MeteoTemps

 • "Meteocuriositats: 50 secrets per entendre el temps" amb Tomàs Molina
  Escolta àudio

  "Meteocuriositats: 50 secrets per entendre el temps" amb Tomàs Molina

  El temps crea admiració, observació i, a la vegada, molts dubtes. Aquí tenim el darrer llibre que ha publicat Tomàs Molina, un llibre divulgatiu adreçat a tothom. Amb Tomàs Molina sabrem algunes d'aquestes curiositats i alguna cosa més.

  · Pregunta: El llibre del Tomàs Molina és el primer que publica?
  · Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El temps crea admiració, observació i, a la vegada, molts dubtes. Aquí tenim el darrer llibre que ha publicat Tomàs Molina, un llibre divulgatiu adreçat a tothom. Amb Tomàs Molina sabrem algunes d'aquestes curiositats i alguna cosa més. · Pregunta: El llibre del Tomàs Molina és el primer que publica? · Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat
  Escolta àudio

  Pèl·let Enerbio, un biocombustible natural amb fusta de proximitat

  Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio.

  · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Enerbio, amb més de 15 anys, és una de les marques comercials líders a Europa en producció de pèl·let. La companyia es preocupa de l'entorn produint pèl·let, un biocombustible natural, de qualitat i elaborat amb fusta provinent dels boscos de proximitat. De la qualitat de producte, de les certificacions i del futur de pèl·let ens en parla David Pizà, director d'operacions d'Enerbio. · Pregunta: Quants anys fa que Enerbio opera? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté, mel de romaní, taronger i farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El turisme a Catalunya, present i futur amb el director general de Turisme
  Escolta àudio

  El turisme a Catalunya, present i futur amb el director general de Turisme

  El turisme té un paper important dins l'economia catalana. Quin és l'estat actual i cap a on s'encamina? Entrevistem Octavi Bono, director general de Turisme. Ells ens donarà dades i xifres del valor de turisme i els reptes de futur per a les pròximes dècades.

  Pregunta: Octavi Bono va ser director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la de Lleida?
  Premi: lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gamma (botes, esquís, bastons i casc) per a un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira-Beret.
  I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres solides diverses (una de cada temperatura).

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El turisme té un paper important dins l'economia catalana. Quin és l'estat actual i cap a on s'encamina? Entrevistem Octavi Bono, director general de Turisme. Ells ens donarà dades i xifres del valor de turisme i els reptes de futur per a les pròximes dècades. Pregunta: Octavi Bono va ser director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la de Lleida? Premi: lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gamma (botes, esquís, bastons i casc) per a un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira-Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres solides diverses (una de cada temperatura). >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis
  Escolta àudio

  Life Montserratí, la vida agrària i ramadera per a la prevenció d'incendis

  El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica.

  · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte?
  · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la muntanya de Montserrat. David Sáez, responsable del projecte, ens ho explica. · Pregunta: Quina superfície s'ha gestionat en el marc del projecte? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra
  Escolta àudio

  Ha desaparegut part del delta de l'Ebre? Els efectes del temporal Gloria al Delta i a terra

  La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya.
  · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria?
  · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret.
  I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura)
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

  La Gloria és i ha estat la pertorbació més activa, més intensa i més persistent de les darreres dècades, que ha posat a tot el país en alerta. Posem dades i conseqüències a aquest temporal històric parant dels efectes en els conreus, mar, costa, rius i muntanya. · Pregunta: Quin dia es van enregistrar les primeres precipitacions a Catalunya associades al Gloria? · Premi: Lloguer per a dues persones de l'equip complet d'alta gama (botes, esquís, bastons i casc) per un cap de setmana de dos dies per recollir-lo a Baqueira, gentilesa de Ski Service Baqueira Beret. I un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé, un "pack" de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura) >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • Repàs i dades sorprenents del 2019 de l'Observatori Fabra
  Escolta àudio

  Repàs i dades sorprenents del 2019 de l'Observatori Fabra

  Fem un repàs del que ha donat de si el 2019 amb les dades i curiositats de l'Observatori Fabra de la mà d'Alfons Puertas. Un 2019 que serveix que tenir uns quants arguments sobre l'escalfament del planeta i de l'evolució del clima en aquesta sèrie de més de 100 anys.
  · Pregunta: Des de l'Observatori Fabra es pot veure l'illa de Mallorca a la sortida del sol. A la posta també?
  · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fem un repàs del que ha donat de si el 2019 amb les dades i curiositats de l'Observatori Fabra de la mà d'Alfons Puertas. Un 2019 que serveix que tenir uns quants arguments sobre l'escalfament del planeta i de l'evolució del clima en aquesta sèrie de més de 100 anys. · Pregunta: Des de l'Observatori Fabra es pot veure l'illa de Mallorca a la sortida del sol. A la posta també? · Premi: Lot de 5 caixes variades de 10 càpsules cadascuna de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Recomanacions de llibres del temps i de canvi climàtic per regalar
  Escolta àudio

  Recomanacions de llibres del temps i de canvi climàtic per regalar

  Ara que les temàtiques de meteorologia i canvi climàtic estan tant al dia, Francesc Mauri i Néstor Gómez fan un repàs dels llibres que cal tenir en compte si vols fer un regal per aquestes dates.
  · Pregunta: Recomanem un llibre que tracta d'una tragèdia al Pirineu. Qui n'era l'autor?
  · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre el consum elèctric a través del mòbil
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ara que les temàtiques de meteorologia i canvi climàtic estan tant al dia, Francesc Mauri i Néstor Gómez fan un repàs dels llibres que cal tenir en compte si vols fer un regal per aquestes dates. · Pregunta: Recomanem un llibre que tracta d'una tragèdia al Pirineu. Qui n'era l'autor? · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre el consum elèctric a través del mòbil >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Mesos amb el mar més càlid del que toca a casa nostra
  Escolta àudio

  Mesos amb el mar més càlid del que toca a casa nostra

  No cal parlar de tot el planeta per saber que la temperatura del mar està augmentant. Tenim dades a casa nostra que ho corroboren. La tenacitat i persistència en la mesura de la temperatura del mar de Josep Pascual, observador meteorològic, dona fe d'una pujada d'unes aigües cada cop més càlides. Analitzem els darrers mesos i més enllà.
  · Pregunta: Josep Pascual és físic o topògraf?
  · Premi: una ampolla de cava Rosat Trepat 2017, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  No cal parlar de tot el planeta per saber que la temperatura del mar està augmentant. Tenim dades a casa nostra que ho corroboren. La tenacitat i persistència en la mesura de la temperatura del mar de Josep Pascual, observador meteorològic, dona fe d'una pujada d'unes aigües cada cop més càlides. Analitzem els darrers mesos i més enllà. · Pregunta: Josep Pascual és físic o topògraf? · Premi: una ampolla de cava Rosat Trepat 2017, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'observació de la natura ajuda a preveure el temps, Josep Borrell, observador de la Serra d'Almos
  Escolta àudio

  L'observació de la natura ajuda a preveure el temps, Josep Borrell, observador de la Serra d'Almos

  Comptem amb un home, Josep Borrell, que des de fa més de 40 anys observa i pren nota de la natura que l'envolta, floració i ocells. Una tasca meticulosa de gran valor i de gran qualitat. Parlem amb ell de les observacions preses a la Serra d'Almos i de la seva experiència.
  · Pregunta: Des de quin any, de forma oficial, pren les dades Josep Borrell?
  · Premi: Un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura)

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Comptem amb un home, Josep Borrell, que des de fa més de 40 anys observa i pren nota de la natura que l'envolta, floració i ocells. Una tasca meticulosa de gran valor i de gran qualitat. Parlem amb ell de les observacions preses a la Serra d'Almos i de la seva experiència. · Pregunta: Des de quin any, de forma oficial, pren les dades Josep Borrell? · Premi: Un aplicador de cera líquida NZERO a triar entre alpí, per a pells, per a esquí de fons o per a snowboard, o bé un pack de 4 ceres sòlides diverses (una de cada temperatura) >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • "La increïble història d'un núvol"
  Escolta àudio

  "La increïble història d'un núvol"

  Deixeu-vos portar per la fantasia d'un núvol que s'emprenya amb un home del temps al qual farà la guitza. Montse Clotet, autora del llibre, ens comenta com va començar el llibre i, sobretot, el gran significat que té per a ella la publicació.
  · Pregunta: Amb qui s'enfronta el núvol?
  · Premi: Un llibre de "La increïble història d'un núvol"

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Deixeu-vos portar per la fantasia d'un núvol que s'emprenya amb un home del temps al qual farà la guitza. Montse Clotet, autora del llibre, ens comenta com va començar el llibre i, sobretot, el gran significat que té per a ella la publicació. · Pregunta: Amb qui s'enfronta el núvol? · Premi: Un llibre de "La increïble història d'un núvol" >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Balanç de les temperatures altes de l'estiu
  Escolta àudio

  Balanç de les temperatures altes de l'estiu

  L'estiu del 2019 ha estat molt càlid amb unes onades de calor que es van presentar ben d'hora, a finals de juny. Fem un repàs del comportament de l'estiu amb en Marc Prohom, cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya.

