MeteoAmbient J. L. Gallego

 • El nou Pla Director Urbanístic de l'AMB
  Escolta àudio

  El nou Pla Director Urbanístic de l'AMB

  Pensem en el futur, en les properes dècades de com volem que estigui urbanitzat l'àrea metropolitana. Les necessitats i els criteris del segle XXI en el nou Pla Director Urbanístic de l'AMB que ens presenten Josep Maria Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB, i Jacob Cirera, ambientòleg. Equip redactor del Pla Director Urbanístic de l'AMB.
  · Pregunta: El Pla Director Urbanístic és hereu del Pla General Metropolità (PGM) vigent, però de quin any data el PGM?
  · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Pensem en el futur, en les properes dècades de com volem que estigui urbanitzat l'àrea metropolitana. Les necessitats i els criteris del segle XXI en el nou Pla Director Urbanístic de l'AMB que ens presenten Josep Maria Carreras, director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB, i Jacob Cirera, ambientòleg. Equip redactor del Pla Director Urbanístic de l'AMB. · Pregunta: El Pla Director Urbanístic és hereu del Pla General Metropolità (PGM) vigent, però de quin any data el PGM? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La mort del mar Menor: la llacuna salada més gran d'Europa
  Escolta àudio

  La mort del mar Menor: la llacuna salada més gran d'Europa

  El mar Menor té unes característiques especials que el fan vulnerable a la salinitat. L'entrada de l'aigua del mar i la gran evaporació en són les causes. Però l'elevada mortalitat de peixos i crustacis també tenen altres causes, que ens detalla José Luís Gallego.
  · Pregunta: Quina és la llacuna d'aigua salada o albufera més gran d'Europa?
  · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2016, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El mar Menor té unes característiques especials que el fan vulnerable a la salinitat. L'entrada de l'aigua del mar i la gran evaporació en són les causes. Però l'elevada mortalitat de peixos i crustacis també tenen altres causes, que ens detalla José Luís Gallego. · Pregunta: Quina és la llacuna d'aigua salada o albufera més gran d'Europa? · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2016, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cap a una alimentació més saludable i sostenible
  Escolta àudio

  Cap a una alimentació més saludable i sostenible

  De quina manera poden afectar el medi ambient els costums alimentaris, la dieta? Es pot establir cap relació entre ecologia i nutrició en funció del criteri adoptat a l'hora d'alimentar-nos? La resposta és sí, i et diem com i de quina manera.

  · Pregunta: quin percentatge del consum total d'aigua potable es destina a l'agricultura?
  · Premi: lot de productes làctics Pastoret.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  De quina manera poden afectar el medi ambient els costums alimentaris, la dieta? Es pot establir cap relació entre ecologia i nutrició en funció del criteri adoptat a l'hora d'alimentar-nos? La resposta és sí, i et diem com i de quina manera. · Pregunta: quin percentatge del consum total d'aigua potable es destina a l'agricultura? · Premi: lot de productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'impacte del canvi climàtic a les comunitats de l'Amazònia abans de la colonització
  Escolta àudio

  L'impacte del canvi climàtic a les comunitats de l'Amazònia abans de la colonització

  Les comunitats indígenes de l'Amazònia han viscut el canvi climàtic abans de la colonització. Els detalls dels canvis dels seus hàbits i la implicació que va tenir el clima ens ho detalla Jonas Gregorio de Souza, investigador Marie Curie, a la UPF, membre del Grup de Recerca Complexity and Socio-Ecological Dynamics (CaSEs) del Departament d'Humanitats.

  · Pregunta: Entre quins anys es va produir un canvi en el clima a l'Amazònia?
  · Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les comunitats indígenes de l'Amazònia han viscut el canvi climàtic abans de la colonització. Els detalls dels canvis dels seus hàbits i la implicació que va tenir el clima ens ho detalla Jonas Gregorio de Souza, investigador Marie Curie, a la UPF, membre del Grup de Recerca Complexity and Socio-Ecological Dynamics (CaSEs) del Departament d'Humanitats. · Pregunta: Entre quins anys es va produir un canvi en el clima a l'Amazònia? · Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'observador de l'Oriola, els ulls i un informador de luxe de les pluges torrencials
  Escolta àudio

  L'observador de l'Oriola, els ulls i un informador de luxe de les pluges torrencials

  Oliola ha estat un dels epicentres de les conseqüències dels grans aiguats i pluges torrencials de la setmana passada. Entrevistem un testimoni excepcional que va informar amb detall de tot el que estava passant, Pedro José Gómez, geògraf i meteoròleg i autor del projecte MeteOrihuela.

  Pregunta: Pedro José Gómez és hidròleg o geògraf?
  Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Oliola ha estat un dels epicentres de les conseqüències dels grans aiguats i pluges torrencials de la setmana passada. Entrevistem un testimoni excepcional que va informar amb detall de tot el que estava passant, Pedro José Gómez, geògraf i meteoròleg i autor del projecte MeteOrihuela. Pregunta: Pedro José Gómez és hidròleg o geògraf? Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El permagel de l'Àrtic es fon més ràpid del que es pronosticava
  Escolta àudio

  El permagel de l'Àrtic es fon més ràpid del que es pronosticava

  No teniu la sensació que l'escalfament del planeta s'accelera? José Luis Gallego ens explica les raons per les quals s'ha accelerat la fosa del permagel de l'Àrtic i les conseqüències que se'n deriven i se'n derivaran en el futur.
  Pregunta: Quina extensió terrestre ocupa el permagel?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  No teniu la sensació que l'escalfament del planeta s'accelera? José Luis Gallego ens explica les raons per les quals s'ha accelerat la fosa del permagel de l'Àrtic i les conseqüències que se'n deriven i se'n derivaran en el futur. Pregunta: Quina extensió terrestre ocupa el permagel? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'origen del plàstic dels oceans
  Escolta àudio

  L'origen del plàstic dels oceans

  Els oceans tenen un paper essencial en l'equilibri de la biosfera. I ara sabem que l'acumulació de plàstics, juntament amb altres problemes ambientals com la sobrepesca o la crisi climàtica, està minvant l'estat de salut dels nostres oceans amb conseqüències, en molts casos, irreversibles. Jose Luis Gallego ens dona dades sorprenents i ens explica l'impacte que té sobre els animals i els entorns naturals.

  Pregunta: Quin percentatge de les aus marines estudiades portaven plàstic a l'estomac?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els oceans tenen un paper essencial en l'equilibri de la biosfera. I ara sabem que l'acumulació de plàstics, juntament amb altres problemes ambientals com la sobrepesca o la crisi climàtica, està minvant l'estat de salut dels nostres oceans amb conseqüències, en molts casos, irreversibles. Jose Luis Gallego ens dona dades sorprenents i ens explica l'impacte que té sobre els animals i els entorns naturals. Pregunta: Quin percentatge de les aus marines estudiades portaven plàstic a l'estomac? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Catalunya en emergència climàtica amb el conseller Damià Calvet
  Escolta àudio

  Catalunya en emergència climàtica amb el conseller Damià Calvet

  El govern de Catalunya ha declarat la "situació d'emergència climàtica". Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, impulsor d'aquesta declaració, ens explica què vol dir, el perquè de la declaració i quines implicacions tindrà sobre els ciutadans.

  Pregunta: Es pot acabar inundant l'aeroport del Prat, abans que acabi el segle i al ritme actual, per l'augment del nivell del mar al Mediterrani?
  Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El govern de Catalunya ha declarat la "situació d'emergència climàtica". Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, impulsor d'aquesta declaració, ens explica què vol dir, el perquè de la declaració i quines implicacions tindrà sobre els ciutadans. Pregunta: Es pot acabar inundant l'aeroport del Prat, abans que acabi el segle i al ritme actual, per l'augment del nivell del mar al Mediterrani? Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Les tortugues marines, una espècie amenaçada
  Escolta àudio

  Les tortugues marines, una espècie amenaçada

  Figuren entre el grup d'animals més amenaçats del planeta. El tràfic il·legal d'espècies protegides, la contaminació per plàstic, la pressió urbanística i la pesca il·legal són les principals amenaces. La major part de les tortugues marines trobades a les nostres costes apareixen ferides per un ham i amb plàstic a l'estómac. José Luis Gallego ens descriu aquesta situació i el perquè de la nidificació en platges concorregudes.

  Pregunta: Quina és l'espècie de tortuga marina més comuna a Catalunya?
  Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 g, un amb gingebre, un amb pell de taronja i un altre amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50 g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Figuren entre el grup d'animals més amenaçats del planeta. El tràfic il·legal d'espècies protegides, la contaminació per plàstic, la pressió urbanística i la pesca il·legal són les principals amenaces. La major part de les tortugues marines trobades a les nostres costes apareixen ferides per un ham i amb plàstic a l'estómac. José Luis Gallego ens descriu aquesta situació i el perquè de la nidificació en platges concorregudes. Pregunta: Quina és l'espècie de tortuga marina més comuna a Catalunya? Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 g, un amb gingebre, un amb pell de taronja i un altre amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50 g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La sisena extinció està en marxa
  Escolta àudio

  La sisena extinció està en marxa

  Som davant un declivi de la vida silvestre sense precedents en la història de la humanitat, el que ja es denomina "la sisena extinció". Més d'un milió d'espècies estan a punt de desaparèixer. José Luís Gallego en presenta les causes, qui és o qui són els responsables i què podem fer per revertir la situació.

  Pregunta: Segons el darrer informe de les Nacions Unides, quin nombre d'espècies estan en perill d'extinció per culpa del desenvolupament humà?
  Premi: Val per una inscripció gratuïta al curs de gravació de vídeo de natura del 15 i 16 de juny, gentilesa de Campus Natura, al Càmping Castell Mar, dels Aiguamolls de l'Empordà www.campusnatura.org

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Som davant un declivi de la vida silvestre sense precedents en la història de la humanitat, el que ja es denomina "la sisena extinció". Més d'un milió d'espècies estan a punt de desaparèixer. José Luís Gallego en presenta les causes, qui és o qui són els responsables i què podem fer per revertir la situació. Pregunta: Segons el darrer informe de les Nacions Unides, quin nombre d'espècies estan en perill d'extinció per culpa del desenvolupament humà? Premi: Val per una inscripció gratuïta al curs de gravació de vídeo de natura del 15 i 16 de juny, gentilesa de Campus Natura, al Càmping Castell Mar, dels Aiguamolls de l'Empordà www.campusnatura.org >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cabres per fer formatge i apagar incendis
  Escolta àudio

  Cabres per fer formatge i apagar incendis

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació.

  Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis?
  Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació. Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura
  Escolta àudio

  Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019

  Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019 Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Londres pot patir restriccions d'aigua en 25 anys
  Escolta àudio

  Londres pot patir restriccions d'aigua en 25 anys

  La frase pot semblar tan alarmista, sinó fos perquè és d'un alt diplomàtic del govern conservador del Regne Unit. El canvi climàtic provocarà uns estius molts més calorosos i unes pluges menys predictibles en aquell país, el que intensificarà les sequeres. José Luis Gallego posa xifres i dates sobre la taula.

  Pregunta: En quants anys podrien arribar els talls d'aigua a la ciutat de Londres segons el mateix govern britànic?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La frase pot semblar tan alarmista, sinó fos perquè és d'un alt diplomàtic del govern conservador del Regne Unit. El canvi climàtic provocarà uns estius molts més calorosos i unes pluges menys predictibles en aquell país, el que intensificarà les sequeres. José Luis Gallego posa xifres i dates sobre la taula. Pregunta: En quants anys podrien arribar els talls d'aigua a la ciutat de Londres segons el mateix govern britànic? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El medi ambient en joc a Nairobi
  Escolta àudio

  El medi ambient en joc a Nairobi

  La quarta Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient que s'acaba de fer a Nairobi, a Kenya, s'ha centrat en la producció i el consum sostenibles, un tema que ha d'implicar les nacions, les empreses i els ciutadans per avançar junts pel camí cap a la sostenibilitat. Vegem-ne els detalls amb José Luis Gallego.

  Pregunta: A quina ciutat del món s'acaba de celebrar la darrera cimera de Nacions Unides sobre medi ambient?
  Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La quarta Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient que s'acaba de fer a Nairobi, a Kenya, s'ha centrat en la producció i el consum sostenibles, un tema que ha d'implicar les nacions, les empreses i els ciutadans per avançar junts pel camí cap a la sostenibilitat. Vegem-ne els detalls amb José Luis Gallego. Pregunta: A quina ciutat del món s'acaba de celebrar la darrera cimera de Nacions Unides sobre medi ambient? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats.

  Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats. Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut