TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 18/11/2019
  Escolta àudio

  "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 18/11/2019

  Coneixerem un innovador sistema ideat per dos professors de la UIC-School of Arquiteture per millorar la il·luminació natural als habitatges de l'Eixample de Barcelona. Robots que creen ceràmica inspirats per la música de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Innovació, sostenibilitat i eficiència energètica en una nova promoció d'habitatges i zona comercial a Tarragona. AMB treballa a fons durant l'hivern en la millora de les platges metropolitanes. El nostre BIMtour passa aquest mes per Tarragona i Girona, i revisa a fons com es transforma la feina dels delineants per adaptar-se al BIM. Les novetats literàries d'arquitectura en col·laboració amb la cooperativa "la Capell": avui Upe Flueckiger amb l'assaig "¿Cuanta casa necesitamos? Thoreau, Le Corbusier y la cabaña sostenible".

 • BIMtour: Treballar els projectes amb BIM suposa un canvi de paradigma en les relacions professionals
  Escolta àudio

  BIMtour: Treballar els projectes amb BIM suposa un canvi de paradigma en les relacions professionals

  Un capítol més del nostre BIMtour al "Perspectiva", com sempre, en companyia del nostre col·laborador, l'arquitecte Ignasi Pérez Arnal, que és també el director de BIM Academy i que aquest mes de desembre passa per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per posar a debat la integració al BIM dels sistemes d'informació geogràfica. També ens acompanya la psicopedagoga Montse Armengol, que treballa les relacions humanes i les formes d'integració en el BIM dels sectors professionals implicats; unes noves formes de relació que estan transformant radicalment els protocols i hàbits de treball de professionals de naturaleses molt diverses, que de sobte es troben compartint i modificant informació i dades en temps real amb persones d'altres sectors amb qui, fins ara, no els calia cap mena de relació directa.

 • El patrimoni arquitectònic educatiu a les Jornades Internacionals d'AADIPA
  Escolta àudio

  El patrimoni arquitectònic educatiu a les Jornades Internacionals d'AADIPA

  L'Agrupació d'arquitectes per a la defensa i la intervenció en el patrimoni arquitectònic, AADIPA, celebra aquesta setmana la 42a edició de les seves jornades internacionals sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic, aquest any dedicades a la gestió dels edificis patrimonials destinats a usos educatius i la seva integració en els processos pedagògics de les escoles que s'hi allotgen. Entre el dijous 12 i el diumenge 15 de desembre, s'hi abordaran casos d'especial interès, ja no només dins l'àmbit català sinó també de l'escena internacional, d'on podem destacar la Universitat de Disseny de la Bauhaus a Dessau o el col·legi Karl Marx de Villejuif, d'André Lurçat. Tots els detalls ens els han explicat les dues directores d'aquestes jornades, Mariona Genís i Judit Taberna.

 • BIMtour: Els delineants davant dels nous reptes del BIM
  Escolta àudio

  BIMtour: Els delineants davant dels nous reptes del BIM

  En companyia del nostre col·laborador Ignasi Pérez Arnal, director de BIM Academy i també el principal promotor del BIMtour, parlem avui de com el BIM revaloritza la malmesa professió del delineant. També ens acompanya Cristina Bernabé, una jove enginyera que va marxar a Anglaterra l'any 2013, durant la crisi, i ara torna a Catalunya per posar en pràctica tota l'experiència adquirida treballant amb BIM durant aquests 6 anys.

 • Un nou projecte urbanístic a Tarragona amb altes prestacions en sostenibilitat i bioconstrucció
  Escolta àudio

  Un nou projecte urbanístic a Tarragona amb altes prestacions en sostenibilitat i bioconstrucció

  Un interessant projecte urbanístic a Tarragona que integra zona comercial i àrea residencial a un nou sector entre els barris de Sant Pere i Sant Pau i Terres Cavades, amb especial cura per l'ús de materials no contaminants i altes prestacions. Incorpora innovacions i les últimes experiències en matèria de gestió de camps electromagnètics, qualitat de l'aire, interconnexió amb espais verds o un acurat estudi de la llum natural. També amb una especial cura per la utilització de materials lliures d'obsolescència programada, i és que una de les persones implicades en aquest projecte és el popular enginyer Benito Muros, de Light&Life Tecnology, l'inventor de la bombeta amb 75 anys de funcionament garantit. En parlem amb l'enginyer d'E3 Solinteg de Barcelona Sergi Solera i l'arquitecta especialitzada en bioconstrucció i espais saludables Sònia Hernàndez.

 • Robòtica col·laborativa a l'IAAC: Dos braços robòtics treballen la ceràmica amb música clàssica
  Escolta àudio

  Robòtica col·laborativa a l'IAAC: Dos braços robòtics treballen la ceràmica amb música clàssica

  Es pot evocar la matèria a través de la música? Es pot materialitzar la música? Es pot crear un diàleg entre la matèria i la música? La tecnologia pot connectar l'art de la música amb l'artesania de la ceràmica? Aquestes preguntes busquen resposta a través d'un projecte de robòtica col·laborativa desenvolupat a l'IAAC, una jugada a múltiples bandes que implica l'Orquestra de Cambra de Granollers, el ceramista vallesà Toni Cumella, les indústries de la robòtica Universal Robots de Dinamarca i Vicosystems de Sabadell. Dos braços robotitzats que treballen la ceràmica en temps real, segons els inputs digitals que resulten de la codificació de la música que va executant l'orquestra.

 • La biblioteca de l'arquitecte: Upe Flueckiger, "¿Cuánta casa necesitamos?"
  Escolta àudio

  La biblioteca de l'arquitecte: Upe Flueckiger, "¿Cuánta casa necesitamos?"

  Avui un assaig de l'arquitecte suís i professor de la Texas Tech University Upe Flueckiger, "¿Cuánta casa necesitamos? Thoreau, Le Corbusier y la cabaña sostenible", una edició de 14x19, 112 pàgines amb coberta de cartoné, de Gustau Gili. Val 18 euros.

 • Les intervencions d'AMB a les platges metropolitanes durant la tardor i l'hivern
  Escolta àudio

  Les intervencions d'AMB a les platges metropolitanes durant la tardor i l'hivern

  Què passa a les platges durant la tardor i l'hivern? Encara que durant aquests mesos no hi anem gaire, a visitar-les, podeu estar segurs que hi són. No se les han emportat! Però sí que les llevantades s'emporten la sorra, destrueixen dunes, arrosseguen residus, les espècies invasores proliferen i la biodiversitat es veu afectada. Veiem quines actuacions es fan per redreçar aquests processos a les platges metropolitanes de Barcelona.

 • Josep Maria Pericas i Morros a Girona
  Escolta àudio

  Josep Maria Pericas i Morros a Girona

  En companyia d'un dels seus comissaris, l'historiador de l'art Aleix Catasús, us hem preparat un extens reportatge sobre l'exposició de l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros que es va presentar al Museu de l'Art de la Pell de Vic i ara podem experimentar a Girona. Una mostra que col·loca al lloc que li pertoca aquest excel·lent arquitecte de la primera meitat del segle XX.

 • Lina Bo Bardi a Bahia
  Escolta àudio

  Lina Bo Bardi a Bahia

  Si no heu tingut ocasió de visitar les mostres sobre Lina Bo Bardi que s'han exposat durant aquest any 2019 a Barcelona, ara, i després d'haver passat per Lleida, arriba a Girona l'exposició sobre els anys que l'arquitecta va passar a Salvador de Bahia. Ens ho ha explicat la comissària, l'arquitecta també brasilera Carla Zollinger.

 • Reorientant la llum solar als habitatges de l'Eixample de Barcelona
  Escolta àudio

  Reorientant la llum solar als habitatges de l'Eixample de Barcelona

  Hem anat fins a la Universitat Internacional de Catalunya - School of Architecture per trobar-nos amb els arquitectes Diego Navarro i Ana Cocho. Volíem saber com es desenvolupa un estudi que estan duent a terme amb uns miralls robotitzats que han de millorar el flux de llum natural que entra dins dels habitatges. Un tema particularment delicat sobretot als blocs de pisos de les ciutats que han estat segregats en diverses propietats. Diego Navarro i Ana Cocho han treballat sobre el model dels pisos de l'Eixample de Barcelona on, a més d'aquest costum de les segregacions, també ha estat habitual alterar el disseny original de les illes i els seus patis interiors, sense que s'hagi parat gaire atenció a com afectarien aquestes modificacions a les condicions d'il·luminació que havia ideat Ildefons Cerdà ara fa 160 anys.

