Repassem les normes bàsiques per comprar peix fresc, en què ens hem de fixar, com hem de conservar el peix a la nevera i com hem de descongelar els productes del mar perquè quedin com si fossin acabats de comprar. Tot això i més, amb Mario Vizcarro. Pregunta: Com podem substituir l'aigua de mar? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix honrat, amb una relació qualitat/preu molt encertada. Amb Mario Vizcarro sabrem com cuinar-lo i el seu hàbitat. Pregunta: Com es cuina un peix a l'esquena? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix que no és bonic. És rabassut i té cara d'emprenyat, però té un gran valor en el món culinari quan es fan brous. Mario Vizcarro ens explica les seves característiques, on viu i com l'hem de cuinar. Pregunta: De quin color és la primera aleta dorsal? Premi: Un davantal, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquí tenim un peix que potser és desconegut per a vosaltres, ignoràveu que existia i no sabíeu com de perillós és i que es troba a les nostres aigües. Darrere del cap té una gran espina connectada amb una glàndula verinosa que quan es trepitja allibera un verí molt potent i extremadament dolorós que, fins i tot, pot portar a la mort. Mario Vizcarro ens explica com és, on es troba i la seva valoració a la cuina. Pregunta: Com introdueix el verí l'aranya? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Entrevistem Cristina Caparrós, armadora, gestora de l'embarcació Nus i presidenta de l'Associació Cap a Mar. La Cristina ens explica què és el projecte La Platjeta, quins objectius té i quina és la manera de donar a conèixer el nostre producte de proximitat. Pregunta: Com s'anomenen les navalles al Delta? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Al delta de l'Ebre hi trobareu una gran varietat de marisc, com els canyuts, l'espècie que millor s'ha adaptat a les noves condicions del delta: regressió, canvi climàtic i presència d'espècies al·lòctones. Mario Vizcarro ens explica les diferències amb les navalles, quines propietats tenen i com cuinar-los per treure'n el millor gust. Pregunta: Com s'anomenen les navalles al Delta? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Els productors de mol·luscos del delta de l'Ebre han iniciat la producció de macroalgues destinades a l'alimentació. Una resposta per fer front als problemes que la producció de mol·luscos troba pels efectes del canvi climàtic. Ens ho detalla Mario Vizcarro. Pregunta: S'han conreat algues, emprant les cordes de les muscleres, en altres llocs? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Per Josep Pla, escriptor de ben menjar: "Dels peixos blaus, el millor és la sardina. A la primavera, quan és grossa i regalima de greix, és un dels millors peixos de la mar...". Certament, aquesta cita la farem extensiva a la resta de petits pelàgics, com són el seitó i la cavalla o el verat. Parlem del peix blau. Pregunta: Quan comença la millor època per menjar peix blau? Premi: Un davantal Pesca Neta i un clauer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Aquesta espècie de crustaci cada cop té més importància en les vendes de les llotges; per exemple a la Confraria de la Ràpita, ja suposa més d'un 10% de les vendes de les seves captures venudes en llotja, una mitjana d'una tona diària. La temporada de la galera és tot l'any, però quan està realment més bona és als mesos de febrer i març. Tot sobre la galera i més amb Mario Vizcarro. Pregunta: On tenen els ulls les galeres? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
La nacra és el mol·lusc bivalve exclusiu de la Mediterrània i és també el més gros, capaç d'arribar a fer 120 cm de longitud, i 20 anys de vida. Sol habitar llits marins amb presència de fanerògames i està considerat en situació d'emergència per part de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Parlem de risc d'extinció. Pregunta: Quina és la mida que poden arribar a fer les nacres? Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Us presentem DeepDrop System, una empresa que ha inventat i creat una manera de regar més eficient que el gota a gota. És tan destacada la seva petita revolució que el CREAF està interessat en aquest sistema de reg. Entrevistem Alexandra Farbiarz, comunicadora ambiental i directora de Comunicació a DeepDrop System, per conèixer molt més aquest producte. Pregunta: El sistema de reg DeepDrop és car o econòmic? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt (el guanyador pot triar el que vulgui). >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
L'ortiga de mar és una anemone marina del grup dels celenteris que es consumeix com a marisc. El seu hàbitat, les seves propietats i com es poden cuinar i menjar, amb Mario Vizcarro. · Pregunta: Com netegem les ortigues? · Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Per Cap d'Any o per les festes que queden, si feu un dinar de celebració i incloeu peix en els vostres plats, Mario Vizacarro ens fa una sèrie de recomanacions per no arribar amb la cartera escurada o buida a casa. · Pregunta: Com podem substituir l'aigua de mar? · Premi: Un portafolis que inclou bloc, gentilesa de Pesca Neta. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població
Les altes temperatures d'aquest estiu, especialment la temperatura de l'aigua, han perjudicat la producció de musclos al delta de l'Ebre. Les altes temperatures de l'aigua, que no ha baixat dels 28 graus, ha afectat aquest mol·lusc amb una alta mortalitat. Mario Vizcarro posa les xifres sobre la taula, ens dirà algunes estratègies per resoldre el problema i quin impacte tindrà davant un escalfament del planeta que va a més. · Pregunta: Quants quilos ha baixat la producció de musclos des de l'any passat? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població
El 29 de setembre es va organitzar a Montpeller el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani". Mario Vizcarro ens explica la importància d'aquesta trobada fent una especial referència al problema de la presència de plàstics i altres residus al nostre mar Mediterrani. · Pregunta: On es va celebrar el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani"? · Premi: 1 nit amb habitació doble + esmorzar a l'Hotel Costa Brava per gaudir-ne en temporada baixa i concretar dies amb l'hotel, gentilesa d'Aromar Hotels & Restaurants. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Comença la temporada de la captura del peix espasa. L'has tastat? Amb Mario Vizcarro sabrem les seves característiques, on viu i la millor manera de degustar-lo i cuinar-lo. · Pregunta: Per mesurar el peix espasa, l'espasa es compta? · Premi: Llibre històries de mar, de Manel Teodoro. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Un dels trets que identifiquen millor la qualitat d'un entorn marí és la presència de la màxima biodiversitat d'espècies, i cada cop més, ens trobem amb l'avistament de diferents espècies marines quan anem a pescar, com són les balenes, els dofins, les tonyines, les tortugues o els taurons. Mario Vizcarro ens explica aquesta convivència entre pescadors i la fauna marina. · Pregunta: Quines espècies són les que habitualment interactuen més amb els pescadors quan pesquen? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Saps a quina hora es lleven els pescadors? I a quina hora pleguen? És diferent segons quin tipus de pesca es faci? Mario Vizcarro respon a aquestes preguntes i ens explica la vida dels pescadors. · Pregunta: Quina modalitat de pesca té els horaris més diferents a la resta? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.