TOTS ELS ÀUDIOS

 • Lied, cançó i mélodie: quan la poesia és música
  Escolta àudio

  Lied, cançó i mélodie: quan la poesia és música

  A "Músiques empoderades" volem parlar de la relació entre música i lletra: què és més important?, són complementàries?, alguna cosa té més pes que l'altra?, han de tenir coherència?, cal entendre un idioma per disfrutar dels lieder alemanys i de la mélodie francesa?
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista. Precisament, la pianista Imma Trepat il·lustra, amb la soprano Marta Bonet, aquest espai.

  A "Músiques empoderades" volem parlar de la relació entre música i lletra: què és més important?, són complementàries?, alguna cosa té més pes que l'altra?, han de tenir coherència?, cal entendre un idioma per disfrutar dels lieder alemanys i de la mélodie francesa? Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista. Precisament, la pianista Imma Trepat il·lustra, amb la soprano Marta Bonet, aquest espai.

 • Música i arts visuals: una relació (molt) estreta
  Escolta àudio

  Música i arts visuals: una relació (molt) estreta

  A "Músiques empoderades" ens volem fixar en la relació entre música i arts visuals, un vincle actualment estret (que relaciona cinema, publicitat i videoart amb música), però que, des de fa segles, és ben evident, per exemple, amb la pintura. Tot és u i tot es complementa. Avui viatjarem al passat, però mirarem què passa en el nostre present.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" ens volem fixar en la relació entre música i arts visuals, un vincle actualment estret (que relaciona cinema, publicitat i videoart amb música), però que, des de fa segles, és ben evident, per exemple, amb la pintura. Tot és u i tot es complementa. Avui viatjarem al passat, però mirarem què passa en el nostre present. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Són esclaus del perfeccionisme els músics de la clàssica?
  Escolta àudio

  Són esclaus del perfeccionisme els músics de la clàssica?

  A "Músiques empoderades" parlem d'aquest desig tan buscat en la música clàssica d'arribar a la perfecció. Cal tanta perfecció? No va en contra la naturalitat dels mateixos intèrprets? Passa en altres gèneres musicals? Per què passa en la clàssica? Quines alternatives hi ha a tanta perfecció? En definitiva, els músics de la clàssica són esclaus del perfeccionisme?
  També parlarem de com costa moure qualsevol disposició de la clàssica i de la vigència de la gran majoria de protocols. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" parlem d'aquest desig tan buscat en la música clàssica d'arribar a la perfecció. Cal tanta perfecció? No va en contra la naturalitat dels mateixos intèrprets? Passa en altres gèneres musicals? Per què passa en la clàssica? Quines alternatives hi ha a tanta perfecció? En definitiva, els músics de la clàssica són esclaus del perfeccionisme? També parlarem de com costa moure qualsevol disposició de la clàssica i de la vigència de la gran majoria de protocols. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Coneixem el paper històric de les dones cantaires a l'Església?
  Escolta àudio

  Coneixem el paper històric de les dones cantaires a l'Església?

  Per primera vegada, en els seus 674 anys d'existència, la capella de Windsor ha acceptat 2 nenes per cantar al seu cor: la Julia i la Lucy, de 9 anys. Aquest cor, que existeix des del 1348, amb seu al castell de Windsor i que canta regularment per a la reina britànica, ara s'ha convertit en un cor mixt.
  A "Músiques empoderades" volem parlar del paper de la veu de la dona a l'Església. Parlarem de corals, d'escolanies, de prohibicions i de cants protagonitzats per dones...
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista. En aquest programa, hi col·labora la musicòloga Ester García Llop.

  Per primera vegada, en els seus 674 anys d'existència, la capella de Windsor ha acceptat 2 nenes per cantar al seu cor: la Julia i la Lucy, de 9 anys. Aquest cor, que existeix des del 1348, amb seu al castell de Windsor i que canta regularment per a la reina britànica, ara s'ha convertit en un cor mixt. A "Músiques empoderades" volem parlar del paper de la veu de la dona a l'Església. Parlarem de corals, d'escolanies, de prohibicions i de cants protagonitzats per dones... Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista. En aquest programa, hi col·labora la musicòloga Ester García Llop.

 • Per què els músics es queixen del que cobren de les plataformes musicals?
  Escolta àudio

  Per què els músics es queixen del que cobren de les plataformes musicals?