 • Novembre de 2019. L'agenda d'arquitectura: Exposicions a Girona i Barcelona i una pedalada pel Besòs
  Escolta àudio

  Novembre de 2019. L'agenda d'arquitectura: Exposicions a Girona i Barcelona i una pedalada pel Besòs

  Dues exposicions que arriben a Girona: "Lina bo Bardi a Bahia" que, després de passar per Barcelona i Lleida, arriba ara al COAC de Girona, i "Josep Maria Pericas i Morros, 1881-1966" que, després del Museu de l'Art de la Pell de Vic, s'instal·la entre el mateix COAC de Girona i la casa Rafel Masó. A Barcelona us recomanem "Arquitectures arran d'aigua", al Museu Marítim, una setantena de projectes seleccionats dels arxius del Premi Mies van der Rohe d'arquitectura contemporània de la Unió Europea, que tenen en comú la reformulació de la ciutat amb la seva façana marítima o fluvial. Dissabte 30 de novembre, us suggerim una pedalada per la llera del Besòs, que surt de la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac, a les 10 del mati, i acaba al Rec Comtal de Barcelona cap a les dues del migdia.

 • "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 14/10/2019
  Escolta àudio

  "Perspectiva", l'arquitectura a Catalunya Ràdio 14/10/2019

  El 48 Hores Open House ocupa bon part del programa d'aquest mes. També sabrem les novetats del festival Lluèrnia, d'Olot, programat aquest any per la nit del dissabte 9 de novembre. Parlem amb els guanyadors del concurs Jumpthegap de disseny i innovació als espais domèstics de bany, que convoca Roca i que aquest any ha arribat a la vuitena edició. Des de la Casa Vilaró parlem amb l'arquitecte irlandès Ben Wier, que ha estat meditant a fons sobre les transformacions d'aquest espai en el context del projecte "Artists in Architecture. Re-activating Modern European Houses", que promou la Fundació Mies van der Rohe. A més, en aquesta edició d'octubre del "Perspectiva" encetem una nova secció, "La biblioteca de l'arquitecte", on comentem les novetats editorials d'arquitectura en companyia de Marc Longaron, el director de la cooperativa La Capell.

 • Gaudint de les primeres fumaroles del Lluèrnia 2019, el festival de la llum i el foc d'Olot
  Escolta àudio

  Gaudint de les primeres fumaroles del Lluèrnia 2019, el festival de la llum i el foc d'Olot

  Aquest dissabte, 9 de novembre, a Olot, amb la posta de sol, comença l'edició 2019 del Lluèrnia, el festival de la llum i el foc que convida a aventurar-se pels carrers de la capital de la Garrotxa i trobar sorpreses, algunes de les quals ni tan sols coneixen els mateixos organitzadors del festival. Parem l'atenció en una xerrada aquest divendres, a les 7 del vespre, al Campus Garrotxa, en companyia del dissenyador industrial especialitzat en il·luminació Antoni Arola, que als darrers anys s'ha submergit de cap a peus al món de les instal·lacions efímeres. També ens acompanya l'arquitecte Jordi Hidalgo, que aquest any presenta "La Lídia", un muntatge de sang i llum al costat de la plaça de toros d'Olot.

 • Arquitectures arran d'aigua, el front marítim de les ciutats davant dels reptes del segle XXI
  Escolta àudio

  Arquitectures arran d'aigua, el front marítim de les ciutats davant dels reptes del segle XXI

  L'ordenació dels fronts marítims o fluvials de les ciutats europees davant dels reptes del segle XXI, com ara el canvi climàtic, la gentrificació o l'accés a l'habitatge en entorns d'alt potencial turístic, és el tema d'"Arquitectures arran d'aigua", una exposició que podem visitar al Museu Marítim de Barcelona fins al 12 de gener. Una setantena de projectes seleccionats dels arxius del Premi Mies van der Rohe d'arquitectura contemporània de la Unió Europea, que tenen en comú aquesta reformulació de la ciutat amb la seva façana marítima o fluvial. Suports audiovisuals, maquetes i fotografies ens mostren les particularitats dels reptes i programes urbanístics que han hagut d'afrontar. Al "Perspectiva" els descobrim en companyia de dos dels comissaris de l'exposició: Ivan Blasi, de la Fundació Mies van der Rohe, i Francesc Muñoz, doctor en Geografia Urbana i director de l'Observatori de la Urbanització de la UAB.