TOTS ELS ÀUDIOS

 • La princesa se salva a ella mateixa i el drac queda protegit
  Escolta àudio

  La princesa se salva a ella mateixa i el drac queda protegit

  A "L'ofici d'educar" l'humorista Oriol Dalmau fa una revisió acurada de la llegenda de Sant Jordi a petició de la seva filla Martina, i ens recrea les orelles amb la invenció d'una nova llegenda moderna, sostenible, ecològica, republicana i tal i tal... que no acaba de convèncer la seva estimada filla Martina.

 • Un arc de Sant Martí que porti la pau al món
  Escolta àudio

  Un arc de Sant Martí que porti la pau al món

  A "L'ofici d'educar" l'actriu Olga Cercós ens explica un conte amb sol i tempesta, que porta a un arc de Sant Martí ple dels colors intensos de la fruita i de la natura. Però els colors tenen molta presssa per fer l'arc de Sant Martí, i amb les corredisses acaben a la bassa. I llavors el Sol els parla assossegat per fer un arc de Sant Martí que uneixi la terra i el cel i porti la pau al món.

 • Estime'm a la fera ferotge de l'Ovidi Montllor
  Escolta àudio

  Estime'm a la fera ferotge de l'Ovidi Montllor

  A "L'ofici d'educar" fem "torna-la a posar" amb el José Luis Santiso, que avui ens proposa que protegim el Drac, que sovint ha estat el dolent i que també té dret a expressar-se, i per això l'escoltem. I aquesta fera ferotge, d'alguna manera ens parla també de la fera ferotge que tots tenim a dins. I per il·lustrar-ho ens porta "La fera ferotge" d'Ovidi Montllor

 • Claus per trobar la vocació: coneixe's i identificar els somnis
  Escolta àudio

  Claus per trobar la vocació: coneixe's i identificar els somnis

  A "L'ofici d'educar" parlem de com podem ajudar fills i alumnes a orientar-se a la vida. Entre el 45 i el 50% de les professions actuals hauran desaparegut el 2035, i el 70% dels ara estudiants treballaran en feines que no existeixen. En aquest marc d'incertesa, com els podem ajudar a orientar-se, a triar i a identificar les seves capacitats i límits? En parlem amb l'antropòleg Jordi Plana; amb l'artista Josep Asunción, comissari del projecte i exposició "Transitar: orientar-se en un món canviant", de la Diputació de Barcelona; i amb la pedagoga Empar Sillas, pedagoga i coordinadora de l'INS Montmeló. També sentirem el catedràtic Rafael Bisquerra; Jaume Centelles Pastor ens porta "Pueblo frente al mar", de Joanne Schwartz i Sydney Smith; l'escriptora Eva Piquer es pregunta si "hem de dir als nostre fills que són els més guapos i els millors del món". I acabam amb el músic José Luis Santiso i música per compartir amb les criatures, amb "Torna-la a posar". Avui ens proposa que si joves i criatures no saben a què dedicar-se, que ho facin a la música i acabem el programa amb la força del cor infantil Amics de la Unió de Granollers i la cançó de l'esperança.

 • Els joves van molt perduts!
  Escolta àudio

  Els joves van molt perduts!

  L'humorista Oriol Dalmau ens explica a "El contrapunt" de "L'ofici d'educar" com li va costar triar la carrera. Atenció, perquè primer va fer Telecomunicacions, però el van fer fora. Després el pare arquitecte li va demanar que no fes Arquitectura i s'hi va apuntar, i aquesta carrera si que la va acabar i va fer fins i tot alguns pilars; però ja veieu que finalment s'ha dedicat a fer riure... Els joves van molt perduts, diu l'humorista Oriol Dalmau, i el que cal és una assignatura d'assessorament personal i troncal perquè vagin més orientats.

 • Sigueu músics!
  Escolta àudio

  Sigueu músics!

  A "L'ofici d'educar" fem "Torna-la a posar" amb el músic José Luis Santiso, que avui ens proposa que si joves i criatures no saben a què dedicar-se, que ho facin a la música; perquè a Catalunya tenim una molt bona educació musical (les escoles de música municipals, el conservatori o una carrera universitària en alguna de les especialitats musicals). I una molt bona manera de començar amb la música és a partir d'una coral. I per aquesta raó, acabem el programa amb la força del cor infantil Amics de la Unió de Granollers i la cançó de l'esperança.

 • "Pueblo frente al mar" de Joanne Schwartz i Sydney Smith
  Escolta àudio

  "Pueblo frente al mar" de Joanne Schwartz i Sydney Smith

  A "L'ofici d'educar" Jaume Centelles Pastor a "Llibres per somiar" ens porta un llibre de coneixements: "Pueblo frente al mar", de Joanne Schwartz i Sydney Smith. En un poble costaner del Canadà hi ha unes mines de carbó sota el mar, amb el perill que comporta. El llibre explica un dia de la vida d'un nen el pare del qual treballa a la mina, i mostra la duresa de la feina. Un llibre que combina la foscor de la mina i la llum de la vida diürna de la criatura, a qui segurament el destí portará també a treballar a la mina. Un llibre publicat per Ediciones Ekaré.

 • Hem de dir als nostres fills que són els més guapos i els millors del món?
  Escolta àudio

  Hem de dir als nostres fills que són els més guapos i els millors del món?

  Diu l'escriptora Eva Piquer, a "L'ofici d'educar", que malgrat que pensem que tenim uns fills fantàstics, hem d'evitar que s'ho creguin massa perquè correm el risc d'educar criatures poc equilibrades. El biòleg i psicòleg Julio Rodriguez ens dona eines per detectar si alguna cosa no va bé amb els nostres fills al llibre "Prevenir el narcicismo". Segons aquest autor, hem de fugir de fer-los elogis desmesurats perquè es poden fer addictes als aplaudiments. Però, a més, als nens narcisistes els fa pànic fallar, sovint menteixen i a la llarga quan sigui adults només es rodejaran d'aduladors. De fet -diu l'autor- és un senyal d'alarma que els nostres fills vulguin guanyar sempre i a qualsevol preu. Per l'escriptora Eva Piquer, els nostres fills han de percebre que poden fallar mil vegades, i que ens tindran sempre al seu costat

 • Les pantalles, els nous xumets emocionals
  Escolta àudio

  Les pantalles, els nous xumets emocionals

  A "L'ofici d'educar" parlem de com els joves i les criatures poden tenir una relació sana amb la tecnologia. Com podem protegir fills i alumnes de la dependència tecnològica? I que es moguin segurs per les xarxes? I com podem ser un bon model tecnològic per a ells? En parlem amb Núria Mora, mestra i directora de l'Escola Catalunya de Sant Cugat; la psicòloga Elisabet Portavella, de Mobile Free Life, i Gloudina Greenacre, directora de Wild Me. També sentirem les opinions de les mestres Rosa Vela, Raquel Salamades i Marta Butjosa; la psicòloga Lara Terradas, i el mestre Simó Colomer. Sentirem al catedràtic Rafael Bisquerra, i, als "Llibres per somiar", Jaume Centelles Pastor ens porta "Sirenas", de Jessica Love. La pedagoga Eva Bach Cobacho ens explica quins motius podem donar als fills i alumnes per dosificar les pantalles, i acabarem amb "Torna-la a posar", amb el músic José Luis Santiso.

 • Poseu un instrument, en lloc d'una pantalla, a les mans dels vostres fills!
  Escolta àudio

  Poseu un instrument, en lloc d'una pantalla, a les mans dels vostres fills!

  A l'espai "Torna-la a posar", el músic José Luis Santiso té la solució definitiva per acabar amb la sobreexposició de les criatures a les pantalles: treure l'aparell tecnològic de les seves mans, i posar-hi un instrument, perquè experimentin i toquin. Mai serà un temps perdut, amb l'avantatge que per tocar un instrument no cal wifi ni bateria. Aquest va ser el cas de la Cris Crosby, que amb només sis anys ja tocava l'ukelele i cantava amb una veu tendríssima que escoltem per acabar l'ofici d'educar.

