MeteoTemps

 • MeteoTemps 295 – Noves dades i mapes climàtics de Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoTemps 295 – Noves dades i mapes climàtics de Catalunya

  Fa poques setmanes, el Servei Meteorològic de Catalunya va ampliar notablement els productes climàtics. Entre les novetats destaca una gran base de dades climàtiques de les estacions amb més de 10 anys. Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia, ens parla de les altres novetats i dels objectiu de futur.

  Pregunta: Avui, el clima al camp del Nàstic és plujós. És correcta aquesta expressió?
  Premi: Una gorra i un estoig de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fa poques setmanes, el Servei Meteorològic de Catalunya va ampliar notablement els productes climàtics. Entre les novetats destaca una gran base de dades climàtiques de les estacions amb més de 10 anys. Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia, ens parla de les altres novetats i dels objectiu de futur. Pregunta: Avui, el clima al camp del Nàstic és plujós. És correcta aquesta expressió? Premi: Una gorra i un estoig de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 292 - Nova app per comparar l'evolució del territori des de 1945 fins ara
  Escolta àudio

  MeteoTemps 292 - Nova app per comparar l'evolució del territori des de 1945 fins ara

  Veure l'evolució del país i del paisatge és prendre mesura i consciència del que ens envolta. Us convidem a recórrer aquest darrers 70 anys amb Antoni Magariños, adjunt a direcció de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Una aplicació que us sorprendrà.

  Pregunta: Des de quin any podem tenir l'evolució del territori?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Veure l'evolució del país i del paisatge és prendre mesura i consciència del que ens envolta. Us convidem a recórrer aquest darrers 70 anys amb Antoni Magariños, adjunt a direcció de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Una aplicació que us sorprendrà. Pregunta: Des de quin any podem tenir l'evolució del territori? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 292 - Els fenòmens extrems en el record de gent gran i testimonis
  Escolta àudio

  MeteoTemps 292 - Els fenòmens extrems en el record de gent gran i testimonis

  Si durant molts anys la climatologia s'ha nodrit de les dades de les estacions meteorològiques, ara s'ha posat en valor l'experiència de les vivències dels fenòmens severs viscuts per les persones. Javier Martin Vide, catedràtic de Geografia Física a la Universitat de Barcelona, ens explica les raons d'aquest canvi.

  Pregunta: Javier Martín Vide, què és a més de catedràtic en Geografia?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Si durant molts anys la climatologia s'ha nodrit de les dades de les estacions meteorològiques, ara s'ha posat en valor l'experiència de les vivències dels fenòmens severs viscuts per les persones. Javier Martin Vide, catedràtic de Geografia Física a la Universitat de Barcelona, ens explica les raons d'aquest canvi. Pregunta: Javier Martín Vide, què és a més de catedràtic en Geografia? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps + MeteoAmbient 291 – Voluntari a bosc l'estiu del 2017 a Ginestarre
  Escolta àudio

  Meteotemps + MeteoAmbient 291 – Voluntari a bosc l'estiu del 2017 a Ginestarre

  Al cor del Pirineu hi ha Ginestarre, un petit poble de muntanya dins la Vall de Cardós. Un petit racó que compta amb l'ós bru i el gall fer i uns boscos de pi negre impressionants. Andreu González, director del Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt, i Guillem Giner, informàtic, ens explica què és i què vol dir ser voluntari al bosc.

  Pregunta: Quin import cobraran els participants al Projecte Boscos de Muntanya?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Al cor del Pirineu hi ha Ginestarre, un petit poble de muntanya dins la Vall de Cardós. Un petit racó que compta amb l'ós bru i el gall fer i uns boscos de pi negre impressionants. Andreu González, director del Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt, i Guillem Giner, informàtic, ens explica què és i què vol dir ser voluntari al bosc. Pregunta: Quin import cobraran els participants al Projecte Boscos de Muntanya? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 290 – Especial "Pla Clima" a Barcelona
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 290 – Especial "Pla Clima" a Barcelona

  Barcelona es va comprometre a reduir el 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030, en relació amb el 2005, i augmentar 1,6 km2 de verd urbà com a mesura d'adaptació amb motiu de la celebració de la COP21 de París. Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, ens explica el camí recorregut fins ara i les mesures futures per arribar als objectius.

