TOTS ELS ÀUDIOS

 • Instruments de corda antics: entre el so excepcional i el preu desorbitat
  Escolta àudio

  Instruments de corda antics: entre el so excepcional i el preu desorbitat

  A "Músiques empoderades" parlem d'instruments antics. Reflexionem sobre el valor de l'artesania en un entorn eminentment tecnològic; ens preguntem si aquests instruments realment tenen un so diferent, si els milions de dòlars que es paguen en una subhasta per un Guarneri, un Guadagnini o un Stradivarius estan justificats, i si les històries que envolten cada un d'aquests instruments els han convertit en una llegenda. També parlem amb Mireia Ferré, lutier i arquetera a Tarragona.
  Presentat per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

  A "Músiques empoderades" parlem d'instruments antics. Reflexionem sobre el valor de l'artesania en un entorn eminentment tecnològic; ens preguntem si aquests instruments realment tenen un so diferent, si els milions de dòlars que es paguen en una subhasta per un Guarneri, un Guadagnini o un Stradivarius estan justificats, i si les històries que envolten cada un d'aquests instruments els han convertit en una llegenda. També parlem amb Mireia Ferré, lutier i arquetera a Tarragona. Presentat per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

 • Els debuts primerencs anuncien grans intèrprets del futur? (2)
  Escolta àudio

  Els debuts primerencs anuncien grans intèrprets del futur? (2)

  A "Músiques empoderades" continuem parlant d'altes capacitats en la música. Ens centrarem en el paper de les famílies i com algunes televisions aprofiten aquestes potencialitats per crear programes.
  També parlarem amb la reconeguda pianista Alba Ventura, que va debutar als 13 anys amb l'Orquestra de Cadaqués, sota la batuta de Sir Neville Marriner. Ens explicarà en primera persona la seva experiència.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista; Marina Sala, violinista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" continuem parlant d'altes capacitats en la música. Ens centrarem en el paper de les famílies i com algunes televisions aprofiten aquestes potencialitats per crear programes. També parlarem amb la reconeguda pianista Alba Ventura, que va debutar als 13 anys amb l'Orquestra de Cadaqués, sota la batuta de Sir Neville Marriner. Ens explicarà en primera persona la seva experiència. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista; Marina Sala, violinista, i Imma Trepat, pianista.

 • Té algun sentit acabar la Desena de Beethoven amb intel·ligència artificial?
  Escolta àudio

  Té algun sentit acabar la Desena de Beethoven amb intel·ligència artificial?

  Beethoven mai no va acabar la seva "Desena simfonia". Va morir quan començava a compondre-la. Karl Holz, amic íntim del músic, va explicar que el compositor li havia tocat uns quants compassos de la nova simfonia en el piano que tenia Beethoven a casa seva.
  D'aquesta manera, la "Desena simfonia", anomenada "La inacabada" de Beethoven, mai no es va poder estrenar..., fins ara. A partir d'uns quants compassos i manuscrits incomplets, la partitura s'ha acabat gràcies a la feina conjunta entre intel·ligència artificial i musicòlegs.

  A "Músiques empoderades", Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista, parlaran d'intel·ligència artificial i música clàssica, i es preguntaran si calia acabar així la Desena de Beethoven.

  Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  Beethoven mai no va acabar la seva "Desena simfonia". Va morir quan començava a compondre-la. Karl Holz, amic íntim del músic, va explicar que el compositor li havia tocat uns quants compassos de la nova simfonia en el piano que tenia Beethoven a casa seva. D'aquesta manera, la "Desena simfonia", anomenada "La inacabada" de Beethoven, mai no es va poder estrenar..., fins ara. A partir d'uns quants compassos i manuscrits incomplets, la partitura s'ha acabat gràcies a la feina conjunta entre intel·ligència artificial i musicòlegs. A "Músiques empoderades", Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista, parlaran d'intel·ligència artificial i música clàssica, i es preguntaran si calia acabar així la Desena de Beethoven. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

 • Debutar als 13 anys amb una orquestra: és un plaer o un patiment? (1)
  Escolta àudio

  Debutar als 13 anys amb una orquestra: és un plaer o un patiment? (1)

  Si escriviu a Google "nens + superdotats + música" us apareixeran un munt de notícies en què us mostraran nens i nenes molt petits tocant amb gran perfecció qualsevol instrument. Sols o acompanyats d'una orquestra són, sens dubte, criatures especials.
  Avui, a "Músiques empoderades" parlem d'altes capacitats: de nens i nenes que els han qualificat de talents, de superdotats, de prodigis o de precoços... I ens preguntarem, per exemple, si té sentit debutar tocant amb una orquestra als 13 anys? Què suposa per a una criatura fer una cosa així? És simplement un joc per a ells? O en el fons és un excés de responsabilitat a una edat que no els pertoca?
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista i professora del Conservatori de Música de Sabadell.

  Si escriviu a Google "nens + superdotats + música" us apareixeran un munt de notícies en què us mostraran nens i nenes molt petits tocant amb gran perfecció qualsevol instrument. Sols o acompanyats d'una orquestra són, sens dubte, criatures especials. Avui, a "Músiques empoderades" parlem d'altes capacitats: de nens i nenes que els han qualificat de talents, de superdotats, de prodigis o de precoços... I ens preguntarem, per exemple, si té sentit debutar tocant amb una orquestra als 13 anys? Què suposa per a una criatura fer una cosa així? És simplement un joc per a ells? O en el fons és un excés de responsabilitat a una edat que no els pertoca? Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista i professora del Conservatori de Música de Sabadell.

 • Músics residents, convidats i... saludats
  Escolta àudio

  Músics residents, convidats i... saludats

  A les "Músiques empoderades" volem parlar d'artistes residents i d'artistes convidats.
  Qui són els artistes residents? De quina manera una resi
  dència projecta les seves carreres? Hi ha diferents tipus de residències? Els equipaments han de ser grans per oferir una residència o n'hi ha de petits que també n'ofereixen?...
  I als artistes convidats, qui els convida? I amb quins criteris? Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A les "Músiques empoderades" volem parlar d'artistes residents i d'artistes convidats. Qui són els artistes residents? De quina manera una residència projecta les seves carreres? Hi ha diferents tipus de residències? Els equipaments han de ser grans per oferir una residència o n'hi ha de petits que també n'ofereixen?... I als artistes convidats, qui els convida? I amb quins criteris? Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • La clàssica es programa millor fora de Barcelona? Una mirada empoderada a les programacions del país
  Escolta àudio

  La clàssica es programa millor fora de Barcelona? Una mirada empoderada a les programacions del país

  Les "Músiques empoderades" fan una ullada a les programacions de clàssica de fora de Barcelona. Passarem per auditoris de capital de comarca, i per altres que estan en poblacions mitjanes i petites, i veurem com es programa i què es programa.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Sala, violinista.

  Les "Músiques empoderades" fan una ullada a les programacions de clàssica de fora de Barcelona. Passarem per auditoris de capital de comarca, i per altres que estan en poblacions mitjanes i petites, i veurem com es programa i què es programa. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Sala, violinista.

 • L'Afganistan: es pot silenciar la música?
  Escolta àudio

  L'Afganistan: es pot silenciar la música?

  Us imagineu un món sense música? Del tipus que sigui... Sense música clàssica, sense poder cantar una cançó popular per por que us detinguin, sense poder sentir una emissora musical, o sense poder anar a una sala per sentir una jam-session. Imagineu-vos que no poguéssiu ni tocar el vostre instrument...
  Això és el que està passant a l'Afganistan, un país on els talibans volen silenciar la música.
  Parlarem amb les "Músiques empoderades" sobre el futur de l'Institut Nacional de Música de l'Afganistan i l'Orquestra de Dones de l'Afganistan (Zohra), dues entitats premiades internacionalment.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Mariana Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista.

  Us imagineu un món sense música? Del tipus que sigui... Sense música clàssica, sense poder cantar una cançó popular per por que us detinguin, sense poder sentir una emissora musical, o sense poder anar a una sala per sentir una jam-session. Imagineu-vos que no poguéssiu ni tocar el vostre instrument... Això és el que està passant a l'Afganistan, un país on els talibans volen silenciar la música. Parlarem amb les "Músiques empoderades" sobre el futur de l'Institut Nacional de Música de l'Afganistan i l'Orquestra de Dones de l'Afganistan (Zohra), dues entitats premiades internacionalment. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Mariana Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista.

 • Dels grans equipaments als centres cívics: una mirada empoderada a les programacions (1)
  Escolta àudio

  Dels grans equipaments als centres cívics: una mirada empoderada a les programacions (1)

  Els equipaments musicals, tant els grans auditoris i teatres d'òpera com els equipaments més petits, han començat la programació 2021-22. I avui a "Músiques empoderades" volem fer una ullada a algunes de les programacions dels equipaments... Què en destacaríem?, què ens sorprèn?, què hi trobem a faltar?, hi sobra alguna cosa?...
  Presentat per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista.

  Els equipaments musicals, tant els grans auditoris i teatres d'òpera com els equipaments més petits, han començat la programació 2021-22. I avui a "Músiques empoderades" volem fer una ullada a algunes de les programacions dels equipaments... Què en destacaríem?, què ens sorprèn?, què hi trobem a faltar?, hi sobra alguna cosa?... Presentat per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista.

 • Eines imprescindibles per descobrir les dones
  Escolta àudio

  Eines imprescindibles per descobrir les dones

  A "Músiques empoderades" us parlem de 2 eines interactives que ens ajuden a descobrir dones, tant músiques i compositores com d'altres àmbits. Una eina és el "Mapa de Creadores de la Història de la Música", de la musicòloga valenciana Sakira Ventura; i l'altra, el "Diccionari biogràfic de dones", un recurs en línia que ha actualitzat la Xarxa Vives d'Universitats.

  A "Músiques empoderades" us parlem de 2 eines interactives que ens ajuden a descobrir dones, tant músiques i compositores com d'altres àmbits. Una eina és el "Mapa de Creadores de la Història de la Música", de la musicòloga valenciana Sakira Ventura; i l'altra, el "Diccionari biogràfic de dones", un recurs en línia que ha actualitzat la Xarxa Vives d'Universitats.

 • #LiceUnder35 o com captar els joves cap a l'òpera
  Escolta àudio

  #LiceUnder35 o com captar els joves cap a l'òpera

  Arriba la segona temporada de les "Músiques empoderades".

  Comencem parlant de la campanya #LiceUnder35, amb la qual el Liceu vol que el
  públic jove vagi al teatre d'òpera barceloní. Aquesta temporada inclou quare òperes, un concert simfònic i un ballet. La proposta LiceUnder35 es ven com una experiència musical integral que també ofereix una festa postòpera, una sessió de DJ i una zona de menjar informal. El preu: 20 euros.
  Per donar visibilitat al projecte, el Liceu ha confiat en dos instagramers catalans.
  I a "Músiques empoderades", les nostres tertulianes (Ofèlia Carbonell, violoncel·lista; Marina Sala, violinista, i Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista) es preguntaran si aquesta és una bona proposta i si es podria millorar en algun aspecte.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  Arriba la segona temporada de les "Músiques empoderades". Comencem parlant de la campanya #LiceUnder35, amb la qual el Liceu vol que el públic jove vagi al teatre d'òpera barceloní. Aquesta temporada inclou quare òperes, un concert simfònic i un ballet. La proposta LiceUnder35 es ven com una experiència musical integral que també ofereix una festa postòpera, una sessió de DJ i una zona de menjar informal. El preu: 20 euros. Per donar visibilitat al projecte, el Liceu ha confiat en dos instagramers catalans. I a "Músiques empoderades", les nostres tertulianes (Ofèlia Carbonell, violoncel·lista; Marina Sala, violinista, i Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista) es preguntaran si aquesta és una bona proposta i si es podria millorar en algun aspecte. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

 • Final de festa: la playlist de les "Músiques empoderades"
  Escolta àudio

  Final de festa: la playlist de les "Músiques empoderades"

  En l'últim "Músiques empoderades" d'aquesta temporada, Mar Medinyà, historiadora de l'art; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista, recomanen les músiques que els han agradat més al llarg de les 33 edicions del programa. També hem recuperat preguntes i respostes que ens hem anat fent: Per què té tant d'èxit la música antiga? Per a què serveix la crítica musical Per què no coneixem les compositores d'ara i d'abans? Es pot separar la vida del músic de la seva obra? Per què a la música clàssica li diem 'clàssica'?...
  "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, presentada per Rosa Maria Bartroli.

  En l'últim "Músiques empoderades" d'aquesta temporada, Mar Medinyà, historiadora de l'art; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista, recomanen les músiques que els han agradat més al llarg de les 33 edicions del programa. També hem recuperat preguntes i respostes que ens hem anat fent: Per què té tant d'èxit la música antiga? Per a què serveix la crítica musical Per què no coneixem les compositores d'ara i d'abans? Es pot separar la vida del músic de la seva obra? Per què a la música clàssica li diem 'clàssica'?... "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música, presentada per Rosa Maria Bartroli.

 • El futur passa per les orquestres cooperatives?
  Escolta àudio

  El futur passa per les orquestres cooperatives?

  A "Músiques empoderades" parlem d'orquestres cooperatives, unes orquestres que treballen d'una manera diferent i amb la voluntat que el músic i la música formin part de forma activa en tot el procés musical. Un nou repte professional per als instrumentistes, sense jerarquies i amb visió de futur. De Camerata Penedès, a la foto, als projectes de Musicop, passant per la fórmula mixta de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). Mirades diferents sobre la música i la seva manera d'entendre-la.
  En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  A "Músiques empoderades" parlem d'orquestres cooperatives, unes orquestres que treballen d'una manera diferent i amb la voluntat que el músic i la música formin part de forma activa en tot el procés musical. Un nou repte professional per als instrumentistes, sense jerarquies i amb visió de futur. De Camerata Penedès, a la foto, als projectes de Musicop, passant per la fórmula mixta de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). Mirades diferents sobre la música i la seva manera d'entendre-la. En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

 • Les proves de selecció a les orquestres, en detall (i 2)
  Escolta àudio

  Les proves de selecció a les orquestres, en detall (i 2)

  A "Músiques empoderades", continuem parlant de com es fan les proves de selecció en algunes orquestres, quines parts tenen, i quin paper hi juguen les cortines i les catifes. Ens preguntem si són processos prou transparents i què es podria millorar.
  En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  A "Músiques empoderades", continuem parlant de com es fan les proves de selecció en algunes orquestres, quines parts tenen, i quin paper hi juguen les cortines i les catifes. Ens preguntem si són processos prou transparents i què es podria millorar. En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

 • Les proves d'orquestra són un pur protocol? (1)
  Escolta àudio

  Les proves d'orquestra són un pur protocol? (1)

  A "Músiques empoderades" ens preguntem com és el procés d'audicions per entrar en una orquestra, què suposa per als músics i les músiques presentar-se a una prova d'aquestes, què tenen de positiu, com es podrien millorar...
  En definitiva, avui ens preguntem si les proves de selecció a les orquestres són justes.
  En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  A "Músiques empoderades" ens preguntem com és el procés d'audicions per entrar en una orquestra, què suposa per als músics i les músiques presentar-se a una prova d'aquestes, què tenen de positiu, com es podrien millorar... En definitiva, avui ens preguntem si les proves de selecció a les orquestres són justes. En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

 • Què se n'ha fet dels grans musicals catalans? (i 2)
  Escolta àudio

  Què se n'ha fet dels grans musicals catalans? (i 2)

  A "Músiques empoderades" ens preguntem què se n'ha fet dels musicals catalans de gran format. Per què s'ha passat dels musicals de gran format als de petit format? Per què Barcelona ha renunciat a capitanejar el turisme de musicals en català? Per què la indústria i les grans propostes musicals s'han traslladat a Madrid?
  En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

  A "Músiques empoderades" ens preguntem què se n'ha fet dels musicals catalans de gran format. Per què s'ha passat dels musicals de gran format als de petit format? Per què Barcelona ha renunciat a capitanejar el turisme de musicals en català? Per què la indústria i les grans propostes musicals s'han traslladat a Madrid? En parlem amb Mar Medinyà, historiadora de l'art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista. Presentada per Rosa Maria Bartroli, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música.

Anar al contingut