TOTS ELS ÀUDIOS

 • Romania, 30 anys sense Ceausescu
  Escolta àudio

  Romania, 30 anys sense Ceausescu

  Aquest Nadal es compleixen trenta anys d'un esdeveniment que va marcar un abans i un després en la història de Romania: la mort del dictador Nicolae Ceausescu. El líder de la Romania socialista va ser afusellat juntament amb la seva dona i es va constituir un govern de concentració presidit per Petre Roman, un professor universitari que va passar de les aules a ser primer ministre. Al "Mapamundi" parlem amb ell per recordar aquells fets. És un reportatge de Nando Zanoguera.

 • El drama del deute mèdic als Estats Units
  Escolta àudio

  El drama del deute mèdic als Estats Units

  Als Estats Units hi ha prop de 80 milions de persones que no tenen una assegurança mèdica garantida pel seu lloc de treball o per un programa d'atenció sanitària públic. Aquests ciutadans, o bé no tenen cap cobertura, o bé l'han de contractar individualment, cosa que els converteix en carn de canó per a moltes ofertes fraudulentes. Al "Mapamundi" expliquem el cas de l'Stephanie Sena, de Filadèlfia, que té un deute mèdic de més de 100.000 dòlars. És un reportatge de la corresponsal a Washington, Geni Lozano.

 • El poble de les sardines contra el tauró Salvini
  Escolta àudio

  El poble de les sardines contra el tauró Salvini

  A Itàlia, ha sorgit un moviment cívic, no-violent i irònic en contra de l'extrema dreta. L'han creat quatre joves a través de Facebook, a l'estil de les protestes ecologistes de Greta Thunberg, i ha portat al carrer milers de persones sense cap bandera, cap partit, cap insult, units només per l'himne de la resistència antifeixista, "Bella ciao". Ens en parla Eduard Rubió.

 • Badiucao, l'art de la dissidència
  Escolta àudio

  Badiucao, l'art de la dissidència

  Badiucao és el pseudònim d'un artista d'origen xinès que un dia va decidir exiliar-se a Austràlia i denunciar el règim de Pequín amb caricatures polítiques i altres formes d'art. Conegut com el Banksy xinès, va amagar la seva identitat fins que la Xina el va descobrir. És un reportatge de Nando Zanoguera durant una visita de Badiucao a Barcelona.

 • El Sahel, la frontera invisible del sud d'Europa
  Escolta àudio

  El Sahel, la frontera invisible del sud d'Europa

  Des de l'anomenada crisi dels refugiats del 2015, la Unió Europea ha impulsat un procés que s'anomena "externalització de fronteres" per pressionar els països d'origen i trànsit de migrants amb l'objectiu de frenar la immigració. Turquia, el Marroc i un estat fallit com Líbia ja formen part d'aquest pla. Però la frontera s'ha desplaçat encara més al sud, cap a l'Àfrica subsahariana, al Níger.

 • L'herència repressiva a Zimbàbue
  Escolta àudio

  L'herència repressiva a Zimbàbue

  Dos mesos després de la mort de Robert Mugabe, es repeteixen els mateixos patrons que en temps del dictador al país sud-africà. La crisi econòmica s'eternitza i el govern d'Emmerson Mnangagwa s'acarnissa amb els metges, que, cansats de no cobrar, es manifesten al carrer. És un reportatge de Gemma Parellada des d'Harare.

 • Els 30 anys de la caiguda del mur, vistos des de l'altre costat
  Escolta àudio

  Els 30 anys de la caiguda del mur, vistos des de l'altre costat

  El 9 de novembre del 1989 va caure el mur de Berlín. Com es va viure des de l'URSS? Van preveure quines repercussions tindria? Ho analitzem en aquest reportatge des de Moscou de Manel Alías, amb el muntatge musical de Jordi Galvany.

 • Itàlia: han de poder votar els joves de 16 anys?
  Escolta àudio

  Itàlia: han de poder votar els joves de 16 anys?

  Una de les prioritats que hauria de fixar el nou govern italià és fer que els joves puguin votar a partir dels 16 anys. La idea la va rellançar l'"expremier" Enrico Letta l'endemà de la gran mobilització mundial juvenil pel canvi climàtic a finals del setembre passat. Però una enquesta recent indica que el 75% dels nois i noies de 16 anys són contraris a votar.

 • Els musulmans del Caixmir indi, una minoria a casa seva?
  Escolta àudio

  Els musulmans del Caixmir indi, una minoria a casa seva?

  A principis d'agost, l'Índia va revocar l'autonomia del Caixmir, va detenir milers de persones i va incomunicar la regió tallant el telèfon i internet. La població musulmana de la regió tem que els vulguin hinduitzar.

 • Mèxic, la desaparició permanent
  Escolta àudio

  Mèxic, la desaparició permanent

  La promesa d'investigar des de zero el cas dels 43 estudiants d'Ayotzinapa ha obert la porta a una certa esperança per als familiars dels més de 40.000 desapareguts. Però el crèdit del nou president mexicà, López Obrador, és molt limitat. Les víctimes reclamen veritat i justícia. És un reportatge de David Casablancas.

 • Fugint de les "maras": el difícil camí cap a l'asil
  Escolta àudio

  Fugint de les "maras": el difícil camí cap a l'asil

  Des del 2107, les peticions d'asil a Espanya de ciutadans de l'anomenat Triangle Nord de Centreamèrica -Hondures, el Salvador i Guatemala- s'han duplicat i, en alguns casos, triplicat. Però el govern espanyol rebutja pràcticament totes les sol·licituds. Les "mares", grups molt forts i ben organitzats, han implantat un règim de violència total als seus països, on la taxa d'homicidis figura entre les més altes del món. És un reportatge de Cèlia Cernadas.

 • Hong Kong, la revolució dels nostres dies
  Escolta àudio

  Hong Kong, la revolució dels nostres dies

  Desafiament, malestar i protestes ininterrompudes des de fa mesos a l'excolònia britànica davant el que consideren una amenaça a la seva llibertat davant el poder de Pequín. En parlen en aquest reportatge de Francesc Canals.

 • Serà Miami Beach l'Atlàntida del segle XXII?
  Escolta àudio

  Serà Miami Beach l'Atlàntida del segle XXII?

  Les previsions científiques més optimistes auguren que a finals de segle el nivell del mar podria créixer dos metres i mig al sud de Florida, una xifra que es dispara fins als nou metres en els pronòstics més catastròfics. Una de les poblacions més afectades pels efectes del canvi climàtic és Miami Beach, que ja ha gastat més de 500 milions de dòlars per intentar frenar-ne l'impacte. Ens ho explica l'enviada especial al sud de Florida, Geni Lozano.

 • El referèndum d'independència de Bougainville
  Escolta àudio

  El referèndum d'independència de Bougainville

  El 12 d'octubre l'illa de Bougainville, que actualment pertany a Papua Nova Guinea, celebrarà un referèndum per decidir si volen la independència o més autonomia. Aquesta consulta és el resultat final del procés de pau, aconseguit amb la mediació de Nova Zelanda, que va posar fi a un conflicte armat que va causar 20 mil morts. El resultat del referèndum, però, no serà vinculant. L'haurà de ratificar el Parlament de Papua Nova Guinea.

 • 75 anys del dia D
  Escolta àudio

  75 anys del dia D

  El 6 de juny del 1944 el desembarcament de les tropes aliades a Normandia per lluitar contra els nazis va canviar el curs de la 2a Guerra Mundial. Ho repassem en aquest reportatge de Toni Arbonès amb el muntatge tècnic de Salva Pou.

Anar al contingut