TOTS ELS ÀUDIOS
Daniel Ortega: de revolucionari sandinista a cacic de Nicaragua?
Ni les crides al diàleg de l'Església catòlica, ni les denúncies d'organitzacions pro drets humans, ni tampoc el centenar llarg de morts han aturat les protestes i encara menys la repressió a Nicaragua. El que van començar sent mostres de rebuig a la reforma de la Seguretat Social s'han convertit, per la brutalitat de la resposta policial, en un moviment popular per fer fora el president Daniel Ortega. Paradoxalment, qui va ser un líder sandinista icònic en la lluita contra els Somoza ha esdevingut a ulls de molts un nou dictador. És un reportatge de Joan Aleix Mata amb el muntatge tècnic de Salva Pou.
Qui arma els conflictes?
La Unió Europea, després dels Estats Units, és el principal exportador d'armes del món. La seva legislació limita clarament aquest comerç, però a la pràctica depèn de les decisions arbitràries dels estats, que responen a raons polítiques i estratègiques. Es un reportatge de Ma. Alba Gilabert amb el muntatge tècnic de Salva Pou.
I això seria una guerra freda?
Un Putin crescut, un Trump imprevisible, un conflicte sirià on lluiten totes les potències, un focus permanent de tensió a Ucraïna, un exespia rus enverinat a Anglaterra... I la Xina. "La guerra freda ha tornat", ha dit el secretari general de l'ONU. Alguns analistes l'avalen. En parlem en aquest reportatge de David Casablancas.
Hongria, experiments amb la democràcia
Viktor Orbán vol reformular el terme "democràcia". Reforçat pel triomf a les eleccions de l'abril, aliat amb Polònia i Txèquia, admirador de Putin, el primer ministre hongarès encapçala el que s'anomena una "democràcia il·liberal". L'extrema dreta de França o d'Alemanya el tenen com a referent. És un reportatge de Cèlia Cernadas.
El Salvador: quan avortar és el pitjor crim
Al Salvador està prohibit avortar en tots els casos, no hi ha exepcions ni per malformació del fetus ni per risc de mort per a la mare. Actualment una vintena de dones estan empresonades, amb condemnes de fins a 30 anys, per interrupció de l'embaràs, encara que hagi estat un avortament espontani o per complicacions en el part.
Enemics de la guerra civil del Líban units ara gràcies a les motos
Dos libanesos, enemics en la guerra civil, comparteixen ara hores junts gràcies a la passió que senten per les motos. Només tenen una regla: no parlar mai de religió ni de política. És un reportatge de la corresponsal a Beirut, Txell Feixas.
Reforma educativa a França: Les universitats reviuen el Maig del 68
Més del 40% de les universitats franceses s'han mobilitzat contra la nova llei educativa del president Emmanuel Macron, que vol reformar l'accés a la universitat de cara al curs que ve. Quan falten poques setmanes per acabar el curs, els moviments d'estudiants han organitzat ocupacions i bloquejos a desenes d'universitats del país. És un reportatge de Carla Samon amb el muntatge tècnic de Salva Pou. Fotografia de Reuters.
Àfrica: joves armats amb telèfons a ritme de rap
La joventut africana impulsa les onades de protesta i moviments ciutadans que en els últims anys, des del Senegal fins a Burkina Faso, la República Democràtica del Congo, Zimbàbue o Etiòpia, estan sacsejant el continent, forçant canvis polítics i precipitant dimissions. El telèfon mòbil, les xarxes socials, la música rap i els vells herois de la independència són les eines d'aquests joves, procedents sobretot d'entorns urbans. Un reportatge de Cèlia Cernadas amb el muntatge de Jordi Galvany.
Àfrica, la Primavera permanent?
Des del Senegal fins a Burkina Faso, RD Congo, Zimbàbue o Etiòpia, Àfrica està vivint un període de convulsió social sense precedents. Moviments populars han fet caure presidents i primers ministres o han frenat cops d'estat. Aquest procés s'ha intensificat des de les primaveres àrabs del 2011. Podem parlar de Primavera africana? O més aviat d'una Primavera permanent? Estem, en tot cas, davant un tomb polític real? Un reportatge de Cèlia Cernadas amb el muntatge de Jordi Galvany.
Els amish: viure com al segle XVIII a l'era de l'"smartphone"
Als Estats Units hi viuen més de 300.000 amish, repartits sobretot entre els estats de Pennsilvània, Indiana i Ohio. Han renunciat a la modernitat i advoquen per una vida senzilla i previsible. Només algunes comunitats han introduït alguns petits avenços tecnològics. És un reportatge de la corresponsal als Estats Units, Geni Lozano (foto: Daniel Rodríguez)
El regne d'Oussouye: el poder dels reis sagrats al Senegal
Al Senegal, el poder dels reis sagrats conviu amb el de l'Estat. El rei més conegut és Oussouye, una autoritat sagrada per al grup ètnic dels diola de l'antiga regió de la Casamance. La seva principal funció és vetllar per la pau del regne i fer de mitjancer entre els seguidors de la religió tradicional. Reportatge de Carla Samon amb el muntatge tècnic de Salva Pou. Fotografia de kamikazz-photo.
Què és el macronisme?
Quan aviat farà un any de la victòria d'Emmanuel Macron i la seva arribada a l'Elisi, encara és difícil de trobar una etiqueta que defineixi les seves polítiques. Entre el liberalisme, el socialisme i els tics conservadors, Macron encara defensa que s'inspira una mica de cada família política. Però molts francesos comencen a veure que no tot el que Macron va prometre serà realitat.
Laikípia, Kènia: un paradís sota amenaça
Laikípia, a la gran vall del Rift, és una regió de Kènia on els programes de protecció de la fauna salvatge havien tingut molt d'èxit. Però la sequera derivada del canvi climàtic ha provocat una invasió de ramats i pastors procedents de més al nord, a la recerca de pastures, amb greus conseqüències humanes i animals. En parlem al reportatge "Laikípia, Kènia: un paradís sota amenaça", elaborat per Adolf Beltran amb el muntatge de Salva Pou.
La lluita de les dones a l'Iran: el dret a decidir
Per primera vegada, en els 40 anys de República Islàmica, desenes de dones iranianes s'han tret el mocador al mig del carrer, desafiant les autoritats religioses. Aquest gest d'atreviment, que ha comportat nombroses detencions, ha tingut el suport de dones vestides amb xador, i fins i tot d'homes. Les dones reivindiquen el dret a decidir per elles mateixes. Aquestes protestes se sumen a les desenes de milers d'iranians que van sortir al carrer a les principals ciutats del país el desembre i gener passats.
Tres dècades sota la mà de ferro de Hun Sen
Cambodja està governada des del 1985 pel primer ministre Hun Sen. Fa 33 anys que és al poder, però Hun Sen adverteix que vol continuar manant almenys 10 anys més. Els mals resultats a les últimes eleccions municipals l'han posat en alerta i Hun Sen ha il·legalitzat el principal partit de l'oposició, ha tancat diaris i emissores de ràdio independents i ha fet fora del país algunes ONGs.