  Pregunta: El "Pla Clima" pot fer canviar de forma notable la fesomia de la ciutat?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Barcelona es va comprometre a reduir el 40% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030, en relació amb el 2005, i augmentar 1,6 km2 de verd urbà com a mesura d'adaptació amb motiu de la celebració de la COP21 de París. Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, ens explica el camí recorregut fins ara i les mesures futures per arribar als objectius. Pregunta: El "Pla Clima" pot fer canviar de forma notable la fesomia de la ciutat? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 289 – Especial 3a edició de "Benvinguts a Pagès"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps + MeteoAmbient 289 – Especial 3a edició de "Benvinguts a Pagès"

  Arriba una nova edició de "Benvinguts a Pagès", la tercera. Durant aquest cap de setmana trobareu més de 900 propostes en explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats. Per saber-ne molt obrim els micròfons a Magda Garret, responsable de l'Espai Martinell, Josep Segarra, soci fundador de ViOrigen, i Marc Jobani, responsable de la Cuina dels Frares.

  Pregunta: Quantes edicions s'han fet abans del 2018 del "Benvinguts a Pagès"?
  Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Arriba una nova edició de "Benvinguts a Pagès", la tercera. Durant aquest cap de setmana trobareu més de 900 propostes en explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats. Per saber-ne molt obrim els micròfons a Magda Garret, responsable de l'Espai Martinell, Josep Segarra, soci fundador de ViOrigen, i Marc Jobani, responsable de la Cuina dels Frares. Pregunta: Quantes edicions s'han fet abans del 2018 del "Benvinguts a Pagès"? Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps 288 - L'aigua a la Noguera Ribagorçana
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps 288 - L'aigua a la Noguera Ribagorçana

  La Noguera Ribagorçana és un riu que encara pot donar molt de si a les comarques per on passa. Té un potencial molt gran si el benefici repercuteix en el territori i es gestiona des del territori. Del seu potencial i de la manera de gestionar-lo, ens en parla tot un expert, Antoni Tahull, consultor d'energia i medi ambient.

  Pregunta: Quin és el pantà més gran de la conca?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La Noguera Ribagorçana és un riu que encara pot donar molt de si a les comarques per on passa. Té un potencial molt gran si el benefici repercuteix en el territori i es gestiona des del territori. Del seu potencial i de la manera de gestionar-lo, ens en parla tot un expert, Antoni Tahull, consultor d'energia i medi ambient. Pregunta: Quin és el pantà més gran de la conca? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteoambient + Meteotemps 287 – La restauració de l'abocador del Garraf
  Escolta àudio

  Meteoambient + Meteotemps 287 – La restauració de l'abocador del Garraf

  L'abocador del Garraf ha estat una de les agressions més dures del massís. La vall d'en Joan, colgada d'escombraries portades durant dècades viu una restauració. L'estat actual i les accions futures amb Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident de Medi Ambient de l' Àrea Metropolitana de Barcelona i Carles Vàzquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona

  Pregunta: Continua sent l'abocador del Garraf el principal lloc on van a parar les escombraries de l'Àrea Metropolitana de Barcelona?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'abocador del Garraf ha estat una de les agressions més dures del massís. La vall d'en Joan, colgada d'escombraries portades durant dècades viu una restauració. L'estat actual i les accions futures amb Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident de Medi Ambient de l' Àrea Metropolitana de Barcelona i Carles Vàzquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona Pregunta: Continua sent l'abocador del Garraf el principal lloc on van a parar les escombraries de l'Àrea Metropolitana de Barcelona? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 286 – Afició i passió del temps amb Neus
  Escolta àudio

  MeteoTemps 286 – Afició i passió del temps amb Neus

  El món del temps mou milers i milers de persones per observar el cel, el fenòmens meteorològics fins al punt admirar-los. Una afició que es viu des de la passió. Neus Matamala viu aquest passió des de petita, quan amb son pare, Josep Maria Matamala, aixecaven les persianes per veure les tempestes o s'acostaven al mar per veure els temporals. La Neus ens explica aquesta atracció pel temps.

  Pregunta: A Neus Matamala, li encanta el temps i el viu sobre tot des de...?
  Premi: Una ampolla de cava gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata


  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El món del temps mou milers i milers de persones per observar el cel, el fenòmens meteorològics fins al punt admirar-los. Una afició que es viu des de la passió. Neus Matamala viu aquest passió des de petita, quan amb son pare, Josep Maria Matamala, aixecaven les persianes per veure les tempestes o s'acostaven al mar per veure els temporals. La Neus ens explica aquesta atracció pel temps. Pregunta: A Neus Matamala, li encanta el temps i el viu sobre tot des de...? Premi: Una ampolla de cava gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 285 – Rècord de neu al Pirineu
  Escolta àudio

  MeteoTemps 285 – Rècord de neu al Pirineu

  Aquesta temporada de neu ha estat excepcional al Pirineu. Però, fins a quin punt? Aleix Serra, responsable de l'equip de control i qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya, dona resposta a aquesta pregunta, ens comenta algunes curiositats i fa un repàs de les estacions meteorològiques de Meteocat.

  Pregunta: A quin any ens hauríem de remuntar per veure un rècord de gruix de neu tan general?
  Premi: Llibre "La Molina: 75 anys d'un somni", de l'historiador Joan Carles Salmerón i l'editor gràfic l'Oriol Molas.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquesta temporada de neu ha estat excepcional al Pirineu. Però, fins a quin punt? Aleix Serra, responsable de l'equip de control i qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya, dona resposta a aquesta pregunta, ens comenta algunes curiositats i fa un repàs de les estacions meteorològiques de Meteocat. Pregunta: A quin any ens hauríem de remuntar per veure un rècord de gruix de neu tan general? Premi: Llibre "La Molina: 75 anys d'un somni", de l'historiador Joan Carles Salmerón i l'editor gràfic l'Oriol Molas. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 284 – "Pirineos, glaciares desde el aire. Inventario y catalogación 2017"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 284 – "Pirineos, glaciares desde el aire. Inventario y catalogación 2017"

  El Pirineu cada cop té menys neu. Jordi Camins, observador glaciòleg i tota una autoritat en el món de les glaceres, ha fet un seguiment durant dècades de l'evolució del gel al Pirineu. Aquest és el seu darrer llibre. Escolteu les grans novetats i el temps que trigarà el gel a extingir-se al Pirineu durant l'estiu.

  Pregunta: A principis de quina dècada comença Jordi Camins a observar les glaceres?
  Premi: Funda per a iPad Mini o per a agenda, gentilesa d'Elan Esports

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El Pirineu cada cop té menys neu. Jordi Camins, observador glaciòleg i tota una autoritat en el món de les glaceres, ha fet un seguiment durant dècades de l'evolució del gel al Pirineu. Aquest és el seu darrer llibre. Escolteu les grans novetats i el temps que trigarà el gel a extingir-se al Pirineu durant l'estiu. Pregunta: A principis de quina dècada comença Jordi Camins a observar les glaceres? Premi: Funda per a iPad Mini o per a agenda, gentilesa d'Elan Esports >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoTemps 283 – Exposició "The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoTemps 283 – Exposició "The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la"

  Fins al 30 de juny, teniu l'oportunitat de veure la crisi econòmica i dels refugiats de les Grans Planes nord-americanes als anys 30 del segle passat. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i Albert Carreras, cap de col·leccions del Museu de la Vida Rural i director de l'exposició, ens detallen les característiques d'aquesta exposició temporal.