  · Pregunta: La gran onada de calor de l'estiu quin mes es va produir?
  · Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'estiu del 2019 ha estat molt càlid amb unes onades de calor que es van presentar ben d'hora, a finals de juny. Fem un repàs del comportament de l'estiu amb en Marc Prohom, cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya. · Pregunta: La gran onada de calor de l'estiu quin mes es va produir? · Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'impacte del canvi climàtic a les comunitats de l'Amazònia abans de la colonització
  Escolta àudio

  L'impacte del canvi climàtic a les comunitats de l'Amazònia abans de la colonització

  Les comunitats indígenes de l'Amazònia han viscut el canvi climàtic abans de la colonització. Els detalls dels canvis dels seus hàbits i la implicació que va tenir el clima ens ho detalla Jonas Gregorio de Souza, investigador Marie Curie, a la UPF, membre del Grup de Recerca Complexity and Socio-Ecological Dynamics (CaSEs) del Departament d'Humanitats.

  · Pregunta: Entre quins anys es va produir un canvi en el clima a l'Amazònia?
  · Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les comunitats indígenes de l'Amazònia han viscut el canvi climàtic abans de la colonització. Els detalls dels canvis dels seus hàbits i la implicació que va tenir el clima ens ho detalla Jonas Gregorio de Souza, investigador Marie Curie, a la UPF, membre del Grup de Recerca Complexity and Socio-Ecological Dynamics (CaSEs) del Departament d'Humanitats. · Pregunta: Entre quins anys es va produir un canvi en el clima a l'Amazònia? · Premi: Lot gourmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'observador de l'Oriola, els ulls i un informador de luxe de les pluges torrencials
  Escolta àudio

  L'observador de l'Oriola, els ulls i un informador de luxe de les pluges torrencials

  Oliola ha estat un dels epicentres de les conseqüències dels grans aiguats i pluges torrencials de la setmana passada. Entrevistem un testimoni excepcional que va informar amb detall de tot el que estava passant, Pedro José Gómez, geògraf i meteoròleg i autor del projecte MeteOrihuela.

  Pregunta: Pedro José Gómez és hidròleg o geògraf?
  Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Oliola ha estat un dels epicentres de les conseqüències dels grans aiguats i pluges torrencials de la setmana passada. Entrevistem un testimoni excepcional que va informar amb detall de tot el que estava passant, Pedro José Gómez, geògraf i meteoròleg i autor del projecte MeteOrihuela. Pregunta: Pedro José Gómez és hidròleg o geògraf? Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El futur amarg de les glaceres dels Alps
  Escolta àudio

  El futur amarg de les glaceres dels Alps

  Les glaceres de muntanya d'Europa estan retrocedint a una velocitat molt elevada. Al Pirineu, les glaceres ja són més que testimonials, sobretot l'Aneto, on no té res a veure amb la quantitat de gel de fa 20 anys. Però què passa als Alps? Jordi Camins, pbservador glaciòleg, ens mostra la radiografia actual de l'arc alpí i les perspectives de futur.

  Pregunta: El retrocés de les glaceres als Alps és únic o ja ha passat en altres moments de la història?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les glaceres de muntanya d'Europa estan retrocedint a una velocitat molt elevada. Al Pirineu, les glaceres ja són més que testimonials, sobretot l'Aneto, on no té res a veure amb la quantitat de gel de fa 20 anys. Però què passa als Alps? Jordi Camins, pbservador glaciòleg, ens mostra la radiografia actual de l'arc alpí i les perspectives de futur. Pregunta: El retrocés de les glaceres als Alps és únic o ja ha passat en altres moments de la història? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • En granímetre, el mesurador de calamarsa i pedra
  Escolta àudio

  En granímetre, el mesurador de calamarsa i pedra

  Des del 2017, Meteocat va obrir la campanya "Caça la pedra" per tal que tothom pogués fer arribar dades de pedregades al servei meteorològic per ajudar a estudiar les tempestes. Però hi ha un aparell que mesura l'impacte de la pedra: el granímetre. Tomeu Rigo, tècnic de l'equip de teledetecció del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica com funciona, la seva finalitat i quan i on cauen més calamarsades.

  Pregunta: El granímetre permet mesurar els flocs de neu?
  Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Des del 2017, Meteocat va obrir la campanya "Caça la pedra" per tal que tothom pogués fer arribar dades de pedregades al servei meteorològic per ajudar a estudiar les tempestes. Però hi ha un aparell que mesura l'impacte de la pedra: el granímetre. Tomeu Rigo, tècnic de l'equip de teledetecció del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica com funciona, la seva finalitat i quan i on cauen més calamarsades. Pregunta: El granímetre permet mesurar els flocs de neu? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut