MeteoTemps

 • Catalunya en emergència climàtica amb el conseller Damià Calvet
  Escolta àudio

  Catalunya en emergència climàtica amb el conseller Damià Calvet

  El govern de Catalunya ha declarat la "situació d'emergència climàtica". Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, impulsor d'aquesta declaració, ens explica què vol dir, el perquè de la declaració i quines implicacions tindrà sobre els ciutadans.

  Pregunta: Es pot acabar inundant l'aeroport del Prat, abans que acabi el segle i al ritme actual, per l'augment del nivell del mar al Mediterrani?
  Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El govern de Catalunya ha declarat la "situació d'emergència climàtica". Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, impulsor d'aquesta declaració, ens explica què vol dir, el perquè de la declaració i quines implicacions tindrà sobre els ciutadans. Pregunta: Es pot acabar inundant l'aeroport del Prat, abans que acabi el segle i al ritme actual, per l'augment del nivell del mar al Mediterrani? Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Fenologia i el temps a l'Anoia amb Enric Barrufet
  Escolta àudio

  Fenologia i el temps a l'Anoia amb Enric Barrufet

  Les característiques generals i els trets singulars del temps de l'Anoia i el comportament de la natura amb d'Enric Barrufet, activista meteorològic de l'Anoia, vigilant de la XOM, membre de CMI Catalunya de Méteo.

  Pregunta: Quin punt de l'Anoia controla l'Enric Barrufet?
  Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, Dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb nom i cognom i la població.

  Les característiques generals i els trets singulars del temps de l'Anoia i el comportament de la natura amb d'Enric Barrufet, activista meteorològic de l'Anoia, vigilant de la XOM, membre de CMI Catalunya de Méteo. Pregunta: Quin punt de l'Anoia controla l'Enric Barrufet? Premi: Un pack de 2 ampolles de vi XIC BLANC i XIC VERMELL 2018, Dos vins eco, Penedès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb nom i cognom i la població.

 • La Fundació Endesa cedeix les dades històriques de meteorologia a Meteocat
  Escolta àudio

  La Fundació Endesa cedeix les dades històriques de meteorologia a Meteocat

  Meteocat disposa de les dades meteorològiques del Pirineu de 70 anys, del 1922 al 1992, per un acord entre la Fundació Endesa, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia, posa en valor aquestes dades i ens explica per què són claus.

  Pregunta: De quines 3 companyies elèctriques procedeix el fons d'Endesa?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Meteocat disposa de les dades meteorològiques del Pirineu de 70 anys, del 1922 al 1992, per un acord entre la Fundació Endesa, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia, posa en valor aquestes dades i ens explica per què són claus. Pregunta: De quines 3 companyies elèctriques procedeix el fons d'Endesa? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Concurs Fotogràfic de Meteorologia Ferran Pou
  Escolta àudio

  Concurs Fotogràfic de Meteorologia Ferran Pou

  Ja tenim aquí la 5a edició del Concurs Fotogràfic Ferran Pou de Meteorologia. Un concurs obert i amb inscripció gratuïta. Teniu de temps per enviar les fotografies fins al 26 de maig del 2019. Coneixem la història del concurs i les seves bases amb Carles Bayés, coordinador del concurs.

  Pregunta: El Ferran Pou era observador de l'Estartit o de Figueres?
  Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA 2012, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ja tenim aquí la 5a edició del Concurs Fotogràfic Ferran Pou de Meteorologia. Un concurs obert i amb inscripció gratuïta. Teniu de temps per enviar les fotografies fins al 26 de maig del 2019. Coneixem la història del concurs i les seves bases amb Carles Bayés, coordinador del concurs. Pregunta: El Ferran Pou era observador de l'Estartit o de Figueres? Premi: 1 ampolla de cava BRUT GRAN RESERVA 2012, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 10 anys de la Xarxa d'Observadors Meteorològics
  Escolta àudio

  10 anys de la Xarxa d'Observadors Meteorològics

  Catalunya compta amb un grup de persones que vigilen el temps, son els que conformen la Xarxa d'Observadors Meteorològics. Tenen un paper fonamental perquè veuen el que els aparells automàtics no detecten.

  Pregunta: A Massoteres hi ha estació automàtica o observatori de la XOM?
  Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Catalunya compta amb un grup de persones que vigilen el temps, son els que conformen la Xarxa d'Observadors Meteorològics. Tenen un paper fonamental perquè veuen el que els aparells automàtics no detecten. Pregunta: A Massoteres hi ha estació automàtica o observatori de la XOM? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El vol en globus i el temps amb Ángel Aguirre
  Escolta àudio

  El vol en globus i el temps amb Ángel Aguirre

  Ángel Aguirre és tota una autoritat en el món dels globus aerostàtics al país. Amb ell parlem de l'estreta relació entre la meteorologia i el vol en globus, les característiques ideals per volar i les que cal evitar. Sobrevolarem Catalunya i anirem ben lluny.

  Pregunta: L'Ángel ha volat a molts indrets del món, com per exemple, a l'Amazònia. Veritat o mentida?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ángel Aguirre és tota una autoritat en el món dels globus aerostàtics al país. Amb ell parlem de l'estreta relació entre la meteorologia i el vol en globus, les característiques ideals per volar i les que cal evitar. Sobrevolarem Catalunya i anirem ben lluny. Pregunta: L'Ángel ha volat a molts indrets del món, com per exemple, a l'Amazònia. Veritat o mentida? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Àngel Aguirre, tota una vida observant el cel
  Escolta àudio

  Àngel Aguirre, tota una vida observant el cel

  Més de 50 anys d'observació del temps a Igualada, prenent les dades meteorològiques cada dia sense descans que donen un bon grapat d'anècdotes. Posem veu a Àngel Aguirre (pare), observador meteorològic durant molts anys i col·laborador de TV3, jubilat.

  Pregunta: L'estació meteorològica que gestionava Àngel Aguirre estava i està al terrat d'un edifici d'Igualada. Quin?
  Premi: Un paraigua groc de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Més de 50 anys d'observació del temps a Igualada, prenent les dades meteorològiques cada dia sense descans que donen un bon grapat d'anècdotes. Posem veu a Àngel Aguirre (pare), observador meteorològic durant molts anys i col·laborador de TV3, jubilat. Pregunta: L'estació meteorològica que gestionava Àngel Aguirre estava i està al terrat d'un edifici d'Igualada. Quin? Premi: Un paraigua groc de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats.

  Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats. Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Urban Climate Tivissa, una referència mundial per l'evolució del clima del planeta
  Escolta àudio

  Urban Climate Tivissa, una referència mundial per l'evolució del clima del planeta

  Tivissa compleix els requisits per formar part del Urban Climate, una sèrie de dades centenària sobre els efectes de l'explosió urbanística de les darreres dècades. Oscar Saladié, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, ens explica la funció vital d'aquestes dades.

  Pregunta: L'estació principal de Tivissa és d'aficionats o de Meteocat?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Tivissa compleix els requisits per formar part del Urban Climate, una sèrie de dades centenària sobre els efectes de l'explosió urbanística de les darreres dècades. Oscar Saladié, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, ens explica la funció vital d'aquestes dades. Pregunta: L'estació principal de Tivissa és d'aficionats o de Meteocat? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Alguns episodis anticiclònics al Pirineu són quatre vegades més freqüents ara que fa 50 anys
  Escolta àudio

  Alguns episodis anticiclònics al Pirineu són quatre vegades més freqüents ara que fa 50 anys

  Un recent estudi de la Universitat de Barcelona posa de manifest la tenacitat dels anticiclons sobre el Pirineu i les seves conseqüències. Marc Lemus, investigador predoctoral de Climatologia, i Joan Albert Lopez-Bustins, cap d'estudis de Geografia de la Universitat de Barcelona, ens ofereixen els resultats dels seus estudis.

  Pregunta: Quin període d'anys s'ha fet servir per calcular el descens de precipitació?
  Premi: Un paraigua de color groc de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Un recent estudi de la Universitat de Barcelona posa de manifest la tenacitat dels anticiclons sobre el Pirineu i les seves conseqüències. Marc Lemus, investigador predoctoral de Climatologia, i Joan Albert Lopez-Bustins, cap d'estudis de Geografia de la Universitat de Barcelona, ens ofereixen els resultats dels seus estudis. Pregunta: Quin període d'anys s'ha fet servir per calcular el descens de precipitació? Premi: Un paraigua de color groc de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els riscos del canvi climàtic i ambiental al Mediterrani
  Escolta àudio

  Els riscos del canvi climàtic i ambiental al Mediterrani

  L'escalfament del planeta i els seus efectes no seran uniformes. Tot indica que el Mediterrani és molt sensible i els seus efectes seran més contundents. Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, ens explica els efectes que el canvi climàtic ja té i tindrà durant les pròximes dècades al nostre mar.

  Pregunta: Els riscos del canvi climàtic del Mediterrani són més grans que en altres zones?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'escalfament del planeta i els seus efectes no seran uniformes. Tot indica que el Mediterrani és molt sensible i els seus efectes seran més contundents. Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, ens explica els efectes que el canvi climàtic ja té i tindrà durant les pròximes dècades al nostre mar. Pregunta: Els riscos del canvi climàtic del Mediterrani són més grans que en altres zones? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Nova estació del temps a l'estany de Saburó, les peculiaritats d'un lloc únic
  Escolta àudio

  Nova estació del temps a l'estany de Saburó, les peculiaritats d'un lloc únic

  Hi ha ubicacions concretes al país que presenten unes característiques meteorològiques úniques, ja sigui per vent, per calor, per pluja o per neu. Però aquí tenim una ubicació triada a consciència a la recerca del fred extrem. Les raons en les dona Lluís Pla, responsable de les estacions de Meteopirineu del Pirineu occidental català.

  Pregunta: L'estació de l'estany de Saburó forma part de la xarxa de Meteocat?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Hi ha ubicacions concretes al país que presenten unes característiques meteorològiques úniques, ja sigui per vent, per calor, per pluja o per neu. Però aquí tenim una ubicació triada a consciència a la recerca del fred extrem. Les raons en les dona Lluís Pla, responsable de les estacions de Meteopirineu del Pirineu occidental català. Pregunta: L'estació de l'estany de Saburó forma part de la xarxa de Meteocat? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Predicció meteorològica i operativa en un aeroport
  Escolta àudio

  Predicció meteorològica i operativa en un aeroport

  La meteorologia és vital per a les operacions dels avions en els moments més delicats del viatge, l'enlairament i l'aterratge. El paper dels meteoròlegs i de la seva informació en els aeroports, amb Joan Arús, llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg "predictor" a l'AEMet.

  Pregunta: A l'aeroport de Barcelona cal que hi hagi un o dos meteoròlegs alhora?
  Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La meteorologia és vital per a les operacions dels avions en els moments més delicats del viatge, l'enlairament i l'aterratge. El paper dels meteoròlegs i de la seva informació en els aeroports, amb Joan Arús, llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg "predictor" a l'AEMet. Pregunta: A l'aeroport de Barcelona cal que hi hagi un o dos meteoròlegs alhora? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pantans que no s'omplen al sud de Catalunya
  Escolta àudio

  Pantans que no s'omplen al sud de Catalunya

  Les pluges els darrers mesos, tret de desembre, han arribat a tot el país. Però, en canvi, no han tingut la mateixa repercussió arreu del país. Javier Sigró, professor del Departament de Geografia URV i membre del Centre Climàtic de la URV, ens explica les raons de la diferència entre els pantans del nord i del sud del país.

  Pregunta: Riudecanyes supera ja el 80% de capacitat?
  Premi: 1 forfet d'un dia per a dues persones per esquiar a l'estació de Baqueira-Beret.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les pluges els darrers mesos, tret de desembre, han arribat a tot el país. Però, en canvi, no han tingut la mateixa repercussió arreu del país. Javier Sigró, professor del Departament de Geografia URV i membre del Centre Climàtic de la URV, ens explica les raons de la diferència entre els pantans del nord i del sud del país. Pregunta: Riudecanyes supera ja el 80% de capacitat? Premi: 1 forfet d'un dia per a dues persones per esquiar a l'estació de Baqueira-Beret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El llibre "La nevada del segle", amb Dani Venteo
  Escolta àudio

  El llibre "La nevada del segle", amb Dani Venteo

  La famosa nevada del 1962 va cobrir el país amb gruixos espectaculars en indrets on és poc habitual. És la primera gran nevada amb seguiment fotogràfic. Daniel Venteo, autor del llibre, ens detalla les raons del llibre.

  Pregunta: La nevada del 1962 va ser també la nevada del segle al pla de Lleida?
  Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La famosa nevada del 1962 va cobrir el país amb gruixos espectaculars en indrets on és poc habitual. És la primera gran nevada amb seguiment fotogràfic. Daniel Venteo, autor del llibre, ens detalla les raons del llibre. Pregunta: La nevada del 1962 va ser també la nevada del segle al pla de Lleida? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut