TOTS ELS ÀUDIOS

 • Alan Rickman, per Francesca Piñón: un anyell amb pell de llop
  Escolta àudio

  Alan Rickman, per Francesca Piñón: un anyell amb pell de llop

  L'actriu Francesca Piñón, famosa per la sèrie "El ministerio del tiempo", va conèixer Alan Rickman durant el rodatge d'"El perfum" i hi va descobrir un home sensible i culte amb qui va tenir una llarga amistat fins a la seva mort. Ella en conserva una imatge molt diferent d'aquella amb què va debutar al cinema als 40 anys, la del malvat Hans Gruber de "La jungla de cristal", o la que el va fer mundialment famós com a professor Severus Snape a la saga de Harry Potter. Repassarem la carrera d'aquest actor de presència física imponent, nas generós i veu greu característica. A "Les intocables", recordem el recentment desaparegut Franco Zeffirelli amb "L'amansiment de la fúria".

 • Werner Herzog, per Judit Martín: natura fosca
  Escolta àudio

  Werner Herzog, per Judit Martín: natura fosca

  L'actriu i imitadora Judit Martín és una gran cinèfila, i ens ho demostra analitzant l'obra de l'alemany Werner Herzog, un director acostumat a fixar-se en personatges megalòmans i autodestructius que acaben embogint en contacte amb la natura en el seu estat més cruel. Però la Judit Martín no es vol centrar en els seus llargmetratges de ficció, en els "Aguirre" i "Fitzcarraldo", sinó en els documentals, protagonitzats per personatges tan obsessius com el de l'esplèndid "Grizzly man". Per acomiadar la temporada, afegim a les nostres intocables un clàssic de l'animació, perfecte per a aquestes setmanes en què els petits de casa tindran tant de temps lliure: "El meu veí Totoro".

 • Nicholas Ray, per Llàtzer Garcia: enfrontats al destí
  Escolta àudio

  Nicholas Ray, per Llàtzer Garcia: enfrontats al destí

  El dramaturg Llàtzer Garcia, cinèfil militant, ha creat un espectacle musical que serveix d'homenatge al western, "Johnny & Vienna". És el convidat ideal per repassar la filmografia del director de "Johnny Guitar" i de "Rebel sense causa", Nicholas Ray, expert a retratar personatges al marge del sistema, tan "outsiders" com ell mateix, que lluiten per canviar el seu destí. A la col·lecció d'intocables, com a homenatge a Narciso Ibáñez Serrador, recordem el seu primer llargmetratge, "La residencia".

 • Alejandro Amenábar, per Dafnis Balduz: alumne "cum laude"
  Escolta àudio

  Alejandro Amenábar, per Dafnis Balduz: alumne "cum laude"

  Dafnis Balduz, actor vist en sèries com "Nit i dia" i "El día de mañana" i en pel·lícules com "Forasters", ha treballat en el més nou d'Alejandro Amenábar, "Mientras dure la guerra". Ningú millor que ell per repassar el passat, el present i el futur d'un dels directors més comercials del cinema espanyol, que des dels seus inicis en el thriller amb la recordada "Tesis" ha anat tastant altres gèneres.

 • L'univers Marvel, per Àlex Santaló: mitologia en malles
  Escolta àudio

  L'univers Marvel, per Àlex Santaló: mitologia en malles

  Amb "Vengadores: Endgame", l'anomenat "univers cinematogràfic Marvel" ha tancat un cicle d'onze anys i 22 pel·lícules interconnectades. Volem analitzar aquest fenomen, entre la cultura popular i la mitologia moderna, amb l'il·lustrador Àlex Santaló. Com que avui la cosa va de màscares, a "Les intocables" en recordem una de molt terrorífica, la del clàssic francès "Les yeux sans visage" ("Ulls sense rostre").

 • Frances McDormand, per Mireia Aixalà: un rostre amb caràcter
  Escolta àudio

  Frances McDormand, per Mireia Aixalà: un rostre amb caràcter

  L'actriu Mireia Aixalà, membre del repartiment de la sèrie "Les de l'hoquei", amb una llarga trajectòria teatral, ens parla d'una de les companyes de professió que més admira, Frances McDormand, amb dos Oscars i una pila d'interpretacions memorables a les espatlles, des de "Sang fàcil" fins a "Tres anuncios en las afueras". A "Les intocables" recordem una altra gran actriu, la sueca Bibi Andersson, imprescindible en més d'una obra mestra d'Ingmar Bergman, com "Maduixes silvestres".

 • Néstor Almendros, per Josep Maria Civit: llum natural
  Escolta àudio

  Néstor Almendros, per Josep Maria Civit: llum natural

  El director de fotografia Josep Maria Civit, habitual de Bigas Luna o Agustí Villaronga, rebrà el Premi Honorífic del FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, que es farà a Roda de Berà del 8 al 15 de juny. Avui passa pel Memento per reivindicar la figura del seu col·lega més il·lustre, el primer català guardonat amb un Oscar, Néstor Almendros, responsable de la imatge de diverses obres mestres de la Nouvelle Vague i de "Dies del cel", de Terrence Malick. A l'apartat d'intocables, recordem Doris Day, morta als 97 anys, amb un dels seus clàssics al costat de Rock Hudson: "Confidències a mitjanit".

 • Vittorio Gassman, per Lluís Marco: picaresca a la italiana
  Escolta àudio

  Vittorio Gassman, per Lluís Marco: picaresca a la italiana

  Lluís Marco és al Teatre Lliure representant "Dogville: un poble qualsevol", l'adaptació que ha fet Sílvia Munt de la pel·lícula de Lars von Trier. Però avui amb el Lluís Marco no parlem del director danès, sinó que tirem una mica més enrere i reivindiquem la figura d'un dels millors còmics italians de la història, tan eficaç en la farsa histriònica com en el drama. A les intocables, aprofitant l'èxit de la sèrie biogràfica "Fosse/Verdon", recordem l'autobiografia encoberta rodada pel mateix Fosse en el seu dia: "All that jazz".

 • Bruno Ganz, per Francesc Orella: àngels i dimonis de rostre humà
  Escolta àudio

  Bruno Ganz, per Francesc Orella: àngels i dimonis de rostre humà

  Amb la sèrie "Merlí", Francesc Orella s'ha convertit en un personatge popular fins i tot a Sud-amèrica. Convertit en una estrella internacional, passa per "Memento", d'iCat per recordar la figura de l'actor suís Bruno Ganz, que ens ha deixat fa ben poc. Ganz va treballar amb els millors, de Wim Wenders a Lars von Trier, perquè era un dels més grans del cinema europeu. Va ser àngel sobre Berlín i Adolf Hitler en els seus últims dies de vida; fossin com fossin, a tots els personatges els aportava la seva humanitat. A més, sentirem el tràiler sincer de la nova versió d'"Aladdin", i a les "Intocables" recordem la sàtira política "In the loop".

 • Wes Anderson, per Álvaro Carmona: la simetria és en els detalls
  Escolta àudio

  Wes Anderson, per Álvaro Carmona: la simetria és en els detalls

  El guionista, il·lustrador i creador audiovisual Álvaro Carmona ha escrit, dirigit i protagonitzat tres episodis dels sis que composen la primera temporada de "Gente hablando", un seguit de converses entre dos personatges. Carmona, cinèfil declarat, passa pel programa per analitzar l'obra plena de detalls del cineasta californià Wes Anderson, autor de pel·lícules com "Los Tenenbaums. Una familia de genios" i "Viaje a Darjeeling", i un dels pocs directors que aconsegueix atraure repartiments corals de grans estrelles per explicar les seves històries surrealistes i melancòliques. A les intocables, recordem un drama romàntic basat en la vida de l'escriptor C.S. Lewis, "Terres de penombra".

 • Naomi Watts, per Helena Miquel: de "Mulholland drive" al cel
  Escolta àudio

  Naomi Watts, per Helena Miquel: de "Mulholland drive" al cel

  En la seva carrera hi ha un abans i un després d'haver treballat amb David Lynch. L'èxit va trigar a arribar-li, però del 2001 cap aquí ha brillat amb llum pròpia en pel·lícules com "21 grams" i "Promeses de l'Est", normalment amb personatges torturats o testimonis de fets traumàtics. Avui, la cantant, actriu i periodista Helena Miquel, membre de grups com Delafé y Las Flores Azules i Élena, i actriu a "No habrá paz para los malvados" al costat de José Coronado, comparteix amb nosaltres la seva admiració per Naomi Watts. A "Les intocables", aprofitant que Watts va ser al remake de "King Kong" del 2005, recordem la primera vegada que vam veure en pantalla el simi gegant.

 • Grans impostors, per Ivana Miño: quan la seducció és una estafa
  Escolta àudio

  Grans impostors, per Ivana Miño: quan la seducció és una estafa

  L'actriu Ivana Miño, popular per haver estat la presentadora de "Catalunya Experience", es guanya la vida fent-se passar per altres, fins i tot canviant de nacionalitat ajudada pel seu do de llengües. Avui ens proposa repassar personatges de ficció famosos per suplantar la identitat d'altres persones amb finalitats molt menys artístiques, encapçalats per l'inquietant Tom Ripley. A la col·lecció d'intocables, uns altres impostors, la colla de lladres liderada per Alec Guinness que es feien passar per músics de cambra a "El quinteto de la muerte".

 • Agnès Varda, per Judith Vives: paisatges humans
  Escolta àudio

  Agnès Varda, per Judith Vives: paisatges humans

  Tenia 90 anys i estava plenament activa. Ens ha deixat una de les cineastes més importants de la història del cinema, Agnès Varda, precursora de la Nouvelle Vague, renovadora de les formes del documental i l'autoficció, fotògrafa i creadora d'una obra tan àmplia com eclèctica. Li retem un homenatge necessari amb la periodista i professora de cinema Judith Vives. A més, afegim a la col·lecció d'intocables un títol de culte de l'animació per a adults, "Heavy metal", font d'inspiració de l'antologia de curts estrenada recentment a Netflix, "Love, death & robots".

 • Viatges en el temps amb Pep Prieto: allà on no calen carreteres
  Escolta àudio

  Viatges en el temps amb Pep Prieto: allà on no calen carreteres

  El periodista i escriptor Pep Prieto acaba de publicar "Al filo del mañana, 50 películas esenciales de viajes en el tiempo". És una excusa perfecta per aprofitar la millor màquina del temps mai inventada, el cinema, i reviure les aventures de Marty McFly i altres herois atemporals. Entre les intocables, també la de l'Alemanya dels darrers dies de Hitler, la que retrata "El hundimiento".

 • Leonardo DiCaprio, per Anna Sahun: un llop amb pell d'anyell
  Escolta àudio

  Leonardo DiCaprio, per Anna Sahun: un llop amb pell d'anyell

  Ja fa anys que va deixar de ser un ídol adolescent, però els que el van veure a "A qui estima en Gilbert Grape?" ja sabien que aquell noi era un actor amant del risc i amb molt potencial. Ens en parla l'actriu Anna Sahun, popular per sèries com "Porca misèria" i "La Riera", que, tot i que va anar a veure "Titanic" una mica escèptica, es va acabar rendint al talent de Leonardo DiCaprio. A "Les intocables", recordem una de les pel·lícules de terror més agosarades i incòmodes dels anys 70, "El hombre de mimbre".