MeteoTerra J. Puig

  • Fundació Emys, la primera entitat de custòdia del territori de Catalunya
    Escolta àudio

    Fundació Emys, la primera entitat de custòdia del territori de Catalunya

    Què vol dir i de què es tracta la custòdia del territori? Jordi Puig i Ander Achotegui, ambientòleg i ecòleg, responsable de gestió agrària i forestal i director de Fundació Emys, ens mostra aquesta manera de gestionar boscos, muntanyes, zones humides i ens dona exemples del que significa i dels resultats que s'obtenen. Un benefici compartit.
    · Pregunta: Quants anys fa que la fundació Emys fa custòdia?
    · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Què vol dir i de què es tracta la custòdia del territori? Jordi Puig i Ander Achotegui, ambientòleg i ecòleg, responsable de gestió agrària i forestal i director de Fundació Emys, ens mostra aquesta manera de gestionar boscos, muntanyes, zones humides i ens dona exemples del que significa i dels resultats que s'obtenen. Un benefici compartit. · Pregunta: Quants anys fa que la fundació Emys fa custòdia? · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Temps de sega
    Escolta àudio

    Temps de sega

    La sega dels cereals és un moment màgic del camp català. És el moment on es fa balanç de la temporada i es pot avaluar com ha anat l'any en molts sentits: climàticament, a nivell de varietats, de maneig i, en darrer terme, econòmic. Dades, història i curiositats amb Jordi Puig.
    · Pregunta: Quan comença la sega a l'interior i al sud de Catalunya?
    · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    La sega dels cereals és un moment màgic del camp català. És el moment on es fa balanç de la temporada i es pot avaluar com ha anat l'any en molts sentits: climàticament, a nivell de varietats, de maneig i, en darrer terme, econòmic. Dades, història i curiositats amb Jordi Puig. · Pregunta: Quan comença la sega a l'interior i al sud de Catalunya? · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • La duresa del context social de la pagesia amb ulls d'una dona
    Escolta àudio

    La duresa del context social de la pagesia amb ulls d'una dona

    La duresa del món rural de muntanya i la superació personal. La Teresa Torner és una de les dones que apareixen al llibre "Terra de dones pageses" de Laura Saula. En el capítol, ella combina una forta estima pel món rural amb una duresa extrema en un context social i climàtic molt desfavorable per a les dones.
    · Pregunta: A quina comarca viu la Teresa Torner?
    · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    La duresa del món rural de muntanya i la superació personal. La Teresa Torner és una de les dones que apareixen al llibre "Terra de dones pageses" de Laura Saula. En el capítol, ella combina una forta estima pel món rural amb una duresa extrema en un context social i climàtic molt desfavorable per a les dones. · Pregunta: A quina comarca viu la Teresa Torner? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Projecte TornaSòl. Recuperació de sòl a Collserola a partir de recursos locals
    Escolta àudio

    Projecte TornaSòl. Recuperació de sòl a Collserola a partir de recursos locals

    El Projecte TornaSòl té com a objectiu promoure l'ús del compost local per a la millora dels sòls agrícoles i adaptació al canvi climàtic. Un projecte dut a terme al Parc Natural de Collserola. Desgranem els objectius i desenvolupament del projecte amb Joan Romanyà, professor d'edafologia a la UB que treballa en les relacions sòl, microbi i planta.
    · Pregunta: On s'ha dut a terme el Projecte TornaSòl?
    · Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana, quefir i postres vegetals amb ametlla, préssec i maracujà.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    El Projecte TornaSòl té com a objectiu promoure l'ús del compost local per a la millora dels sòls agrícoles i adaptació al canvi climàtic. Un projecte dut a terme al Parc Natural de Collserola. Desgranem els objectius i desenvolupament del projecte amb Joan Romanyà, professor d'edafologia a la UB que treballa en les relacions sòl, microbi i planta. · Pregunta: On s'ha dut a terme el Projecte TornaSòl? · Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana, quefir i postres vegetals amb ametlla, préssec i maracujà. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Llibre "Terra de dones. Pageses de Catalunya"
    Escolta àudio

    Llibre "Terra de dones. Pageses de Catalunya"

