Entrevista d'actualitat

 • L'art de la pedra seca
  Escolta àudio

  L'art de la pedra seca

  L'any passat, la Unesco va declarar l'art de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest art, fet sobretot en l'àmbit rural, té unes 19.000 construccions inventariades arreu de Catalunya. Al "Mans" hem volgut conèixer millor aquest art i per això n'hem parlat amb el responsable del Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, en Diego Teruel.

 • Llibres i anècdotes d'Amadeu Carbó
  Escolta àudio

  Llibres i anècdotes d'Amadeu Carbó

  Al "Mans" som previsors i, per això, avui hem parlat amb l'Amadeu Carbó sobre el seu nou llibre, "Celebrem el Nadal". Però l'Amadeu no només ens ha parlat d'aquesta publicació i les curiositats del Nadal, sinó que també ens ha presentat el llibre "Foc, foc, correfoc". I és que ell és un dels autors d'aquest llibre que ens apropa als orígens dels correfocs, ara que celebrem el 40è aniversari de la creació del primer correfoc.

 • Un cap de setmana per endinsar-se al món ibèric
  Escolta àudio

  Un cap de setmana per endinsar-se al món ibèric

  El Museu d'Arqueologia de Catalunya ha ideat un cap de setmana per donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del país. Es tracta de la Ruta dels Ibers, una proposta que engloba més de cent activitats de tot tipus i gratuïtes que es duran a terme als principals jaciments ibèrics de Catalunya. La coordinadora de la Ruta dels Ibers, Anna Maria Garrido, ens en dona més informació a "Mans".

 • Tot a punt per a la 22a Fira Mediterrània
  Escolta àudio

  Tot a punt per a la 22a Fira Mediterrània

  D'aquí pocs dies es donarà el tret de sortida a la 22a Fira Mediterrània. Des de "Mans", repassem els eixos principals del mercat cultural de referència de l'arrel al nostre país amb el seu director, Jordi Fosas.

 • Tabals tradicionals ressonaran a Cervera
  Escolta àudio

  Tabals tradicionals ressonaran a Cervera

  Cervera és la seu del segon Concurs Nacional de Tabals Tradicionals. Aquest certamen està organitzat pels Carranquers, els diables de la ciutat, juntament amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. En parlem amb un carranquer, Adrià Vendrell.

 • "Electrogralla", una proposta de folk fusió amb gralla i electrònica
  Escolta àudio

  "Electrogralla", una proposta de folk fusió amb gralla i electrònica

  "Electrogralla" és el projecte de Roger Andorrà, que amb una sola gralla connectada a uns pedals electrònics interpreta i reinterpreta gèneres d'arrel com el ball pla, el pasdoble i altres tonades de la tradició catalana. En el marc de la col·laboració entre el Centre Artesà Tradicionàrius i el cicle Internacional Babel Arts, "Electrogralla" es podrà veure al C.A.T. juntament amb artistes d'altres llocs del món. De tot plegat en parlem amb en Roger Andorrà.

 • Obeses i la Cobla Berga Jove, a la Fira Mediterrània de Manresa
  Escolta àudio

  Obeses i la Cobla Berga Jove, a la Fira Mediterrània de Manresa

  L'agost passat, al festival Amb So de Cobla de Palamós, es va estrenar una proposta que adapta la música de cobla i la sardana al format d'Obeses. Aquesta experiència es podrà tornar a viure a la 22a Fira Mediterrània de Manresa, que es farà del 10 al 13 d'octubre. En parlem amb el representant de la cobla, Joan Serra, i el líder d'Obeses, Arnau Tordera.

 • S'inicia la 24a edició del Festival del Comte Arnau
  Escolta àudio

  S'inicia la 24a edició del Festival del Comte Arnau

  Sant Joan de les Abadesses ha començat la XXIV edició del Festival del Comte Arnau, un certamen anual de programació cultural inspirat en el mite del comte Arnau. Se celebra cada mes de juliol i agost des de l'any 1995. Es tracta d'una proposta que enllaça arquitectura, cultura, mitologia i, sobretot, la reivindicació d'un mite. En parlem amb la Montserrat Tallant, regidora de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

 • S'engega una campanya per construir el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya
  Escolta àudio

  S'engega una campanya per construir el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya

  La fundació Aspasim ha iniciat una campanya de finançament col·lectiu per construir en Normag, el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya. Aquesta entitat sense ànim de lucre fa 80 anys que vetlla per les persones amb discapitats greus i, entre un dels seus objectius, hi trobem potenciar, donar suport i ajudar aquestes persones. En parlem amb Aina Serra, membre de la fundació, i Núria Pedrola, educadora social de la mateixa entitat.

 • Més vivències i llegendes del FesLleCat
  Escolta àudio

  Més vivències i llegendes del FesLleCat

  La pallassa Pepa Plana i l'actor Josep Julien han actuat en la desena edició del Festival de Llegendes de Catalunya. Amb ells, conversem sobre el festival, les llegendes i la seva professió.

 • El Festival de Llegendes de Catalunya celebra 10 anys
  Escolta àudio

  El Festival de Llegendes de Catalunya celebra 10 anys

  Que el festival de Llegendes de Catalunya es faci a Sant Martí de Tous no és casual. I és que aquesta població de la comarca de l'Anoia en té moltíssimes, de llegendes pròpies. Des de fa una dècada, a més a més, s'ha convertit en la capital d'aquest gènere tenint com a objectiu principal la seva recuperació i difusió. En parlem amb el seu director, en Sergi Vallès, i una de les actrius més conegudes de casa nostra, la Clara Segura, que va ser l'encarregada de tancar l'Apagada de misteri, un dels actes més importants d'aquest festival.

 • L'actuació en directe del quintet de cant a cappella Beat Voices
  Escolta àudio

  L'actuació en directe del quintet de cant a cappella Beat Voices

  Els Beat Voices són un quintet de cant a cappella amb un repertori de composicions pròpies i d'arranjaments de cançons d'artistes com Daft Punk, Bruno Mars o Stevie Wonder. Els hem pogut conèixer i escoltar en directe des del Festival (a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles.

 • Tot a punt per reprendre les retransmissions de castells a Catalunya Ràdio!
  Escolta àudio

  Tot a punt per reprendre les retransmissions de castells a Catalunya Ràdio!

  La diada castellera de Sant Joan de Valls de demà permetrà retrobar-nos amb les retransmissions castelleres a Catalunya Ràdio, que reforça l'aposta per la informació del món casteller. En parlem amb Carles Cortés.

 • Els més petits ja poden jugar amb reproduccions de goma del bestiari festiu de Valls
  Escolta àudio

  Els més petits ja poden jugar amb reproduccions de goma del bestiari festiu de Valls

  La centenària botiga Casa Bonifàs de Valls, dedicada als més petits, ha apostat darrerament pel marxandatge de la festa major del municipi amb la reproducció a escala i en goma de tot el bestiari vallenc: la mulassa, el gegantí Lladrefaves, la gegantona, el gegant de la porra... Ens ho explica la Gemma Fabregat, de Casa Bonifàs.

 • Coneix de primera mà la festa major de Valls!
  Escolta àudio

  Coneix de primera mà la festa major de Valls!

  La festa major de Sant Joan de Valls es considera l'inici de la temporada tradicional de castells i l'inici de la temporada de les festes patronals del Camp de Tarragona i el Penedès. També gaudeix d'un notable seguici cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. "In situ", des de la plaça del Blat de Valls, ens endinsem en la celebració d'aquesta festa major.

Anar al contingut