TOTS ELS ÀUDIOS

 • Proposta de la Jovenívola de sabadell: Ballar i pintar sardanes
  Escolta àudio

  Proposta de la Jovenívola de sabadell: Ballar i pintar sardanes

  La Jovenívola de Sabadell es passa a la pintura. I ho farà a Artés, aquest dissabte, on la cobla presentarà un concert molt especial amb l'artista plàstic Quim Moya, sobre un guió David Puertas. "Pintant sardanes, ballant colors", una proposta en què la música i els colors s'agafen la mà.

 • L'art del mandala de Corpus: les catifes
  Escolta àudio

  L'art del mandala de Corpus: les catifes

  L'àrea de cultura popular de l'Ajuntament de Barcelona ha preparat per la setmana que ve una jornada per conèixer el fet social i creatiu d'una de les representacions més carismàtiques del Corpus; les catifes florals. Aquestes mostres d'art efímer són un treball en equip i en xarxa únic, que permet fer societat, rememorar la tradició i evocar tota la creació. Les jornades de "com fer catifes de flors?" es faran el dia 14 i seran obertes i en "streaming". Us ho expliquem.

 • Cant Coral i intel·ligència artificial?
  Escolta àudio

  Cant Coral i intel·ligència artificial?

  Es podria lligar aquests dos termes? Com podríem utilitzar les eines que ens serveixen les noves tecnologies per fer assajos de coral? Bé, antics alumnes de l'Esmuc, amb la formació Cantoría, faran possible un concert aquesta setmana a Santa Maria del pi, de Barcelona, on han posat en pràctica aquests paràmetres.

 • Mans, 10/04/2021
  Escolta àudio

  Mans, 10/04/2021

  A l'Alguer en català Aquesta setmana s'ha presentat la 33a edició de l'Aplec Internacional, el gran aparador de la cultura popular i tradicional catalana a l'estranger. Aquest esdeveniment, que l'any passat s'havia de celebrar a l'Alguer (Sardenya), repesca la ciutat i desplaçarà més de 50 entitats i 800 actuants a la ciutat catalana d'Itàlia. Repassarem detalls i ens fixarem amb l'intercanvi que ha de representar aquesta nova edició de l'Aplec. També ens prepararem per Corpus i per una de les seves demostracions més participades, les catifes de Corpus. I és que Barcelona ha programat, per als propers dies unes jornades i tallers de com confeccionar-ne. A més, coneixerem la nova proposta de la Cobla la Jovenívola de Sabadell i un concert únic que relaciona el Cant Coral amb la intel·ligència artificial.

 • Pasqua sona a caramelles
  Escolta àudio

  Pasqua sona a caramelles

  Moltes poblacions celebren, normalment, la Pasqua amb les cantades de caramelles. Aquest any, de nou, tot està en l'aire, però les entitats i els ajuntaments que s'encarreguen de fer-les han buscat alternatives i opcions per poder-les celebrar. Avui, a "MANS", us parlem de les de Súria, segurament les més grans de Catalunya.

 • Que no s'apagui l'aire
  Escolta àudio

  Que no s'apagui l'aire

  Una plataforma ciutadana que posa en relleu l'acció social de reivindicació cultural. Aquesta setmana pujaran al monument de la Sardana de Montjuïc per reclamar que s'arreglin els desperfectes d'una acció vandàlica.

 • A Cornellà del Terri, arribarà el Cornut
  Escolta àudio

  A Cornellà del Terri, arribarà el Cornut

  Al Pla de l'Estany, una de les festes més ancestrals és la celebració de la plantada de l'arbre de maig i la festa del Cornut. Una antiga tradició que enllaça la vila amb el passat més rural. Aquest any, la població no es perdrà, de manera controlada, aquesta festa. El seu alcalde, Salvador Coll, ens ho explica.

 • Mans - 03/04/2021
  Escolta àudio

  Mans - 03/04/2021

  Caramelles i cornuts, el so de la Pasqua. La Setmana Santa és la fi de la Quaresma, però sobretot és l'inici de la Pasqua, amb tot el què vol dir: vida la carrer, sons de festa, celebracions comunitàries… i un llarg etcètera que enguany quedaran, és clar, afectades per la pandèmia. Celebracions com els primers arbres de maig, aplecs de Pasqua i cantades de Caramelles, aquest any es podran fer. Us explicarem com.

 • Dansa de la Mort de Verges en confinament a Tv3
  Escolta àudio

  Dansa de la Mort de Verges en confinament a Tv3

  Les representacions de Setmana Santa, en el millor dels casos, es repensen per fer-se possibles: passions de butxaca, emissions en streaming o representacions estàtiques. Bé, un dels elements més ancestrals del nostre País, la Dansa de la Mort de Verges, ja havia anunciat que no es podria fer com sempre. Però, atenció, perquè Dijous Sant es podrà veure a tot arreu a través de Televisió de Catalunya. I serà així perquè Lluís Danés i el seu equip, amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, l'Ajuntament de Verges i el Patronat de la Passió, n'han fet una versió audiovisual.

 • Tot el què cal saber per un bon arròs valencià, la proposta de la Tradillibreria
  Escolta àudio

  Tot el què cal saber per un bon arròs valencià, la proposta de la Tradillibreria

  "L'arròs i el seu món" amb més de cent propostes per fer un bon arròs valencià és la recomanació editorial de la Tradillibreria. Una edició de la escriptora Chelo Peiró, que, a més de la recepta, també explica aquells secrets que fan el plat exquisit.

 • La cultura popular més necessària
  Escolta àudio

  La cultura popular més necessària

  En temps de pandèmia ens hem atipat de dir que la cultura és segura. I ho és. Però el sector de la cultura popular viu un dels moments més difícils, amb una pèrdua de musculatura de grans dimensions. Aquest cap de setmana, més de 250 entitats, federacions i confederacions es concentraran a la plaça de Sant Jaume per reclamar que es tingui present el paper que té aquest àmbit.

 • Mans, 27/02/2021
  Escolta àudio

  Mans, 27/02/2021

  La revolta de l'arrel Que la pandèmia ho ha fet saltar tot pels aires és un fet. I que la cultura popular viu una situació d'indefinició, també. Aquesta setmana us portem exemples de com es revolta i reinventa l'arrel: cap de setmana amb manifestació de més de 250 entitats per reclamar la necessitat de poder dur a terme les activitats de l'associacionisme cultural; cap de setmana que tanca les portes el Tradicionàrius amb èxits de públic, sold out i propostes totalment contemporànies; i cap de setmana de Rams que ens anuncia una Setmana Santa atípica, per segon cop, però amb un esdeveniment únic, una Dansa de la Mort de Verges, de to cinematogràfic, i que es podrà veure per Televisió de Catalunya aquest dijous Sant, amb el treball de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme, l'Associació la Processó de Verges i l'Ajuntament, en una obra audiovisual de Lluís Danés.

 • Els Ministrils del Raval al Mercat
  Escolta àudio

  Els Ministrils del Raval al Mercat

  "La Filomena se'n va al mercat" és el nom del nou espectacle que presenten la mítica banda de folk Els Ministrils del Raval, juntament amb l'actriu Alba Valldaura i sota la direcció i guió de Jordi Palet. Un espectacle on la música tradicional i l'alimentació van de bracet. I ho fan a partir del diàleg entre una dona d'ara, l'Alba, i una d'abans, la seva tia Filomena. Una dona que no va ser com se suposava que havien de ser les dones.

 • Any de resistència a les Passions de Catalunya
  Escolta àudio

  Any de resistència a les Passions de Catalunya

  L'any passat van ser les primeres de veure's anul·lades per la pandèmia. Aquest 2021, les Passions no han volgut deixar un segon any en blanc i, d'una manera o altra, es programarà una temporada totalment atípica. Versions de butxaca, retransmissions en línia i un munt de propostes totalment innovadores. En parlem amb la Federació Catalana de Passions i amb quatre dels seus associats.

 • Mans 20/03/2021
  Escolta àudio

  Mans 20/03/2021

  Les Passions es reinventen Les representacions de La Passió van ser, ara fa un any, de les primeres manifestacions culturals afectades pel confinament tot just quan estaven a punt de començar la temporada. Descobrim com s'han adaptat enguany a la situació i com han transformat espais, escenes i text a les mesures sanitàries. A més, ens fem ressò del 34è Festival Folk Internacional Tradicionàrius i del espectacle "La filomena se'n va al mercat" dels Ministrils del Raval.

Anar al contingut