MeteoAmbient J. L. Gallego

 • Nova política climàtica dels EUA amb l'arribada de Biden
  Escolta àudio

  Nova política climàtica dels EUA amb l'arribada de Biden

  Una de les promeses de campanya del president electe Joe Biden va ser la de tornar a reactivar les polítiques climàtiques arreu tot recuperant el paper de lideratge climàtic mundial abandonat pel president Trump. Amb José Luis Gallego sabrem més aspectes del canvi de política climàtica
  · Pregunta: quin és el nivell d'emissions de CO2 que s'ha marcat el president Biden per al 2050?
  · Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Una de les promeses de campanya del president electe Joe Biden va ser la de tornar a reactivar les polítiques climàtiques arreu tot recuperant el paper de lideratge climàtic mundial abandonat pel president Trump. Amb José Luis Gallego sabrem més aspectes del canvi de política climàtica · Pregunta: quin és el nivell d'emissions de CO2 que s'ha marcat el president Biden per al 2050? · Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Qui va matar l'os de la Vall d'Aran?
  Escolta àudio

  Qui va matar l'os de la Vall d'Aran?

  L'os Cachou va aparèixer mort l'abril passat a la zona de Sobrepera al terme de Les. Què va passar? Com va morir? Quines són les darreres dades de la investigació? José Luis Gallego ens dona els detalls.
  · Pregunta: Amb quin producte van enverinar l'os Cachou?
  · Premi: Un lot gurmet de torrons i mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'os Cachou va aparèixer mort l'abril passat a la zona de Sobrepera al terme de Les. Què va passar? Com va morir? Quines són les darreres dades de la investigació? José Luis Gallego ens dona els detalls. · Pregunta: Amb quin producte van enverinar l'os Cachou? · Premi: Un lot gurmet de torrons i mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El Delta de l'Ebre demana amb urgència una actuació, calen sediments
  Escolta àudio

  El Delta de l'Ebre demana amb urgència una actuació, calen sediments

  El Delta de l'Ebre viu una regressiu des de fa dècades, des que els gran pantans obstaculitzen l'arribada dels sediments a la desembocadura. Analitzem la situació de fragilitat greu del delta amb Jordi Blay, Professor de geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i quina és la solució més racional per a la supervivència del Delta de l'Ebre.

  · Pregunta: quantes hectàrees d'arrossars van quedar inundades per l'aigua del mar darrera el temporal Glòria?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El Delta de l'Ebre viu una regressiu des de fa dècades, des que els gran pantans obstaculitzen l'arribada dels sediments a la desembocadura. Analitzem la situació de fragilitat greu del delta amb Jordi Blay, Professor de geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i quina és la solució més racional per a la supervivència del Delta de l'Ebre. · Pregunta: quantes hectàrees d'arrossars van quedar inundades per l'aigua del mar darrera el temporal Glòria? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre
  Escolta àudio

  Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre

  Descobrim els resultats de les analítiques d'aigua d'algunes poblacions de l'Ebre, i també la seva opacitat per obtenir dades. Què hi ha realment a l'aigua de l'Ebre? Àlvaro Arasa, doctor en Geologia, ens ho detalla i ho explica al llibre "Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre".
  · Pregunta: Àlvaro Arasa és geògraf o geòleg?
  · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Descobrim els resultats de les analítiques d'aigua d'algunes poblacions de l'Ebre, i també la seva opacitat per obtenir dades. Què hi ha realment a l'aigua de l'Ebre? Àlvaro Arasa, doctor en Geologia, ens ho detalla i ho explica al llibre "Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre". · Pregunta: Àlvaro Arasa és geògraf o geòleg? · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El paper solidari de Drac Actiu en els aiguats del 22 d'octubre de fa un any
  Escolta àudio

  El paper solidari de Drac Actiu en els aiguats del 22 d'octubre de fa un any

  D'una empresa d'aventura a un projecte de solidaritat després de la gran riuada del Francolí de fa poc més d'un anys. Gonzalo Gil, responsable de l'empresa d'esports Drac Actiu, de l'Espluga de Francolí, i professor INEF de la Universitat de Lleida ens explica la transformació de l'empresa i el projecte de solidaritat en el qual està vinculat.
  · Pregunta: Drac Actiu va ser molt o poc afectada pels aiguats del 2019?
  · Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  D'una empresa d'aventura a un projecte de solidaritat després de la gran riuada del Francolí de fa poc més d'un anys. Gonzalo Gil, responsable de l'empresa d'esports Drac Actiu, de l'Espluga de Francolí, i professor INEF de la Universitat de Lleida ens explica la transformació de l'empresa i el projecte de solidaritat en el qual està vinculat. · Pregunta: Drac Actiu va ser molt o poc afectada pels aiguats del 2019? · Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 100 anys del naixement de Ramon Margalef, un dels pilars de l'ecologia mundial del s. XX
  Escolta àudio

  100 anys del naixement de Ramon Margalef, un dels pilars de l'ecologia mundial del s. XX

  Commemorem el centenari del naixement de Ramon Margalef (1919), biòleg català considerat un dels ecòlegs científics més importants de Catalunya i d'Espanya de tots els temps; és moment de realçar la seva figura i el coneixement que ens ha deixat. Ho fem amb Albert Masó, biòleg, doctor en Ecologia i Evolució, professor i assessor científic de National Geographic, i Olga Margalef, neta del doctor Margalef, geòloga i investigadora del CREAF.

  · Pregunta: Ramon Margalef va ser professor a la Universitat de València o a la de Barcelona?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Commemorem el centenari del naixement de Ramon Margalef (1919), biòleg català considerat un dels ecòlegs científics més importants de Catalunya i d'Espanya de tots els temps; és moment de realçar la seva figura i el coneixement que ens ha deixat. Ho fem amb Albert Masó, biòleg, doctor en Ecologia i Evolució, professor i assessor científic de National Geographic, i Olga Margalef, neta del doctor Margalef, geòloga i investigadora del CREAF. · Pregunta: Ramon Margalef va ser professor a la Universitat de València o a la de Barcelona? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid
  Escolta àudio

  Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid

  Ens posem al dia de com tenim el país des del punt de vista de la natura, de la terra i del mar. D'aquelles persones i explotacions que ens duen l'aliment per pair de la millor manera possible aquest temps complex. Un repàs que fem amb els tres col·laboradors del programa.

  · Pregunta: Com se'n diuen de cognom els tres col·laboradors de MeteoMauri?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ens posem al dia de com tenim el país des del punt de vista de la natura, de la terra i del mar. D'aquelles persones i explotacions que ens duen l'aliment per pair de la millor manera possible aquest temps complex. Un repàs que fem amb els tres col·laboradors del programa. · Pregunta: Com se'n diuen de cognom els tres col·laboradors de MeteoMauri? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat
  Escolta àudio

  Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat

  Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio.

  · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio. · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El turisme a Catalunya, present i futur amb el director general de Turisme
  Escolta àudio

  El turisme a Catalunya, present i futur amb el director general de Turisme

  El turisme té un paper important dins l'economia catalana. Quin és l'estat actual i cap a on s'encamina? Entrevistem Octavi Bono, director general de Turisme. Ells ens donarà dades i xifres del valor de turisme i els reptes de futur per a les pròximes dècades.

  Pregunta: Octavi Bono va ser director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la de Lleida?
  Premi: lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gamma (botes, esquís, bastons i casc) per a un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira-Beret.
  I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres solides diverses (una de cada temperatura).

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El turisme té un paper important dins l'economia catalana. Quin és l'estat actual i cap a on s'encamina? Entrevistem Octavi Bono, director general de Turisme. Ells ens donarà dades i xifres del valor de turisme i els reptes de futur per a les pròximes dècades. Pregunta: Octavi Bono va ser director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la de Lleida? Premi: lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gamma (botes, esquís, bastons i casc) per a un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira-Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres solides diverses (una de cada temperatura). >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis
  Escolta àudio

  Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis

  El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica.

  · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte?
  · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica. · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra
  Escolta àudio

  Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra

  La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya.
  · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria?
  · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret.
  I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura)
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

  La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya. · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria? · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura) >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • Xarxa de Pagesos, nou projecte per contribuir a la sostenibilitat ambiental i econòmica
  Escolta àudio

  Xarxa de Pagesos, nou projecte per contribuir a la sostenibilitat ambiental i econòmica

  La Fundació Catalunya La Pedrera promou la Xarxa de Pagesos, un projecte de suport als productors d'horta i fruita, per afavorir que es transformin a producció ecològica i millorin la sostenibilitat tant econòmica com ambiental de les seves explotacions. Els ets i uts del projecte amb Xavier Escuté, cap de Gestió al Territori de la Fundació La Pedrera i responsable del Programa Xarxa de Pagesos.
  · Pregunta: Quantes hectàrees formen part del projecte de la Xarxa de Pagesos?
  · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. El lot conté torrons, mels monoflorals i gurmet, agredolç de castanyer i fruits secs de xocolata i Torta Imperial.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La Fundació Catalunya La Pedrera promou la Xarxa de Pagesos, un projecte de suport als productors d'horta i fruita, per afavorir que es transformin a producció ecològica i millorin la sostenibilitat tant econòmica com ambiental de les seves explotacions. Els ets i uts del projecte amb Xavier Escuté, cap de Gestió al Territori de la Fundació La Pedrera i responsable del Programa Xarxa de Pagesos. · Pregunta: Quantes hectàrees formen part del projecte de la Xarxa de Pagesos? · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. El lot conté torrons, mels monoflorals i gurmet, agredolç de castanyer i fruits secs de xocolata i Torta Imperial. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La UE vol arribar a la neutralitat de carboni el 2050
  Escolta àudio

  La UE vol arribar a la neutralitat de carboni el 2050

  Tal com va fer fa uns mesos el govern de la Generalitat, el Parlament Europeu acaba d'aprovar una resolució en la qual assenyala que el planeta viu una "emergència climàtica". i demana a la Comissió Europea i a tots els estats membres que prenguin mesures ràpidament per evitar l'escalfament global i les seves conseqüències. Desgranem aquest anunci amb Jose Luis Gallego, que ens dirà algunes de les mesures per lluitar contra la crisi climàtica.

  · Pregunta: Quina és la data que s'ha fixat la UE per assolir la neutralitat en les emissions de CO2?
  · Premi: Lot de cinc capses variades de deu càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Tal com va fer fa uns mesos el govern de la Generalitat, el Parlament Europeu acaba d'aprovar una resolució en la qual assenyala que el planeta viu una "emergència climàtica". i demana a la Comissió Europea i a tots els estats membres que prenguin mesures ràpidament per evitar l'escalfament global i les seves conseqüències. Desgranem aquest anunci amb Jose Luis Gallego, que ens dirà algunes de les mesures per lluitar contra la crisi climàtica. · Pregunta: Quina és la data que s'ha fixat la UE per assolir la neutralitat en les emissions de CO2? · Premi: Lot de cinc capses variades de deu càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Obrim les portes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
  Escolta àudio

  Obrim les portes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Descobrim el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, situat al Parc del Fòrum. Sabrem tot el que ofereix amb Anna Omedes, directora del museu. I també ens explicarà les grans novetats i la programació per a aquestes festes de Nadal.

  · Pregunta: El Museu de Ciències Naturals de Barcelona es va fundar al segle XIX o el XX?
  · Premi: Lot de 5 capses variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Descobrim el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, situat al Parc del Fòrum. Sabrem tot el que ofereix amb Anna Omedes, directora del museu. I també ens explicarà les grans novetats i la programació per a aquestes festes de Nadal. · Pregunta: El Museu de Ciències Naturals de Barcelona es va fundar al segle XIX o el XX? · Premi: Lot de 5 capses variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Projecte Tórtora, conservació i coneixement
  Escolta àudio

  Projecte Tórtora, conservació i coneixement

  La tórtora és una au migratòria estesa pels Països Catalans que ha minvat de població en els darrers anys. Gerard Bota, cap del grup de biologia de la conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ens fa una radiografia de la situació actual i ens explica aquest projecte.
  · Pregunta: La tórtora està inclosa a la família dels coloms?
  · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La tórtora és una au migratòria estesa pels Països Catalans que ha minvat de població en els darrers anys. Gerard Bota, cap del grup de biologia de la conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ens fa una radiografia de la situació actual i ens explica aquest projecte. · Pregunta: La tórtora està inclosa a la família dels coloms? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut