TOTS ELS ÀUDIOS

 • Thrillers dels 70, per Ramon Térmens: violència i corrupció sense filtres
  Escolta àudio

  Thrillers dels 70, per Ramon Térmens: violència i corrupció sense filtres

  Durant la dècada dels 70 el cinema nord-americà ens va oferir algunes de les històries criminals i policials més contundents que s'han vist mai, obra de directors tan influents com Sydney Lumet, Don Siegel, Arthur Penn, John Frankenheimer... Sense haver d'obeir cap rígid codi moral, aquestes pel·lícules exhibeixen una violència seca i explícita, descriuen conspiracions reals o imaginades i denuncien la corrupció generalitzada a les grans ciutats. Recordem aquesta època brillant del thriller amb Ramon Térmens, productor i director de pel·lícules com la recent "La dona il·legal". A "Les intocables", recordem una pel·lícula del 2012 que connecta amb l'esperit dels setanta, "Mata'ls suaument".

 • Nicole Kidman, per Pere Solà Gimferrer: una estrella amant dels reptes
  Escolta àudio

  Nicole Kidman, per Pere Solà Gimferrer: una estrella amant dels reptes

  Deixant de banda algunes etapes irregulars i els excessos amb la cirurgia estètica, Nicole Kidman ha donat mostres sobrades del seu talent treballant amb alguns dels directors més importants de les últimes dècades. Només pel període que va del 1999 al 2003, quan va treballar amb Kubrick i Von Trier i va guanyar l'Oscar pel seu paper de Virginia Woolf a "Les hores", ja s'hauria guanyat un lloc a la posteritat. Recentment li ha donat un nou impuls a la seva carrera gràcies a la tasca que fa com a productora i a l'aparició en diverses sèries de televisió. Repassem la trajectòria de Nicole Kidman amb el periodista expert en sèries Pere Solà Gimferrer. A "Les intocables", recuperem un clàssic de l'anomenat nou cinema australià, "Picnic en Hanging Rock".

 • Todd Haynes, per Laura Rubirola Sala: el melodrama lliure de tabús
  Escolta àudio

  Todd Haynes, per Laura Rubirola Sala: el melodrama lliure de tabús

  Todd Haynes parteix d'un aparent respecte per les formes més clàssiques del melodrama o la biografia musical per acabar oferint un missatge plenament contemporani. Ho ha demostrat en pel·lícules com "Lluny del cel" o "I'm not there". Repassem la seva trajectòria amb la productora, guionista i directora Laura Rubirola Sala, nominada al Gaudí pel seu curtmetratge "Vera". A l'apartat d'intocables, recordem una de les obres mestres que va inspirar Haynes quan va fer "Carol", el "Breu encontre" de David Lean.

 • Joaquin Phoenix, per Joan Carreras: patiment i riallades
  Escolta àudio

  Joaquin Phoenix, per Joan Carreras: patiment i riallades

  Arrossega tota una llegenda d'actor torturat que s'emporta els personatges a casa. Sigui llegenda o realitat, és un dels professionals més respectats del Hollywood actual gràcies als seus papers en pel·lícules com "Gladiator", "A la corda fluixa", "The master", "Her" o la seva recent reinterpretació del Joker. Analitzem la carrera de Joaquin Phoenix amb Joan Carreras, que aquests dies protagonitza "La nit de la iguana" al TNC. A més, afegim un clàssic del cinema negre a la col·lecció d'intocables: "Forajidos".

 • Nora Navas, per Marta Marco: la veritat d'una mirada
  Escolta àudio

  Nora Navas, per Marta Marco: la veritat d'una mirada

  Parlem de cinema i d'amistat. L'actriu Marta Marco, que ara mateix és al Romea amb "53 diumenges", la nova comèdia teatral de Cesc Gay, vol parlar-nos d'una de les grans amigues que ha fet en aquesta professió. Es tracta de Nora Navas, que a partir de l'èxit de "Pa negre" està mantenint una carrera interessant i profitosa tant al cinema com al teatre. Aprofitem-ho, que avui segur que coneixerem anècdotes de primera mà.

 • Monty Python, per Jordi Bosch: el costat absurd de la vida
  Escolta àudio

  Monty Python, per Jordi Bosch: el costat absurd de la vida

  Amb només tres pel·lícules i un influent programa televisiu d'esquetxos i moltes nits al teatre, en van tenir prou per dinamitar els fonaments de la societat anglesa més encarcarada a base d'humor absurd, referències cultes tretes de context i finals de gag imprevisibles. Repassem la trajectòria d'aquest grup imprescindible amb un dels seus fans incondicionals, l'actor Jordi Bosch, que protagonitza "La cabra o qui és Sylvia" a La Villarroel, i que fa uns anys va fer de rei Artús al musical "Spamalot", adaptació teatral de "Los caballeros de la mesa cuadrada y sus locos seguidores".

 • Vincent Price, per Manel Carrasco: la venjança de la icona pop
  Escolta àudio

  Vincent Price, per Manel Carrasco: la venjança de la icona pop

  Vincent Price és una icona del terror clàssic, però també de la cultura pop. Amb la seva mirada al·lucinada i aquella veu tan característica, encarna en la seva alta figura l'evolució de tot un gènere. Imposava la seva autoritat allà on calgués, ja fos una mansió gòtica imaginada per Edgar Allan Poe i retratada per Roger Corman..., o un rap tenebrós al servei de Michael Jackson. Ens en parla Manel Carrasco, guionista del programa "Àrtic" de Betevé i cinèfil expert.

 • Anthony Hopkins, per Lluís Soler: calma caníbal
  Escolta àudio

  Anthony Hopkins, per Lluís Soler: calma caníbal

  Sir Anthony Hopkins va aconseguir el triomf definitiu al cinema a principis dels 90, amb el seu paper d'Hannibal Lecter, però la seva carrera comença molt abans i arriba fins als nostres dies, on ens ha tornat a sorprendre amb el malalt d'Alzheimer que interpreta a "El padre". Repassem la seva filmografia amb un altre actor de veu greu i inquietant, Lluís Soler, que aquests dies representa "La nit de la iguana" al TNC.

 • Kim Ki-duk, per Raül Ruiz Miquel: crueltat i bellesa
  Escolta àudio

  Kim Ki-duk, per Raül Ruiz Miquel: crueltat i bellesa

  Va ser una de les últimes desaparicions cinèfiles del 2020. Kim Ki-duk, que a inicis de segle era un dels principals ambaixadors del cinema coreà al món, va morir víctima del coronavirus després d'una última etapa de carrera marcada per escàndols artístics i judicials. Analitzem l'obra del director de "La isla" o "Primavera, estiu, tardor, hivern i... primavera", un cineasta de contrastos, amb un dels redactors de l'equip del programa "La cartellera" de Betevé, Raül Ruiz Miquel.

 • Sergio Leone, per Luis Moya: sang, suor... i dòlars
  Escolta àudio

  Sergio Leone, per Luis Moya: sang, suor... i dòlars

  És un dels millors copilots de ral·li de la història, i té ànima de cowboy. Com que ens encanta parlar amb gent que d'entrada no relacionaríem amb el món del cinema, repassem amb Luis Moya la carrera d'un cineasta que, gairebé sense posar els peus als Estats Units, des del Mediterrani, va redefinir la visió que teníem del Salvatge Oest, i ens el va fer veure més polsegós i violent. Analitzem l'obra de Sergio Leone, un dels pares de l'spaghetti western.

 • Aaron Sorkin, per Marta Bayarri: les paraules justes
  Escolta àudio

  Aaron Sorkin, per Marta Bayarri: les paraules justes

  Poques vegades un guionista assoleix la condició d'estrella com ho ha aconseguit Aaron Sorkin gràcies als seus treballs per al cinema i la televisió, marcats per uns diàlegs sempre precisos. Ara també li ha agafat el gust a dirigir, i ens ha sorprès amb l'excel·lent "El juicio de los 7 de Chicago", on la loquacitat i l'idealisme exagerat dels seus personatges han quedat molt més controlats. És el moment de repassar la carrera fulgurant de Sorkin amb l'actriu, dramaturga i directora Marta Bayarri.

 • Del cinema a Broadway, per Enric Cambray: l'espectacle s'ha de modificar
  Escolta àudio

  Del cinema a Broadway, per Enric Cambray: l'espectacle s'ha de modificar

  L'actor i director creatiu adjunt d'El Terrat, Enric Cambray, ha fet un forat en la seva agenda ("El mètode Grönholm", "El petit príncep", "L'èxit de la temporada") per venir a parlar d'una de les seves passions, els musicals. Ens proposa parlar de pel·lícules, algunes que ja eren musicals originalment i d'altres que no, que han acabat adaptant-se als escenaris de Broadway o al West End de Londres. Traduir l'espectacularitat del cinema al llenguatge teatral, en ocasions, és un repte.

 • Chantal Akerman, per Meritxell Colell: a foc lent
  Escolta àudio

  Chantal Akerman, per Meritxell Colell: a foc lent

  La directora Meritxell Colell, després d'acumular molta experiència com a muntadora, sobretot de documentals, va debutar amb èxit en la ficció dirigint "Con el viento" i ara ha presentat "Transoceánicas", recull de la relació epistolar que manté amb una col·lega argentina. Una de les veus més prometedores del cinema català passa pel "Memento" per reivindicar l'obra clau d'una de les veus femenines més importants en la història del cinema, la belga Chantal Akerman, creadora d'una obra sempre sorprenent i molt exigent amb l'espectador. Cinema feminista dedicat a mostrar els peatges emocionals i físics de tantes dones, encara que ella mateixa rebutgés l'etiqueta.

 • Darren Aronofsky, per Samanta Villar: el cigne negre de la família
  Escolta àudio

  Darren Aronofsky, per Samanta Villar: el cigne negre de la família

  Pocs directors tenen la voluntat de deixar-nos estabornits a la butaca a cada seqüència com Darren Aronofsky, l'autor d'obres tan oníriques i impactants com "Rèquiem per un somni" o "El cigne negre". Analitzem la seva obra polèmica i oberta a moltes interpretacions amb la periodista i presentadora de televisió Samanta Villar, que confessa ser-ne una gran fan. I com que els Reis acaben de passar, a les intocables toca recordar un clàssic familiar, "L'aprenenta de bruixa".

 • El cinema del 2020, per Alain Garrido i estrelles convidades: contra vent i pandèmia
  Escolta àudio

  El cinema del 2020, per Alain Garrido i estrelles convidades: contra vent i pandèmia

  El 2020 ha estat nefast per a la indústria del cinema, especialment per al sector de l'exhibició. Malgrat tot, ens proposem fer un resum de les millors pel·lícules dels últims 366 dies, aquelles que potser acabaran sent alguns dels millors records d'un any per oblidar. Amb una cartellera tan accidentada, ha estat difícil fer memòria del que hem vist, ja sigui en sales o a plataformes, però el crític Alain Garrido i una colla d'amics que ja han passat pel programa anteriorment han acceptat el repte.

Anar al contingut