat catalana podrem fer el màster del vehicle elèctric?
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'evolució i la tecnologia del cotxe elèctric van a gran velocitat. Davant l'interès creixent per aquesta mobilitat, la Universitat Rovira i Virgili impartirà el pròxim curs el Màster Universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, el primer màster oficial especialitzat en cotxe elèctric que s'imparteix a tot l'Estat. Hugo Valderrama Blaví, responsable i coordinador del màster, i Jesús Brezmes Llecha, director del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, ens expliquen els motius i objectius del màster. Pregunta: En quina universitat catalana podrem fer el màster del vehicle elèctric? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 294 – Pagar pels residus que generem
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 294 – Pagar pels residus que generem

  Qui genera més residus més paga. Un sistema de recollida d'escombraries personalitzat que funciona en alguns municipis de Catalunya, com Argentona, Miravet i Rasclera. Com més recicli el poble, més baix és l'impost que ha de pagar el municipi, i això suposa un estalvi per als seus habitants. José Luis Gallego ens explica com funciona el sistema i altres avantatges.

  Pregunta: Com es diu el sistema de taxa d'escombraries amb què només paguem pel que llencem al rebuig?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Qui genera més residus més paga. Un sistema de recollida d'escombraries personalitzat que funciona en alguns municipis de Catalunya, com Argentona, Miravet i Rasclera. Com més recicli el poble, més baix és l'impost que ha de pagar el municipi, i això suposa un estalvi per als seus habitants. José Luis Gallego ens explica com funciona el sistema i altres avantatges. Pregunta: Com es diu el sistema de taxa d'escombraries amb què només paguem pel que llencem al rebuig? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 293 – Un edifici a Olot amb consum zero
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 293 – Un edifici a Olot amb consum zero

  L'EspaiZero és el primer centre 100% independent energèticament a tot l'estat. És un exemple per canviar el món i caminar cap a un nou model energètic si volem mantenir el nivell de qualitat de vida actual. Franc Comino, enginyer elèctric i director executiu de Webatt Energia d'Olot, explica aquesta filosofia energètica aplicada.

  Pregunta: Què vol afavorir Webatt Energia?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'EspaiZero és el primer centre 100% independent energèticament a tot l'estat. És un exemple per canviar el món i caminar cap a un nou model energètic si volem mantenir el nivell de qualitat de vida actual. Franc Comino, enginyer elèctric i director executiu de Webatt Energia d'Olot, explica aquesta filosofia energètica aplicada. Pregunta: Què vol afavorir Webatt Energia? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 292 – Pagarem per visitar el Montseny i el delta de l'Ebre?
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 292 – Pagarem per visitar el Montseny i el delta de l'Ebre?

  Aquí tenim l'exemple de dos parcs naturals molt carregats de turistes i amb un pressupost molt precari per garantir la conservació. Quines són les solucions a prendre? Som capaços de pagar en parcs d'altres racons del món però no en els de casa? José Luís Gallego presenta aquesta dualitat.

  Pregunta: Quant costa l'entrada al Parc Nacional de Yellowstone?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquí tenim l'exemple de dos parcs naturals molt carregats de turistes i amb un pressupost molt precari per garantir la conservació. Quines són les solucions a prendre? Som capaços de pagar en parcs d'altres racons del món però no en els de casa? José Luís Gallego presenta aquesta dualitat. Pregunta: Quant costa l'entrada al Parc Nacional de Yellowstone? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 290 – Especial "Pla Clima" a Barcelona
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 290 – Especial "Pla Clima" a Barcelona

  Barcelona es va comprometre a reduir el 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030, en relació amb el 2005, i augmentar 1,6 km2 de verd urbà com a mesura d'adaptació amb motiu de la celebració de la COP21 de París. Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, ens explica el camí recorregut fins ara i les mesures futures per arribar als objectius.

  Pregunta: El "Pla Clima" pot fer canviar de forma notable la fesomia de la ciutat?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Barcelona es va comprometre a reduir el 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030, en relació amb el 2005, i augmentar 1,6 km2 de verd urbà com a mesura d'adaptació amb motiu de la celebració de la COP21 de París. Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, ens explica el camí recorregut fins ara i les mesures futures per arribar als objectius. Pregunta: El "Pla Clima" pot fer canviar de forma notable la fesomia de la ciutat? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 289 – Especial 3a edició de "Benvinguts a Pagès"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 289 – Especial 3a edició de "Benvinguts a Pagès"

  Arriba una nova edició de "Benvinguts a Pagès", la tercera. Durant aquest cap de setmana trobareu més de 900 propostes en explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats. Per saber-ne molt obrim els micròfons a Magda Garret, responsable de l'Espai Martinell, Josep Segarra, soci fundador de ViOrigen, i Marc Jobani, responsable de la Cuina dels Frares.

  Pregunta: Quantes edicions s'han fet abans del 2018 del "Benvinguts a Pagès"?
  Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Arriba una nova edició de "Benvinguts a Pagès", la tercera. Durant aquest cap de setmana trobareu més de 900 propostes en explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats. Per saber-ne molt obrim els micròfons a Magda Garret, responsable de l'Espai Martinell, Josep Segarra, soci fundador de ViOrigen, i Marc Jobani, responsable de la Cuina dels Frares. Pregunta: Quantes edicions s'han fet abans del 2018 del "Benvinguts a Pagès"? Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteoambient 288 – Avantatges de la moto elèctrica i feta aquí
  Escolta àudio

  Meteoambient 288 – Avantatges de la moto elèctrica i feta aquí

  Quan es parla de vehicle elèctric moltes vegades en referim al cotxe. Però, què passa amb la moto elèctrica en una ciutat com Barcelona? És viable? Quin preu té? Carlos Sotelo, CEO de la companyia Silence, una marca catalana que aposta per la mobilitat elèctrica de la moto, dona resposta a aquesta i altres qüestions.

  Pregunta: En quina població té la fàbrica la companyia Silence?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micròfon de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Quan es parla de vehicle elèctric moltes vegades en referim al cotxe. Però, què passa amb la moto elèctrica en una ciutat com Barcelona? És viable? Quin preu té? Carlos Sotelo, CEO de la companyia Silence, una marca catalana que aposta per la mobilitat elèctrica de la moto, dona resposta a aquesta i altres qüestions. Pregunta: En quina població té la fàbrica la companyia Silence? Premi: Un llapis de memòria en forma de micròfon de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut