Entrevista d'actualitat
El Museu Casteller de Catalunya, una experiència museogràfica que obrirà les portes d'aquí poc
Valls és coneguda com la ciutat km 0 del fet casteller. La plaça del Blat, situada al nucli antic de la ciutat, acull un equipament que ha d'obrir les portes properament. Estem parlant de Món Casteller, el projecte de Museu Casteller de Catalunya. En parlem amb en Jordi Bertran, coordinador del projecte, i en David Prats, company del "3 rondes".
Fem una calçotada amb àngel!
La calçotada és un fet social de primer ordre. I ara que ens trobem en plena temporada de calçots, reflexionem sobre aquesta festa i els calçots com a fet culinari des de Valls, amb l'Albert Roig, responsable de l'empresa For Events.
Valls s'empatxa de calçots!
La Gran Festa de la Calçotada és una diada festiva, popular i promocional amb un programa d'actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot. Aquesta festa l'organitza la Cambra de Comerç de Valls. Per això, en parlem amb el seu secretari, Rafel Castells.
Foguerons, Sant Antoni i un món de mil dimonis
"Un món de mil dimonis" és una exposició produïda per la Fundació Mallorca Literària, a través de la casa Pare Ginard, que es podrà veure fins a finals de febrer a la vila de Gràcia en una nova edició dels Foguerons de Sant Antoni. Es tracta d'una exposició centrada en la celebració mallorquina de les festes de Sant Antoni. D'aquesta tradició, i de moltes coses més, en parlem amb la directora gerent de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells.
Arriba la 5a edició del cicle de rondalles mallorquines al Maldà
"Al cel mos vegem tots plegats" és un cicle de rondalles mallorquines que compta amb els directors Victoria Spunzberg, Josep Maria Miró, Sergi Belbel i Ferran Utzet. Els quatre directors treballen una de les obres més importants de la nostra literatura: les rondalles mallorquines, a la sala Maldà. En parlem amb un dels actors del cicle, Àlvar Triay.
La 32a edició del Tradicionàrius. El retorn de Clau de Lluna
El dissabte 19 de gener al C.A.T. hi ha la primera sessió de ball folk amb Brunxit i el retorn dels mítics Clau de Lluna. En parlem amb Simone Lambregt, membre del grup.
La 32a edició del Tradicionàrius. Caïm Riba hi presenta "Nararai"
El dijous 17 de gener, al Centre Artesà Tradicionàrius, Caïm Riba presenta "Nararai". Ell mateix ens explica així el seu nou projecte.
La festivitat dels Tres Tombs
A les portes de la setmana dels barbuts, us parlem de Sant Antoni i els Tres Tombs, que se celebren arreu del país. Coincidint amb aquesta festivitat i la 194 edició dels Tres Tombs a Barcelona, l'Ateneu Barcelonès acull el col·loqui "Els Tres Tombs: origen i sentit en la societat d'avui". En parlem amb el vicepresident primer de l'Ateneu Barcelonès, Joan Maluquer, i el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernabàs.
Arriba una nova edició del Tradicionàrius, el cicle de música d'arrel més potent del nostre país
Divendres que ve, dia 11 de gener, comença una nova edició del Tradicionàrius, el cicle de música d'arrel més potent del nostre país. Presentarà les principals novetats d'un àmbit on, com demostra la programació, hi ha més vida que mai. A més, el Centre Artesà de la vila de Gràcia celebra, enguany, els 25 anys de la seva obertura.
Una aproximació a les falles del Pirineu a partir d'acrobàcies amb el trapezi i moviment
Tot seguit, us parlem d'un espectacle al voltant de les falles del Pirineu. L'acròbata Júlia Farrero ha presentat un espectacle que s'inspira en les falles pirinenques. A través d'un llenguatge simple i visual fa una aproximació amb el moviment i el trapezi a aquest element. Tradició i contemporaneïtat conviuen en aquest muntatge on es convida a gaudir, recordar i sentir-se part d'un ritual. Un homenatge a aquelles persones de mans arrugades i peus arrelats a la Terra.
El tortell de Reis, un pastís típic de la cuina catalana i occitana amb mil i una varietats
A moltes cases, després de dinar el dia de Reis, surt una mena de ruleta dolça que fa que algú sigui coronat rei i algú altre hagi de pagar. Estem parlant del tortell de Reis, un pastís típic de la cuina catalana i occitana que sol portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre, al damunt. Tot depèn dels gustos i les varietats, és clar. El tortell és un element molt important de la tradició culinària de Catalunya, ja que apareix en diverses celebracions festives al llarg de l'any. Ens ho explica Amadeu Carbó, estudiós de la cultura popular.
Tota la saviesa del camp per a l'home urbà sobre el 2019 la trobareu al "Calendari de l'ermità"
Voleu saber tot el que ha de passar l'any en què entrem pel que fa a eclipsis, efemèrides, fires, festes majors, consells pel conreu de l'hort, curiositats sobre astronomia, dites i refranys, costums i tradicions? Doncs no podeu començar l'any sense el "Calendari de l'ermità". En parlem amb Norbert Tomàs, el seu editor.
A finals de gener s'obre el termini per inscriure's a l'Ethno Catalonia 2019
Al "Cau de la festa", us parlem d'un projecte de música folk, ètnica i tradicional adreçat a joves. Es tracta de l'Ethno Catalonia, que es farà a Banyoles aquest 2019, i que celebrarà la quarta edició. Ens presenta el projecte el seu director, Miquel Cuenca.
La festa del pi de Centelles: una tradició de més de 250 anys
A Centelles, per aquestes dates, s'hi celebra una de les festes més ancestrals d'arreu del país: la Festa del Pi de Centelles. Aquesta tradició està documentada des del 1751 i, segons sembla, es manté tal com es coneix avui dia des del 1786. Per tant, parlem de més d'uns 250 anys d'història viva. Per explicar-vos-ho tot, al "Mans" hem parlat amb en Josep Giol, capità de la Festa del Pi de Centelles, que enguany ha adquirit caire reivindicatiu.
El "Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes" de Capmany es reedita
Divendres que ve al Museu Etnològic de Catalunya es presenta el "Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes" d'Aureli Capmany. La publicació ofereix un passeig per la Catalunya més festiva, especialment per la Barcelona costumista. Xavier Cortadelles, director de Sidillà, ens parla de la reedició d'aquest treball amb motiu de l'any Amades i de la guia per interpretar-lo.