 • "Sirenes" de Jessica Love
  Escolta àudio

  "Sirenes" de Jessica Love

  A "L'ofici d'educar" tenim un espai dedicat a la literatura infantil i juvenil, "Llibres per somiar" amb Jaume Centelles, autor del llibre "La biblioteca al cor de l'escola" i la pàgina "Invitació a la lectura". Avui ens porta el llibre "Sirenes" de Jessica Love, la història d'un nen que va al metro amb la seva àvia, i es troba amb tres dones disfressades de Sirena. I quan arriba a casa demana a l'àvia que l'ajudi a disfressar-se de sirena. És un bon llibre a partir de 7-9 anys per parlar de la diversitat sexual, i publicat per Kókinos

 • "Hem creat tot un monstre tecnològic!"
  Escolta àudio

  "Hem creat tot un monstre tecnològic!"

  L'humorista Oriol Dalmau ens posa el contrapunt a "L'ofici d'educar". Avui ens explica que a casa seva hi va haver una inundació i van haver de salvar les fotos, i la nena, la Martina, davant d'aquella exposició improvisada de fotos va agafar una foto i volia fer-hi zoom amb els dits, com a la pantalla del mòbil. L'Oriol es va posar les mans al cap, i va pensar que havien creat tot un monstre tecnològic, i ara confessa que no es veu amb cor de controlar l'ús de la tecnologia de la seva estimada Martina. L'Oriol s'ha fet gran.

 • Quins motius podem donar als fills i alumnes per dosificar les pantalles?
  Escolta àudio

  Quins motius podem donar als fills i alumnes per dosificar les pantalles?

  La pedagoga Eva Bach ens explica a "L'ofici d'educar" quins motius podem donar als fills i alumnes per dosificar les pantalles. Un primer motiu té a veure amb la salut: segons els experts, cal estar com a molt dues hores davant de les pantalles. Segon: l'ús de les pantalles pot causar desinterès cap a la realitat. Tercer: cal dosificar les pantalles per ser on som i amb qui som. Quart: un excés de realitat virtual ens desconnecta de la natura i d'autèntiques meravelles de la vida, com sentir l'olor de brisa d'un camp d'espígol.

 • La revolució és educar-los per la pau i la felicitat compartida
  Escolta àudio

  La revolució és educar-los per la pau i la felicitat compartida

  A "L'ofici d'educar" parlem de fins a quin punt es pot educar per la pau al món. Què és la felicitat responsable i com es pot educar per la consciència? En parlem amb Cristina Escrigas, psicòloga social, de la GUNi - Global University Network for Innovation, creada per la Unesco i la Universitat de les Nacions Unides; Nora Rodríguez, escriptora, educadora i autora del llibre "Educar para la paz, la neurociència de la felicidad responsable", i el catedràtic Rafael Bisquerra. Sentirem també el curt "Etiquetes socials" de l'Institut XXV Olimpíada, que va guanyar l'any passat el Festival Plural, amb seu a Nova York; i la Montse Esteve Palà, directora d'Amics i Amigues de la Unesco Tortosa, que ens parla dels Premis Federico Mayor Zaragoza. Txell Feixas, corresponsal de Catalunya Ràdio al Pròxim Orient, respon a la pregunta de "Com entenen la pau els nens que venen de la guerra?". I Jaume Centelles Pastor ens porta "L'arbre dels desigs", de Katherine Applegate; Joan Santanach, de Editorial Barcino busca la resposta en un text d'Arnau de Lieja que ens parla de com demanar les coses per aconseguir-les; i acabarem amb "Torna-la a posar" i el músic Jose Luis Santiso que avui ens porta "El swing de la pau" de Escola Josep Montserrat de Mataró , una mostra de la creativitat de dues mestres: Rosa Maria Vidal i Anna Maria Lorente i l'entusiasme d'un grapat de criatures!

 • Cantem per la pau al món a ritme de swing!
  Escolta àudio

  Cantem per la pau al món a ritme de swing!

  El música José Luis Santiso ens porta a "Torna-la a posar" "El swing de la pau", de l'escola Josep Montserrat de Mataró, una mostra de la creativitat de dues mestres, Rosa Maria Vidal i Anna Maria Lorente, i l'entusiasme d'un grapat de criatures amb motiu del 40è aniversari de l'escola. A "L'ofici d'educar" estem convençuts que la música és una eina molt poderosa per transmetre la pau al món perquè pacifica els cors. Cantem per la pau al món!