TOTS ELS ÀUDIOS

 • L'Iran. La revolució centímetre a centímetre
  Escolta àudio

  L'Iran. La revolució centímetre a centímetre

  L'Iran s'enfronta per primera vegada a grans atemptats d'Estat Islàmic al seu territori amb un govern acabat d'estrenar. El reformista moderat Hassan Rouhani ha iniciat el seu segon mandat amb el compromís de continuar col·laborant amb la comunitat internacional i donar més drets i llibertats als iranians. És un reportatge de la Montse Sànchez, que va visitar el país per cobrir les eleccions presidencials del 19 de maig.

 • Treballadores domèstiques, les noves esclaves del segle XXI al Pròxim Orient
  Escolta àudio

  Treballadores domèstiques, les noves esclaves del segle XXI al Pròxim Orient

  Treballadores domèstiques convertides en esclaves per les famílies que les contracten. És un fenomen dramàtic que va a més i s'estén pel Pròxim Orient. Al Líban -on treballen unes 200.000 'maids'- una jove se suïcida cada setmana de mitjana. Un reportatge, amb testimonis directes, de la corresponsal a Beirut, Txell Feixas.

 • Hackers i responsables de la seguretat d'empreses i governs es troben a Moscou
  Escolta àudio

  Hackers i responsables de la seguretat d'empreses i governs es troben a Moscou

  El Positive Hack Days s'ha fet per setena vegada a la capital de Rússia. És una trobada per posar en contacte hackers i representants de campanyes de seguretat d'empreses i governs. Hi han participat 5.000 persones. Això mentre les acusacions sobre els pirates informàtics russos són constants. Aquesta setmana mateix un estudi de la Universitat de Toronto diu que haurien influït, amb espionatge o informació tòxica, en 39 països en els últims anys. Però d'això, en aquest fòrum, no se'n parla. O, com a màxim, diuen que no hi ha res provat. Ho ha constatat el corresponsal a Moscou, Manel Alías.

 • Els hazares: el poble doblement perseguit
  Escolta àudio

  Els hazares: el poble doblement perseguit

  Xiïtes entre sunnites, fàcils de distingir per les seves faccions orientals, els hazares han patit una llarga persecució a l'Afganistan, inclòs un intent de genocidi. La caiguda dels talibans el 2001 els va permetre lluitar per la igualtat de drets polítics i socials. Però el fracàs de l'OTAN els torna a posar en una situació de greus perills. És un reportatge d'Adolf Beltran, amb muntatge de Salva Pou.

 • La primavera àrab d'Egipte, una revolució fracassada
  Escolta àudio

  La primavera àrab d'Egipte, una revolució fracassada

  La primavera àrab a Egipte, el 2011, va aconseguir derrocar l'aleshores president Hosni Mubarak però actualment, sota el mandat del general Al-Sisi, encara hi ha més repressió. Sis anys després, què n'ha quedat d'aquella revolució?

 • Refugiats per Sant Egidi: Un corredor humanitari és possible
  Escolta àudio

  Refugiats per Sant Egidi: Un corredor humanitari és possible

  "Mapamundi. El reportatge". Una comunitat religiosa d'Itàlia, amb l'ajuda de la societat civil, ha acollit més refugiats que 13 països de la Unió Europea junts. La comunitat de Sant Egidi ha aconseguit portar a Itàlia fins a 800 persones d'una forma segura. Una xifra d'un corredor humanitari que gairebé iguala els menys de 900 refugiats que ha rebut l'estat espanyol a través de les incomplertes quotes de recol·locació. És un reportatge des de Roma d'Eduard Rubió amb muntatge tècnic de Jordi Galvany.

 • Nous mercenaris per les guerres de sempre
  Escolta àudio

  Nous mercenaris per les guerres de sempre

  "Mapamundi, el reportatge". Augmenten les companyies privades que es beneficien del negoci de guerres com la de Síria o la de l'Afganistan. Presten serveis militars i d'intel·ligència o entrenament a les forces de seguretat, assumint funcions que abans feien els estats. Organitzacions de defensa dels drets humans alerten de les dificultats per retre comptes amb aquestes empreses. És un reportatge de Marta Viana.

 • La creació de notícies falses a Rússia
  Escolta àudio

  La creació de notícies falses a Rússia

  Els mitjans de comunicació afins al govern rus sovint són acusats de crear notícies falses. El fenomen de les Fake News o la postveritat no són exclusius de Rússia. De fet, moltes de les notícies que fan circular els media russos és publiquen primer en altres països. Hem intentat analitzar des de dins, amb el nostre corresponsal Manel Alias, si és cert que els mitjans russos són una fàbrica de notícies falses.

 • El país de l'or verd
  Escolta àudio

  El país de l'or verd

  La petita república d'Albània és el principal productor de marihuana del continent europeu. El govern, amb l'ajuda de la UE, ha intensificat la lluita contra el narcotràfic, però topa amb la resistència de molts agents, tant polítics com socials o institucionals. Un reportatge de M. Alba Gilabert, amb el suport tècnic de Salva Pou.

 • Ladio Verón. Un cacic contra l'extermini indígena
  Escolta àudio

  Ladio Verón. Un cacic contra l'extermini indígena

  Ladio Verón porta a Europa les reivindicacions de la comunitat Guaraní-Kaiowà, una minoria en perill al Brasil. La Marta Viana ha parlat amb ell. És un reportatge amb el muntatge tècnic de Jordi Galvany.

 • Albània: el llarg adéu a la corrupció
  Escolta àudio

  Albània: el llarg adéu a la corrupció

  Albània ha posat en marxa una gran reforma judicial per combatre la corrupció instal·lada a les seves institucions. La reforma judicial, exigida per la Unió europea a aquest petit país balcànic candidat a l'adhesió, està trobant, però, una forta resistència. Un reportatge de Maria Alba Gilabert amb el muntatge musical de Salva Pou.

 • La lluita de les dones saudites per deixar de ser invisibles
  Escolta àudio

  La lluita de les dones saudites per deixar de ser invisibles

  El combat de les dones saudites per exigir drets bàsics i per poder fer activitats tan quotidianes com ara conduir o viatjar a qualsevol lloc és la història d'una revolta permanent. Silenciosa, perquè tot i recórrer a les xarxes encara els costa fer-se visibles, i silenciada, perquè la repressió del règim és ferotge.

 • Malestar africà al Tribunal Penal Internacional
  Escolta àudio

  Malestar africà al Tribunal Penal Internacional

  "Mapamundi", el reportatge. Per primer cop en la història del Tribunal Penal Internacional, dos països han iniciat els tràmits per donar-se'n de baixa. Burundi i Sud-àfrica volen abandonar l'únic òrgan internacional permanent que jutja genocidis, crims de guerra i contra la humanitat. Gàmbia volia fer el mateix, però se n'ha desdit amb el canvi de govern. I la Unió Africana fa una crida a la retirada massiva. Quines són les raons de fons del descontentament d'una part del continent africà amb el TPI? És un reportatge de Jordi Baró amb muntatge tècnic de Josep Maria Marsà.

 • Xipre, l'illa dividida
  Escolta àudio

  Xipre, l'illa dividida

  Xipre viu territorialment dividida des del 1974, quan Turquia va envair el nord d'aquesta illa arran d'un cop d'estat de militars grecs que pretenien annexionar-la a Grècia. Des d'aleshores, la comunitat grega i la turca viuen separades, amb una línia divisòria sota control de l'ONU. La República de Xipre és membre de la UE mentre que la República Turca de Xipre del Nord viu aïllada internacionalment.

 • "Street art": el boom del Grafitti als països àrabs
  Escolta àudio

  "Street art": el boom del Grafitti als països àrabs

  Utilitzar l'"street art" per reivindicar drets bàsics és una tendència a l'alça, també al Pròxim Orient, on s'estén cada cop més el grafiti en cal·ligrafia àrab. Una moda que atrau professionals de tot el món. És un reportatge de la corresponsal a Beirut, Txell Feixas.

Anar al contingut