Entrevista d'actualitat
Els Ballaveu, un grup que fa ballar el públic amb gairebé només dues veus
Xavier Rota, professor de cançó tradicional, i Patri Garcia, mestra de música, són els Ballaveu. Enguany han publicat "Flors i violes". En aquest treball hi trobem, sobretot, ball folk (sardanes antigues, masurques, balls plans, etc.) en peces creades a partir de cançons tradicionals.
Presenten la candidatura de la rumba catalana com a patrimoni de la UNESCO
Deu anys després de la creació del Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), es presenta la candidatura de la rumba catalana com a patrimoni immaterial de la UNESCO. En parlem amb David Coll, director de l'Escola de Música Moderna de Girona i coportaveu de la candidatura a la UNESCO.
Quina és la tendència en caganers aquesta temporada?
Creada el 1991, l'empresa Caganer.com és segurament qui més ha fet per donar a conèixer aquest element tan peculiar de la nostra tradició. Cada any, elabora artesanalment figures de caganers populars i, cada temporada, n'estrena de noves que homenatgen diversos personatges famosos (reals i de ficció). Ara per ara, el seu catàleg ja compta amb unes 400 peces. Per saber les novetats d'aquesta temporada i conèixer de més a prop la trajectòria de Caganer.com, parlem amb Marc Alós, responsable de l'empresa.
Les Violetes del bosc guanyen el 43è Campionat de Colles Sardanistes de Catalunya
Des de la plaça del Mercadal de Balaguer, seguim en directe la final de la 43a edició del Campionat de Catalunya a la primera categoria dels grans i la segona de veterans. Aprofitem, també, per repassar els resultats de les finals d'altres categories que s'han celebrat durant els últims quinze dies. A peu de plaça i immediatament després de saber els resultats del Campionat, entrevistem la responsable de la colla Violetes del Bosc, Meritxell Sans.
Es presenta el II Càntut amb novetats i un cartell de luxe
La 2a edició del Festival Càntut portarà a Cassà de la Selva algunes de les veus més destacades dels Països Catalans. A més dels concerts, el certamen proposa actes de tota mena per acostar i posar en valor el patrimoni de la cançó oral al públic. El Càntut se celebrarà del 17 i 19 de novembre.
Michael Atwood Mason ens explica les últimes novetats en relació amb el Folklife Festival
Des de la Fira Mediterrània de Manresa, el director del Folklife Festival, Michael Atwood Mason, ens explica les úlltimes novetats sobre el certamen. I és que aquesta setmana ha finalitzat el termini perquè entitats o grups de cultura d'arrel s'apuntessin a participar a la sessió de l'Aplec.
La trajectòria de la Fira Mediterrània de Manresa al llarg de 20 anys
Parlem amb cinc directors que ha tingut la Fira Mediterrània de Manresa per entendre quina ha estat la seva evolució al llarg d'aquestes dues dècades d'història: Lluís Puig, Jordi Bertran, Toni Xuclà, Tere Almar i l'actual director, David Ibáñez.
Entrevista a Joan Camps
De la mà de Joan Camps, membre de l'Institut de Cultura de Barcelona, repassem la programació de les festes de la Mercè 2017 posant èmfasi en els actes relacionats amb la cultura popular i tradicional.
Criatures presenta Traumàtrop al Tradicionàrius
Ivó Jordà i Marçal Ramon ja tenen el seu Traumàtrop a punt per encantar al públic del Tradicionàrius. Els guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània fan una proposta íntima explorant totes les possibilitats de la gralla i l'acordió diatònic.
Barcelona Ethnic Band, quan el jazz i la clàssica retornen a l'arrel
Hailings noruecs, melodies andalusís, ritmes dels balcans, d'Orient o Oceania. Tot plegat unit a través de la qualitat musical de persones vingudes d'arreu del món que gaudeixen del retorn a les arrels a partir del jazz, la clàssica i el folk.
Tornar als remeis de sempre amb Fra Valentí Serra de Manresa
La col·lecció de llibre l'Ermità ens presenta un nou volum en aquesta ocasió dedicat a les pocions, ungüents i herbes medicinals recollits en els arxius de l'Ordre dels Caputxins. En descobrim alguns d'inèdits gràcies al seu autor, Fra Valentí Serra de Manresa, qui ens recorda que la natura ens ofereix en cada moment el que necessitem. A més, aprofitem per repassar d'altres volums de la col·lecció l'Ermità amb el seu editor, en Norbert Tomàs.
30 anys de la Cobla Amsterdam, un miracle musical
La Cobla Amsterdam és una formació única, formada per músics holandesos, que enguany celebra els 30 anys de la seva fundació. I ho celebra amb disc nou i amb gira catalana. A més, diumenge de Sant Jordi oferiran una ballada a la capital Holandesa. En aquest reportatge ens ho explica el seu tenora i fundador, en Rolf Van Kreveld.
Una mona amb xocolata i robòtica
Ens posem dolços i parlem de la combinació de la robòtica i l'inacabable món de la Mona. La pastisseria Ferrer d'Olot ha fet un treball on ha incorporat un element robòtic, i social, cal dir, a la seva ja tradicional mona monumental. En parlem amb en Jordi ferrer, el seu ideòleg.