TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 1772 resultats.

 • Portugal: una altra memòria històrica
  Escolta àudio

  Portugal: una altra memòria històrica

  Portugal està transformant l'antiga presó política de Peniche, símbol de la dictadura de Salazar, en el futur Museu de la Resistència i la Llibertat. A Portugal hi ha unitat social i politica sobre la seva memòria històrica, expliquen els analistes en aquest reportatge sobre la històrica fortalesa de Nando Zanoguera i Jordi Galvany.

 • La fe del Kremlin
  Escolta àudio

  La fe del Kremlin

  Rússia ha trencat amb el sínode de Constantinoble pel seu suport a l'Església ortodoxa d'Ucraïna. El cisma ha evidenciat l'ús polític de la religió per part de Vladímir Putin. L'aliança entre el Kremlin i el Patriarcat de Moscou comporta beneficis mutus. És un reportatge del corresponsal Manel Alias.

 • Opacitat al Parlament Europeu: dietes sense control
  Escolta àudio

  Opacitat al Parlament Europeu: dietes sense control

  Un grup de 48 periodistes investiguen des del 2015 el complement (ara de 4.416 euros) que cada mes reben els eurodiputats en concepte d'ajuda extra, a part del sou i les dietes. Des d'aleshores intenten que l'Eurocambra oblligui els seus membres a publicar com es gasten aquests diners per poder-ne fer un control.

 • Acord Xina-Vaticà: El miracle impossible de separar religió i política
  Escolta àudio

  Acord Xina-Vaticà: El miracle impossible de separar religió i política

  L'acord entre la Xina i el Vaticà per a l'ordenació dels bisbes, en principi, posa fi al conflicte entre l'església patriòtica i l'anomenada església clandestina, que funcionava sense el consentiment de les autoritats xineses.

 • El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 2a part
  Escolta àudio

  El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 2a part

  Segon reportatge sobre l'armistici de l'11 de novembre del 1918 i les seves conseqüències: el canvi de fronteres més gran a Europa des de l'edat moderna, el naixement del primer estat comunista al món i la llavor dels feixismes. És una peça elaborada per Adolf Beltran amb Rosa Sillué al muntatge musical.

 • El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 1a part
  Escolta àudio

  El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 1a part

  L'11 de novembre de 1918 es va firmar l'armistici entre les forces aliades i Alemanya, que posava fi a la Gran Guerra. En aquest reportatge recordem com es va precipitar el final de la guerra i les esperances que es van crear que aquell dia fos el primer d'una pau definitiva. Els historiadors Robert Gerwarth i David Alegre il·lustren aquesta peça elaborada per Adolf Beltran, amb el muntatge de Rosa Sillué. Aquest reportatge serà seguit d'un altre sobre les conseqüències polítiques de la guerra.

 • Sibèria, sense esperança de vida
  Escolta àudio

  Sibèria, sense esperança de vida

  Coincidint amb la polèmica reforma de les pensions a Rússia, el corresponsal a Rússia, Manel Alías, ha visitat la regió amb l'esperança de vida més baixa del país, la d'Irkutsk, a Sibèria. Ho explica al reportatge de "Mapamundi".

 • Exportacions d'armes, secrets que maten
  Escolta àudio

  Exportacions d'armes, secrets que maten

  L'anul·lació de la venda de 400 bombes de precisió a l'Aràbia Saudita i la posterior rectificació del govern espanyol van posar sobre la taula els interessos del sector. Espanya és el setè exportador mundial d'armes i els contractes s'aproven amb un secretisme emparat per una llei dels temps de la dictadura franquista. És un reportatge de David Casablancas.

 • Brexit: L'hora de la veritat
  Escolta àudio

  Brexit: L'hora de la veritat

  Sis mesos abans de la data marcada per la sortida del Regne Unit de la UE, com estan les coses? És un reportatge del corresponsal a Londres, Sergi Mulero.

 • Camerun: un any després de la independència d'Ambazònia
  Escolta àudio

  Camerun: un any després de la independència d'Ambazònia

  Fa just un any, l'1 d'octubre del 2017, a més de 4.000 quilòmetres de Catalunya -on se celebrava el referèndum d'independència-, el Camerun vivia una altra jornada històrica: l'anomenada república d'Ambazònia, la part anglòfona del país, es va autoproclamar independent. Culminava així un any de protestes al carrer contra les imposicions centralistes del govern francòfon de Paul Biya, la marginalizació i la progressiva francesització d'aquestes províncies. Des de llavors, la repressió de Yaoundé s'ha intensificat, i han sorgit guerrilles independentistes armades a qui s'acusa també d'atrocitats. Un reportatge de Cèlia Cernadas.

 • Xinjiang: estat policial sense precedents
  Escolta àudio

  Xinjiang: estat policial sense precedents

  Les autoritats xineses a Xinjiang han tancat un milió de persones en camps de reeducació política perquè abandonin la seva identitat, la llengua uigur i la religió musulmana, i es converteixin en ciutadans lleials al Partit Comunista. A més, la policia fa un control massiu de la població utilitzant la tecnologia basada en la intel·ligència artificial, amb una extensa xarxa de càmeres, la identificació facial o de l'iris i els codis QR a les portes de les cases per controlar qui entra i qui surt.

 • El país malalt
  Escolta àudio

  El país malalt

  Mèxic és un país malalt -en paraules del seu exministre de Sanitat Juan Ramón de la Fuente- per culpa de la violència, la corrupció i la impunitat. Un diagnòstic clar i un pronòstic greu: però com s'ha arribat a aquest punt? És un reportatge de Maria Alba Gilabert amb el muntatge musical de Jordi Galvany.

 • Abusos sexuals a les forces armades dels EUA: el #MeToo més difícil
  Escolta àudio

  Abusos sexuals a les forces armades dels EUA: el #MeToo més difícil

  L'any passat més de 5.000 membres de les forces armades dels Estats Units van denunciar haver patit assetjament sexual dins d'alguna de les cinc branques d'aquest exèrcit, el més poderós del món. Només 166 de totes aquestes denúncies van acabar en un judici i una condemna. Hem parlat amb Merci McKinley, sergent retirada, que va ser objecte de dues agressions quan estava en actiu i ara treballa per ajudar les dones -i els homes- soldats que són víctimes d'assetjament sexual a l'exèrcit. És un reportatge de Geni Lozano disponible al podcast del "Mapamundi".

 • Daniel Ortega: de revolucionari sandinista a cacic de Nicaragua?
  Escolta àudio

  Daniel Ortega: de revolucionari sandinista a cacic de Nicaragua?

  Ni les crides al diàleg de l'Església catòlica, ni les denúncies d'organitzacions pro drets humans, ni tampoc el centenar llarg de morts han aturat les protestes i encara menys la repressió a Nicaragua. El que van començar sent mostres de rebuig a la reforma de la Seguretat Social s'han convertit, per la brutalitat de la resposta policial, en un moviment popular per fer fora el president Daniel Ortega. Paradoxalment, qui va ser un líder sandinista icònic en la lluita contra els Somoza ha esdevingut a ulls de molts un nou dictador. És un reportatge de Joan Aleix Mata amb el muntatge tècnic de Salva Pou.

 • Qui arma els conflictes?
  Escolta àudio

  Qui arma els conflictes?

  La Unió Europea, després dels Estats Units, és el principal exportador d'armes del món. La seva legislació limita clarament aquest comerç, però a la pràctica depèn de les decisions arbitràries dels estats, que responen a raons polítiques i estratègiques. Es un reportatge de Ma. Alba Gilabert amb el muntatge tècnic de Salva Pou.