TOTS ELS ÀUDIOS

 • Luxe, corrupció i cobdícia: la triple maledicció dels elefants africans
  Escolta àudio

  Luxe, corrupció i cobdícia: la triple maledicció dels elefants africans

  A l'Àfrica hi queden 400.000 elefants. Ara fa un segle, n'hi havia dotze milions i la lluita contra la seva caça passa per la prohibició de la compravenda d'ivori. La Xina va sorprendre el món sencer quan va prohibir-ne el comerç domèstic, perquè n'era el principal importador. Mentre la comunitat internacional n'aplaudia la valentia, la Unió Europea mirava cap a una altra banda. Aquí, els països que van colonitzar l'Àfrica central van espoliar milers de tones d'ivori que encara tenen molt de valor.

 • Un planeta emmurallat
  Escolta àudio

  Un planeta emmurallat

  Sis de cada deu persones al món viuen en països que han aixecat murs a les seves fronteres per frenar les migracions. L'informe "Un món emmurallat. Cap a l'apartheid global", del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, denuncia que, des de la caiguda del mur de Berlín, s'han construït més de 50 noves barreres físiques al planeta, amb Àsia i Europa al capdavant. Cada cop més països volen segellar les seves fronteres, també amb murs marítims, drons o sistemes avançats de vigilància integral. És un informe de Cèlia Cernadas.

 • 10 anys de la revolució egípcia
  Escolta àudio

  10 anys de la revolució egípcia

  Fa 10 anys, milers d'egipcis es van llançar als carrers per protestar contra el règim de Hosni Mubarak, inspirats en la revolució tunisiana. Malgrat que van aconseguir derrocar el dictador, fa anys que Egipte torna a viure sota un règim autoritari que trepitja drets i llibertats. Què en queda d'aquells anhels democràtics?

 • La Covid als Balcans: crítiques a una gestió polititzada de la pandèmia
  Escolta àudio

  La Covid als Balcans: crítiques a una gestió polititzada de la pandèmia

  Als Balcans, la segona i tercera onada de la Covid han estat pitjors que la primera, i països que havien estat posats de model, com Eslovènia, baten rècords de contagis i morts. A la vegada, creix el descontentament dels habitants de Sèrbia, Eslovènia o Bòsnia sobre la gestió que han fet de la pandèmia els seus governs. És un reportatge de Mireia Sala.

 • Primer gran judici a l'Ndrangheta
  Escolta àudio

  Primer gran judici a l'Ndrangheta

  Enmig de grans mesures de seguretat, Calàbria celebra el primer gran judici a la màfia originària d'aquesta regió, l'Ndrangheta. Al banc dels acusats hi ha 325 persones, processats entre altres delictes per homicidi, associació mafiosa, extorsió, tinença d'armes o tràfic de drogues. És un reportatge des de Roma d'Eduard Rubió.

 • Impunitat davant la desforestació de l'Amazònia
  Escolta àudio

  Impunitat davant la desforestació de l'Amazònia

  La selva de l'Amazònia està desapareixent: n'hem destruït el 20%. Quines conseqüències té perdre el principal pulmó del planeta? Accelera el canvi climàtic? Ho notem nosaltres, a Europa? En parlem amb algunes de les persones que ho coneixen més de prop. És un reportatge de Georgina Garcia.

 • El Daguestan, dones contra la llei del silenci
  Escolta àudio

  El Daguestan, dones contra la llei del silenci

  En aquesta república de la Federació Russa, les dones viuen sotmeses a la llei del silenci i pateixen tot tipus d'abusos masclistes. Una bloguera molt influent ha creat un fòrum per fer sortir a la llum la violència masclista. Al Daguestan, la violència contra les dones és habitual i no es poden divorciar sense el permís dels pares.

 • TikTok és una amenaça a la seguretat?
  Escolta àudio

  TikTok és una amenaça a la seguretat?

  El president dels Estats Units, Donald Trump, va encetar una batalla amb aquesta aplicació acusant-la d'espiar a favor de la Xina. És l'últim episodi d'una guerra digital entre els dos països, en què també hi ha en joc l'hegemonia en l'àmbit tecnològic. És un reportatge de Mireia Sala.

 • Wuhan, un any després. Entre la veritat oficial i el futur
  Escolta àudio

  Wuhan, un any després. Entre la veritat oficial i el futur

  A la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre inicial del coronavirus, la vida ha tornat a la normalitat. Les autoritats treuen pit per haver derrotat el virus i reprimeixen tothom qui gosi denunciar la gestió que s'ha fet de la pandèmia. El nostre corresponsal, Francesc Canals, ha parlat amb alguns dels afectats.

 • Nobels de la Pau, premis en peu de guerra
  Escolta àudio

  Nobels de la Pau, premis en peu de guerra

  La violència es desferma al nord d'Etiòpia arran de la controvertida ofensiva militar del primer ministre i Premi Nobel de la Pau Abiy Ahmed. Sorgeix aleshores la pregunta: el guardó hauria de ser revocable? La polèmica sacseja cíclicament aquest premi -entre el glamur i la controvèrsia- que aquest any compleix 119 anys.

 • La màfia i la Covid al sud d'Itàlia
  Escolta àudio

  La màfia i la Covid al sud d'Itàlia

  En algunes regions italianes com ara Calàbria hi falta de tot: metges, infermers, anestesistes... El sistema sanitari és inexistent, i les poques estructures que hi ha són obsoletes. La màfia local, la 'Ndrangheta, no només controla tot el territori, sinó que forma part del teixit social.

 • L'independentisme escocès, a la recerca del segon referèndum
  Escolta àudio

  L'independentisme escocès, a la recerca del segon referèndum

  L'SNP, el partit al capdavant del govern a Escòcia, celebra aquest cap de setmana el seu congrés de tardor. La trobada arriba a menys de sis mesos per a les eleccions en aquest territori i en un molt bon moment en les enquestes per als independentistes. La formació busca una majoria absoluta que avali la demanda d'un nou referèndum. És un reportatge del corresponsal a Londres, Sergi Mulero.

 • Judicis gravats a França: entre la memòria i el dret
  Escolta àudio

  Judicis gravats a França: entre la memòria i el dret

  El judici per la matança de Charlie Hebdo és el primer que s'enregistra a França per actes de terrorisme. De fet són molts pocs els processos que es graven, i costa tenir-hi accés. Per damunt de la imatge, la justícia francesa dona tot el valor a la paraula. És un reportatge del corresponsal a París, David Melgarejo (Autor imatge: François Boucq, de Charlie Hebdo)

 • La matança halal i kosher als escorxadors europeus
  Escolta àudio

  La matança halal i kosher als escorxadors europeus

  Benestar animal contra llibertat religiosa. Diversos països de la Unió Europea prohibeixen els sacrificis d'animals sense atordiment previ, un requisit indispensable perquè la seva carn sigui apta per a musulmans i jueus que segueixen les dietes halal i kosher.

 • Erdogan-Macron: una escalada perillosa
  Escolta àudio

  Erdogan-Macron: una escalada perillosa

  El pols contra França del president turc s'intensifica amb la crida al boicot de productes francesos. Recep Tayip Erdogan ha criticat Emmanuel Macron per la seva defensa de la llibertat d'expressió en el cas de les caricatures del profeta Mahoma i les mesures per combatre l'extremisme islamista. La tensió entre els dos presidents augmenta cada dia.

Anar al contingut