    "Terra de dones" és una oportunitat per donar veu i parlar amb vuit dones pageses de diverses generacions d'arreu del territori, des de les Terres de l'Ebre fins a l'Alt Pirineu, que expliquen les seves històries personals, inquietuds i visió del món rural. Ens ho expliquen Laura Saula, periodista i autora del llibre, i Marta Borràs, ramadera de granja de porcs ecològics.
    · Pregunta: A quantes pageses s'ha entrevistat en el llibre "Terra de dones. Pageses de Catalunya?"
    · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades, o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra, o 5 paquets de 250 grams de cafè molt. El guanyador podrà triar entre les tres opcions. El Cafè Novell Residu Zero no té herbicides ni pesticides i procedeix de cultiu ecològic.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    "Terra de dones" és una oportunitat per donar veu i parlar amb vuit dones pageses de diverses generacions d'arreu del territori, des de les Terres de l'Ebre fins a l'Alt Pirineu, que expliquen les seves històries personals, inquietuds i visió del món rural. Ens ho expliquen Laura Saula, periodista i autora del llibre, i Marta Borràs, ramadera de granja de porcs ecològics. · Pregunta: A quantes pageses s'ha entrevistat en el llibre "Terra de dones. Pageses de Catalunya?" · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades, o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra, o 5 paquets de 250 grams de cafè molt. El guanyador podrà triar entre les tres opcions. El Cafè Novell Residu Zero no té herbicides ni pesticides i procedeix de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • El codony i el codonyat
    Escolta àudio

    El codony i el codonyat

    El codony és un arbre que tradicionalment s'ha cultivat en moltes zones del país per la seva gran resistència i productivitat. De fet, fins i tot, ha servit de portaempelt d'altres arbres menys resistents com ara les pomeres o les pereres. De les seves propietats i característiques ens en parlen Jordi Puig, col·laborador del programa, i Gaspar Filella, propietari de Fruita d'Or.
    · Pregunta: Quin producte elaborat es produeix a partir del codony?
    · Premi: Una ampolla de cava ecològic Rosat Trepat Brut reserva 2018, raïm collit a mà i amb certificació vegana, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    El codony és un arbre que tradicionalment s'ha cultivat en moltes zones del país per la seva gran resistència i productivitat. De fet, fins i tot, ha servit de portaempelt d'altres arbres menys resistents com ara les pomeres o les pereres. De les seves propietats i característiques ens en parlen Jordi Puig, col·laborador del programa, i Gaspar Filella, propietari de Fruita d'Or. · Pregunta: Quin producte elaborat es produeix a partir del codony? · Premi: Una ampolla de cava ecològic Rosat Trepat Brut reserva 2018, raïm collit a mà i amb certificació vegana, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • L'hort d'hivern també existeix
    Escolta àudio

    L'hort d'hivern també existeix

    Quins són els productes d'horta de temporada? L'hivern es considera un tabú en horticultura, després d'una acumulació de cultius, collites, conserves, esforços i patiments estivals, la tardor arriba i, moltes vegades, les ganes de seguir produint s'esvaeixen amb el fred. Jordi Puig ens dona tos els detalls.
    · Pregunta: Al gener encara som a temps de plantar alls?
    · Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Quins són els productes d'horta de temporada? L'hivern es considera un tabú en horticultura, després d'una acumulació de cultius, collites, conserves, esforços i patiments estivals, la tardor arriba i, moltes vegades, les ganes de seguir produint s'esvaeixen amb el fred. Jordi Puig ens dona tos els detalls. · Pregunta: Al gener encara som a temps de plantar alls? · Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Propostes per a una agricultura regenerativa amb el llibre "Arrelats a la terra"
    Escolta àudio

    Propostes per a una agricultura regenerativa amb el llibre "Arrelats a la terra"

    Aquí teniu un llibre sincer, planer, divulgatiu, vivencial i, per sobre de tot, extremadament robust a nivell tècnic que ens explica el trànsit de Francesc Font, pagès de novena generació, enginyer tècnic agrícola, entre l'agricultura convencional i la regenerativa.
    · Pregunta: Quin és el significat de les 3 M?
    · Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Aquí teniu un llibre sincer, planer, divulgatiu, vivencial i, per sobre de tot, extremadament robust a nivell tècnic que ens explica el trànsit de Francesc Font, pagès de novena generació, enginyer tècnic agrícola, entre l'agricultura convencional i la regenerativa. · Pregunta: Quin és el significat de les 3 M? · Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Espigalls del Garraf, una col amb grans propietats nutricionals
    Escolta àudio

    Espigalls del Garraf, una col amb grans propietats nutricionals

    De la família de les cols, una de les més conegudes a la comarca del Garraf n'és l'espigall. De la seva virtut i qualitat en parlem amb Jordi Puig; Xavier Roget, responsable d'El Parc a Taula, de la Diputació de Barcelona, i Montse Marcé, productora d'espigalls i membre de l'Associació Espigalls del Garraf.
    · Pregunta: Quants productors fan la col brotonera o d'espigalls, al Garraf?
    · Premi: Un lot gourmet de torrons i mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, un pot d'Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, un pot de còctel apícola i un cub d'ametlla xocolatada.

