TOTS ELS ÀUDIOS

 • Visats d'or: L'opacitat dels passaports per inversió
  Escolta àudio

  Visats d'or: L'opacitat dels passaports per inversió

  En l'última dècada, la Unió Europea ha rebut 6.000 ciutadans nous i prop de 100.000 residents nous a través dels anomenats visats d'or. Una pràctica que ha aportat 25 mil milions d'euros, però que està envoltada de secretisme i casos de corrupció. És un reportatge d'Arnau Montserrat i muntatge tècnic Jordi Galvany.

 • Kosovo, un país que no ho acaba de ser
  Escolta àudio

  Kosovo, un país que no ho acaba de ser

  El bloqueig del reconeixement internacional condemna Kosovo. I, tot i els intents, les relacions entre aquest estat i Sèrbia no s'acaben de normalitzar. La creació de l'exèrcit kosovar va ser interpretada com una provocació a Sèrbia que, poc abans, havia vetat l'entrada de Kosovo a l'Interpol.

 • El negoci del control migratori. Espanya, precursora
  Escolta àudio

  El negoci del control migratori. Espanya, precursora

  Amb el creixent blindatge d'Europa i l'enfocament de la immigració en els aspectes de control i seguretat, el sector s'ha convertit en un negoci. A Espanya, dues investigacions han intentat esbrinar, malgrat l'extrema opacitat, quants diners inverteix l'Estat en el control de la immigració i la seguretat fronterera, i quines empreses se'n beneficien més. El gegant de la tecnologia Indra encapçala el rànquing, on també hi ha empreses d'infraestructures o companyies aèries implicades en els vols de deportació. Segons una de les estimacions, Espanya ha gastat des del 2007 prop de 900 milions d'euros en aquests capítols. Un reportatge de Cèlia Cernadas.

 • Drons contra immigrants. La indústria europea de la immigració
  Escolta àudio

  Drons contra immigrants. La indústria europea de la immigració

  El control de fronteres s'ha convertit en un gran negoci. Les actuals polítiques europees conceben l'immigrant com una amenaça que es combat amb sofisticats sistemes tecnològics: radars, satèl·lits, vaixells, sensors, tanques, helicòpters... Grans corporacions de seguretat i defensa, organitzades en potents lobbies, aconsegueixen sucosos contractes públics mentre creix el pressupost europeu destinat a l'agència de fronteres Frontex i a fons europeus de seguretat i recerca vinculats a la immigració. És un reportatge de Cèlia Cernadas.

 • La família de l'anarquista Braulia Cánovas recupera objectes que li van robar els nazis
  Escolta àudio

  La família de l'anarquista Braulia Cánovas recupera objectes que li van robar els nazis

  Un anell i un rellotge tornen a la família d'una militant anarquista a qui li van robar aquests objectes quan la van internar en un camp nazi, al qual va poder sobreviure. Dia d'emocions per als familiars de Braulia Cánovas, lluitadora contra el feixisme a Espanya i a França. Crònica d'Oriol Serra.

 • Xina, 40 anys de l'obertura: No importa el color del gat si caça rates... i si fa el que diu Xi
  Escolta àudio

  Xina, 40 anys de l'obertura: No importa el color del gat si caça rates... i si fa el que diu Xi

  Pequín acull una gran exposició sobre el 40è aniversari de les reformes capitalistes que va impulsar Deng Xiaoping, una exaltació del pas de la Xina pobra del maoisme a la riquesa actual de la segona economia mundial. Durant aquest període, milions de persones han sortit de la pobresa, però han sorgit desafiaments com la contaminació, la desigualtat i la corrupció.

 • Portugal: una altra memòria històrica
  Escolta àudio

  Portugal: una altra memòria històrica

  Portugal està transformant l'antiga presó política de Peniche, símbol de la dictadura de Salazar, en el futur Museu de la Resistència i la Llibertat. A Portugal hi ha unitat social i politica sobre la seva memòria històrica, expliquen els analistes en aquest reportatge sobre la històrica fortalesa de Nando Zanoguera i Jordi Galvany.

 • La fe del Kremlin
  Escolta àudio

  La fe del Kremlin

  Rússia ha trencat amb el sínode de Constantinoble pel seu suport a l'Església ortodoxa d'Ucraïna. El cisma ha evidenciat l'ús polític de la religió per part de Vladímir Putin. L'aliança entre el Kremlin i el Patriarcat de Moscou comporta beneficis mutus. És un reportatge del corresponsal Manel Alias.

 • Acord Xina-Vaticà: El miracle impossible de separar religió i política
  Escolta àudio

  Acord Xina-Vaticà: El miracle impossible de separar religió i política

  L'acord entre la Xina i el Vaticà per a l'ordenació dels bisbes, en principi, posa fi al conflicte entre l'església patriòtica i l'anomenada església clandestina, que funcionava sense el consentiment de les autoritats xineses.

 • El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 2a part
  Escolta àudio

  El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 2a part

  Segon reportatge sobre l'armistici de l'11 de novembre del 1918 i les seves conseqüències: el canvi de fronteres més gran a Europa des de l'edat moderna, el naixement del primer estat comunista al món i la llavor dels feixismes. És una peça elaborada per Adolf Beltran amb Rosa Sillué al muntatge musical.

 • El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 1a part
  Escolta àudio

  El centenari de l'armistici. La il·lusió de la pau. 1a part

  L'11 de novembre de 1918 es va firmar l'armistici entre les forces aliades i Alemanya, que posava fi a la Gran Guerra. En aquest reportatge recordem com es va precipitar el final de la guerra i les esperances que es van crear que aquell dia fos el primer d'una pau definitiva. Els historiadors Robert Gerwarth i David Alegre il·lustren aquesta peça elaborada per Adolf Beltran, amb el muntatge de Rosa Sillué. Aquest reportatge serà seguit d'un altre sobre les conseqüències polítiques de la guerra.

 • Sibèria, sense esperança de vida
  Escolta àudio

  Sibèria, sense esperança de vida

  Coincidint amb la polèmica reforma de les pensions a Rússia, el corresponsal a Rússia, Manel Alías, ha visitat la regió amb l'esperança de vida més baixa del país, la d'Irkutsk, a Sibèria. Ho explica al reportatge de "Mapamundi".

 • Exportacions d'armes, secrets que maten
  Escolta àudio

  Exportacions d'armes, secrets que maten

  L'anul·lació de la venda de 400 bombes de precisió a l'Aràbia Saudita i la posterior rectificació del govern espanyol van posar sobre la taula els interessos del sector. Espanya és el setè exportador mundial d'armes i els contractes s'aproven amb un secretisme emparat per una llei dels temps de la dictadura franquista. És un reportatge de David Casablancas.

 • Brexit: L'hora de la veritat
  Escolta àudio

  Brexit: L'hora de la veritat

  Sis mesos abans de la data marcada per la sortida del Regne Unit de la UE, com estan les coses? És un reportatge del corresponsal a Londres, Sergi Mulero.

 • Camerun: un any després de la independència d'Ambazònia
  Escolta àudio

  Camerun: un any després de la independència d'Ambazònia

  Fa just un any, l'1 d'octubre del 2017, a més de 4.000 quilòmetres de Catalunya -on se celebrava el referèndum d'independència-, el Camerun vivia una altra jornada històrica: l'anomenada república d'Ambazònia, la part anglòfona del país, es va autoproclamar independent. Culminava així un any de protestes al carrer contra les imposicions centralistes del govern francòfon de Paul Biya, la marginalizació i la progressiva francesització d'aquestes províncies. Des de llavors, la repressió de Yaoundé s'ha intensificat, i han sorgit guerrilles independentistes armades a qui s'acusa també d'atrocitats. Un reportatge de Cèlia Cernadas.

Anar al contingut