  El món de la música ha canviat completament en els últims 20 anys. Avui en dia la música és molt més que artistes gravant i tocant en concerts. Hi ha tot un rerefons d'estructures financeres, persones i empreses que va molt més enllà del que veiem a la superfície.
  A "Músiques empoderades" volem parlar de plataformes, un sector complex, poc transparent i, moltes vegades, difícil de desxifrar. Ens preguntarem per què la gran majoria de músics es queixen del que cobren de les plataformes digitals? Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  El món de la música ha canviat completament en els últims 20 anys. Avui en dia la música és molt més que artistes gravant i tocant en concerts. Hi ha tot un rerefons d'estructures financeres, persones i empreses que va molt més enllà del que veiem a la superfície. A "Músiques empoderades" volem parlar de plataformes, un sector complex, poc transparent i, moltes vegades, difícil de desxifrar. Ens preguntarem per què la gran majoria de músics es queixen del que cobren de les plataformes digitals? Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Estètica i clàssica: les pressions (de sempre) de la indústria musical
  Escolta àudio

  Estètica i clàssica: les pressions (de sempre) de la indústria musical

  A "Músiques empoderades" volem tractar del tema clàssica i estètica corporal. Quines relacions hi ha establertes? Com han canviat en els últims 20 anys? Els escenaris són un reflex del que passa a la societat o del que passa en altres camps?
  Parlarem de Maria Callas, Deborah Voight i de la pianista Yuja Wang, entre d'altres.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" volem tractar del tema clàssica i estètica corporal. Quines relacions hi ha establertes? Com han canviat en els últims 20 anys? Els escenaris són un reflex del que passa a la societat o del que passa en altres camps? Parlarem de Maria Callas, Deborah Voight i de la pianista Yuja Wang, entre d'altres. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Fundacions, associacions, webs i arxius: Com preservem llegats i memòries?
  Escolta àudio

  Fundacions, associacions, webs i arxius: Com preservem llegats i memòries?

  A "Músiques empoderades" volem parlar de webs, arxius, associacions i fundacions que treballen per preservar la memòria dels nostres músics i músiques. Quines diferències hi ha entre fundacions i associacions? Quins problemes tenen?, quines ajudes reben?...
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" volem parlar de webs, arxius, associacions i fundacions que treballen per preservar la memòria dels nostres músics i músiques. Quines diferències hi ha entre fundacions i associacions? Quins problemes tenen?, quines ajudes reben?... Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Maneres de fer créixer la improvisació en la clàssica: del soundpainting a les cadències personals
  Escolta àudio

  Maneres de fer créixer la improvisació en la clàssica: del soundpainting a les cadències personals

  Segona part del tema "clàssica i improvisació". Avuil Arnau Millà, músic, soundpainter i professor del Conservatori Municipal de Música de Lleida, ens explicarà què és el soundpainting i com treballa el Col·lectiu Free't, un grup d'artistes de diferents disciplines especialistes en improvisació i composició en temps real. Marina Sala ens parlarà de les cadències personals en la clàssica.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  Segona part del tema "clàssica i improvisació". Avuil Arnau Millà, músic, soundpainter i professor del Conservatori Municipal de Música de Lleida, ens explicarà què és el soundpainting i com treballa el Col·lectiu Free't, un grup d'artistes de diferents disciplines especialistes en improvisació i composició en temps real. Marina Sala ens parlarà de les cadències personals en la clàssica. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Clàssica i improvisació: una relació difícil
  Escolta àudio

  Clàssica i improvisació: una relació difícil

  Bach, Beethoven, Mozart, Elisabeth Jacquet de la Guerre... improvisaven amb una gran facilitat, però, tret d'alguna excepció, avui en dia quan parlem d'improvisació ens venen al cap músics de jazz i no músics de clàssica.
  A "Músiques empoderades" ens preguntarem on està la improvisació en la clàssica.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  Bach, Beethoven, Mozart, Elisabeth Jacquet de la Guerre... improvisaven amb una gran facilitat, però, tret d'alguna excepció, avui en dia quan parlem d'improvisació ens venen al cap músics de jazz i no músics de clàssica. A "Músiques empoderades" ens preguntarem on està la improvisació en la clàssica. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • De Ruth Slenczynska a Anna Bofill: coneixem prou les músiques sèniors? (2)
  Escolta àudio

  De Ruth Slenczynska a Anna Bofill: coneixem prou les músiques sèniors? (2)

  Segona part del programa que les "Músiques empoderades" dediquem a les músiques sèniors. Fa un parell de setmanes vam recordar l'obra de la pianista Leonora Milà, de l'organista Montserrat Torrent, l'últim disc editat per la pianista Colette Maze als 107 anys... Ara continuarem recordant alguns noms i reflexionant sobre el perquè d'alguns oblits difícilment justificables. La pianista Teresina Jordà, que ha mort fa poc; la pianista Ruth Slenczynska, l'arquitecta i compositora Anna Bofill Levi... seran algunes de les nostres protagonistes.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  Segona part del programa que les "Músiques empoderades" dediquem a les músiques sèniors. Fa un parell de setmanes vam recordar l'obra de la pianista Leonora Milà, de l'organista Montserrat Torrent, l'últim disc editat per la pianista Colette Maze als 107 anys... Ara continuarem recordant alguns noms i reflexionant sobre el perquè d'alguns oblits difícilment justificables. La pianista Teresina Jordà, que ha mort fa poc; la pianista Ruth Slenczynska, l'arquitecta i compositora Anna Bofill Levi... seran algunes de les nostres protagonistes. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Recomanacions variades per a Sant Jordi i... Santa Jordina
  Escolta àudio

