MeteoTemps

 • Resum de l'any de l'Observatori Fabra, tot un referent amb més de 100 anys
  Escolta àudio

  Resum de l'any de l'Observatori Fabra, tot un referent amb més de 100 anys

  Arribem a finals d'any i és moment de fer balanç. Un balanç que en termes meteorològics ha estat més interessant amb les pluges com a protagonistes. I ho fem en un observatori de referència, l'Observatori Fabra. Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra, ens posa llum a les dades més rellevants de l'any d'aquest observatori centenari.

  Pregunta: El 2018 està entre els tres més plujosos de la sèrie iniciada fa més 100 anys?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Arribem a finals d'any i és moment de fer balanç. Un balanç que en termes meteorològics ha estat més interessant amb les pluges com a protagonistes. I ho fem en un observatori de referència, l'Observatori Fabra. Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra, ens posa llum a les dades més rellevants de l'any d'aquest observatori centenari. Pregunta: El 2018 està entre els tres més plujosos de la sèrie iniciada fa més 100 anys? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • "3 nits de torb i 1 Cap d'Any", el llibre de la tragèdia del Balandrau
  Escolta àudio

  "3 nits de torb i 1 Cap d'Any", el llibre de la tragèdia del Balandrau

  L'hivern de l'any 2000 va acabar amb tragèdia per l'aparició del temut torb a la zona del Balandrau. El que va començar com una excursió plàcida de sol es va convertir en poc temps en una enfurismada ventada amb neu aixecada i visibilitat gairebé nul·la que va atrapar els excursionistes que hi havia a la zona. Jordi Cruz, autor del llibre, ens explica la motivació per escriure'l i què hi trobarem.

  Pregunta: La previsió d'aquell dia indicava un canvi de temps brusc. Va ser, però, més fort del que s'havia previst?
  Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

  L'hivern de l'any 2000 va acabar amb tragèdia per l'aparició del temut torb a la zona del Balandrau. El que va començar com una excursió plàcida de sol es va convertir en poc temps en una enfurismada ventada amb neu aixecada i visibilitat gairebé nul·la que va atrapar els excursionistes que hi havia a la zona. Jordi Cruz, autor del llibre, ens explica la motivació per escriure'l i què hi trobarem. Pregunta: La previsió d'aquell dia indicava un canvi de temps brusc. Va ser, però, més fort del que s'havia previst? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • Meteocat té nou director
  Escolta àudio

  Meteocat té nou director

  Eliseu Vilaclara és el nou director del Servei Meteorològic de Catalunya. Ens ha concedit una de les primeres entrevistes des que és al càrrec. Amb ell repasem l'estat actual del Servei i les línies de treball dels pròxims mesos. També hi ha una espai per a les anècdotes i les vivències compartides amb en Francesc Mauri.

  Pregunta: Com es deia l'anterior director de MeteoCat?
  Premi: 2 forfets per esquiar a Tuixent-la Vansa un cap de setmana, a concretar amb la gent de l'estació d'esquí nòrdic

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Eliseu Vilaclara és el nou director del Servei Meteorològic de Catalunya. Ens ha concedit una de les primeres entrevistes des que és al càrrec. Amb ell repasem l'estat actual del Servei i les línies de treball dels pròxims mesos. També hi ha una espai per a les anècdotes i les vivències compartides amb en Francesc Mauri. Pregunta: Com es deia l'anterior director de MeteoCat? Premi: 2 forfets per esquiar a Tuixent-la Vansa un cap de setmana, a concretar amb la gent de l'estació d'esquí nòrdic >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pluja en excés aquest 2018
  Escolta àudio

  Pluja en excés aquest 2018

  L'aigua brolla per tot arreu. Passejar per la muntanya és veure torrents secs amb aigua, descobrir surgències que desconeixíem, fonts amb aigua a dojo i camps on no es pot entrar perquè estan negats. Aquests són alguns dels efectes de les pluges abundoses del 2018. Amb Aleix Serra, de l'equip de control de qualitat de dades de Meteocat, sabrem quanta ha caigut, on i fins a quin punt és tan anormal.

  Pregunta: On ha plogut més respecte a la mitjana, a la Conca de Barberà o a l'Empordà?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  L'aigua brolla per tot arreu. Passejar per la muntanya és veure torrents secs amb aigua, descobrir surgències que desconeixíem, fonts amb aigua a dojo i camps on no es pot entrar perquè estan negats. Aquests són alguns dels efectes de les pluges abundoses del 2018. Amb Aleix Serra, de l'equip de control de qualitat de dades de Meteocat, sabrem quanta ha caigut, on i fins a quin punt és tan anormal. Pregunta: On ha plogut més respecte a la mitjana, a la Conca de Barberà o a l'Empordà? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • La salut i el canvi climàtic, què cal fer en el futur?
  Escolta àudio

  La salut i el canvi climàtic, què cal fer en el futur?

  Si som conscients de la repercussió i els efectes del canvi climàtic en la salut, cal preparar-se. Quin és el paper de la medicina i de la societat en les malalties que s'expandiran i com s'ha d'actuar, amb Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

  Pregunta: Quan feia que no augmentava el C02 a la Terra?
  Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Si som conscients de la repercussió i els efectes del canvi climàtic en la salut, cal preparar-se. Quin és el paper de la medicina i de la societat en les malalties que s'expandiran i com s'ha d'actuar, amb Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Pregunta: Quan feia que no augmentava el C02 a la Terra? Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 312 - Els factors del canvi climàtic que afecten la salut
  Escolta àudio

  312 - Els factors del canvi climàtic que afecten la salut

  Cada canvi climàtic ha condicionat l'espècie humana des del seu origen. Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili, ens detalla els punts que fan que siguem vulnerables al canvi climàtic, sobretot a l'actual, que és superior als viscuts per l'home en el passat.

  Cada canvi climàtic ha condicionat l'espècie humana des del seu origen. Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili, ens detalla els punts que fan que siguem vulnerables al canvi climàtic, sobretot a l'actual, que és superior als viscuts per l'home en el passat.

 • 311 – La relació entre el grup sanguini i el clima
  Escolta àudio

  311 – La relació entre el grup sanguini i el clima

  L'home al llarg de la seva història no ha tingut el mateix grup sanguini, ha evolucionat i el clima hi ha influït. Com i de quina manera? Les respostes a aquestes i altres preguntes, amb Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

  Pregunta: Quin és el grup sanguini més antic?
  Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'home al llarg de la seva història no ha tingut el mateix grup sanguini, ha evolucionat i el clima hi ha influït. Com i de quina manera? Les respostes a aquestes i altres preguntes, amb Maria Rosa Fenoll, professora titular d'Histologia, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Pregunta: Quin és el grup sanguini més antic? Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 310 – L'Observatori de Terrassa
  Escolta àudio

  310 – L'Observatori de Terrassa

  Situat al cor de la ciutat, l'Observatori de Terrassa està en funcionament des del 1965 amb aportacions meteorològiques de gran valor. Josep Maria Gibert, responsable de l'Observatori, ens explica els fenòmens més severs i destacats d'aquest període i dona una visió de l'actual món de la meteorologia.

  Pregunta: A quina plaça es trobava l'observatori?
  Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Situat al cor de la ciutat, l'Observatori de Terrassa està en funcionament des del 1965 amb aportacions meteorològiques de gran valor. Josep Maria Gibert, responsable de l'Observatori, ens explica els fenòmens més severs i destacats d'aquest període i dona una visió de l'actual món de la meteorologia. Pregunta: A quina plaça es trobava l'observatori? Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 309 – Josep Pascual, 50 anys observant la pluja, el cel i el mar
  Escolta àudio

  309 – Josep Pascual, 50 anys observant la pluja, el cel i el mar

  Meteotemps amb dedicatòria. Dediquem l'espai a un dels observadors amb més prestigi del país, Josep Pascual, de l'Estartit. Ara fa 50 anys que va començar l'observació del temps i del mar. Unes dades amb rigor, útils i vives en el món del temps i del clima. Amb ell descobrirem algunes dades curioses i anècdotes.

  Pregunta: El mes més plujós de l'any en 50 anys, quan va ser?
  Premi: un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Meteotemps amb dedicatòria. Dediquem l'espai a un dels observadors amb més prestigi del país, Josep Pascual, de l'Estartit. Ara fa 50 anys que va començar l'observació del temps i del mar. Unes dades amb rigor, útils i vives en el món del temps i del clima. Amb ell descobrirem algunes dades curioses i anècdotes. Pregunta: El mes més plujós de l'any en 50 anys, quan va ser? Premi: un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 307 - L'aigua de la conca Ter-Llobregat, molt més que de boca
  Escolta àudio

  307 - L'aigua de la conca Ter-Llobregat, molt més que de boca

  La conca dels rius Llobregat i Ter abasteix gran part de la població del país. Quina és la situació actual? Com tenim les reserves d'aigua? La resposta a aquestes preguntes i a moltes més ens les dona Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics.

  Pregunta: El Cardener és afluent del Ter o del Llobregat?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La conca dels rius Llobregat i Ter abasteix gran part de la població del país. Quina és la situació actual? Com tenim les reserves d'aigua? La resposta a aquestes preguntes i a moltes més ens les dona Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics. Pregunta: El Cardener és afluent del Ter o del Llobregat? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 306 - L'observatori de Pujalt, coneixement i aprenentatge
  Escolta àudio

  MeteoTemps 306 - L'observatori de Pujalt, coneixement i aprenentatge

  A banda de les dades meteorològiques, l'observatori de Pujalt és un centre de coneixement i divulgació. Descobrirem amb Albert Borràs, director de l'observatori, i Marta Puig, estudiant del darrer any de grau de Física a la UB, que aquest estiu hi va fer pràctiques, el que ofereix l'observatori als aficionats a la meteorologia i a l'astronomia.

  Pregunta: L'observatori de Pujalt està situat en un terme on s'aprofita una font energia neta i renovable. Quina?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  A banda de les dades meteorològiques, l'observatori de Pujalt és un centre de coneixement i divulgació. Descobrirem amb Albert Borràs, director de l'observatori, i Marta Puig, estudiant del darrer any de grau de Física a la UB, que aquest estiu hi va fer pràctiques, el que ofereix l'observatori als aficionats a la meteorologia i a l'astronomia. Pregunta: L'observatori de Pujalt està situat en un terme on s'aprofita una font energia neta i renovable. Quina? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 305 - Tornados dels últims mesos
  Escolta àudio

  MeteoTemps 305 - Tornados dels últims mesos

  Parlem amb tot un especialista en tornados a Catalunya, Oriol Rodríguez. Amb ell repassem els que han aparegut els darrers mesos a casa nostra i recordarem els que van aparèixer al setembre del 2005.

  Pregunta: Tenim constància de tornados els últims mesos a les comarques de Lleida?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micròfon de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Parlem amb tot un especialista en tornados a Catalunya, Oriol Rodríguez. Amb ell repassem els que han aparegut els darrers mesos a casa nostra i recordarem els que van aparèixer al setembre del 2005. Pregunta: Tenim constància de tornados els últims mesos a les comarques de Lleida? Premi: Un llapis de memòria en forma de micròfon de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 304 - Francesc Mauri versus Francesc Mauri, descobreix el seu doble
  Escolta àudio

  MeteoTemps 304 - Francesc Mauri versus Francesc Mauri, descobreix el seu doble

  Com? Sí, Francesc Mauri entrevista al seu imitador que podeu sentir a Catalunya Ràdio, Carles Roig. L'actor ens n'explicarà els trets més característics per fer la imitació i el seu paper a la ràdio i a la tele en el "Polònia".

  Pregunta: A part d'aquesta imitació de Francesc Mauri a Catalunya Ràdio, en un espai de televisió on competia amb Tomàs Molina també se l'imitava. En quin programa?
  Premi: Dues revistes Art e sans, una de vermuts i l'altre de xocolates.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  Com? Sí, Francesc Mauri entrevista al seu imitador que podeu sentir a Catalunya Ràdio, Carles Roig. L'actor ens n'explicarà els trets més característics per fer la imitació i el seu paper a la ràdio i a la tele en el "Polònia". Pregunta: A part d'aquesta imitació de Francesc Mauri a Catalunya Ràdio, en un espai de televisió on competia amb Tomàs Molina també se l'imitava. En quin programa? Premi: Dues revistes Art e sans, una de vermuts i l'altre de xocolates. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTemps 303 – Resum de l'onada de calor de principis d'agost
  Escolta àudio

  MeteoTemps 303 – Resum de l'onada de calor de principis d'agost

  Què recordeu del temps d'aquest estiu? Ben segur que, si éreu a Catalunya, teniu al cap la gran calorada de finals de juliol i primera quinzena d'agost. Tractem aquesta onada de calor amb Aleix Serra, cap de l'equip de control de qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

  Pregunta: Digueu-me una estació meteorològica automàtica de Meteocat situada en un pantà del Priorat.
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què recordeu del temps d'aquest estiu? Ben segur que, si éreu a Catalunya, teniu al cap la gran calorada de finals de juliol i primera quinzena d'agost. Tractem aquesta onada de calor amb Aleix Serra, cap de l'equip de control de qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Pregunta: Digueu-me una estació meteorològica automàtica de Meteocat situada en un pantà del Priorat. Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 302 – L'evapotranspiració i l'agricultura de precisió
  Escolta àudio

  MeteoTemps 302 – L'evapotranspiració i l'agricultura de precisió

  Els sistemes de teledetecció en el món de l'agricultura estan de moda. Saber si cal o no regar a partir de dades i d'imatges és l'objectiu per tal de ser més eficients segons el cultiu. Vicenç Palà, cap de la Unitat de Producció Temàtica de l'ICGC, ens explica què és l'evapotranspiració i com ajuda els pagesos en la teledetecció.

  Pregunta: Dos satèl·lits són estrella en la feina de teledetecció d'aquest tema. Quins?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els sistemes de teledetecció en el món de l'agricultura estan de moda. Saber si cal o no regar a partir de dades i d'imatges és l'objectiu per tal de ser més eficients segons el cultiu. Vicenç Palà, cap de la Unitat de Producció Temàtica de l'ICGC, ens explica què és l'evapotranspiració i com ajuda els pagesos en la teledetecció. Pregunta: Dos satèl·lits són estrella en la feina de teledetecció d'aquest tema. Quins? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut