TOTS ELS ÀUDIOS

 • Andrew Haigh, per Elena Trapé: vides condensades en hores
  Escolta àudio

  Andrew Haigh, per Elena Trapé: vides condensades en hores

  "Les distàncies", pel·lícula d'Elena Trapé, promet ser una de les millors estrenes catalanes de la temporada. Trapé ens parla d'un dels col·legues de professió que admira especialment, i amb qui comparteix una certa sensibilitat: és Andrew Haigh, director de títols de culte recents com "Weekend" i "45 anys", l'única pel·lícula que li ha donat a Charlotte Rampling una nominació a l'Oscar. A més, coincidint amb la nova versió de "Suspiria", que inaugura el Festival de Sitges, recordem l'original de Dario Argento a la secció "Les intocables".

 • Martin McDonagh, per Iván Morales: tendresa salvatge
  Escolta àudio

  Martin McDonagh, per Iván Morales: tendresa salvatge

  Iván Morales, a qui també coneixem com a actor, ha dirigit amb gran èxit "La calavera de Connemara", una de les obres més salvatges de Martin McDonagh, home de teatre que aspirava a ser-ho també de cine. Ara que reposa el muntatge a la Villarroel, l'Iván ens ajudarà a conèixer la trajectòria de McDonagh com a director i guionista de cinema, que culmina amb l'èxit de "Tres anuncios en las afueras". A l'apartat d'intocables, els protagonistes de "Rufufú", la comèdia clàssica de Mario Monicelli.

 • Barbra Streisand, per Daniel Anglès: una actriu que canta
  Escolta àudio

  Barbra Streisand, per Daniel Anglès: una actriu que canta

  Des de ben jove Daniel Anglès era un apassionat del musical i de la figura de Barbra Streisand, una dona que ha tocat totes les tecles: actriu, cantant, compositora, guionista, directora, productora... Ara és el nou director artístic de l'Onyric-Teatre Condal, on estrena "Fun Home", un musical atípic sobre traumes familiars, i aprofita per venir a redescobrir-nos el seu ídol, una de les poques artistes que té com a mínim un Òscar, un Tony, un Emmy i un Grammy. Com a director del muntatge de "Mamma mia!" en teatre, també li farem escoltar el tràiler de "Mamma Mia! Una y otra vez". A "Les intocables", recordem una joia del cinema francès recent, una reflexió sobre la fe i l'altruisme: "De déus i homes".

 • Bigas Luna, el David Lynch mediterrani
  Escolta àudio

  Bigas Luna, el David Lynch mediterrani

  En la seva feina com a cronista cinematogràfic a "La Vanguardia" durant molts anys, Salvador Llopart va tenir l'oportunitat de conversar moltes vegades amb Bigas Luna, un director d'obres carregades de simbolisme i de caràcter afable. Avui retem homenatge a Bigas Luna, a qui Llopart defineix com un David Lynch mediterrani, i que és l'home que va llançar a la fama Penélope Cruz, Javier Bardem, Jordi Mollà, Biel Duran i molts altres. Com que en l'obra de Bigas Luna també hi ha moments qüestionables, dediquem el tràiler sencer a "DiDi Hollywood". Precisament al Hollywood més negre és on viatjarem amb la nostra intocable, "En un lloc solitari", de Nicholas Ray.

 • Carmen Maura, una estrella en sabatilles, vista per Cristina Brondo
  Escolta àudio

  Carmen Maura, una estrella en sabatilles, vista per Cristina Brondo

  Aquest estiu hem sabut que Carmen Maura, un dels referents professionals de Cristina Brondo, rebrà el Premi Honorífic de l'Acadèmia Europea del Cinema. No ens caldria aquesta excusa per repassar la carrera d'una actriu que, més enllà d'haver estat noia Almodóvar i De la Iglesia, ha aconseguit mantenir una carrera molt interessant, feta a base de naturalitat, lluny de sofisticacions impostades. Aquesta temporada seguirem repassant intocables: arrenquem amb un clàssic del cinema de terror psicològic dels 70, "Amenaza en la sombra".

 • Jim Jarmusch, per Josep Julien: estranys en la nit
  Escolta àudio

  Jim Jarmusch, per Josep Julien: estranys en la nit

  A l'actor Josep Julien, li agraden els directors que no es casen amb ningú, capaços de tirar endavant els seus projectes més personals al marge de la gran indústria. Per això ve a parlar-nos de Jim Jarmusch, algú que no accepta etiquetes, ni tan sols la del cinema independent, director de "Night on Earth" i moltes altres històries de solitud i incomunicació. Al tràiler sincer, ens atrevim a qüestionar el més nou de Michael Haneke, "Happy end", i a l'apartat d'intocables recuperem una altra història d'éssers solitaris, en aquest cas de Luchino Visconti: "Les nits blanques". Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Nora Navas, una actriu sota la influència de Gena Rowlands
  Escolta àudio

  Nora Navas, una actriu sota la influència de Gena Rowlands

  Nora Navas, guanyadora d'un Goya i de dos Gaudís per "Pa negre" i "Tots volem el millor per a ella", ha tingut sempre molt clar quina actriu ha estat el seu referent i model, en la professió i en la vida. Avui ens descobreix la seva passió per Gena Rowlands, musa del cinema independent, companya i còmplice de John Cassavetes, una dona valenta, disposada a explorar els límits de la bogeria a través de personatges passionals i sovint incompresos. Al "Tràiler sincer" recordem que Rowlands també apareixia a "El diario de Noah", la pel·lícula dirigida pel seu fill Nick, i a "Les intocables" destaquem una obra mestra del cinema fantàstic, la japonesa "Kwaidan".

 • Nit de comèdia romàntica... amb Dani de la Orden
  Escolta àudio

  Nit de comèdia romàntica... amb Dani de la Orden

  L'amor és a l'aire. Després de dirigir "Barcelona, nit d'estiu" i "Barcelona, nit d'hivern", teníem molt clar que Dani de la Orden és tot un sentimental. Ara que està a punt d'estrenar una pel·lícula una mica més esbojarrada, "El mejor verano de mi vida", passa per "Memento" per reivindicar la comèdia romàntica, un gènere que ha contribuït a deformar la nostra visió de l'amor però que sovint també ens ha fet passar molt bones estones... i sospirar de tant en tant. Per compensar possibles excessos de sucre, al "Tràiler sincer" posarem a judici "Pretty woman" i a l'apartat d'intocables recuperarem una història d'acció en estat pur: "Cara a cara", amb John Travolta i Nicholas Cage. Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Nanni Moretti, el narcisisme sensible, vist per Mar Coll
  Escolta àudio

  Nanni Moretti, el narcisisme sensible, vist per Mar Coll

  Aquesta setmana tenim un "Memento" molt europeu. Mar Coll, que acaba d'estrenar la sèrie "Matar al padre", ens confessa la seva admiració per l'italià Nanni Moretti, l'autor de "Caro diario" i "L'habitació del fill". A més, a les Intocables recordem "Recursos humanos", de Laurent Cantet. Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Richard Linklater, el pintor del temps, vist per Biel Duran
  Escolta àudio

  Richard Linklater, el pintor del temps, vist per Biel Duran

  Al Biel Duran l'hem vist créixer com a actor davant dels nostres ulls, des que als 9 anys va protagonitzar "La teta i la lluna", de Bigas Luna. Ens visita disposat a fer-nos redescobrir un dels seus directors preferits, Richard Linklater, mestre del cinema actual a l'hora de captar el pas del temps, moments de vida més o menys intranscendents elevats a la categoria d'esdeveniment amb pel·lícules tan senzillament ambicioses com "Boyhood". A més, a "Les intocables" recuperem una de les quatre pel·lícules que Humphrey Bogart i Lauren Bacall van rodar junts, "Camí fosc", estrenada a Espanya amb el títol de "La senda tenebrosa". Benvinguts a "Memento", amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Aki Kaurismäki, l'humanista que va venir del fred
  Escolta àudio

  Aki Kaurismäki, l'humanista que va venir del fred

  N'hi ha prou amb un sol pla d'una de les seves pel·lícules per distingir l'estil inimitable del finlandès Aki Kaurismäki: decorats austers d'estètica nostàlgica, diàlegs curts esquitxats per homenatges al rock and roll i el tango, personatges estoics capaços de mostrar tendresa o sentir de l'humor en el moment més inesperat... Avui analitzem la carrera del director més gamberro a les rodes de premsa, aficionat reconegut al vi blanc, amb la crítica de cinema i televisió Eulàlia Iglesias. En la segona part del programa destaquem el pitjor i el millor que pot donar de si un altre director gamberro, Terry Gilliam: al tràiler sincer, "El hombre que mató a Don Quijote"... i a les intocables, "El rei pescador". Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • John Cazale, el gran secundari dels anys 70, vist per Cesc Gay
  Escolta àudio

  John Cazale, el gran secundari dels anys 70, vist per Cesc Gay

  Un dels directors catalans amb més projecció, Cesc Gay, acaba d'estrenar la sèrie "Félix" a Movistar. Avui li ret un petit homenatge a un gran actor secundari dels anys 70, John Cazale, molt més recordat pel seu rostre que pel seu nom. L'home que va ser Fredo Corleone és l'únic actor de la història que només va treballar en pel·lícules nominades a l'Oscar a la millor pel·lícula, cinc clàssics incontestables. Parlem de la seva imatge fràgil i vulnerable i de la seva carrera, estroncada per la malaltia. A més, escoltem el tràiler sincer de "Deadpool 2" i afegim "Misery" a la prestatgeria d'intocables. Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Cary Grant, elegància i gestualitat, amb Andrew Tarbet
  Escolta àudio

  Cary Grant, elegància i gestualitat, amb Andrew Tarbet

  Ens visita Andrew Tarbet, actor nord-americà d'ànima catalana, que acaba d'escriure i dirigir el curt "Tomorrow". L'Andrew és un cinèfil com n'hi ha pocs i li ha costat molt escollir només una gran figura de la història del cinema. Ha acabat triant un dels actors més influents de l'era daurada de Hollywood, tot un referent en la seva professió: Cary Grant, un gentleman que dominava com pocs la gestualitat pròpia d'un clown, posada a prova en tota mena de comèdies i intrigues frenètiques. A més, recordem els 50 anys dels maig del 68 afegint "Els somiadors" de Bernardo Bertolucci a la llista d'intocables. Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • Peter Sellers, el camaleó genuí
  Escolta àudio

  Peter Sellers, el camaleó genuí

  Peter Sellers, un dels còmics més genials de la història del cinema, va ser també una persona torturada que es va complicar la vida a ell mateix i al seu entorn. Nosaltres ens quedem amb la primera vessant, la que el va fer destacar en el paper de l'inspector Clouseau i en pel·lícules com "Doctor Strangelove" o "Benvingut, Mr. Chance", on va demostrar la seva capacitat per posar-se en la pell de personatges d'accents i caràcters molt diferents. Ens en parla un dels seus grans fans, David Verdaguer, un altre còmic decidit a posar a prova tots els seus registres. A més, a les intocables, recordem una de les pel·lícules espanyoles més inusuals dels anys 50, la coproducció "El cebo". Benvinguts a "Memento", el cineclub d'iCat, amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni.

 • James Bond, agitat però no remogut
  Escolta àudio

  James Bond, agitat però no remogut

  El nom i el cognom s'han mantingut inalterables amb el pas de les dècades, així com el pentinat a prova de bombes i una capacitat de seducció que desafia qualsevol visió mínimament feminista de la vida. L'agent secret 007, amb llicència per matar, ha sobreviscut a diversos canvis d'actors i a la mateixa Guerra Freda. Recuperem algunes de les millors pel·lícules clàssiques de James Bond, el protagonista de la saga més longeva de la història del cinema. Ho fem amb un fan de tota la vida del personatge, el crític de cinema i televisió Toni Vall. A més, arran de l'estrena de "Lucky", impressionant testament fílmic de Harry Dean Stanton, recordem un dels seus principals papers, el de "París, Texas".

Anar al contingut