TOTS ELS ÀUDIOS

 • El setge d'Atenes
  Escolta àudio

  El setge d'Atenes

  Capítol 747. Com a símbol de la glòria i el poder de la Grècia clàssica, la ciutat d'Atenes va sofrir al llarg dels segles diversos atacs dels enemics. Una de les amenaces més serioses que mai va patir va ser el setge plantejat per Luci Corneli Sul·la entre el 87 i el 86 abans de Crist. En l'enfrontament amb les autoritats romanes, molts dels edificis de la polis atenenca va quedar afectats i la població civil va patir un tracte duríssim. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Borja Antela, doctor en Història de Grècia i professor d'Història Antiga de la UAB.

 • Montserrat Roig
  Escolta àudio

  Montserrat Roig

  Capítol 746. Montserrat Roig va morir prematurament a causa d'un càncer de pit als 45 anys. Però en tants pocs anys de vida va generar una obra extensa i important: novel·les, contes, assajos històrics, reportatges i entrevistes que la van convertir en una de les escriptores catalanes cabdals del segle XX, i també una de les més populars pels treballs televisius i els articles de premsa. Amb una quarantena de llibres, Montserrat Roig es va guanyar un lloc d'honor en la literatura catalana. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Aina Torres, llicenciada en Periodisme i en Gestió Cultural, poeta, escriptora i periodista, autora del llibre "Montserrat Roig. La memòria viva".

 • Les purgues estalinistes
  Escolta àudio

  Les purgues estalinistes

  Capítol 745. Les purgues impulsades per l'estalinisme a la Unió Soviètica van afectar milions de persones, en un procés destructiu que no va dependre només de la megalomania d'un dictador encegat com Ióssif Stalin, sinó també del funcionament metòdic de l'Estat Soviètic, o el que era pràcticament el mateix, d'un Partit Comunista que en l'intent de perpetuar-se estava minant, si no ho havia fet abans, els fonaments i el llegat de la Revolució d'Octubre del 1917. Les campanyes de persecució de la dissidència empreses entre el 1937 i el 1938 van ser conegudes com la Gran Purga; ara, de manera molt més gràfica, ens hi referim com el Gran Terror. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Josep Puigsech, professor d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 • Alexander von Humboldt
  Escolta àudio

  Alexander von Humboldt

  Capítol 744. Un dels científics més influents del segle XIX, un renovador de les ciències naturals tal com les coneixem i, a més, un dels primers a avisar del canvi climàtic. Va influir en personatges tan diversos com Goethe, Jefferson, Bolívar o Darwin, i els viatges que va fer per l'Amèrica Llatina van canviar la visió europea del Nou Món i van servir per denunciar els abusos colonials. Ara que fa 250 anys del seu naixement, és el moment de situar en el lloc que es mereix la figura del naturalista prussià Alexander von Humboldt. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Ignasi Llorente, escriptor i divulgador científic, que l'any passat va publicar "La història de la ciència com mai te l'han explicat".

 • L'electricitat a Catalunya el 1929
  Escolta àudio

  L'electricitat a Catalunya el 1929

  Capítol 743. Una de les etapes en què Catalunya va experimentar més canvis en els estils de vida gràcies als avenços tècnics és la que va de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929 fins a l'inici de la Guerra Civil. De totes les innovacions que van sorprendre la societat del moment, l'electricitat i la seva vinculació directa al progrés ocupen el lloc més destacat. Els usos públics i privats de la llum elèctrica, així com la incorporació progressiva d'una primera generació d'electrodomèstics a les llars catalanes, marquen una etapa decisiva en l'evolució de la tecnologia. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Jordi Ferran, doctor en Història de la Ciència per la UAB, autor de la tesi "Els públics de l'electricitat a Catalunya (1929-1936): de la Font Màgica de Montjuïc a la difusió dels electrodomèstics".

 • La capacitat militar andalusí
  Escolta àudio

  La capacitat militar andalusí

  Capítol 742. A mitjans del segle XI es va iniciar un retrocés militar dels musulmans presents a la Península, que a la llarga acabaria suposant la desaparició de la societat andalusí en els seus enfrontaments amb els pobles ibèrics. Les raons que expliquen aquest afebliment d'un estat tan poderós com va arribar a ser al-Àndalus són complexes i tenen molt a veure amb l'estructura de poder dels emirs i els califes. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Josep Suñé, doctor en Història per la UB, especialista en Història Medieval, autor de la tesi "Gihad, fiscalidad y sociedad en la Península Ibérica (711-1172): evolución de la capacidad militar andalusí frente a los reinos y condados cristianos".

 • La fi de l'apartheid
  Escolta àudio

  La fi de l'apartheid

  Capítol 741. L'abril del 1994, a Sud-àfrica es van celebrar unes eleccions d'una importància històrica enorme, que certificaven l'inici de la fi del règim que havia marginat la població negra del país i posava els fonaments per a un futur encara incert. Nelson Mandela, el líder empresonat durant 27 anys, era el cap de llista del Congrés Nacional Africà, l'ANC en les sigles en anglès, un moviment d'oposició al domini colonial europeu que va sobreviure a totes les vicissituds polítiques i socials de Sud-àfrica, i també a fortes discrepàncies internes, fins arribar a la fi de l'apartheid. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, escriptor i assagista, autor de la tesi doctoral "L'au fènix sud-africana".

 • Els capítols matrimonials al barroc
  Escolta àudio

  Els capítols matrimonials al barroc

  Capítol 740. A la Catalunya de l'antic règim, casar-se era més una transacció comercial que no pas una qüestió de sentiments. Quan dues persones unien les seves vides, les dues famílies implicades negociaven i pactaven un seguit d'acords, com si es tractés de la unió de dues empreses. Els documents on es recollien aquests acords eren els capítols matrimonials, i eren un element clau en la societat del barroc. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Marc Pons, llicenciat en Humanitats i màster en Gestió Cultural per la UOC.

 • Maria Callas
  Escolta àudio

  Maria Callas

  Capítol 739. Amb una veu d'un registre ampli i dúctil i amb una personalitat ferma, va ser la soprano més influent del segle XX, la diva amb majúscules. A diferència d'altres cantants d'òpera de l'època, va començar a adaptar els moviments per aportar energia i realisme a les interpretacions. Va tenir una vida privada agitada, però cap dels escàndols que la van afectar dins i fora dels teatres van poder entelar la seva enorme figura: ella era Maria Callas. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Jaume Radigales, doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, crític musical de Catalunya Música.

 • El naixement del feixisme italià
  Escolta àudio

  El naixement del feixisme italià

  Capítol 738. En uns moments en què l'etiqueta de feixista s'aplica a persones, organitzacions i moviments de signe ideològic molt divers, fins i tot oposat, convé tenir present què és realment el feixisme i quins en van ser els orígens històrics. Sobretot per identificar-lo quan reprimeix les llibertats, promou la discriminació i obstrueix la solidaritat. El feixisme va néixer a Itàlia fa un segle i per tant el podem considerar un moviment polític contemporani. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Norbert Bilbeny, catedràtic d'Ètica a la UB.

 • Alimentació a la Catalunya moderna
  Escolta àudio

  Alimentació a la Catalunya moderna

  Capítol 737. Al llarg de la història, els éssers humans han guerrejat, han aixecat i destruït imperis, han fet grans descobriments... però sempre, sense excepció, han intentat menjar cada dia. Cada època es pot explicar, també, pels costums a taula. Comparar els tipus de productes i elaboracions que apareixen als diversos llibres de cuina editats entre els segles XVI i XVIII a Catalunya, diferents segons el seu origen civil o religiós, ens permet establir una panoràmica força acurada de com va evolucionar l'alimentació a la Catalunya moderna. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Jordi Bages-Querol, doctor en Història i secretari de la Càtedra Unesco d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament, i autor del llibre "Cuina dels monestirs".

 • La Guerra Civil a Jesús
  Escolta àudio

  La Guerra Civil a Jesús

  Capítol 736. Tot i les moltes ferides que va deixar la Guerra Civil, en moltes poblacions catalanes es va fer un esforç de perdó i reconciliació entre famílies que, per circumstàncies ben diverses, havien militat en un bàndol o a l'altre. Una de les poblacions on es va fer evident aquesta necessitat va ser Jesús, al costat de Tortosa, a les Terres de l'Ebre, on va tenir lloc una de les batalles més cruentes de la guerra. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Daniel Arasa, doctor en Humanitats i Ciències Socials, periodista, autor de "Jesús en guerra (1936-1939)".

 • La Nouvelle Vague
  Escolta àudio

  La Nouvelle Vague

  Capítol 735. El pas de la dècada dels 50 als 60 va ser sinònim de canvis profunds en el cinema arreu del món, canvis temàtics i formals protagonitzats per la generació de postguerra. Els mètodes de producció s'abaratien i això va facilitar l'accés a la indústria del cine. Un grup de joves crítics de la redacció de la revista Cahiers du Cinéma van acabar agafant la càmera per reivindicar la seva visió del director com el veritable autor d'una pel·lícula: era la "Nouvelle Vague", que en francès vol dir una nova onada, que estava destinada a sacsejar les pantalles. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Josep M. Bunyol, guionista d'"En guàrdia!", periodista especialitzat en cinema, director i presentador del programa de cinema d'iCat, "Memento".

 • El monestir de Sixena
  Escolta àudio

  El monestir de Sixena

  Capítol 734. El monestir de Santa Maria de Sixena està situat en la zona fronterera entre Catalunya i Aragó, a l'actual província d'Osca, i ha estat dependent durant segles del bisbat de Lleida. Darrere de les 97 obres d'art traslladades a Catalunya al llarg del segle XX que han estat retornades a Sixena per una sentència judicial hi ha un procés llarg i complex lligat a la història del país. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Francesc Canosa, doctor en Comunicació per la Facultat de Comunicació Blanquerna, periodista i autor del llibre "Sixena: la croada de la memòria".

 • La prostitució a la baixa edat mitjana
  Escolta àudio

  La prostitució a la baixa edat mitjana

  Capítol 733. La prostitució ha tingut una presència continuada en totes les èpoques, més enllà de consideracions morals. A la baixa edat mitjana, entre els segles XIV i XV, quan la situació de les dones era molt més precària que la dels seus companys homes, la prostitució va ser una activitat econòmica important a viles i ciutats. Barcelona va arribar a tenir tres bordells en una època en què poques ciutats en tenien més d'un. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Roger Benito, llicenciat en Història, especialitzat en història medieval per la UB, autor de la tesi "La prostitució a la Barcelona Baixmedieval (segles XIV-XV)".