MeteoTerra J. Puig

 • Els marges, els últims reservoris naturals de la matriu agrícola
  Escolta àudio

  Els marges, els últims reservoris naturals de la matriu agrícola

  Els conreus han evolucionat segons els interessos dels pagesos, amb canvi de llavors de llavors o de productes. Però els marges han tingut l'esquitx de les llavors conreades i s'han convertit en un reservori natural. Del que hi ha als marges i del seu valor, en parlem amb el nostre col·laborador Jordi Puig.

  · Pregunta: Quin percentatge de marges han desaparegut en algunes zones del Mediterrani els últims 30 anys?
  · Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els conreus han evolucionat segons els interessos dels pagesos, amb canvi de llavors de llavors o de productes. Però els marges han tingut l'esquitx de les llavors conreades i s'han convertit en un reservori natural. Del que hi ha als marges i del seu valor, en parlem amb el nostre col·laborador Jordi Puig. · Pregunta: Quin percentatge de marges han desaparegut en algunes zones del Mediterrani els últims 30 anys? · Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes
  Escolta àudio

  En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes

  Un estudi recent de la universitat de Sydney afirma que al llarg dels últims 30-35 anys, la biomassa total d'insectes al món ha caigut un 80%. Jordi Puig ens dona el ventall de causes que han propiciat aquest descens.

  Pregunta: Quin percentatge d'insectes hem perdut els últims 30 anys?
  Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva 2013, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Un estudi recent de la universitat de Sydney afirma que al llarg dels últims 30-35 anys, la biomassa total d'insectes al món ha caigut un 80%. Jordi Puig ens dona el ventall de causes que han propiciat aquest descens. Pregunta: Quin percentatge d'insectes hem perdut els últims 30 anys? Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva 2013, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Un sòl amb química
  Escolta àudio

  Un sòl amb química

  El sòl és un dels reactors químics més interessants que hi ha a la terra. La química del sòl és una gran desconeguda, ja que el seu estudi s'ha centrat en la fertilitat dels cultius (química inorgànica) i s'ha oblidat la més important, l'orgànica. Jordi Puig ens presenta la importància dels processos químics i l'agricultura biològica.

  Pregunta: Quantes tones de microorganismes pot tenir una ha de sòl sa?
  Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA 2012, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  El sòl és un dels reactors químics més interessants que hi ha a la terra. La química del sòl és una gran desconeguda, ja que el seu estudi s'ha centrat en la fertilitat dels cultius (química inorgànica) i s'ha oblidat la més important, l'orgànica. Jordi Puig ens presenta la importància dels processos químics i l'agricultura biològica. Pregunta: Quantes tones de microorganismes pot tenir una ha de sòl sa? Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA 2012, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • Cabres per fer formatge i apagar incendis
  Escolta àudio

  Cabres per fer formatge i apagar incendis

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació.

  Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis?
  Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació. Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura
  Escolta àudio

  Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019

  Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019 Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'alvocat ja ha arribat per quedar-se
  Escolta àudio

  L'alvocat ja ha arribat per quedar-se

  Aquí tenim un producte que va a l'alça. Originari de Centre Amèrica i Mèxic, va entrar a Andalusia als anys 80 i comença a implantar-se a les Terres de l'Ebre. El present i el futur d'aquest producte amb Jordi Puig.

  Pregunta: A on de Catalunya es cultiva l'alvocat?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquí tenim un producte que va a l'alça. Originari de Centre Amèrica i Mèxic, va entrar a Andalusia als anys 80 i comença a implantar-se a les Terres de l'Ebre. El present i el futur d'aquest producte amb Jordi Puig. Pregunta: A on de Catalunya es cultiva l'alvocat? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El fòsfor, la fi d'un fertilitzant bàsic per a l'agricultura
  Escolta àudio

  El fòsfor, la fi d'un fertilitzant bàsic per a l'agricultura

  El fòsfor és un element clau per a la producció d'aliments i està concentrat en molts pocs llocs del món i s'extreu només de jaciments minerals. Però aquest esgotament del fòsfor ja té una alternativa. Jordi Puig ens presenta la problemàtica actual del fòsfor i cap a on es decanten les produccions agrícoles.

  Pregunta: D'aquí quants anys es calcula que s'acabaran les reserves de fòsfor?
  Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El fòsfor és un element clau per a la producció d'aliments i està concentrat en molts pocs llocs del món i s'extreu només de jaciments minerals. Però aquest esgotament del fòsfor ja té una alternativa. Jordi Puig ens presenta la problemàtica actual del fòsfor i cap a on es decanten les produccions agrícoles. Pregunta: D'aquí quants anys es calcula que s'acabaran les reserves de fòsfor? Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Herbicides, la fi d'un greu contaminant
  Escolta àudio

  Herbicides, la fi d'un greu contaminant

  L'ús d'herbicides cada dia està més restringit i el món acadèmic feina anys que advertia dels perills del seu ús. De fet, l'any 2017, l'OMS, per primera vegada, es va atrevir a publicar un informe on qualificava aquests fitosanitaris de potencialment cancerígens. Jordi Puig ens posa al dia de la normativa i de la tendència de fer servir herbicides en el futur.

  Pregunta: Els herbicides quins efectes poden generar a la salut?
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'ús d'herbicides cada dia està més restringit i el món acadèmic feina anys que advertia dels perills del seu ús. De fet, l'any 2017, l'OMS, per primera vegada, es va atrevir a publicar un informe on qualificava aquests fitosanitaris de potencialment cancerígens. Jordi Puig ens posa al dia de la normativa i de la tendència de fer servir herbicides en el futur. Pregunta: Els herbicides quins efectes poden generar a la salut? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Llúpol ecològic, fet a casa
  Escolta àudio

  Llúpol ecològic, fet a casa

  El llúpol és una cannabàcia que creix de manera espontània a les ribes d'alguns rius i zones humides de Catalunya. Una espècia fonamental per a la producció de cerveses. Jordi Puig ens presenta el biolupuls, un projecte dedicat a la producció de llúpol artesanal i ecològic per a les cerveseres de petit format catalanes.

  Pregunta: Quina és la destinació principal del llúpol de biolupulus?
  Premi: Una ampolla de vi blanc Magnum d'Aptià, 100% Macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El llúpol és una cannabàcia que creix de manera espontània a les ribes d'alguns rius i zones humides de Catalunya. Una espècia fonamental per a la producció de cerveses. Jordi Puig ens presenta el biolupuls, un projecte dedicat a la producció de llúpol artesanal i ecològic per a les cerveseres de petit format catalanes. Pregunta: Quina és la destinació principal del llúpol de biolupulus? Premi: Una ampolla de vi blanc Magnum d'Aptià, 100% Macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els avets de Nadal fets a Catalunya, una alternativa sostenible?
  Escolta àudio

  Els avets de Nadal fets a Catalunya, una alternativa sostenible?

  Els avets de Nadal viuen tot l'any. Jordi Puig ens explica, un cop han passat les festes, el cicle de vida de l'avet, el moment important de l'hivern i l'esforç dels silvicultors en la producció d'avets de Nadal.

  Pregunta: Quina zona és la principal productora d'avets de Catalunya?
  Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els avets de Nadal viuen tot l'any. Jordi Puig ens explica, un cop han passat les festes, el cicle de vida de l'avet, el moment important de l'hivern i l'esforç dels silvicultors en la producció d'avets de Nadal. Pregunta: Quina zona és la principal productora d'avets de Catalunya? Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El gira-sol, un aliat en la lluita contra el canvi climàtic?
  Escolta àudio

  El gira-sol, un aliat en la lluita contra el canvi climàtic?

  El gira-sol, una planta amb polèmica pel seu ús. Adreçat cap a l'alimentació o cap al biodièsel? Jordi Puig ens dona xifres i detalls d'aquesta polèmica. Traieu vosaltres mateixos les vostres conclusions.

  Pregunta: L'oli de gira-sol es fa servir per fer biodièsel?
  Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El gira-sol, una planta amb polèmica pel seu ús. Adreçat cap a l'alimentació o cap al biodièsel? Jordi Puig ens dona xifres i detalls d'aquesta polèmica. Traieu vosaltres mateixos les vostres conclusions. Pregunta: L'oli de gira-sol es fa servir per fer biodièsel? Premi: Una ampolla de vi blanc Aptià, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cérvoles Celler, la relació perfecta entre terra, home i vi
  Escolta àudio

  Cérvoles Celler, la relació perfecta entre terra, home i vi

  Situada al contrafort sud de la plana de Lleida trobem la serra de Llena. Un indret de característiques singulars per al conreu del raïm. Si, a més, hi afegim la manera de treballar la terra, trobem uns resultats excel·lents. Tomàs Cusiné, propietari i enòleg, ens obre les portes del celler i ens explica els secrets per arribar tan lluny.

  Pregunta: El celler Cérvoles fa servir tècniques biodinàmiques?
  Premi: 1 lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant), 1 torró dur rodó imperial, 1 estoig de 3 mels monoflorals de 50 grams, 1 lot de mel amb fruits secs de 125 g i 2 pots de 150 g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Situada al contrafort sud de la plana de Lleida trobem la serra de Llena. Un indret de característiques singulars per al conreu del raïm. Si, a més, hi afegim la manera de treballar la terra, trobem uns resultats excel·lents. Tomàs Cusiné, propietari i enòleg, ens obre les portes del celler i ens explica els secrets per arribar tan lluny. Pregunta: El celler Cérvoles fa servir tècniques biodinàmiques? Premi: 1 lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant), 1 torró dur rodó imperial, 1 estoig de 3 mels monoflorals de 50 grams, 1 lot de mel amb fruits secs de 125 g i 2 pots de 150 g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La cabra blanca de Rasquera, una joia de futur incert
  Escolta àudio

  La cabra blanca de Rasquera, una joia de futur incert

  La cabra blanca de Rasquera és la única raça autòctona de cabres de Catalunya i es localitza a les comarques conegudes com les Terres de l'Ebre. A meitats del segle XX, la població va arribar a 30.000 exemplars, però ara n'hi ha només unes 6.000. Jordi Puig ens parla del passat, el present i el futur d'aquesta espècie singular.

  Pregunta: Quin és el poble que concentra més cabres blanques de Catalunya?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La cabra blanca de Rasquera és la única raça autòctona de cabres de Catalunya i es localitza a les comarques conegudes com les Terres de l'Ebre. A meitats del segle XX, la població va arribar a 30.000 exemplars, però ara n'hi ha només unes 6.000. Jordi Puig ens parla del passat, el present i el futur d'aquesta espècie singular. Pregunta: Quin és el poble que concentra més cabres blanques de Catalunya? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 312 – La nyàmera, un joia gastronòmica convertida en una invasora
  Escolta àudio

  312 – La nyàmera, un joia gastronòmica convertida en una invasora

  Saps què és la nyàmera? Jordi Puig ens parla del seu origen, com es va difondre per tot Europa i quines són les seves peculiaritats i singularitats.

  Pregunta: De quin color és la flor de la nyàmera?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Saps què és la nyàmera? Jordi Puig ens parla del seu origen, com es va difondre per tot Europa i quines són les seves peculiaritats i singularitats. Pregunta: De quin color és la flor de la nyàmera? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 309 – Les races de gallines catalanes
  Escolta àudio

  309 – Les races de gallines catalanes

  L'aviram, durant dècades ha estat la font de proteïna més valorada, juntament amb el porc, del món rural català. Un bon galliner era un tresor a pagès. La importància de les races catalanes i quina és la seva gran qualitat, amb Jordi Puig.

  Pregunta: La varietat de gallina empordanesa existeix encara avui en dia?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'aviram, durant dècades ha estat la font de proteïna més valorada, juntament amb el porc, del món rural català. Un bon galliner era un tresor a pagès. La importància de les races catalanes i quina és la seva gran qualitat, amb Jordi Puig. Pregunta: La varietat de gallina empordanesa existeix encara avui en dia? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut