Empresa i Comerç A+++

 • 300 tones de residus recollits de la natura
  Escolta àudio

  300 tones de residus recollits de la natura

  La setmana passada es van presentar els resultats de la campanya de l'any 2020 del Projecte Libera de SEO / Birdlife i Ecoembes, i tot i les restriccions per la pandèmia, els resultats són espectaculars. Posem xifres al nombre de voluntaris i a la quantitat recollida. També expliquem on s'han recollit.
  · Pregunta: Quants residus han recollit a la natura els voluntaris de Libera en els últims dos anys?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel de crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La setmana passada es van presentar els resultats de la campanya de l'any 2020 del Projecte Libera de SEO / Birdlife i Ecoembes, i tot i les restriccions per la pandèmia, els resultats són espectaculars. Posem xifres al nombre de voluntaris i a la quantitat recollida. També expliquem on s'han recollit. · Pregunta: Quants residus han recollit a la natura els voluntaris de Libera en els últims dos anys? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany, que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel de crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Barcelona, punts forts i fluixos
  Escolta àudio

  Els nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Barcelona, punts forts i fluixos

  Barcelona omple la ciutat amb més de 500 punts de recàrrega per facilitar la mobilitat sostenible. Des del 18 de gener, carregar un vehicle elèctric ja no és gratuït. Però el preu és excessiu? Amb Mayra Nieto, cap de la Unitat Corporativa de Màrqueting i Comercial a Barcelona de Serveis Municipals, SA, descobrirem tarifes i les raons dels preus tan cars, que superen els dels grans operadors energètics.
  · Pregunta: El preu del kilowatt/hora és superior o inferior als 0,40 €?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Barcelona omple la ciutat amb més de 500 punts de recàrrega per facilitar la mobilitat sostenible. Des del 18 de gener, carregar un vehicle elèctric ja no és gratuït. Però el preu és excessiu? Amb Mayra Nieto, cap de la Unitat Corporativa de Màrqueting i Comercial a Barcelona de Serveis Municipals, SA, descobrirem tarifes i les raons dels preus tan cars, que superen els dels grans operadors energètics. · Pregunta: El preu del kilowatt/hora és superior o inferior als 0,40 €? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gourmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Projecte latxa artile, la sortida a l'excés de llana de les ovelles vasques
  Escolta àudio

  Projecte latxa artile, la sortida a l'excés de llana de les ovelles vasques

  Al País Basc existeixen prop d'un milió d'ovelles latxes, una raça autòctona considerada un símbol del territori. No obstant això, la seva llana és un problema mediambiental per als pastors perquè no té un ús comercial i no es pot llençar a les escombraries sinó que s'ha de gestionar com un residu especial. El projecte "Latxa Artile" dut per Ternua torna a donar valor a la llana provinent de les explotacions d'ovella latxa.
  · Pregunta: Quin material residual s'ha convertit en un nou aïllant de la industria tèxtil?
  · Premi: Una ampolla de vi XIC varietat xarel·lo 100%, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Al País Basc existeixen prop d'un milió d'ovelles latxes, una raça autòctona considerada un símbol del territori. No obstant això, la seva llana és un problema mediambiental per als pastors perquè no té un ús comercial i no es pot llençar a les escombraries sinó que s'ha de gestionar com un residu especial. El projecte "Latxa Artile" dut per Ternua torna a donar valor a la llana provinent de les explotacions d'ovella latxa. · Pregunta: Quin material residual s'ha convertit en un nou aïllant de la industria tèxtil? · Premi: Una ampolla de vi XIC varietat xarel·lo 100%, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El curiós descobriment dels autoreparables
  Escolta àudio

  El curiós descobriment dels autoreparables

  Fa 5 anys la companyia IBM va descobrir per casualitat un nou tipus de polímer, termoestable, lleuger, resistent, 100% reciclable i amb capacitat d'autoreparar-se. Aquest polímer va rebre el nom de polihexahidrotriazina o PHT. José Luís Gallego ens explica com el van descobrir i la importància que té.
  · Pregunta: Quina empresa va descobrir per error els nous plàstics autoreparables?
  · Premi: Llibre "El viento me lleva" d'Ismael Serrano
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Fa 5 anys la companyia IBM va descobrir per casualitat un nou tipus de polímer, termoestable, lleuger, resistent, 100% reciclable i amb capacitat d'autoreparar-se. Aquest polímer va rebre el nom de polihexahidrotriazina o PHT. José Luís Gallego ens explica com el van descobrir i la importància que té. · Pregunta: Quina empresa va descobrir per error els nous plàstics autoreparables? · Premi: Llibre "El viento me lleva" d'Ismael Serrano >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Empreses contra el malbaratament d'aliments
  Escolta àudio

  Empreses contra el malbaratament d'aliments

  El malbaratament dels aliments és un gran mal de la nostra societat i del consumisme. Nosaltres tenim molt a dir, però ara també les empreses. Hi ha empreses que s'estan posant les piles per evitar llençar menjar dels seus prestatges i fer que tampoc es faci des de casa. Aquí sabrem quines són les iniciatives empresarials.
  · Pregunta: Quants quilos per persona en llencem cada any a les escombraries?
  · Premi: Un clauer de Catalunya Ràdio
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El malbaratament dels aliments és un gran mal de la nostra societat i del consumisme. Nosaltres tenim molt a dir, però ara també les empreses. Hi ha empreses que s'estan posant les piles per evitar llençar menjar dels seus prestatges i fer que tampoc es faci des de casa. Aquí sabrem quines són les iniciatives empresarials. · Pregunta: Quants quilos per persona en llencem cada any a les escombraries? · Premi: Un clauer de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El fons de rescat de la UE accelera la transició ecològica de les empreses
  Escolta àudio

  El fons de rescat de la UE accelera la transició ecològica de les empreses

  El fons d'ajudes de la UE per a la recuperació destina gairebé la meitat del pressupost a millorar la sostenibilitat de l'actual model econòmic. Però qui rebrà els diners i com els gestionarà? La resposta ens la diu José Luis Gallego.
  · Pregunta: a quin any vol assolir la UE la neutralitat climàtica?
  · Premi: Un clauer de Catalunya Ràdio
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El fons d'ajudes de la UE per a la recuperació destina gairebé la meitat del pressupost a millorar la sostenibilitat de l'actual model econòmic. Però qui rebrà els diners i com els gestionarà? La resposta ens la diu José Luis Gallego. · Pregunta: a quin any vol assolir la UE la neutralitat climàtica? · Premi: Un clauer de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El port de Barcelona redueix un 20% la petjada de carboni
  Escolta àudio

  El port de Barcelona redueix un 20% la petjada de carboni

  Cadascú en el seu camp fa passos cap a la descarbonització. És el cas del port de Barcelona. Coneixerem els passos que ha fet i farà el port de Barcelona per reduir la petjada de carboni amb Jordi Vila, cap de Medi Ambient del port de Barcelona.
  · Pregunta: Port de Barcelona ara mateix ja compra un tipus d'energia elèctrica per afavorir aquesta reducció anomenada energia?
  · Premi: llibre "El viento me lleva", d'Ismael Serrano
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Cadascú en el seu camp fa passos cap a la descarbonització. És el cas del port de Barcelona. Coneixerem els passos que ha fet i farà el port de Barcelona per reduir la petjada de carboni amb Jordi Vila, cap de Medi Ambient del port de Barcelona. · Pregunta: Port de Barcelona ara mateix ja compra un tipus d'energia elèctrica per afavorir aquesta reducció anomenada energia? · Premi: llibre "El viento me lleva", d'Ismael Serrano >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Raimat, poble amb més plaques solars d'autoconsum de Catalunya
  Escolta àudio

  Raimat, poble amb més plaques solars d'autoconsum de Catalunya

  Com pot arribar un poble a l'autoconsum? Com pot una comunitat estar d'acord a tirar endavant un projecte d'aquesta magnitud. Sergi Talamonte, regidor d'Habitatge i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida, i Jordi Garcia Caberol, CEO de Becquel, ens dibuixen les línies bàsiques per arribar a un consens i a un acord tan gran.
  · Pregunta: La instal·lació fotovoltaica de Raimat permetrà als seus propietaris amortitzar en el futur el consum elèctric?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè mòlt. A triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Com pot arribar un poble a l'autoconsum? Com pot una comunitat estar d'acord a tirar endavant un projecte d'aquesta magnitud. Sergi Talamonte, regidor d'Habitatge i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida, i Jordi Garcia Caberol, CEO de Becquel, ens dibuixen les línies bàsiques per arribar a un consens i a un acord tan gran. · Pregunta: La instal·lació fotovoltaica de Raimat permetrà als seus propietaris amortitzar en el futur el consum elèctric? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè mòlt. A triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El reaprofitament de les runes industrials i de contruccions
  Escolta àudio

  El reaprofitament de les runes industrials i de contruccions

  Uniotransmovil és una empresa de reciclatges de runa. Roger Domenech, responsable de la planta de reciclatge de runes Unio Trans Movil de Sant Cugat del Vallès, ens explica què és ecoàrid, posa dades al reciclatge de runa i com es poden reutilitzar les runes i on van destinades
  · Pregunta: La runa reciclada ens servirà per fer noves rajoles o àrid?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt.
  A triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

  Uniotransmovil és una empresa de reciclatges de runa. Roger Domenech, responsable de la planta de reciclatge de runes Unio Trans Movil de Sant Cugat del Vallès, ens explica què és ecoàrid, posa dades al reciclatge de runa i com es poden reutilitzar les runes i on van destinades · Pregunta: La runa reciclada ens servirà per fer noves rajoles o àrid? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt. A triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

 • Un filtre d'aigua per a l'aixeta, senzill de col·locar i sense despesa extra
  Escolta àudio

  Un filtre d'aigua per a l'aixeta, senzill de col·locar i sense despesa extra

  Compres aigua embotellada o de garrafes? Veu aigua de l'aixeta filtrada, és més econòmica i evitaràs un munt de plàstic. Rocio Alcocer, directora general de Tappwater, ens porta i ens ensenya un filtre per l'aixeta de fàcil instal·lació, sense consum d'electricitat i que, un cop el filtre ha acabat la seva vida, es llença al cubell de l'orgànica.

  · Pregunta: Tappwater, com la resta de sistemes similars demana el canvi regular dels filtres que, després es llencen. Però Tappwater és únic al món per un aspecte. Quin?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Compres aigua embotellada o de garrafes? Veu aigua de l'aixeta filtrada, és més econòmica i evitaràs un munt de plàstic. Rocio Alcocer, directora general de Tappwater, ens porta i ens ensenya un filtre per l'aixeta de fàcil instal·lació, sense consum d'electricitat i que, un cop el filtre ha acabat la seva vida, es llença al cubell de l'orgànica. · Pregunta: Tappwater, com la resta de sistemes similars demana el canvi regular dels filtres que, després es llencen. Però Tappwater és únic al món per un aspecte. Quin? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules variades o bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt a triar pel guanyador el cafè Novell residu zero que més li convingui, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Compensació d'excedents elèctrics produïts i les bateries
  Escolta àudio

  Compensació d'excedents elèctrics produïts i les bateries

  Des del gener, ja es poden compensar els excedents de producció elèctrica que produeixi la teva instal·lació. Òscar Gómez, director executiu de Solar Profit, ens dona xifres i dades de la compensació. Parlem també de les bateries i del paper que hi tenen.
  · Pregunta: L'anomenada "compensació d'excedents" farà que pugui tenir una instal·lació fotovoltaica per menys import?
  · Premi: Una ampolla de cava ecològic brut reserva 2016, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Des del gener, ja es poden compensar els excedents de producció elèctrica que produeixi la teva instal·lació. Òscar Gómez, director executiu de Solar Profit, ens dona xifres i dades de la compensació. Parlem també de les bateries i del paper que hi tenen. · Pregunta: L'anomenada "compensació d'excedents" farà que pugui tenir una instal·lació fotovoltaica per menys import? · Premi: Una ampolla de cava ecològic brut reserva 2016, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Avantatges de generar la teva pròpia energia des del món de l'empresa
  Escolta àudio

  Avantatges de generar la teva pròpia energia des del món de l'empresa

  L'energia elèctrica suposa una de les despeses importants de les empreses. Generar la pròpia energia, amb fotovoltaiques, suposa una reducció de la factura elèctrica. Què cal i en quant de temps s'amortitza la inversió? Òscar Gómez, CEO de Solar Profit, ens dona tots els detalls i més.
  ·Pregunta: Amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques estalviaré energia?
  ·Premi: Lot amb 10 productes làctics Pastoret.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'energia elèctrica suposa una de les despeses importants de les empreses. Generar la pròpia energia, amb fotovoltaiques, suposa una reducció de la factura elèctrica. Què cal i en quant de temps s'amortitza la inversió? Òscar Gómez, CEO de Solar Profit, ens dona tots els detalls i més. ·Pregunta: Amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques estalviaré energia? ·Premi: Lot amb 10 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Un envàs ecològic i premiat internacionalment elaborat per MANS
  Escolta àudio

  Un envàs ecològic i premiat internacionalment elaborat per MANS

  La sostenibilitat es treballa des del producte fins a com arriba al consumidor. MANS, una cooperativa social, ha aconseguit un envàs dels productes que ha estat premiat en concursos internacionals. Jordi Balari, director de la cooperativa, ens explica com han arribat a aquest envàs i de què està fet.

  · Pregunta: L'envàs sostenible de MANS ha estat premiat al concurs més important d Europa o del món?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté mel de romaní, de taronger i de farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La sostenibilitat es treballa des del producte fins a com arriba al consumidor. MANS, una cooperativa social, ha aconseguit un envàs dels productes que ha estat premiat en concursos internacionals. Jordi Balari, director de la cooperativa, ens explica com han arribat a aquest envàs i de què està fet. · Pregunta: L'envàs sostenible de MANS ha estat premiat al concurs més important d Europa o del món? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté mel de romaní, de taronger i de farigola i mel amb gingebre i cúrcuma. Un atrevit agredolç amb mel de castanyer per alegrar amanides. Un còctel de mel amb pol·len, gelea i pròpolis, ideal per afrontar l'hivern. Dues barretes de torró endolcides amb mel. Productes premiats als Great Taste Awards. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Bacteris menjamòbils
  Escolta àudio

  Bacteris menjamòbils

  Un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya de Manresa ha aconseguit uns bacteris que són capaços de separar els diferents components dels mòbils. Els detalls de la investigació, en fase de desenvolupament, ens els dona Toni Dorado, membre del grup d'investigació de la UPC.

  · Pregunta: el cicle dels bacteris menjamòbils quan triga aproximadament?
  · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre el consum elèctric a través del mòbil
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya de Manresa ha aconseguit uns bacteris que són capaços de separar els diferents components dels mòbils. Els detalls de la investigació, en fase de desenvolupament, ens els dona Toni Dorado, membre del grup d'investigació de la UPC. · Pregunta: el cicle dels bacteris menjamòbils quan triga aproximadament? · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre el consum elèctric a través del mòbil >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La recollida selectiva dels residus a les comarques centrals amb el director de l'Agència de Residus
  Escolta àudio

  La recollida selectiva dels residus a les comarques centrals amb el director de l'Agència de Residus

  T'has parat mai a pensar els quilos i quilos d'escombraries que generem de tot tipus? La gestió de tots els residus de tot Catalunya no és pas fàcil. Dels tipus de recollida i de les més eficients, en parlem amb Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, que ens explicarà el cas de la Catalunya Central.
  · Pregunta: Ha augmentat el reciclatge o està estancat?
  · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre els consum elèctric a través del mòbil
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  T'has parat mai a pensar els quilos i quilos d'escombraries que generem de tot tipus? La gestió de tots els residus de tot Catalunya no és pas fàcil. Dels tipus de recollida i de les més eficients, en parlem amb Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, que ens explicarà el cas de la Catalunya Central. · Pregunta: Ha augmentat el reciclatge o està estancat? · Premi: Un energy button. El botó 100% català, per posar al comptador i monitoritzar al mil·límetre els consum elèctric a través del mòbil >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut