TOTS ELS ÀUDIOS

 • Obrim el 34è Tradicionàrius amb Eliseo Parra
  Escolta àudio

  Obrim el 34è Tradicionàrius amb Eliseo Parra

  Aquest dissabte començarà una altra edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius a la vila de Gràcia, al CAT. Serà un festival amb un munt de propostes que s'allargarà fins al 28 de març. En repassem els plats principals, i ens parem en la proposta que inaugurarà el certamen: Eliseo Parra, amb "Cantar y batir".

 • Un concurs per a cobla al voltant de Stravinsky i torna la sardanova
  Escolta àudio

  Un concurs per a cobla al voltant de Stravinsky i torna la sardanova

  Us avancem dues propostes per a cobla: el retorn de la sardanova aquest diumenge a Granollers i un concurs musical per acomplir la idea d'Igor Stravinsky d'escriure una sardana

 • Llegeix la festa: l'art de la pedra seca
  Escolta àudio

  Llegeix la festa: l'art de la pedra seca

  La proposata d'avui de Lluís Marmi: el catàleg d'un dels patrimonis més internacionals que tenim als boscos de Catalunya, les construccions de pedra seca. Avui us presentem el catàleg editat que recull moltes, si no totes, de les construccions que hi ha arreu del principat.

 • Sant Antoni virtualitzat en forma de dos jocs
  Escolta àudio

  Sant Antoni virtualitzat en forma de dos jocs

  Si teniu ganes de tres tombs, potser us haureu d'esperar, però si teniu ganes de saber coses de les seves celebracions o sobre el mateix sant, us proposem un parell de jocs. Un menys virtual que l'altre: La Satànica de Sant Andreu us ofereix un joc de rol per la vila, a més de recuperar una versió digital dels tres tombs infernals, i a l'ICUB s'han empescat un original joc familiar virtualitzat per conèixer la festivitat, el sant i els seus personatges

 • Els Tres Tombs d'enguany seran a la primavera
  Escolta àudio

  Els Tres Tombs d'enguany seran a la primavera

  La pandèmia ha obligat a replantejar tota l'activitat de la cultura d'arrel. En el cas dels Tres Tombs, tan tradicionals, del gener, no és tant el problema que representa la corrua de bestiar, sinó l'aglomeració. Per això, des de la Federació Catalana de Tres Tombs, han proposat reprogramar-los per celebrar-los un cop la situació sanitària hagi millorat. De com es farà enguany, de les cancel·lacions i de les celebracions que es podran fer, no només per Sant Antoni, sinó per tots els Sants Barbuts, en fem una repassada.

 • Mans, 16/01/2021
  Escolta àudio

  Mans, 16/01/2021

  El mes de gener és molt ric en festes i tradicions relacionades, sobretot, amb els sants de la setmana dels barbuts i especialment amb Sant Antoni. Descobrirem com ha afectat la pandèmia a diferents celebracions com els Tres Tombs, els Foguerons i les Santantonades. A més, ens farem ressò de l'inici del 34è Festival Folk Internacional Tradicionàrius que comença amb tot un referent: Eliseo Parra.

 • 2021, any Cubeles
  Escolta àudio

  2021, any Cubeles

  Manuel Cubeles va ser ballarí, coreògraf i director. Va ser un dels grans noms de la dansa d'arrel al nostre país. Però no tan sols això. Va ser un gran dinamitzador de la cultura. Aquest 2021, un dels grans reptes de les entitats de la cultura d'arrel i, sobretot, de l'àmbit de la dansa serà la redescoberta d'aquesta gran figura. Ens ho explica un dels impulsors de l'Any Cubeles, Pep Garcia Miràngels.

 • "Un estel sota el braç", les carteres reials de Gràcia
  Escolta àudio

  "Un estel sota el braç", les carteres reials de Gràcia

  Aquesta setmana, la proposta de Lluís Marmi, de la Tradillibreria, és una proposta que ens fa posar els ulls en el gener del 2022: com tornaran a rebre a Gràcia els tres Reis. Un conte sobre l'origen de la cavalcada de les carteres reials del barri de Gràcia de Barcelona. Inclou el conte adaptat a la llengua de signes catalana i locutat i una guia pedagògica amb tres eixos transversals de la història: el paper de les dones, la diversitat i el consumisme.

 • Mans, 09/01/2021
  Escolta àudio

  Mans, 09/01/2021

  La cultura popular ha lluitat per adaptar-se a la nova situació i poder sobreviure a la incertesa que planteja el futur. Valorem els efectes que ha provocat la pandèmia en l'àmbit de l'arrel amb Maria Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme. Descobrim com serà la celebració de l'Any Cubeles i, a més, comencem a gaudir del XXXIVè Festival Folk Internacional Tradicionàrius.

 • 2021 per la cultura d'arrel: musculació i represa
  Escolta àudio

  2021 per la cultura d'arrel: musculació i represa

  Aquest any nou que entrem, les entitats de cultura popular, l'associacionisme, tindran l'oportunitat de posar en pràctica tots aquells bon propòsits que s'han plantejat el 2020. Es preveu un any amb una arrencada lenta, atès que fins al final de l'estiu o a la tardor no es podrà reprendre l'activitat amb certa normalitat. És, doncs, l'oportunitat per sacsejar un sector que necessita renéixer.

 • El 2020, per la cultura d'arrel: marcador a 0
  Escolta àudio

  El 2020, per la cultura d'arrel: marcador a 0

  Ja sabem què ha passat aquest any que deixem enrere, però... ha sigut un any perdut, realment, per l'associacionisme cultural de base d'aquest país? Com han viscut les entitats de la cultura d'arrel el que ha passat? I és que ha deixat de tenir sentit aquella frase tan sentida del "sempre s'ha fet així" i totes les branques de la cultura d'arrel s'han reinventat per oferir nous i engrescadors continguts. Ho analitzem amb els representants de les principals federacions i coordinadores del país.

 • A la Tradillibreria... "explica'm una altra cançó" de Jaume Ayats
  Escolta àudio

  A la Tradillibreria... "explica'm una altra cançó" de Jaume Ayats

  La proposta d'en Lluís Marmi d'aquesta setmana és per cantar molt: "Explica'm una altra cançó", de l'etnomusicòleg Jaume Ayats, un recopilatori de 15 cançons nadalenques on explica les cançons de Nadal, Reis i el tió. Sorprenent, esclar, com tot el que explica en Jaume!

 • Mans, 02/01/2021
  Escolta àudio

  Mans, 02/01/2021

  Després d'un any molt complicat i amb el futur encara força incert, prenem el pols a la cultura popular a través dels màxims responsables dels 10 àmbits més destacats de l'associacionisme. En quina situació es troben després de la crisi social provocada per la COVID? Quins són els reptes que es plantegen per aquest 2021?

 • Llegeix la festa. Una proposta culinària
  Escolta àudio

  Llegeix la festa. Una proposta culinària

  Ara que arriben les festes, és un bon moment per xafardejar els prestatges de la Tradillibreria. Avui, en Lluís Marmi ens fa una proposta editorial relacionada amb el món de la cuina. De quin llibre es tracta? Descobreix-ho tu mateix!

 • Les música tradicionals del Mediterrani a l'abast dels infants
  Escolta àudio

  Les música tradicionals del Mediterrani a l'abast dels infants

  En Jordi Alsina, juntament amb l'editorial Dimoni Pelut, ha publicat un atles de la música mediterrània adreçat als més menuts: "Mediterrània, un mar de músiques". L'objectiu d'aquest llibre és que els infants coneguin les diferents músiques tradicionals de la zona del Mediterrani. Un treball fet per l'antropòleg Jordi Alsina i l'il·lustrador Lluís Ràfols. Per esbrinar més detalls sobre la publicació, hem parlat amb en Jordi Alsina.

Anar al contingut