TOTS ELS ÀUDIOS

 • Laikípia, Kènia: un paradís sota amenaça
  Escolta àudio

  Laikípia, Kènia: un paradís sota amenaça

  Laikípia, a la gran vall del Rift, és una regió de Kènia on els programes de protecció de la fauna salvatge havien tingut molt d'èxit. Però la sequera derivada del canvi climàtic ha provocat una invasió de ramats i pastors procedents de més al nord, a la recerca de pastures, amb greus conseqüències humanes i animals. En parlem al reportatge "Laikípia, Kènia: un paradís sota amenaça", elaborat per Adolf Beltran amb el muntatge de Salva Pou.

 • La lluita de les dones a l'Iran: el dret a decidir
  Escolta àudio

  La lluita de les dones a l'Iran: el dret a decidir

  Per primera vegada, en els 40 anys de República Islàmica, desenes de dones iranianes s'han tret el mocador al mig del carrer, desafiant les autoritats religioses. Aquest gest d'atreviment, que ha comportat nombroses detencions, ha tingut el suport de dones vestides amb xador, i fins i tot d'homes. Les dones reivindiquen el dret a decidir per elles mateixes. Aquestes protestes se sumen a les desenes de milers d'iranians que van sortir al carrer a les principals ciutats del país el desembre i gener passats.

 • Tres dècades sota la mà de ferro de Hun Sen
  Escolta àudio

  Tres dècades sota la mà de ferro de Hun Sen

  Cambodja està governada des del 1985 pel primer ministre Hun Sen. Fa 33 anys que és al poder, però Hun Sen adverteix que vol continuar manant almenys 10 anys més. Els mals resultats a les últimes eleccions municipals l'han posat en alerta i Hun Sen ha il·legalitzat el principal partit de l'oposició, ha tancat diaris i emissores de ràdio independents i ha fet fora del país algunes ONGs.

 • Presons privades als Estats Units: el negoci de tancar gent
  Escolta àudio

  Presons privades als Estats Units: el negoci de tancar gent

  Els Estats Units és el país amb l'índex d'empresonaments més alt del món: més de 2.200.000 reclusos. La necessitat de noves cel·les per respondre a aquesta massificació ha fet créixer el lucratiu negoci de les presons privades, gestionades per corporacions que cada any tenen milions de dòlars de beneficis i que cotitzen a la borsa. És un reportatge de la nostra corresponsal a Washington, Geni Lozano.

 • Colòmbia: el llarg camí postinfern
  Escolta àudio

  Colòmbia: el llarg camí postinfern

  L'alto el foc amb les FARC es compleix i les armes s'han entregat. Però, un any i tres mesos després de l'acord de pau, encara falten coses. Estan pendents les reformes agrària i judicial, l'activitat de l'ELN no s'ha aturat i els assassinats de líders socials són cada vegada més freqüents. Els colombians elegiran el successor del president, Juan Manuel Santos, al maig. I molts dels candidats proposen, com a mínim, revisar els acords.

 • El despertar de l'extrema dreta a Alemanya
  Escolta àudio

  El despertar de l'extrema dreta a Alemanya

  Als creixents actes vandàlics dels ultres en els últims temps, s'hi han sumat ara els robatoris de nombroses llambordes daurades que hi ha col·locades davant les adreces on van viure deportats i assassinats pel règim nazi. Se senten forts amb l'entrada al Bundestag d'Alternativa per Alemanya, un partit populista, xenòfob i reaccionari. És un reportatge del corresponsal a Berlín, Oriol Serra.

 • La màfia líquida italiana
  Escolta àudio

  La màfia líquida italiana

  La màfia italiana té una gran capacitat per adaptar-se als canvis de la societat i l'economia. És la principal conclusió d'una conferència de jutges, fiscals i polítics per valorar el perquè continua actuant malgrat haver-hi milers de mafiosos a la presó i tenir els bens confiscats. El negoci preferit de la màfia italiana actual és el de la droga.

 • Finlàndia, un segle d'independència
  Escolta àudio

  Finlàndia, un segle d'independència

  Finlàndia es va independitzar de Rússia el 6 de desembre de 1917. La declaració d'independència va anar seguida d'una guerra entre partidaris i contraris a la independència, que va durar tres mesos i mig i va causar 36 mil morts.

 • Les Kumari, nenes o divinitats?
  Escolta àudio

  Les Kumari, nenes o divinitats?

  Al Nepal, les nenes Kumari són considerades deesses vivents. Adorades i venerades tant per budistes com per hinduistes, les Kumari són fruit d'una tradició de més de 700 anys. Aquesta pràctica ha causat indignació entre alguns grups defensors dels drets humans que asseguren que la tradició de les Kumari vulnera els drets d'aquestes nenes. És un reportatge de Mar Arans amb el muntatge tècnic de Jordi Galvany.

 • La República Dominicana, a la cua del món en educació
  Escolta àudio

  La República Dominicana, a la cua del món en educació

  L'últim estudi de les proves PISA en què la República Dominicana va participar va ser l'any 2015. Aquestes proves van analitzar el nivell educatiu de més de 70 països i van situar la República Dominicana en l'última posició. Aquest reportatge analitza la precarietat del sistema educatiu dominicà de la mà de Mar Arans, amb el muntatge tècnic de Jordi Galvany.

 • Txèquia: populistes al poder
  Escolta àudio

  Txèquia: populistes al poder

  Andrej Babis, líder de la populista Aliança de Ciutadans descontents (ANO), és el nou primer ministre de la República Txeca. Una tasca que encara amb un govern en minoria i alguns assumptes pendents amb la justícia. És un reportatge de Maria-Alba Gilabert, amb el muntatge de Salva Pou.

 • Supremacistes blancs: racisme dins la Casa Blanca?
  Escolta àudio

  Supremacistes blancs: racisme dins la Casa Blanca?

  De la violència d'aquest estiu a Virgínia a la picada d'ullet de Donald Trump als supremacistes blancs. Parlem de l'extrema dreta racista en aquest reportatge de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.

 • Bèlgica, el trencaclosques polític
  Escolta àudio

  Bèlgica, el trencaclosques polític

  Bèlgica és el país de tots els rècords. El que té més parlaments a la seva capital, Brussel·les, i el que va estar més dies sense govern, fins a 541, ja que no s'aconseguia formar una coalició. La divisió de poder entre l'estat federal i les regions (Flandes, Valònia i Brussel·les) alimenta la fragmentació i debilita la vida política d'un país avesat a les crisis de govern. Com es governa Bèlgica? Fins a quin punt és viable un estat on les dues grans regions viuen gairebé d'esquena?

 • Malta, la cara fosca del país més petit de la UE
  Escolta àudio

  Malta, la cara fosca del país més petit de la UE

  L'assassinat de Daphne Caruana Galizia, la periodista d'investigació més coneguda de Malta i una de les que primer va denunciar les connexions dels papers de Panamà, ha colpit Europa. La seva mort evidencia que cap periodista és immune, sigui d'on sigui, i ha obert molts interrogants sobre el respecte a l'estat de dret dins de l'illa, considerada, per molts, un paradís fiscal. Un reportatge de Cèlia Cernadas, amb el muntatge de Jordi Galvany.

 • Les relacions entre la Unió Europea i Turquia, més pragmatisme que imposició
  Escolta àudio

  Les relacions entre la Unió Europea i Turquia, més pragmatisme que imposició

  Les institucions europees han condemnat la deriva autoritària del president turc, Recep Tayyip Erdogan, i han aprovat congelar les negociacions per l'adhesió de Turquia a la Unió Europea, però no han suspès els acords bilaterals en matèria comercial o d'investigació i coneixement, i es manté totalment vigent el conveni segons el qual Turquia barra el pas dels refugiats que intenten arribar a Europa.

Anar al contingut