MeteoMar M. Vizcarro

  • MeteoMar 171 - "La palaia o el llenguado"
    Escolta àudio

    MeteoMar 171 - "La palaia o el llenguado"

    Trobem moltes espècies i adjectius sota el paraigua de "llenguado", amb "Solea vulgaris" com a nom científic. En Mario ens explica que és un peix pla, que es camufla sota la sorra i té dues cares. Quin és el seu preu mitjà i quants quilos anuals es pesquen a Catalunya?

    Pregunta: A quina part té els ulls el llenguado (o palaia)?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret que s'entregaran a l'establiment més pròxim al vostre domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Trobem moltes espècies i adjectius sota el paraigua de "llenguado", amb "Solea vulgaris" com a nom científic. En Mario ens explica que és un peix pla, que es camufla sota la sorra i té dues cares. Quin és el seu preu mitjà i quants quilos anuals es pesquen a Catalunya? Pregunta: A quina part té els ulls el llenguado (o palaia)? Premi: 1 lot de productes Pastoret que s'entregaran a l'establiment més pròxim al vostre domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 170 - La llagosta
    Escolta àudio

    MeteoMar 170 - La llagosta

    Sabíeu que el nom científic d'aquesta espècie és "Palinurur elephas"? Mario Vizcarro ens dóna les característiques i les descripcions principals d'aquest crustaci tan apreciat a les cuines i la gastronomia catalana. Se'n descarreguen uns 6.000 kg a Catalunya i el preu mitjà volta els 40 €/kg, amb variacions pel pes i la temporada. Quines modalitats trobem? Quin consell culinari ens dóna en Mario? Escolteu-lo!

    Pregunta: Quin gènere de llagosta és el més valorat?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Sabíeu que el nom científic d'aquesta espècie és "Palinurur elephas"? Mario Vizcarro ens dóna les característiques i les descripcions principals d'aquest crustaci tan apreciat a les cuines i la gastronomia catalana. Se'n descarreguen uns 6.000 kg a Catalunya i el preu mitjà volta els 40 €/kg, amb variacions pel pes i la temporada. Quines modalitats trobem? Quin consell culinari ens dóna en Mario? Escolteu-lo! Pregunta: Quin gènere de llagosta és el més valorat? Premi: 1 lot de productes Pastoret que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 167- Confraria de Pescadors de Barcelona: garantia del bon funcionament del sector pesquer
    Escolta àudio

    MeteoMar 167- Confraria de Pescadors de Barcelona: garantia del bon funcionament del sector pesquer

    Avui en Màrio Vizcarro ens ve acompanyat, i ho fa del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Barcelona: ell és en José Manuel Juárez. Parlem del barri pescador de la capital comtal, dels seus pescadors i de les modalitats pesqueres que hi ha. Quines funcions té aquesta Confraria?

    Pregunta: A quin barri es troba la Confraria de Pescadors de Barcelona?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Avui en Màrio Vizcarro ens ve acompanyat, i ho fa del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Barcelona: ell és en José Manuel Juárez. Parlem del barri pescador de la capital comtal, dels seus pescadors i de les modalitats pesqueres que hi ha. Quines funcions té aquesta Confraria? Pregunta: A quin barri es troba la Confraria de Pescadors de Barcelona? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 166- Com es diferencia un peix salvatge d'un de procedent d'aqüicultura?
    Escolta àudio

    MeteoMar 166- Com es diferencia un peix salvatge d'un de procedent d'aqüicultura?

    Ben segur que alguna vegada us heu fet aquesta pregunta quan heu anat al mercat a comprar peix. Mario Vizcarro ens aclareix tots els dubtes. Quines són les pistes o els consells per discernir si és un peix salvatge o d'aqüicultura? Les mides, l'olor de mar o l'etiqueta són alguns elements que ens permeten diferenciar-ho. (Foto: Josep Martí Blanch)

    Pregunta: Què té més greix, un llobarro d'aqüicultura o un de salvatge?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Ben segur que alguna vegada us heu fet aquesta pregunta quan heu anat al mercat a comprar peix. Mario Vizcarro ens aclareix tots els dubtes. Quines són les pistes o els consells per discernir si és un peix salvatge o d'aqüicultura? Les mides, l'olor de mar o l'etiqueta són alguns elements que ens permeten diferenciar-ho. (Foto: Josep Martí Blanch) Pregunta: Què té més greix, un llobarro d'aqüicultura o un de salvatge? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 165-com minimitzar captures no desitjades? (part II)
    Escolta àudio

    MeteoMar 165-com minimitzar captures no desitjades? (part II)

    Fa algunes setmanes ja vam tenir en Sergi Tudela amb en Màrio Vizcarro, que ens va parlar del Programa de Pesca del Mediterrani per la WWF (Fons Mundial per a la natura) amb una iniciativa basada a minimitzar les captures no destjades de peix. És un tema tan ampli que l'hem dividit en dos "fascicles", i aquí us presentem la segona part. Per què es produeixen aquest tipus de captures i quines accions es poden prendre? La solució no és vendre els rebutjos, sinó no pescar-los!

    Pregunta: La pesca al Mediterrani no funciona igual que la de l'Atlàntic?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Fa algunes setmanes ja vam tenir en Sergi Tudela amb en Màrio Vizcarro, que ens va parlar del Programa de Pesca del Mediterrani per la WWF (Fons Mundial per a la natura) amb una iniciativa basada a minimitzar les captures no destjades de peix. És un tema tan ampli que l'hem dividit en dos "fascicles", i aquí us presentem la segona part. Per què es produeixen aquest tipus de captures i quines accions es poden prendre? La solució no és vendre els rebutjos, sinó no pescar-los! Pregunta: La pesca al Mediterrani no funciona igual que la de l'Atlàntic? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 164- El calamar: com es pesca i quines particularitats té?
    Escolta àudio

    MeteoMar 164- El calamar: com es pesca i quines particularitats té?

    En Màrio Vizcarro ens posa en quarantena sobre aquesta espècie, que s'engloba dins dels mol·luscs cefalòpodes. Ens explica que hi ha 2 modalitats "antagòniques": la recreativa i la professional.
    De quina manera es pesca? (Foto: www.riadelacoruna.com)

    Pregunta: Com sabem si el calamar ja està cuinat a la planxa?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    En Màrio Vizcarro ens posa en quarantena sobre aquesta espècie, que s'engloba dins dels mol·luscs cefalòpodes. Ens explica que hi ha 2 modalitats "antagòniques": la recreativa i la professional. De quina manera es pesca? (Foto: www.riadelacoruna.com) Pregunta: Com sabem si el calamar ja està cuinat a la planxa? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 161 - "Peix de Nadal, peix de tall"
    Escolta àudio

    MeteoMar 161 - "Peix de Nadal, peix de tall"

    En aquesta MeteoMauri prèvia al dia de Nadal no hi pot faltar un peix adequat per a aquestes dates. En Màrio Vizcarro ens parla de diferents espècies que s'engloben dins els peixos de tall; com el lluç, el rap o l'orada. Com es pesquen i quines són les modalitats de captura? Quins suggeriments culinaris ens proposa? (Font foto: deplatenplat.gastronomicament.cat)

    Pregunta: al rap en salsa, quin ingredient del propi peix s'afegeix a l'elaboració de la salsa?
    Premi: un lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    En aquesta MeteoMauri prèvia al dia de Nadal no hi pot faltar un peix adequat per a aquestes dates. En Màrio Vizcarro ens parla de diferents espècies que s'engloben dins els peixos de tall; com el lluç, el rap o l'orada. Com es pesquen i quines són les modalitats de captura? Quins suggeriments culinaris ens proposa? (Font foto: deplatenplat.gastronomicament.cat) Pregunta: al rap en salsa, quin ingredient del propi peix s'afegeix a l'elaboració de la salsa? Premi: un lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 160- Projecte Minouw: com reduir al mínim les captures pesqueres no desitjades?
    Escolta àudio

    MeteoMar 160- Projecte Minouw: com reduir al mínim les captures pesqueres no desitjades?

    Mario Vizcarro ens porta Sergi Tudela, que dirigeix el Programa de Pesca del Mediterrani per a la WWF (Fons Mundial per a la Natura). Ens presenta el projecte Minouw, que té l'objectiu d'estudiar com limitar els rebutjos de peix que estem obligats a desembarcar. Aquest treball és un projecte participatiu liderat pel CSIC que compta amb la col·laboració de World Wildlife Fund (WWF), i la participació del sector pesquer. S'analitzaran 17 casos d'estudis sobre el terreny amb pesqueres de tot Europa. En el cas de Catalunya, hi participaran les barques d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Blanes i pescadors d'arts menors de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita.
    Pregunta: Són iguals els tractaments dels rebutjos al Mediterrani que a l'Atlàntic?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al teu domicili
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Mario Vizcarro ens porta Sergi Tudela, que dirigeix el Programa de Pesca del Mediterrani per a la WWF (Fons Mundial per a la Natura). Ens presenta el projecte Minouw, que té l'objectiu d'estudiar com limitar els rebutjos de peix que estem obligats a desembarcar. Aquest treball és un projecte participatiu liderat pel CSIC que compta amb la col·laboració de World Wildlife Fund (WWF), i la participació del sector pesquer. S'analitzaran 17 casos d'estudis sobre el terreny amb pesqueres de tot Europa. En el cas de Catalunya, hi participaran les barques d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Blanes i pescadors d'arts menors de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita. Pregunta: Són iguals els tractaments dels rebutjos al Mediterrani que a l'Atlàntic? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al teu domicili >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 154- Pesquem i mengem ratjada
    Escolta àudio

    MeteoMar 154- Pesquem i mengem ratjada

    Anem descobrint el mar i totes les espècies que s'hi amaguen amb el nostre expert marítim i pesquer, en Màrio Vizcarro. Avui parlem de la ratjada i les seves curiositats. Quines altres denominacions rep en argot pesquer? Quins suggeriments culinaris podem fer amb aquest peix? (Foto: Can Majó d'Arenys de Mar)

    Pregunta: Es pot menjar la pell de la ratjada?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Anem descobrint el mar i totes les espècies que s'hi amaguen amb el nostre expert marítim i pesquer, en Màrio Vizcarro. Avui parlem de la ratjada i les seves curiositats. Quines altres denominacions rep en argot pesquer? Quins suggeriments culinaris podem fer amb aquest peix? (Foto: Can Majó d'Arenys de Mar) Pregunta: Es pot menjar la pell de la ratjada? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar + MeteoTaula 153- Cuina d'arròs i peix a l'Ebre
    Escolta àudio

    MeteoMar + MeteoTaula 153- Cuina d'arròs i peix a l'Ebre

    Hem fusionat les seccions marítima i gastronòmica del programa perquè en Màrio Vizcarro ens ha portat 3 convidats de les Terres de l'Ebre per cuinar tots plegats l'arròs i el peix. Són Imma Bòria, presidenta del Col·lectiu de Cuina de la Ràpita i propietària del restaurant Llansola; Rafael Margalef, copropietari del Molí Rafelet, i Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors. Quins són els secrets per fer aquest plat mariner? La presència dels 3 convidats no és casual, sinó que ens serveix per tractar des de tots els punts de vista aquest plat: els productors o gestors de la primera matèria (Molí Rafelet i Confraria de Pescadors) combinats amb aquells que ho converteixen en gastronomia: el restaurant Llansola.

    Pregunta: perquè es diu ARROSSEJAT?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Hem fusionat les seccions marítima i gastronòmica del programa perquè en Màrio Vizcarro ens ha portat 3 convidats de les Terres de l'Ebre per cuinar tots plegats l'arròs i el peix. Són Imma Bòria, presidenta del Col·lectiu de Cuina de la Ràpita i propietària del restaurant Llansola; Rafael Margalef, copropietari del Molí Rafelet, i Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors. Quins són els secrets per fer aquest plat mariner? La presència dels 3 convidats no és casual, sinó que ens serveix per tractar des de tots els punts de vista aquest plat: els productors o gestors de la primera matèria (Molí Rafelet i Confraria de Pescadors) combinats amb aquells que ho converteixen en gastronomia: el restaurant Llansola. Pregunta: perquè es diu ARROSSEJAT? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 150- Com influeix l'increment de la temperatura del mar en la pesca?
    Escolta àudio

    MeteoMar 150- Com influeix l'increment de la temperatura del mar en la pesca?

    Un dels efectes del canvi climàtic és la "tropicalització" dels mars i oceans, a causa de l'increment de la temperatura de l'aigua. Hi ha estudis de la UB que conclouen que els darrers 50 anys la temperatura s'ha incrementat 1 grau, de mitjana. Cert que depèn de la fondària i localització, però l'augment és constatable i estadísticament molt significatiu.
    Quines conseqüències té aquest escalfament del mar sobre la flora i la fauna marines, així com sobre la pesca? Mario Vizcarro ens ho explica. (Foto: Enric Navarrete. Cap Roig, Costa Brava. Arxiu)

    Pregunta: A partir de quina temperatura mor la cria de musclo?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Un dels efectes del canvi climàtic és la "tropicalització" dels mars i oceans, a causa de l'increment de la temperatura de l'aigua. Hi ha estudis de la UB que conclouen que els darrers 50 anys la temperatura s'ha incrementat 1 grau, de mitjana. Cert que depèn de la fondària i localització, però l'augment és constatable i estadísticament molt significatiu. Quines conseqüències té aquest escalfament del mar sobre la flora i la fauna marines, així com sobre la pesca? Mario Vizcarro ens ho explica. (Foto: Enric Navarrete. Cap Roig, Costa Brava. Arxiu) Pregunta: A partir de quina temperatura mor la cria de musclo? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 149 – Què fan els pescadors quan no pesquen? Les vedes biològiques
    Escolta àudio

    MeteoMar 149 – Què fan els pescadors quan no pesquen? Les vedes biològiques

    Us heu plantejat mai si fan "vacances" els pescadors? Què fan quan no pesquen? Amb quins objectius i finalitats es porten a terme aquestes aturades de pesca? En Mario ens ho explica en aquesta edició marítima de MeteoMauri
    (Foto: Núria Vilavella. Blanes)

    Pregunta: Quina durada té habitualment una veda?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Us heu plantejat mai si fan "vacances" els pescadors? Què fan quan no pesquen? Amb quins objectius i finalitats es porten a terme aquestes aturades de pesca? En Mario ens ho explica en aquesta edició marítima de MeteoMauri (Foto: Núria Vilavella. Blanes) Pregunta: Quina durada té habitualment una veda? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 148 - El gall de Sant Pere. Com és aquest peix?
    Escolta àudio

    MeteoMar 148 - El gall de Sant Pere. Com és aquest peix?

    Què és el gall de Sant Pere? En Màrio Vizcarro ens ensenya aquesta espècie. Ens n'explica les característiques i la classificació, així com curiositats com ara la icona en forma de civilitzacions antigues. Quin preu té aquest peix a la llotja? Quins plats podem cuinar amb aquest peix?

    Pregunta: El gall de Sant Pere té escates?
    Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més pròxim al vostre domicili
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Què és el gall de Sant Pere? En Màrio Vizcarro ens ensenya aquesta espècie. Ens n'explica les característiques i la classificació, així com curiositats com ara la icona en forma de civilitzacions antigues. Quin preu té aquest peix a la llotja? Quins plats podem cuinar amb aquest peix? Pregunta: El gall de Sant Pere té escates? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més pròxim al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 145- Llibre "Ruixims de sang i sal"
    Escolta àudio

    MeteoMar 145- Llibre "Ruixims de sang i sal"

    La secció d'avui té un component literari important, ja que Màrio Vizcarro ens presenta aquest llibre a través del seu autor, Tomàs Margalef. Es tracta d'un recull d'històries breus vinculades al mar i a la lluita de l'home, amb l'Ametlla de Mar com a escenari geogràfic.

    Pregunta: com es diu el llibre publicat recentment per Josep Tomàs Margalef de temes mariners?
    Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic macabeu, xarel·lo i parellada, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    La secció d'avui té un component literari important, ja que Màrio Vizcarro ens presenta aquest llibre a través del seu autor, Tomàs Margalef. Es tracta d'un recull d'històries breus vinculades al mar i a la lluita de l'home, amb l'Ametlla de Mar com a escenari geogràfic. Pregunta: com es diu el llibre publicat recentment per Josep Tomàs Margalef de temes mariners? Premi: 1 ampolla de cava brut reserva, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic macabeu, xarel·lo i parellada, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 145- El musclo: una delícia d'estiu
    Escolta àudio

    MeteoMar 145- El musclo: una delícia d'estiu

    Avui us volem acostar aquest mol·lusc tan pescat i apreciat a les nostres costes mediterrànies. Quines característiques té, com es pesca i a quines zones és més abundant? Quines varietats i subespècies hi ha? No us perdeu aquesta intervenció d'en Mario Vizcarro.

    Pregunta: El musclo de roca és de roca?
    Premi: 1 ampolla de cava BRUT RESERVA, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic MACABEU, XAREL·LO I PARELLADA, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
    >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

    Avui us volem acostar aquest mol·lusc tan pescat i apreciat a les nostres costes mediterrànies. Quines característiques té, com es pesca i a quines zones és més abundant? Quines varietats i subespècies hi ha? No us perdeu aquesta intervenció d'en Mario Vizcarro. Pregunta: El musclo de roca és de roca? Premi: 1 ampolla de cava BRUT RESERVA, anyada 2011, 3 anys de criança, és un clàssic MACABEU, XAREL·LO I PARELLADA, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

Anar al contingut