    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    De la família de les cols, una de les més conegudes a la comarca del Garraf n'és l'espigall. De la seva virtut i qualitat en parlem amb Jordi Puig; Xavier Roget, responsable d'El Parc a Taula, de la Diputació de Barcelona, i Montse Marcé, productora d'espigalls i membre de l'Associació Espigalls del Garraf. · Pregunta: Quants productors fan la col brotonera o d'espigalls, al Garraf? · Premi: Un lot gourmet de torrons i mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, un pot d'Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, un pot de còctel apícola i un cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Llavora, un projecte agrícola i ramader ecològic per a la transició del sector porcí
    Escolta àudio

    Llavora, un projecte agrícola i ramader ecològic per a la transició del sector porcí

    Aquí tenim un projecte de com haurien de ser les coses per treure profit del que tenim a prop i abandonar el que ve de lluny. És territori i, a la vegada, una manera de mantenir l'arrelament a la terra dels ramaders, de respectar el medi ambient i mitigar enormement la petjada del canvi climàtic. Pino Delàs, pagès i ramader ecològic a Llavora Agropecuaria, ens ho explica amb tot tipus de detalls.
    · Pregunta: A quina comarca trobarem Llavora?
    · Premi: 1 ampolla de vi XIC xarel·lo i 1 ampolla de cava brut nature gran reserva d'Agustí Torelló i Mata.

    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Aquí tenim un projecte de com haurien de ser les coses per treure profit del que tenim a prop i abandonar el que ve de lluny. És territori i, a la vegada, una manera de mantenir l'arrelament a la terra dels ramaders, de respectar el medi ambient i mitigar enormement la petjada del canvi climàtic. Pino Delàs, pagès i ramader ecològic a Llavora Agropecuaria, ens ho explica amb tot tipus de detalls. · Pregunta: A quina comarca trobarem Llavora? · Premi: 1 ampolla de vi XIC xarel·lo i 1 ampolla de cava brut nature gran reserva d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Qui consumeix més aigua a Catalunya?
    Escolta àudio

    Qui consumeix més aigua a Catalunya?

    A Catalunya anualment es consumeixen de l'ordre de 3150 hm3 d'aigua. D'aquesta aigua, prop del 72% la consumeix l'agricultura i la ramaderia; un 18%, el sector domèstic, i un 10%, el sector industrial. Tenim una bona cultura de l'aigua? Podem estalviar més aigua? En quins sectors i de quina manera? Jordi Puig ens fa una anàlisi de la situació i com es podria reduir en el món agrari.
    · Pregunta: Quin percentatge de l'aigua domèstica i industrial es podria cobrir amb l'estalvi que es generés al sector primari?
    · Premi: Una ampolla de vi blanc de criança, fermentat en barrica. Macabeu 100%, viticultura ecològica i collit a mà, gentilesa de les caves Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    A Catalunya anualment es consumeixen de l'ordre de 3150 hm3 d'aigua. D'aquesta aigua, prop del 72% la consumeix l'agricultura i la ramaderia; un 18%, el sector domèstic, i un 10%, el sector industrial. Tenim una bona cultura de l'aigua? Podem estalviar més aigua? En quins sectors i de quina manera? Jordi Puig ens fa una anàlisi de la situació i com es podria reduir en el món agrari. · Pregunta: Quin percentatge de l'aigua domèstica i industrial es podria cobrir amb l'estalvi que es generés al sector primari? · Premi: Una ampolla de vi blanc de criança, fermentat en barrica. Macabeu 100%, viticultura ecològica i collit a mà, gentilesa de les caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid
    Escolta àudio

    Situació de la pesca, agricultura i medi ambient en temps de Covid

    Ens posem al dia de com tenim el país des del punt de vista de la natura, de la terra i del mar. D'aquelles persones i explotacions que ens duen l'aliment per pair de la millor manera possible aquest temps complex. Un repàs que fem amb els tres col·laboradors del programa.

    · Pregunta: Com se'n diuen de cognom els tres col·laboradors de MeteoMauri?
    · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Ens posem al dia de com tenim el país des del punt de vista de la natura, de la terra i del mar. D'aquelles persones i explotacions que ens duen l'aliment per pair de la millor manera possible aquest temps complex. Un repàs que fem amb els tres col·laboradors del programa. · Pregunta: Com se'n diuen de cognom els tres col·laboradors de MeteoMauri? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat
    Escolta àudio

    Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat

    Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio.

    · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera?
    · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards.

    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio. · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis
    Escolta àudio

    Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis

    El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica.

    · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte?
    · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica. · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra
    Escolta àudio

    Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra

    La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya.
    · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria?
    · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret.
    I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura)
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

    La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya. · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria? · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura) >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

Anar al contingut