TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 15/07/2019
  Escolta àudio

  "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 15/07/2019

  Us parlem del pla de gestió integral de les platges i de l'estabilització del litoral metropolità de Barcelona amb l'arquitecte Xavier Segura, director d'Espai Públic d'AMB. El CCCB ha celebrat un interessant debat: "Les ciutats a l'antropocè". N'hem parlat amb Isabelle Anguelovsky, experta en ecologia política i en planificació mediambiental urbana. Hem estat a Igualada, al Camí de les Guixeres, un projecte de paisatge del despatx Batlle i Roig, i tot seguit he anat al Somiatruites, un curiós hotel acabat d'inaugurar al damunt del restaurant del mateix nom, tot plegat en una antiga adoberia del barri del Rec d'Igualada, una obra feta amb molt d'amor pel jove arquitecte Xavier Andrés. Descobrim el nou casal de Trinitat Nova, premi de l'opinió a la categoria d'arquitectura dels premis FAD 2019. A la Casa Vicens de Gaudí, hi inaugurem la reposició d'un antic brollador i us expliquem algunes altres propostes estiuenques per conèixer el nostre patrimoni arquitectònic.

 • Somlapera, el casal de barri de Trinitat Nova, premi de l'opinió als FAD 2019
  Escolta àudio

  Somlapera, el casal de barri de Trinitat Nova, premi de l'opinió als FAD 2019

  Visitem el premi de l'opinió en la categoria d'arquitectura dels premis FAD 2019, el casal de barri de Trinitat Nova de Barcelona, projecte dels despatxos Bayona-Valero i Cantallops-Vicente. Ens hem trobat amb dos dels arquitectes d'aquests despatxos, concretament la part masculina de tots dos, Albert Valero i Lluís Cantallops.

 • CASASOLO Arquitectes. Hospitals Age-friendly
  Escolta àudio

  CASASOLO Arquitectes. Hospitals Age-friendly

  Al "Perspectiva" fem un especial seguiment al sector de l'arquitectura hospitalària catalana. Primer per l'excel·lència i el prestigi internacional que han assolit els despatxos del país que s'hi dediquen, però també per la importància estratègica d'aquest sector. Avui hem estat a l'estudi de CASASOLO Arquitectes, a Cerdanyola del Vallès, en companyia dels seus arquitectes principals, Bernat Gato i Roger Pernas. Amb ells hem parlat dels projectes que estan desenvolupant a dia d'avui i del seu concepte d'arquitectura hospitalària: Age-friendly.

 • Amb Isabelle Anguelovsk parlem dels reptes per afrontar la gentrificació i el canvi climàtic
  Escolta àudio

  Amb Isabelle Anguelovsk parlem dels reptes per afrontar la gentrificació i el canvi climàtic

  Els dies 4 i 5 de juliol, el CCCB ha celebrat els seminari i debat "Les ciutats a l'antropocè", un projecte col·laboratiu amb la British Academy per compartir els criteris i el coneixement d'experts de diversos països en el repte de transformar les ciutats en espais sostenibles i adoptar les estratègies urbanes necessàries per revertir el procés de degradació ambiental que condueix el planeta al col·lapse. N'hem parlat amb Isabelle Anguelovski, experta en ecologia política i en planificació mediambiental urbana, que actualment investiga a l'ICREA i dirigeix un equip interdisciplinari d'investigació, pioner en qüestions de justícia mediambiental urbana a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB.

 • Estiu metropolità 2019, el pla d'estabilització del litoral metropolità d'AMB
  Escolta àudio

  Estiu metropolità 2019, el pla d'estabilització del litoral metropolità d'AMB

  Conversem amb l'arquitecte Xavier Segura, director d'Espai Públic d'AMB, amb qui hem repassat a fons les actuacions d'aquesta corporació a les platges metropolitanes i el seu pla d'estabilització del litoral.

 • La Casa Vicens recupera un antic brollador dissenyat per Gaudí als seus jardins
  Escolta àudio

  La Casa Vicens recupera un antic brollador dissenyat per Gaudí als seus jardins

  Us recomanen una visita estiuenca a la Casa Vicens de Gaudí, on acaben d'inaugurar la restitució de la font original de la tribuna de la casa. De fet, es va inaugurar el 25 de juny passat, tot commemorant el naixement de Gaudí, el mateix dia de l'any 1852. Aquest petit brollador es va eliminar de la casa amb les ampliacions de l'any 1925, acció que va deixar sense gaire sentit aquesta tribuna, però s'ha conservat, perfectament endreçat, fins als nostres dies, i ara torna a lluir juntament amb les rèpliques dels porticons abatibles i la malla el·líptica de ferro que distribueix l'aigua cap a la font. Els originals d'aquests dos elements no es conserven però s'han pogut replicar amb acurada fidelitat gràcies a la documentació que es conserva.

 • El Camí de les Guixeres, de Batlle i Roig
  Escolta àudio

  El Camí de les Guixeres, de Batlle i Roig

  Interessant intervenció de paisatge del despatx Batlle i Roig, el Camí de les Guixeres, a Igualada. Un tram, d'uns 800 metres, del total de 13 quilòmetres que té el que s'anomena l'Anella Verda, una circumval·lació per a vianants i bicicletes a mode de cinturó. La intervenció havia de rehabilitar la trajectivitat, fent via cap a Montserrat, tot incorporant també zones d'estada i miradors, alhora que restablia les condicions ambientals necessàries per la continuïtat de la biodiversitat, el repoblament vegetal dels marges -degradats per les extraccions de guix- i afavoria l'escolament de les aigües d'una forma continuada, suau i eficient. Hi hem estat passejant en companyia de Mario Súñer, sotsdirector de paisatge de Batlle i Roig.

 • El Somiatruites d'Igualada, una antiga adoberia transformada en hotel i restaurant per Xavier Andrés
  Escolta àudio

  El Somiatruites d'Igualada, una antiga adoberia transformada en hotel i restaurant per Xavier Andrés

  Hem anat a esmorzar al Somiatruites, al barri del Rec d'Igualada, una antiga adoberia on el xef del Via Veneto de Barcelona, i durant tres anys consecutius, millor xef jove d'Espanya i Portugal, David Andrés, hi treballa des del 2013. En aquests sis anys s'ha convertit en tot un referent gastronòmic a la ciutat, però l'aposta ha anat més enllà en els darrers anys i el seu germà, l'arquitecte Xavier Andrés, s'ha engrescat a dissenyar un petit hotel al damunt del restaurant, en convivència amb el seu estudi d'arquitectura i una coberta verda que subministra bona part dels ingredients que cuina David Andrés.

 • Propostes estiuenques per descobrir el patrimoni arquitectònic de Barcelona
  Escolta àudio

  Propostes estiuenques per descobrir el patrimoni arquitectònic de Barcelona

  Abans de marxar de vacances, i per deixar-vos un bon record d'aquest programa fins que tornem el mes de setembre, sortegem dues entrades dobles per visitar aquest estiu Santa Maria del Mar en exclusiva, quan cau la nit. És una visita guiada a porta tancada, fora de l'horari d'obertura del temple, per la història i els seus racons més desconeguts, les tribunes, la cripta, la capella neoclàssica, les torres i els terrats. I també tres entrades dobles més per assistir a un dels divendres de música i d'història a Sant Pau del Camp. Música i història en aquesta joia del romànic barceloní, també d'una manera inèdita: després del recorregut, recital de música antiga al claustre amb l'Ensemble Pau, que interpretarà obres de Bach, Händel, Scarlatti i Dowland. La visita guiada dura aproximadament una hora, i mitja hora més el concert.

 • Un nou showroom de Gabriel a Barcelona, un espai dissenyat per Areazero 2.0
  Escolta àudio

  Un nou showroom de Gabriel a Barcelona, un espai dissenyat per Areazero 2.0

  Visitem el nou showroom de la tèxtil danesa Gabriel a Barcelona, un espai dissenyat per l'estudi danès Friis & Moltke, en col·laboració amb l'estudi barceloní Areazero 2.0.

 • "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 17/06/2019
  Escolta àudio

  "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 17/06/2019

  Sabrem els guanyadors de dos certàmens, els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona i el Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònica AADIPA, on a més hem pogut parlar amb la flamant consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que ens ha assegurat que la seva conselleria està decidida a crear el tan desitjat museu de l'arquitectura de Catalunya. Anem a Collserola per conèixer el nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge d'aquest parc natural, en companyia dels tècnics de l'AMB que l'han redactat. La celebració de l'Any Jujol ens porta al Camp de Tarragona, amb una nova ruta que permet descobrir el millor de l'obra de Jujol a la comarca amb una selecció dels 16 edificis més representatius. També passem pels jardins del Museu Agbar de les Aigües, a Cornellà de Llobregat, on aquesta primavera han reconstruït la cascada monumental que Gaudí va projectar per a la Casa Vicens, al districte de Gràcia, i que va ser enderrocada l'any 1945.

 • El pla especial per a la protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Collserola
  Escolta àudio

  El pla especial per a la protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Collserola

  Avui ens mirem a fons el Pla especial d'AMB per a la protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola. Per primera vegada des dels anys 80, i particularment des del 2010, quan la serra es va declarar parc natural, s'actualitzen en un mapa, perfectament delimitats i regulats, tots els espais i usos del parc, passats, presents i, sobretot, la viabilitat i la idoneïtat de tots els que es pretenguin implantar en el futur. També ens acompanya Ignasi Riera, del despatx ABR, que acaba de finalitzar, després de vuit anys de treballs, una intervenció al camí de la Muntanya i de Can Biosca, a Sant Just Desvern. Un projecte que ens permet entendre a la perfecció la veritable dimensió social d'aquestes transformacions en la transició dels espais urbans metropolitans cap als espais naturals de la serra.

 • L'Any Jujol: "Territori Jujol", al Camp de Tarragona, i dibuixos inèdits al COAC de Barcelona
  Escolta àudio

  L'Any Jujol: "Territori Jujol", al Camp de Tarragona, i dibuixos inèdits al COAC de Barcelona

  Seguim el periple pels esdeveniments associats a l'Any Jujol140, la commemoració dels 140 anys del naixement de Josep Maria Jujol. Esdeveniments que aquests mes de juny ens porten al Camp de Tarragona, on hi ha catalogades una seixantena d'obres de les quals va ser autor i on ara se'n pot visitar una selecció, amb les 16 més representatives. Es pot fer seguint el guiatge d'una ruta establerta, Territori Jujol", acabada d'estrenar aquest mes de juny i de la qual hem estat parlant amb el seu principal promotor, Roger Miralles. Tampoc ens podem estar de recomanar-vos que visiteu la seu del COAC de Barcelona, on, fins al 7 de juliol, es pot veure una increïble col·lecció de dibuixos de Jujol, procedents del mateix arxiu del Col·legi i que no s'havien exposat mai abans.

 • Els triomfadors de la Nit de la Construcció 2019
  Escolta àudio

  Els triomfadors de la Nit de la Construcció 2019

  Aquest dijous, 20 de juny, a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, l'INEFC, s'ha celebrat la Nit de la Construcció, que anualment organitza el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, i on es lliuren els premis Catalunya Construcció. Aquest any se'n feia la 16a edició. Un guardó obert a la globalitat dels sectors professionals implicats en la construcció que cerca l'excel·lència en cadascuna de les cinc categories que aplega. N'hem parlat amb un dels membres del jurat i vicepresident segon del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, Josep Maria Forteza.

 • La nit dels Premis FAD
  Escolta àudio

  La nit dels Premis FAD

  Com cada any per aquestes dates, el Foment de les Arts i el Disseny, el FAD, lliura els seus premis d'arquitectura. La vetllada s'ha celebrat aquest dimecres, 19 de juny, com sempre al Disseny Hub de la plaça de les Glòries de Barcelona, i hi hem estat per conèixer els triomfadors de la nit.