MeteoAmbient J. L. Gallego

 • Els ocells de muntanya, en perill
  Escolta àudio

  Els ocells de muntanya, en perill

  Un estudi publicat a la revista Global Change Biology alerta que les poblacions d'aus d'alta muntanya han disminuït un 10% a Europa des de principis d'aquest segle. Amb José Luís Gallego repassem la situació actual i les causes principals de la disminució.

  Pregunta: Quin percentatge de descens mostren les aus d'alta muntanya a Catalunya?
  Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Un estudi publicat a la revista Global Change Biology alerta que les poblacions d'aus d'alta muntanya han disminuït un 10% a Europa des de principis d'aquest segle. Amb José Luís Gallego repassem la situació actual i les causes principals de la disminució. Pregunta: Quin percentatge de descens mostren les aus d'alta muntanya a Catalunya? Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Present i futur de l'alzina, l'espècie del nostre país
  Escolta àudio

  Present i futur de l'alzina, l'espècie del nostre país

  L'alzina, "Quercus ilex", és un dels arbres més característics del bosc mediterrani. Juntament amb l'alzina, l'alzina surera o suro configura una de les arbredes més comunes en les nostres serralades. Jordi Puig ens ensenya les particularitat i singularitats d'aquesta espècie tan arrelada al país.

  Pregunta: Quin és l'arbre més abundós a Catalunya?
  Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams (un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma), 1 estoig prèmium de mels monoflorals 3x50 g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'alzina, "Quercus ilex", és un dels arbres més característics del bosc mediterrani. Juntament amb l'alzina, l'alzina surera o suro configura una de les arbredes més comunes en les nostres serralades. Jordi Puig ens ensenya les particularitat i singularitats d'aquesta espècie tan arrelada al país. Pregunta: Quin és l'arbre més abundós a Catalunya? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams (un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma), 1 estoig prèmium de mels monoflorals 3x50 g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els bioplàstics agafen empenta
  Escolta àudio

  Els bioplàstics agafen empenta

  Els bioplàstics o plàstics biodegradables podrien ser part de la solució al problema de la contaminació que generen els residus de plàstic que s'estan acumulant en els oceans. José Luis Gallego ens parla de les propietats i veurem si és la solució o no.

  Pregunta: Com es diu el bioplàstic desenvolupat a Sant Cugat del Vallès per la "start-up" catalana Venvirotech?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els bioplàstics o plàstics biodegradables podrien ser part de la solució al problema de la contaminació que generen els residus de plàstic que s'estan acumulant en els oceans. José Luis Gallego ens parla de les propietats i veurem si és la solució o no. Pregunta: Com es diu el bioplàstic desenvolupat a Sant Cugat del Vallès per la "start-up" catalana Venvirotech? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Les cases passives, una casa ecològica i eficient
  Escolta àudio

  Les cases passives, una casa ecològica i eficient

  Què són les cases passives? Les cases del futur són tota una realitat. Ens en parla José Luis Gallego i ens dona tots els detalls Papik Fisas, gerent de Papik Cases Passives. L'estalvi energètic, on es poden construir, quins són els materials i molt més.

  Pregunta: Amb les cases passives ens acostarem al consum zero?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què són les cases passives? Les cases del futur són tota una realitat. Ens en parla José Luis Gallego i ens dona tots els detalls Papik Fisas, gerent de Papik Cases Passives. L'estalvi energètic, on es poden construir, quins són els materials i molt més. Pregunta: Amb les cases passives ens acostarem al consum zero? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Reciclem l'arbre de Nadal
  Escolta àudio

  Reciclem l'arbre de Nadal

  Què hem de fer amb els arbres naturals de Nadal? José Luis Gallego ens dona la resposta a aquesta pregunta, el que no hem de fer i el que es fa amb tots els arbres recollits.

  Pregunta: Què cal fer amb l'arbre de Nadal: posar-lo al contenidor marró de l'orgànica o portar-lo als punts de recollida?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què hem de fer amb els arbres naturals de Nadal? José Luis Gallego ens dona la resposta a aquesta pregunta, el que no hem de fer i el que es fa amb tots els arbres recollits. Pregunta: Què cal fer amb l'arbre de Nadal: posar-lo al contenidor marró de l'orgànica o portar-lo als punts de recollida? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'excés d'embolcalls, un mal que s'estén
  Escolta àudio

  L'excés d'embolcalls, un mal que s'estén

  Les caixes, els papers, els plàstic i altres embolcalls s'acumulen fora dels contenidors un cop arriba Reis. Però, que en penseu, de tot l'embolcall que trobem a la vida quotidiana, com la fruita envasada una per una? Amb José Luis Gallego, veurem l'embolcall innecessari.

  Pregunta: Quantes vegades arriba a estar embolcallada una ampolleta de perfum?
  Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les caixes, els papers, els plàstic i altres embolcalls s'acumulen fora dels contenidors un cop arriba Reis. Però, que en penseu, de tot l'embolcall que trobem a la vida quotidiana, com la fruita envasada una per una? Amb José Luis Gallego, veurem l'embolcall innecessari. Pregunta: Quantes vegades arriba a estar embolcallada una ampolleta de perfum? Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Boscos plens de plàstic
  Escolta àudio

  Boscos plens de plàstic

  Fa unes setmanes es va fer la segona edició de la campanya "Netegem 1 m2 pel camp, els boscos i la muntanya" per acabar amb el problema de les escombraries a la natura. José Luis Gallego ens parla d'aquesta campanya i de les dades recollides.

  Pregunta: el mar està força contaminat per plàstic, això ja ho sabíem, però fins a quantes vegades més ho estan els nostres boscos i muntanyes?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fa unes setmanes es va fer la segona edició de la campanya "Netegem 1 m2 pel camp, els boscos i la muntanya" per acabar amb el problema de les escombraries a la natura. José Luis Gallego ens parla d'aquesta campanya i de les dades recollides. Pregunta: el mar està força contaminat per plàstic, això ja ho sabíem, però fins a quantes vegades més ho estan els nostres boscos i muntanyes? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els senglars, el perill amagat i sobtat de les carreteres
  Escolta àudio

  Els senglars, el perill amagat i sobtat de les carreteres

  Sabies que el 30% dels accidents a Catalunya és conseqüència dels animals i la immensa majoria són provocats pel senglar? José Luis Gallego ens en dona més dades, ens diu qui és el responsable final i quines mesures s'haurien de prendre.

  Pregunta: quin percentatge, del total d'accidents de trànsit, representa l'atropellament de senglars?
  Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Sabies que el 30% dels accidents a Catalunya és conseqüència dels animals i la immensa majoria són provocats pel senglar? José Luis Gallego ens en dona més dades, ens diu qui és el responsable final i quines mesures s'haurien de prendre. Pregunta: quin percentatge, del total d'accidents de trànsit, representa l'atropellament de senglars? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els zoològics, de la crítica dura al paper fonamental del futur immediat
  Escolta àudio

  Els zoològics, de la crítica dura al paper fonamental del futur immediat

  Ara que la tota la informació corre i està penjada a internet, ara que podem obtenir informació de qualsevol animal del món, quin sentit tenen els zoològics actuals i quina és l'evolució durant les properes dècades? Doug Cress, CEO de WAZA, Associació Mundial de Zoos i Aquaris, és tota una autoritat en el tema i ens resoldrà aquestes i altres preguntes.

  Pregunta: Doug Cress defensa un model de zoos tradicional o nou apostant per nous espais de relació?
  Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ara que la tota la informació corre i està penjada a internet, ara que podem obtenir informació de qualsevol animal del món, quin sentit tenen els zoològics actuals i quina és l'evolució durant les properes dècades? Doug Cress, CEO de WAZA, Associació Mundial de Zoos i Aquaris, és tota una autoritat en el tema i ens resoldrà aquestes i altres preguntes. Pregunta: Doug Cress defensa un model de zoos tradicional o nou apostant per nous espais de relació? Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La Terra perd biodiversitat a marxes forçades
  Escolta àudio

  La Terra perd biodiversitat a marxes forçades

  Aquests dies hem conegut les dades de l'Informe Planeta Viu que elabora el Fons Mundial per a la Naturalesa, el WWF. I la veritat és que els resultats són esgarrifosos. Segons aquest informe, en els últims 40 anys les poblacions de vertebrats han caigut un 60% a causa de les nostres activitats al planeta. Jose Luis Gallego en mostra qui és el responsable i els impactes que han provocat aquesta disminució.

  Pregunta: quin tant per cent de les poblacions d'animals salvatges ha desaparegut en els darrers 40 anys
  Premi: 1 Lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant) 1 torta imperial, 1 Estoig de 3 mels monoflorals de 50grams, 1 Expositor de mel amb fruits secs de 125g i 2 pots de 150g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquests dies hem conegut les dades de l'Informe Planeta Viu que elabora el Fons Mundial per a la Naturalesa, el WWF. I la veritat és que els resultats són esgarrifosos. Segons aquest informe, en els últims 40 anys les poblacions de vertebrats han caigut un 60% a causa de les nostres activitats al planeta. Jose Luis Gallego en mostra qui és el responsable i els impactes que han provocat aquesta disminució. Pregunta: quin tant per cent de les poblacions d'animals salvatges ha desaparegut en els darrers 40 anys Premi: 1 Lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant) 1 torta imperial, 1 Estoig de 3 mels monoflorals de 50grams, 1 Expositor de mel amb fruits secs de 125g i 2 pots de 150g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els boscos de Catalunya: salut i gestió
  Escolta àudio

  Els boscos de Catalunya: salut i gestió

  Els boscos són molt més que una zona per caminar i estar en contacte amb la natura. Tenen una propietat: són ecosistemes i cal una fer-ne una bona gestió. Toni Trasobares, director del consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ens fa una radiografia de l'estat actual dels boscos i de la gestió forestal al país.

  Pregunta: On es troba situat el consorci de ciència i tecnologia forestal de Catalunya?
  Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els boscos són molt més que una zona per caminar i estar en contacte amb la natura. Tenen una propietat: són ecosistemes i cal una fer-ne una bona gestió. Toni Trasobares, director del consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ens fa una radiografia de l'estat actual dels boscos i de la gestió forestal al país. Pregunta: On es troba situat el consorci de ciència i tecnologia forestal de Catalunya? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El futur de l'energia i el paper de l'Institut Català de l'Energia
  Escolta àudio

  El futur de l'energia i el paper de l'Institut Català de l'Energia

  L'energia és el motor de la vida, de l'economia i de tot el que ens envolta. Cal ser conscient de la dificultat per transformar-la i cal ser respectuós amb el medi ambient. Manel Torrent, director de l'ICAEN, ens mostra les estratègies de futur de l'energia a Catalunya.

  Pregunta: El nou govern de l'Estat pot ser un fre o un impuls a les renovables?
  Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'energia és el motor de la vida, de l'economia i de tot el que ens envolta. Cal ser conscient de la dificultat per transformar-la i cal ser respectuós amb el medi ambient. Manel Torrent, director de l'ICAEN, ens mostra les estratègies de futur de l'energia a Catalunya. Pregunta: El nou govern de l'Estat pot ser un fre o un impuls a les renovables? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 312 – Posi'm un got d'aigua d'aixeta, si us plau!
  Escolta àudio

  312 – Posi'm un got d'aigua d'aixeta, si us plau!

  La campanya per reclamar el servei gratuït d'aigua corrent als establiments d'hostaleria no para de sumar adhesions d'institucions i organismes públics i privats. Un gest de deferència cap al client que resulta molt habitual a bona part dels països europeus. José Luis Gallego ens diu les oposicions i les raons per les quals costa tant introduir l'aigua d'aixeta.

  Pregunta: Quina és l'entitat ciutadana que demana una llei perquè ens serveixin aigua de l'aixeta als bars i restaurants?
  Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La campanya per reclamar el servei gratuït d'aigua corrent als establiments d'hostaleria no para de sumar adhesions d'institucions i organismes públics i privats. Un gest de deferència cap al client que resulta molt habitual a bona part dels països europeus. José Luis Gallego ens diu les oposicions i les raons per les quals costa tant introduir l'aigua d'aixeta. Pregunta: Quina és l'entitat ciutadana que demana una llei perquè ens serveixin aigua de l'aixeta als bars i restaurants? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 311 - La dolenta moda de substituir l'arròs als casaments per boletes de plàstic
  Escolta àudio

  311 - La dolenta moda de substituir l'arròs als casaments per boletes de plàstic

  Està venint d'orient una "alternativa fashion" per substituir l'arròs dels casaments per boletes de plàstic de colors. Un element poc ecològic amb seriosos problemes mediambiental. José Luis Gallego ens desgrana les conseqüències i el perquè del canvi.

  Pregunta: Quina és la desastrosa alternativa que s'està posant de moda a l'ús de l'arròs als casaments?
  Premi: Una ampolla de cava Barrica gran reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Està venint d'orient una "alternativa fashion" per substituir l'arròs dels casaments per boletes de plàstic de colors. Un element poc ecològic amb seriosos problemes mediambiental. José Luis Gallego ens desgrana les conseqüències i el perquè del canvi. Pregunta: Quina és la desastrosa alternativa que s'està posant de moda a l'ús de l'arròs als casaments? Premi: Una ampolla de cava Barrica gran reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 310 – Nou envàs ecològic de Bon Preu i Cooperativa MANS
  Escolta àudio

  310 – Nou envàs ecològic de Bon Preu i Cooperativa MANS

  Bon Preu i la Cooperativa Social MANS han unit esforços per reduir l'impacte ambiental de la producció i distribució dels seus productes ecològics. Jordi Balari, director de la Cooperativa social MANS, i Josep Castany, cap de Relacions Externes de Bon Preu, juntament amb José Luis Gallego, sabrem com ho han fet, de què està fet i com és.

  Pregunta: En els nous envasos, en quin percentatge es redueix el plàstic?
  Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Bon Preu i la Cooperativa Social MANS han unit esforços per reduir l'impacte ambiental de la producció i distribució dels seus productes ecològics. Jordi Balari, director de la Cooperativa social MANS, i Josep Castany, cap de Relacions Externes de Bon Preu, juntament amb José Luis Gallego, sabrem com ho han fet, de què està fet i com és. Pregunta: En els nous envasos, en quin percentatge es redueix el plàstic? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut