MeteoMar M. Vizcarro

  • Baixada de la producció del musclo a les Terres de l'Ebre
    Escolta àudio

    Baixada de la producció del musclo a les Terres de l'Ebre

    Les altes temperatures d'aquest estiu, especialment la temperatura de l'aigua, han perjudicat la producció de musclos al delta de l'Ebre. Les altes temperatures de l'aigua, que no ha baixat dels 28 graus, ha afectat aquest mol·lusc amb una alta mortalitat. Mario Vizcarro posa les xifres sobre la taula, ens dirà algunes estratègies per resoldre el problema i quin impacte tindrà davant un escalfament del planeta que va a més.
    · Pregunta: Quants quilos ha baixat la producció de musclos des de l'any passat?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

    Les altes temperatures d'aquest estiu, especialment la temperatura de l'aigua, han perjudicat la producció de musclos al delta de l'Ebre. Les altes temperatures de l'aigua, que no ha baixat dels 28 graus, ha afectat aquest mol·lusc amb una alta mortalitat. Mario Vizcarro posa les xifres sobre la taula, ens dirà algunes estratègies per resoldre el problema i quin impacte tindrà davant un escalfament del planeta que va a més. · Pregunta: Quants quilos ha baixat la producció de musclos des de l'any passat? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  • Acords i col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani"
    Escolta àudio

    Acords i col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani"

    El 29 de setembre es va organitzar a Montpeller el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani". Mario Vizcarro ens explica la importància d'aquesta trobada fent una especial referència al problema de la presència de plàstics i altres residus al nostre mar Mediterrani.
    · Pregunta: On es va celebrar el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani"?
    · Premi: 1 nit amb habitació doble + esmorzar a l'Hotel Costa Brava per gaudir-ne en temporada baixa i concretar dies amb l'hotel, gentilesa d'Aromar Hotels & Restaurants.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    El 29 de setembre es va organitzar a Montpeller el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani". Mario Vizcarro ens explica la importància d'aquesta trobada fent una especial referència al problema de la presència de plàstics i altres residus al nostre mar Mediterrani. · Pregunta: On es va celebrar el col·loqui internacional "Salvem el Mediterrani"? · Premi: 1 nit amb habitació doble + esmorzar a l'Hotel Costa Brava per gaudir-ne en temporada baixa i concretar dies amb l'hotel, gentilesa d'Aromar Hotels & Restaurants. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • El peix espasa
    Escolta àudio

    El peix espasa

    Comença la temporada de la captura del peix espasa. L'has tastat? Amb Mario Vizcarro sabrem les seves característiques, on viu i la millor manera de degustar-lo i cuinar-lo.
    · Pregunta: Per mesurar el peix espasa, l'espasa es compta?
    · Premi: Llibre històries de mar, de Manel Teodoro.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Comença la temporada de la captura del peix espasa. L'has tastat? Amb Mario Vizcarro sabrem les seves característiques, on viu i la millor manera de degustar-lo i cuinar-lo. · Pregunta: Per mesurar el peix espasa, l'espasa es compta? · Premi: Llibre històries de mar, de Manel Teodoro. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Interacció dels animals marins amb la pesca professional
    Escolta àudio

    Interacció dels animals marins amb la pesca professional

    Un dels trets que identifiquen millor la qualitat d'un entorn marí és la presència de la màxima biodiversitat d'espècies, i cada cop més, ens trobem amb l'avistament de diferents espècies marines quan anem a pescar, com són les balenes, els dofins, les tonyines, les tortugues o els taurons. Mario Vizcarro ens explica aquesta convivència entre pescadors i la fauna marina.
    · Pregunta: Quines espècies són les que habitualment interactuen més amb els pescadors quan pesquen?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Un dels trets que identifiquen millor la qualitat d'un entorn marí és la presència de la màxima biodiversitat d'espècies, i cada cop més, ens trobem amb l'avistament de diferents espècies marines quan anem a pescar, com són les balenes, els dofins, les tonyines, les tortugues o els taurons. Mario Vizcarro ens explica aquesta convivència entre pescadors i la fauna marina. · Pregunta: Quines espècies són les que habitualment interactuen més amb els pescadors quan pesquen? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Els horaris dels nostres pescadors
    Escolta àudio

    Els horaris dels nostres pescadors

    Saps a quina hora es lleven els pescadors? I a quina hora pleguen? És diferent segons quin tipus de pesca es faci? Mario Vizcarro respon a aquestes preguntes i ens explica la vida dels pescadors.
    · Pregunta: Quina modalitat de pesca té els horaris més diferents a la resta?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Saps a quina hora es lleven els pescadors? I a quina hora pleguen? És diferent segons quin tipus de pesca es faci? Mario Vizcarro respon a aquestes preguntes i ens explica la vida dels pescadors. · Pregunta: Quina modalitat de pesca té els horaris més diferents a la resta? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Descobrim dos peixos singulars: la mòllera i la bròtola
    Escolta àudio

    Descobrim dos peixos singulars: la mòllera i la bròtola

    Sota el nom de mòllera s'hi inclouen dues espècies difícils de distingir: la mòllera vera ("Trisopterus minutus") i la mòllera fosca ("Trisopterus luscus"). En català, amb el terme "mòllera", també es coneix les bròtoles i això fa que hi hagi una certa confusió terminològica entre les dues espècies. Mario Vizcarro ens mostra aquest peix, quin és el seu hàbitat i la millor manera de cuinar-lo.
    · Pregunta: És veritat que cal vigilar amb una espina de panxa de la mòllera?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Sota el nom de mòllera s'hi inclouen dues espècies difícils de distingir: la mòllera vera ("Trisopterus minutus") i la mòllera fosca ("Trisopterus luscus"). En català, amb el terme "mòllera", també es coneix les bròtoles i això fa que hi hagi una certa confusió terminològica entre les dues espècies. Mario Vizcarro ens mostra aquest peix, quin és el seu hàbitat i la millor manera de cuinar-lo. · Pregunta: És veritat que cal vigilar amb una espina de panxa de la mòllera? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Espardenya de mar, un peix deliciós
    Escolta àudio

    Espardenya de mar, un peix deliciós

    Et presentem aquest animal marí ben curiós i car, pot arribar als 150 € el quilo. Amb Mario Vizcarro en descobrirem les característiques, on se'n troba i sobretot, com el podem cuinar perquè quedi deliciós.
    · Pregunta: De l'espardenya ens ho mengem tot?
    · Premi: Dos pots de fumet artesà, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Et presentem aquest animal marí ben curiós i car, pot arribar als 150 € el quilo. Amb Mario Vizcarro en descobrirem les característiques, on se'n troba i sobretot, com el podem cuinar perquè quedi deliciós. · Pregunta: De l'espardenya ens ho mengem tot? · Premi: Dos pots de fumet artesà, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • La delicatessen de la mar, peix sabre
    Escolta àudio

    La delicatessen de la mar, peix sabre

    Serp de mar, cinturó o serra... Aquests són alguns dels noms que té aquest peix tan singular, el sabre. De la veu de Mario Vizcarro descobrirem el seu hàbitat, les seves característiques, com es pesca i les maneres de passar-lo per la cuina per tenir un resultat excel·lent.
    · Pregunta: El peix sabre, com pot arribar a fer-se de gran, fins a quina mida?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Serp de mar, cinturó o serra... Aquests són alguns dels noms que té aquest peix tan singular, el sabre. De la veu de Mario Vizcarro descobrirem el seu hàbitat, les seves característiques, com es pesca i les maneres de passar-lo per la cuina per tenir un resultat excel·lent. · Pregunta: El peix sabre, com pot arribar a fer-se de gran, fins a quina mida? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • La tecnologia pesquera actual
    Escolta àudio

    La tecnologia pesquera actual

    Durant una part important de la història, la tecnologia que feien servir els pescadors anava adreçada a aconseguir el nombre més alt de captures, de peixos. L'evolució ens va portar a intentar triar les especies que pescàvem o les característiques dels peixos. No us podeu imaginar la tecnologia que hi ha en tot el procés que comportar anar a pescar.
    · Pregunta: L'activitat professional pesquera es pot considerar com una activitat tecnològicament avançada?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Durant una part important de la història, la tecnologia que feien servir els pescadors anava adreçada a aconseguir el nombre més alt de captures, de peixos. L'evolució ens va portar a intentar triar les especies que pescàvem o les característiques dels peixos. No us podeu imaginar la tecnologia que hi ha en tot el procés que comportar anar a pescar. · Pregunta: L'activitat professional pesquera es pot considerar com una activitat tecnològicament avançada? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • El sector pesquer a Catalunya amb Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca
    Escolta àudio

    El sector pesquer a Catalunya amb Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca

    L'estat de la salut de la pesca a Catalunya, la situació del Mediterrani, els reptes de futur del sector pesquer dins la normativa europea i de lluita contra la crisi climàtica són alguns dels temes que tractem amb Sergi Tudela Casanovas, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible.
    · Pregunta: L'economia blava s'acosta en pes a l'estat espanyol al 10% al 20% o al 33?
    · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2018, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata més 1 pot de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    L'estat de la salut de la pesca a Catalunya, la situació del Mediterrani, els reptes de futur del sector pesquer dins la normativa europea i de lluita contra la crisi climàtica són alguns dels temes que tractem amb Sergi Tudela Casanovas, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible. · Pregunta: L'economia blava s'acosta en pes a l'estat espanyol al 10% al 20% o al 33? · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2018, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata més 1 pot de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • El peix a taula per festes, consells i recomanacions
    Escolta àudio

    El peix a taula per festes, consells i recomanacions

    Com saber si un peix és fresc o no? Com conservar-lo a la nevera, i al congelador? Mario Vizcarro ens ho detalla, ens dona consells a l'hora de comprar-lo a la peixateria, i sobre com preparar la conservació i el que no hem de fer mai.
    · Pregunta: Com podem substituir l'aigua de mar?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Com saber si un peix és fresc o no? Com conservar-lo a la nevera, i al congelador? Mario Vizcarro ens ho detalla, ens dona consells a l'hora de comprar-lo a la peixateria, i sobre com preparar la conservació i el que no hem de fer mai. · Pregunta: Com podem substituir l'aigua de mar? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Els tallahams, un peix agressiu a casa nostra
    Escolta àudio

    Els tallahams, un peix agressiu a casa nostra

    Sense cap mena de dubte el nom és ben adient, és un peix que talla els hams per escapolir-se de les canyes dels pescadors, un peix ben agressiu. Mario Vizcarro ens dona tots els detalls d'aquest peix tan singular.
    · Pregunta: El tallahams és un peix que pot atacar els humans?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.

    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Sense cap mena de dubte el nom és ben adient, és un peix que talla els hams per escapolir-se de les canyes dels pescadors, un peix ben agressiu. Mario Vizcarro ens dona tots els detalls d'aquest peix tan singular. · Pregunta: El tallahams és un peix que pot atacar els humans? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • El bonítol, quan menjar túnids no vol dir menjar tonyina vermella
    Escolta àudio

    El bonítol, quan menjar túnids no vol dir menjar tonyina vermella

    És temporada de bonítol. Màrio Vizcarro ens marca les diferències amb la tonyina, les seves característiques, on habita i el revaloritza per anar més enllà de la tonyina vermella.
    · Pregunta: El bonítol és un peix depredador?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    És temporada de bonítol. Màrio Vizcarro ens marca les diferències amb la tonyina, les seves característiques, on habita i el revaloritza per anar més enllà de la tonyina vermella. · Pregunta: El bonítol és un peix depredador? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • L'art de la pesca de l'almadrava: un art de pesca mil·lenari, avui, en desús
    Escolta àudio

    L'art de la pesca de l'almadrava: un art de pesca mil·lenari, avui, en desús

    És un de les arts de pesca més antics i també més grans dels emprats per capturar peixos pelàgics, aprofitant les seves migracions de l'Atlàntic a la Mediterrània per reproduir-s'hi. Mario Vizcarro ens explica en què consistia aquesta manera de pescar, quin tipus de peix es pescava i per què va quedar en desús.
    · Pregunta: Quins orígens té la pesca a l'almadrava?
    · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    És un de les arts de pesca més antics i també més grans dels emprats per capturar peixos pelàgics, aprofitant les seves migracions de l'Atlàntic a la Mediterrània per reproduir-s'hi. Mario Vizcarro ens explica en què consistia aquesta manera de pescar, quin tipus de peix es pescava i per què va quedar en desús. · Pregunta: Quins orígens té la pesca a l'almadrava? · Premi: Dos pots de fumet artesanal, gentilesa de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • Els armadors de xarxes i les adobadores
    Escolta àudio

    Els armadors de xarxes i les adobadores

    Saps quines són les tasques en món de la mar d'aquestes feines? Maria Vizcarro ens dona tots els detalls d'aquesta feina, de les seves habilitats i destreses, i també detalla com ha evolucionat durant les darreres dècades fins al moment actual.
    · Pregunta: Les adobadores, una professió de gènere?
    · Premi: Una ampolla de cava ecològic brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
    >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

    Saps quines són les tasques en món de la mar d'aquestes feines? Maria Vizcarro ens dona tots els detalls d'aquesta feina, de les seves habilitats i destreses, i també detalla com ha evolucionat durant les darreres dècades fins al moment actual. · Pregunta: Les adobadores, una professió de gènere? · Premi: Una ampolla de cava ecològic brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut