TOTS ELS ÀUDIOS
Patinets en rampes de fusta
Cada cop és més usual sentir, en els espais públics de pobles i ciutats, el so caracterísitc dels coixinets de les rodes dels patinets i monopatins en contacte amb les rampes, que en aquest cas són de fusta.
Les bitlles catalanes
Les bitlles catalanes són un esport tradicional català que té uns elements característics: sis bitlles i tres bitllots. Aquests últims són les peces que els jugadors llencen per intentar "fer bitlla". Les converses entre els jugadors acompanyen el so potent de la fusta, que en aquest cas s'ha enregistrat a la Festa Major de Sant Cugat del Vallès.
"Transient senses", d'Alex Arteaga
Parlem amb Alex Arteaga de la instal·lació sonora "Transient senses", un projecte sorgit de la col·laboració entre el Sónar+D, la Fundació Mies van der Rohe, el Goethe Institut de Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies i el màster universitari Recerca en Art i Disseny (Eina i UAB). La investigació d'Alex Arteaga integra pràctiques estètiques i filosòfiques relacionades amb la producció de coneixement, l'aparició de sentit, l'arquitectura i la pràctica de l'art a través d'enfocaments fenomenològics. És possible estrènyer o eixamplar els murs mitjançant el so i tornar-los acústicament translúcids? Després de la conversa, podem sentir una mostra en estèreo que no pretén transmetre la sensació sonora rebuda "in situ", però sí que ens permet fer-nos una idea del treball d'Alex Arteaga.
Castell de focs
Castell de focs sencer de la Festa Major de Sant Cugat 2012, enregistrat amb la tècnica binaural, que demana escoltar el so amb auriculars per aprofundir en la sensació de les tres dimensions.
Flauta travessera molt subtil
A l'avinguda Pau Casals de Barcelona passa una cosa molt curiosa algunes tardes quan arriba el bon temps. Des d'una finestra oberta d'una casa, un músic dedica una interpretació a la gent que passeja pel carrer. Feia temps que anava a la recerca d'aquest so i ahir el músic anònim va tocar i jo tenia la gravadora. No m'hi vaig acostar, perquè vaig voler que la música fos subtil i se sentís des del lloc on la vaig descobrir. Si escolteu el so, tingueu paciència que hi ha moments que guanya la partida el soroll del carrer.
MOTOGP des de la pista
Aquest tall està enregistrat en els entrenements lliures de la competició de MOTOGP al Circuit de Catalunya. Motos passant a 300 quilòmetres per hora a la zona més propera a les màquines de dues rodes.
MotoGP des del "pit lane"
Els entrenements lliures de motociclisme al Circuit de Catalunya sonen de manera aclaparadora. En aquest tall hem enregistrat el so que es pot sentir des del "pit lane", la zona del circuit on els pilots, des del box, surten a rodar. La primera moto arrenca i surt cap a la pista.
La canya de Sant Joan amb vent de tramuntana
La canya de Sant Joan està considerada com una de les plantes més antigues del planeta Terra. Això vol dir que aquest so podria ser molt semblant al so que podríem sentir a l'època juràssica. Aquesta planta està considerada com una de les més invasores que existeixen, per la seva capacitat d'apartar la vegetació autòctona.
Celebració de la Champions amb cotxes
No sé des de quan celebrem victòries esportives fent sonar els clàxons dels cotxes als pobles i ciutats. No sé si és una tradició mundial o una casualitat d'una societat que no en té prou amb els focs artificials o les abraçades i les mostres tranquil·les d'alegria. La sensació per una persona allunyada de la victòria o per un ocell o per un gos és d'estrès. Serveixi aquest enregistrament per deixar constància d'un acte que, en un futur amb una societat més avançada i moderna, es considerarà una anècdota del passat.
Relaxa't abans del partit de la Champions
El programa "Paisatges sonors" vol ajudar a passar els nervis a tots aquells aficionats del Futbol Club Barcelona abans del partit (i potser també després). Aquesta gravació feta a la platja de Castelló d'Empúries està enregistrada amb microfonia binaural, que escoltada amb auriculars, pot ajudar a desconnectar d'aquests moments estressants.
El so electromagnètic del tren
El so d'avui és inaudible per nosaltres. I molt millor, perquè encara que sembli d'un altre món, forma part del nostre dia a dia. Avui aprofundim en el so electromagnètic d'un tren, captat amb microfonia especial durant un viatge. Són sons d'un univers que fa molt de temps que conviu amb el nostre entorn.
La conversa entre dos rossinyols
Els límits de les zones naturals amb els pobles o ciutats estan plens de sons antagonistes. En aquest so, enregistrat a l'entrada del parc de Collserola per la part de Sant Cugat, hi podem sentir cavalls, nens amb bicicleta, avions, cotxes i, sobretot, la interessant conversa de dos ocells que sembla que obviïn l'activitat que hi ha al seu voltant. La posició dels dos ocells s'intueix millor si escoltem aquest so amb auriculars. [ampliació] Gràcies a l'amabilitat de responsables del Parc Natural de Collserola, ens han ajudat a detectar tots els ocells que s'escolten en aquesta gravació i ens hem quedat gratament sorpresos. S'hi poden escoltar els dos rossinyols i de fons també s'escolta un trist, un verdum, un gafarró, una cadernera, una merla i un tudó.
Vaques
Les vaques passen les tardes caloroses de l'Empordà en estables
Passejada per Collserola
Caminar per la muntanya a pas decidit és una bona activitat per adonar-nos dels sons que ens envolten. En el primer minut un avió comença a acostar-se a l'aeroport del Prat. Un so que desapareix ràpidament per donar protagonisme a les passes i sobretot a la cridòria dels ocells, que posen el segell sonor d'un espai que els pertany.
Hamaca
S'acosta l'estiu, el moment en què podem creuar-nos amb una hamaca penjada entre dos arbres. Si forcem el moviment pendular, la tensió entre la corda i el tronc de l'arbre crea sons que estan lluny de la relaxació que busquem. O potser no.