  Pregunta: A quina població hi ha el Museu de la Vida Rural?
  Premi: Unes ulleres de sol de color negre, amb vidre de protecció 3, ideals per esquiar o per a temps lliure, gentilesa d'Elan Esports

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fins al 30 de juny, teniu l'oportunitat de veure la crisi econòmica i dels refugiats de les Grans Planes nord-americanes als anys 30 del segle passat. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i Albert Carreras, cap de col·leccions del Museu de la Vida Rural i director de l'exposició, ens detallen les característiques d'aquesta exposició temporal. Pregunta: A quina població hi ha el Museu de la Vida Rural? Premi: Unes ulleres de sol de color negre, amb vidre de protecció 3, ideals per esquiar o per a temps lliure, gentilesa d'Elan Esports >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoNeu + Meteotemps 282 – Una família amb tres generacions d'esquiadors
  Escolta àudio

  MeteoNeu + Meteotemps 282 – Una família amb tres generacions d'esquiadors

  Tres generacions d'esquiadors de la mateixa família i davant dels micròfons. És la família Berasategui i Cucurull. Vivències de tants anys donen per molt. Escolteu les veus de Marisa Berasategui (mare), Josep Maria i Marisa Cucurull (fills) i Ferran Cucurull (net).

  Pregunta: Marisa Berasategui va poder inaugurar l'estació de?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Tres generacions d'esquiadors de la mateixa família i davant dels micròfons. És la família Berasategui i Cucurull. Vivències de tants anys donen per molt. Escolteu les veus de Marisa Berasategui (mare), Josep Maria i Marisa Cucurull (fills) i Ferran Cucurull (net). Pregunta: Marisa Berasategui va poder inaugurar l'estació de? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 281 – Les allaus, la predicció amb un expert
  Escolta àudio

  MeteoTemps 281 – Les allaus, la predicció amb un expert

  Som al mes d'abril i les grans nevades de les darreres hores han deixat gruixos especulars. Tanta neu és sinònim d'allaus i més, a partir d'ara, per l'augment de les temperatures de primavera. Jordi Gavaldà, nivòleg responsable del Centre de Predicció d'Allaus del Conselh Generau d'Aran, ens dona uns quants consells.

  Pregunta: Per trobar una temporada tan general i, amb tanta neu en aquesta època, ens hem de remuntar al ?
  Premi: Llibre "Meteorologia extrema", de Marcel Costa i Jordi Mazón, gentilesa d'Albertí Editor.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Som al mes d'abril i les grans nevades de les darreres hores han deixat gruixos especulars. Tanta neu és sinònim d'allaus i més, a partir d'ara, per l'augment de les temperatures de primavera. Jordi Gavaldà, nivòleg responsable del Centre de Predicció d'Allaus del Conselh Generau d'Aran, ens dona uns quants consells. Pregunta: Per trobar una temporada tan general i, amb tanta neu en aquesta època, ens hem de remuntar al ? Premi: Llibre "Meteorologia extrema", de Marcel Costa i Jordi Mazón, gentilesa d'Albertí Editor. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 279 – "Guia del clima en España"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 279 – "Guia del clima en España"

  Vicente Aupí, periodista, és l'autor del llibre "Guia del clima en España". Veiem les darreres dades sobre l'evolució del clima, per a qui va adreçat el llibre i la conscienciació de la societat espanyola sobre l'escalfament del planeta.

  Pregunta: Quin lloc és el més plujós de tot Espanya? Arruazu o Grazalema?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio en forma de micro i un estoig de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Vicente Aupí, periodista, és l'autor del llibre "Guia del clima en España". Veiem les darreres dades sobre l'evolució del clima, per a qui va adreçat el llibre i la conscienciació de la societat espanyola sobre l'escalfament del planeta. Pregunta: Quin lloc és el més plujós de tot Espanya? Arruazu o Grazalema? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio en forma de micro i un estoig de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut