MeteoMar M. Vizcarro

 • MeteoMar 145- El musclo: una delícia d'estiu
  Escolta àudio

  MeteoMar 145- El musclo: una delícia d'estiu

  Avui us volem acostar aquest mol·lusc tan pescat i apreciat a les nostres costes mediterrànies. Quines característiques té, com es pesca i a quines zones és més abundant? Quines varietats i subespècies hi ha? No us perdeu aquesta intervenció d'en Mario Vizcarro.

  Pregunta: El musclo de roca és de roca?
  Premi: 1 ampolla de cava BRUT RESERVA, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic MACABEU, XAREL·LO I PARELLADA, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Avui us volem acostar aquest mol·lusc tan pescat i apreciat a les nostres costes mediterrànies. Quines característiques té, com es pesca i a quines zones és més abundant? Quines varietats i subespècies hi ha? No us perdeu aquesta intervenció d'en Mario Vizcarro. Pregunta: El musclo de roca és de roca? Premi: 1 ampolla de cava BRUT RESERVA, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic MACABEU, XAREL·LO I PARELLADA, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 144- Els raons o "loritos"
  Escolta àudio

  MeteoMar 144- Els raons o "loritos"

  Si no havíeu sentit parlar mai d'aquesta tipologia de peix, aquesta és l'oportunitat perquè pugueu saber-ne més. És un peix molt preuat a l'arxipèlag balear: s'ha posat molt de moda i hi ha fal·lera per pescar-lo i menjar-se'l. A Catalunya en tenim també? En Mario ens ho va explicant. (Foto: Gaspar Alomar)

  Pregunta: Hi ha raons o loritos a Catalunya?
  Premi: 1 ampolla de cava rosat Trepat, tipus brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Si no havíeu sentit parlar mai d'aquesta tipologia de peix, aquesta és l'oportunitat perquè pugueu saber-ne més. És un peix molt preuat a l'arxipèlag balear: s'ha posat molt de moda i hi ha fal·lera per pescar-lo i menjar-se'l. A Catalunya en tenim també? En Mario ens ho va explicant. (Foto: Gaspar Alomar) Pregunta: Hi ha raons o loritos a Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava rosat Trepat, tipus brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 142- Què mengen els pescadors a mar?
  Escolta àudio

  MeteoMar 142- Què mengen els pescadors a mar?

  Sempre parlem d'espècies, varietats i animals que trobem dins del sistema marí i aquàtic, però ens queden molts temes sobre el tinter a vegades oblidats que són vitals o importants per saber i conèixer.
  Avui ens plantegem un tema sobre l'aliment dels pescadors quan estan portant a terme el seu ofici. Us ho havíeu preguntat mai? Mengen peix també els pescadors? En Màrio ens ho explica, amb curiositats i anècdotes que sempre fan aquesta secció més distesa i agradable. (Foto: Imma Vilavella. Tossa de Mar)

  Pregunta: En quina modalitat pesquera és més habitual fer ranxo a bord?
  Premi: Creuer Mare Nostrum, de 2 hores i per a 2 persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Sempre parlem d'espècies, varietats i animals que trobem dins del sistema marí i aquàtic, però ens queden molts temes sobre el tinter a vegades oblidats que són vitals o importants per saber i conèixer. Avui ens plantegem un tema sobre l'aliment dels pescadors quan estan portant a terme el seu ofici. Us ho havíeu preguntat mai? Mengen peix també els pescadors? En Màrio ens ho explica, amb curiositats i anècdotes que sempre fan aquesta secció més distesa i agradable. (Foto: Imma Vilavella. Tossa de Mar) Pregunta: En quina modalitat pesquera és més habitual fer ranxo a bord? Premi: Creuer Mare Nostrum, de 2 hores i per a 2 persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 141- Les tellerines
  Escolta àudio

  MeteoMar 141- Les tellerines

  Heu provat mai les tellerines? En Màrio Vizcarro ens les acosta des d'un punt de vista marítim i pesquer, amb la pedagogia i divulgació necessàries perquè puguem aprendre'n i saber-ne més sobre aquest mol·lusc. Quines en són les característiques i quines denominacions rep en funció de la regió costanera? Quina és la seva distribució i localització geogràfica? Si sou 'fans' del mar, no podeu obviar aquesta secció! (Foto: www.gambadelacosta.com)

  Pregunta: de quin color es la tellerina atlàntica a diferència de la nostra?
  Premi: creuer Mare Nostrum, de 2 hores i per a 2 persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Heu provat mai les tellerines? En Màrio Vizcarro ens les acosta des d'un punt de vista marítim i pesquer, amb la pedagogia i divulgació necessàries perquè puguem aprendre'n i saber-ne més sobre aquest mol·lusc. Quines en són les característiques i quines denominacions rep en funció de la regió costanera? Quina és la seva distribució i localització geogràfica? Si sou 'fans' del mar, no podeu obviar aquesta secció! (Foto: www.gambadelacosta.com) Pregunta: de quin color es la tellerina atlàntica a diferència de la nostra? Premi: creuer Mare Nostrum, de 2 hores i per a 2 persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 140 – Peix de temporada
  Escolta àudio

  MeteoMar 140 – Peix de temporada

  El nostre expert marítim, el Màrio Vizcarro, ens va acostant tots els aspectes, esdeveniments i peculiaritats del nostre mar Mediterrani, que forma part del nostre patrimoni cultural i paisatgístic. Avui parlem del peix de temporada, perquè hi ha un calendari. Per què serveix i quines funcionalitats té? L'agument de la temperatura de l'aigua del mar ha fet variar o modificar aquest calendari? Tot plegat, us ho desxifrem. (Foto: web Creuers Mare Nostrum)

  Pregunta: Quin és el millor moment per menjar tonyina roja?
  Premi: Creuer Mare Nostrum, de dues hores i per a dues persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  El nostre expert marítim, el Màrio Vizcarro, ens va acostant tots els aspectes, esdeveniments i peculiaritats del nostre mar Mediterrani, que forma part del nostre patrimoni cultural i paisatgístic. Avui parlem del peix de temporada, perquè hi ha un calendari. Per què serveix i quines funcionalitats té? L'agument de la temperatura de l'aigua del mar ha fet variar o modificar aquest calendari? Tot plegat, us ho desxifrem. (Foto: web Creuers Mare Nostrum) Pregunta: Quin és el millor moment per menjar tonyina roja? Premi: Creuer Mare Nostrum, de dues hores i per a dues persones per descobrir el fons marí de les Illes Medes, per gaudir-ne del 25 d'agost al 15 de setembre. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 139- El marisqueig a Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoMar 139- El marisqueig a Catalunya

  Entenem per mariscar com l'art professional de recollir el marisc. Màrio Vizcarro ens acosta de manera pedagògica i didàctica aquest art pesquer. Ens explica qui pot pescar marisc, com es fa, quins subtipus hi ha, i quines espècies en formen part. A Catalunya, tenim molta varietat i qualitat de marisc en diferents zones.

  Pregunta: Com s'anomena la cloïssa fina al sud de Catalunya?
  Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un pack de quatre pots de sal flor del Delta de les Salines de la Trinitat de la Reserva natural del Delta de l'Ebre.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Entenem per mariscar com l'art professional de recollir el marisc. Màrio Vizcarro ens acosta de manera pedagògica i didàctica aquest art pesquer. Ens explica qui pot pescar marisc, com es fa, quins subtipus hi ha, i quines espècies en formen part. A Catalunya, tenim molta varietat i qualitat de marisc en diferents zones. Pregunta: Com s'anomena la cloïssa fina al sud de Catalunya? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un pack de quatre pots de sal flor del Delta de les Salines de la Trinitat de la Reserva natural del Delta de l'Ebre. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 138- Temporada de platja i les meduses
  Escolta àudio

  MeteoMar 138- Temporada de platja i les meduses

  Aquesta edició de MeteoMar la volem dedicar a aquests animals invertebrats que sovint visiten les platges catalanes i ens porten algun ensurt quan ens estem banyant tranquil·lament.
  En Màrio ens explica tot el que cal saber sobre aquests pelàgics: per què arriben a les platges si viuen a alta mar? Quina època de l'any són més habituals? Quina és la prevenció de les picades? Sabíeu que es deuen a cèl·lules urticants que fan servir per defensar-se? És interessant saber, sobretot, com hem d'actuar després d'una picada i quines mesures hem de fer servir si ens passa.

  Pregunta: S'ha de netejar la picada amb amoníac?
  Premi: LOT de MELS, gentilesa de Mels Alemany. Amb quatre pots de mel: de romaní, taronger, pela de taronja i mel amb gelea reial. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Aquesta edició de MeteoMar la volem dedicar a aquests animals invertebrats que sovint visiten les platges catalanes i ens porten algun ensurt quan ens estem banyant tranquil·lament. En Màrio ens explica tot el que cal saber sobre aquests pelàgics: per què arriben a les platges si viuen a alta mar? Quina època de l'any són més habituals? Quina és la prevenció de les picades? Sabíeu que es deuen a cèl·lules urticants que fan servir per defensar-se? És interessant saber, sobretot, com hem d'actuar després d'una picada i quines mesures hem de fer servir si ens passa. Pregunta: S'ha de netejar la picada amb amoníac? Premi: LOT de MELS, gentilesa de Mels Alemany. Amb quatre pots de mel: de romaní, taronger, pela de taronja i mel amb gelea reial. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 137- Anar a pescar sense instruments de navegació: les senyes
  Escolta àudio

  MeteoMar 137- Anar a pescar sense instruments de navegació: les senyes

  Per anar a pescar és fonamental saber on ets en cada moment.
  Quan no hi havia instruments electrònics com ara navegadors, els pescadors utilitza
  ven la triangulació entre diferents llocs per determinar la posició, com ara muntanyes, rius o altres accidents naturals o artificials que sigui fàcil de veure des del mar.
  Solen ser descripcions figuratives que recordin una certa forma.
  És un mètode emprat principalment per la flota que feineja més proper a la costa. Encara s'utilitzen actualment. Voleu saber-ne més? En Màrio ens en dóna totes les claus.

  Pregunta: Les senyes han caigut en desús pels pescadors actuals?
  Premi: LOT de MELS, gentilesa de Mels Alemany. Amb 4 pots de mel: de romaní, taronger, pel de taronja i mel amb gelea reial
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Per anar a pescar és fonamental saber on ets en cada moment. Quan no hi havia instruments electrònics com ara navegadors, els pescadors utilitzaven la triangulació entre diferents llocs per determinar la posició, com ara muntanyes, rius o altres accidents naturals o artificials que sigui fàcil de veure des del mar. Solen ser descripcions figuratives que recordin una certa forma. És un mètode emprat principalment per la flota que feineja més proper a la costa. Encara s'utilitzen actualment. Voleu saber-ne més? En Màrio ens en dóna totes les claus. Pregunta: Les senyes han caigut en desús pels pescadors actuals? Premi: LOT de MELS, gentilesa de Mels Alemany. Amb 4 pots de mel: de romaní, taronger, pel de taronja i mel amb gelea reial >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 136 - Quan el peix marxa; falta de captures de sardina i seitó
  Escolta àudio

  MeteoMar 136 - Quan el peix marxa; falta de captures de sardina i seitó

  Amb Mario Vizcarro, anem seguint les pulsacions marítimes i pesqueres. Avui us hem d'explicar que, des de primers d'any, han desaparegut la sardina i el seitó. Quines en són les causes? És habitual? Què podem fer per canviar aquesta situació? Us ho desxifrem dins d'aquest àudio de MeteoMar. (Font foto: campanya de SOSPEIX: www.sospeix.org)

  Pregunta: com s'anomena el seitó al sud de Catalunya?
  Premi: 1 ampolla de cava brut reserva gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Amb Mario Vizcarro, anem seguint les pulsacions marítimes i pesqueres. Avui us hem d'explicar que, des de primers d'any, han desaparegut la sardina i el seitó. Quines en són les causes? És habitual? Què podem fer per canviar aquesta situació? Us ho desxifrem dins d'aquest àudio de MeteoMar. (Font foto: campanya de SOSPEIX: www.sospeix.org) Pregunta: com s'anomena el seitó al sud de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava brut reserva gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 135- Ve el bon temps: fer pescaturisme
  Escolta àudio

  MeteoMar 135- Ve el bon temps: fer pescaturisme

  El nostre expert marítim ens acosta una alternativa que combina la pesca i el turisme, ara que ja ens trobem immersos a l'estiu oficial. Ens explica les seves característiques, quins tipus n'hi ha, les localitzacions costaneres on es porta a terme així com els reptes que té aquesta modalitat.

  Pregunta: Qui pot fer l'activitat de pescaturisme?
  Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  El nostre expert marítim ens acosta una alternativa que combina la pesca i el turisme, ara que ja ens trobem immersos a l'estiu oficial. Ens explica les seves característiques, quins tipus n'hi ha, les localitzacions costaneres on es porta a terme així com els reptes que té aquesta modalitat. Pregunta: Qui pot fer l'activitat de pescaturisme? Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 134 - Interacció entre els dofins i la pesca
  Escolta àudio

  MeteoMar 134 - Interacció entre els dofins i la pesca

  En Mario Vizcarro ens capitalitza les relacions o interaccions que hi ha entre aquests mamífers i la pesca, que no sempre són positives. Ens explica que els dofins es mengen els peixos un cop han estat capturats pels pescadors amb les seves arts. Aquest fet provoca problemes a tres nivells: mort dels dofins, pèrdua de captures i disminució de l'eficàcia d'arts de pesca.

  Pregunta: Quina és l'espècie de cetaci més observada al Mediterrani?
  Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  En Mario Vizcarro ens capitalitza les relacions o interaccions que hi ha entre aquests mamífers i la pesca, que no sempre són positives. Ens explica que els dofins es mengen els peixos un cop han estat capturats pels pescadors amb les seves arts. Aquest fet provoca problemes a tres nivells: mort dels dofins, pèrdua de captures i disminució de l'eficàcia d'arts de pesca. Pregunta: Quina és l'espècie de cetaci més observada al Mediterrani? Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva, gentilesa de les Caves Agustí Torelló i Mata >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 132- El problema del llapó o brom
  Escolta àudio

  MeteoMar 132- El problema del llapó o brom

  Heu sentit mai parlar del llapó o brom? És un fenomen natural que genera fitoplàncton (aquest element marronós que veieu a la imatge) i provoca problemes per a la pesca, ja que pot malmetre les xarxes i fins i tot pot suposar un perill per a la navegació en cas de grans acumulacions. En principi, triga entre 6 i 7 dies a degradar-se i no és perillós per als banyistes. Voleu saber de quines substàncies es compon, en quina època apareix i la seva recurrència? Mario Vizcarro, el nostre ambaixador del mar a "MeteoMauri", ens ho explica.

  Pregunta: Quan apareix el llapó?
  Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i 1 paquet de 4 pots de sal flor del Delta de les Salines de la Trinitat de la Reserva Natural del Delta de l'Ebre.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Heu sentit mai parlar del llapó o brom? És un fenomen natural que genera fitoplàncton (aquest element marronós que veieu a la imatge) i provoca problemes per a la pesca, ja que pot malmetre les xarxes i fins i tot pot suposar un perill per a la navegació en cas de grans acumulacions. En principi, triga entre 6 i 7 dies a degradar-se i no és perillós per als banyistes. Voleu saber de quines substàncies es compon, en quina època apareix i la seva recurrència? Mario Vizcarro, el nostre ambaixador del mar a "MeteoMauri", ens ho explica. Pregunta: Quan apareix el llapó? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i 1 paquet de 4 pots de sal flor del Delta de les Salines de la Trinitat de la Reserva Natural del Delta de l'Ebre. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 130- Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l'Ebre
  Escolta àudio

  MeteoMar 130- Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l'Ebre

  Avui parlarem d'un d'aquelles elements del mar tan apreciat i valorat com l'ostra. En Gerardo Bonet ens explica que no està prou valorat: no té el reconeixement social que tenen altres productes. Amb en Màrio Vizcarro i el gerent Gerardo Bonet reivindiquem el reconeixement d'aquest mol·lusc. Quines són les possibles causes d'aquesta desconeixença? Quina és la producció d'ostra al delta de l'Ebre? Tot plegat us ho anem fent saber!

  Pregunta: Quin sistema s'utilitza per fixar les ostres a la corda en el procés de cultiu? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un lot de revistes "Art-e-sans".
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Avui parlarem d'un d'aquelles elements del mar tan apreciat i valorat com l'ostra. En Gerardo Bonet ens explica que no està prou valorat: no té el reconeixement social que tenen altres productes. Amb en Màrio Vizcarro i el gerent Gerardo Bonet reivindiquem el reconeixement d'aquest mol·lusc. Quines són les possibles causes d'aquesta desconeixença? Quina és la producció d'ostra al delta de l'Ebre? Tot plegat us ho anem fent saber! Pregunta: Quin sistema s'utilitza per fixar les ostres a la corda en el procés de cultiu? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un lot de revistes "Art-e-sans". >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 129 - El reglament de navegació i pesca del 1773 al Maresme
  Escolta àudio

  MeteoMar 129 - El reglament de navegació i pesca del 1773 al Maresme

  Amb Mario Vizcarro, avui, fem un MéteoMar relacionat amb la historia i amb la regulació pesquera. Aquest sector sempre ha tingut la seva activitat professional regulada: la mostra és aquest reglament de l'any 1773, època de Carles III, en què es regulen les modalitats de pesca de l'època, que curiosament són les mateixes que les actuals degudament actualitzades: PARELLA DE BOU, PALANGRE, XAVEGA, BOLITG, SARDINAL, TRAIÑA, SOLTA, BATRE, FITORA. L'escenari era la província marítima de Mataró, que anava de Tiana (Barcelona) a Tossa (Girona), on els pescadors estaven agrupats en gremis organitzats.

  Pregunta: Quantes províncies agrupava la província pesquera de Mataró?
  Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un lot de Revistes Art-e-sans.
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Amb Mario Vizcarro, avui, fem un MéteoMar relacionat amb la historia i amb la regulació pesquera. Aquest sector sempre ha tingut la seva activitat professional regulada: la mostra és aquest reglament de l'any 1773, època de Carles III, en què es regulen les modalitats de pesca de l'època, que curiosament són les mateixes que les actuals degudament actualitzades: PARELLA DE BOU, PALANGRE, XAVEGA, BOLITG, SARDINAL, TRAIÑA, SOLTA, BATRE, FITORA. L'escenari era la província marítima de Mataró, que anava de Tiana (Barcelona) a Tossa (Girona), on els pescadors estaven agrupats en gremis organitzats. Pregunta: Quantes províncies agrupava la província pesquera de Mataró? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un lot de Revistes Art-e-sans. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoMar 128- El rap: blanc o negre
  Escolta àudio

  MeteoMar 128- El rap: blanc o negre

  Amb en Mario, anem coneixent totes les espècies i subespècies de peixos poc coneguts. Avui ens centrem en el rap, amb dos subtipus: el blanc i el negre. El nostre expert marítim ens explica com es poden reconèixer i les seves descripcions característiques. Un dels trets més importants és que viu en profunditat i utilitza la seva morfologia en forma d'antena per enganyar les preses. Gastronòmicament, quins plats es poden fer amb aquesta espècie?

  Pregunta: Per què el rap es ven net i mantenint el fetge?
  Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un clauer de Catalunya Ràdio
  >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  Amb en Mario, anem coneixent totes les espècies i subespècies de peixos poc coneguts. Avui ens centrem en el rap, amb dos subtipus: el blanc i el negre. El nostre expert marítim ens explica com es poden reconèixer i les seves descripcions característiques. Un dels trets més importants és que viu en profunditat i utilitza la seva morfologia en forma d'antena per enganyar les preses. Gastronòmicament, quins plats es poden fer amb aquesta espècie? Pregunta: Per què el rap es ven net i mantenint el fetge? Premi: Dos pots de brou de peix artesanal sense gluten gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i un clauer de Catalunya Ràdio >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

Anar al contingut