  Recomanacions variades per a Sant Jordi i... Santa Jordina

  A "Músiques empoderades" volem compartir els regals que ens han fet per Sant Jordi, que hem fet o, en algun cas, que ens hauria agradat que ens haguessin fet... Avui us proposem un programa perquè Sant Jordi (i Santa Jordina o Georgina, que de vegades ens en oblidem) s'allarguin durant molts dies...
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" volem compartir els regals que ens han fet per Sant Jordi, que hem fet o, en algun cas, que ens hauria agradat que ens haguessin fet... Avui us proposem un programa perquè Sant Jordi (i Santa Jordina o Georgina, que de vegades ens en oblidem) s'allarguin durant molts dies... Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • De Leonora Milà a Montserrat Torrent: coneixem prou les músiques sèniors? (1)
  Escolta àudio

  De Leonora Milà a Montserrat Torrent: coneixem prou les músiques sèniors? (1)

  A "Músiques empoderades" volem parlar dels músics i músiques sèniors, els músics d'una certa edat que han dedicat tota la vida a la música, com ara la pianista Leonora Milà, l'organista Montserrat Torrent, la també pianista Colette Maze... I ens preguntarem si coneixem els nostres músics sèniors o si, amb el pas del temps, van desapareixent de l'imaginari col·lectiu, encara que hagin estat músics importants, per falta de reconeixement dels qui haurien de treballar per fer ben evident el seu llegat. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" volem parlar dels músics i músiques sèniors, els músics d'una certa edat que han dedicat tota la vida a la música, com ara la pianista Leonora Milà, l'organista Montserrat Torrent, la també pianista Colette Maze... I ens preguntarem si coneixem els nostres músics sèniors o si, amb el pas del temps, van desapareixent de l'imaginari col·lectiu, encara que hagin estat músics importants, per falta de reconeixement dels qui haurien de treballar per fer ben evident el seu llegat. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

 • Com gestionen les dones els lideratges en la clàssica? (2)
  Escolta àudio

  Com gestionen les dones els lideratges en la clàssica? (2)

  Arriba el segon capítol de lideratges femenins a "Músiques empoderades", en què parlem de com es plantegen les dones la gestió en l'àmbit de la música clàssica. Quines dificultats se'ls presenten? Quins referents inspiradors tenen? A quins models han de recórrer?... Sentirem l'opinió de Montse Catllà, directora de L'Atlàntida de Vic.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

  Arriba el segon capítol de lideratges femenins a "Músiques empoderades", en què parlem de com es plantegen les dones la gestió en l'àmbit de la música clàssica. Quines dificultats se'ls presenten? Quins referents inspiradors tenen? A quins models han de recórrer?... Sentirem l'opinió de Montse Catllà, directora de L'Atlàntida de Vic. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

 • Lideratges femenins: de la discriminació positiva a la síndrome de la impostora (1)
  Escolta àudio

  Lideratges femenins: de la discriminació positiva a la síndrome de la impostora (1)

  A "Músiques empoderades" parlem de lideratges femenins en la clàssica, i ens preguntem com són aquests lideratges i com haurien de ser, quins problemes tenen les músiques dones, a quins referents s'agafen... Què en pensen de la discriminació positiva? Té sentit la síndrome de la impostora?
  Sentirem també l'opinió de Chus Rodríguez, membre del Grup de Treball de Violències Masclistes del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

  A "Músiques empoderades" parlem de lideratges femenins en la clàssica, i ens preguntem com són aquests lideratges i com haurien de ser, quins problemes tenen les músiques dones, a quins referents s'agafen... Què en pensen de la discriminació positiva? Té sentit la síndrome de la impostora? Sentirem també l'opinió de Chus Rodríguez, membre del Grup de Treball de Violències Masclistes del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Marina Arrufat, violinista.

 • Anècdotes, manies i excentricitats: una ullada a la clàssica
  Escolta àudio

  Anècdotes, manies i excentricitats: una ullada a la clàssica

  A "Músiques empoderades" parlem de músics i músiques amb personalitats desbordants, músics excèntrics, amb manies, obsessions, fixacions i... també genialitats. En definitiva, farem una ullada a algunes curiositats de la història de la música perquè moltes vegades darrere d'algunes d'aquestes excentricitats s'hi amaguen motius seriosos.
  Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

  A "Músiques empoderades" parlem de músics i músiques amb personalitats desbordants, músics excèntrics, amb manies, obsessions, fixacions i... també genialitats. En definitiva, farem una ullada a algunes curiositats de la història de la música perquè moltes vegades darrere d'algunes d'aquestes excentricitats s'hi amaguen motius seriosos. Presentada per Rosa Maria Bartroli Joval, "Músiques empoderades" és la tertúlia musical de Catalunya Música amb Marina Sala, violinista; Mar Medinyà, historiadora de l'art i violoncel·lista, i Imma Trepat, pianista.

Anar al contingut