TOTS ELS ÀUDIOS

 • S'ha d'humanitzar el part per acabar amb la violència obstètrica
  Escolta àudio

  S'ha d'humanitzar el part per acabar amb la violència obstètrica

  A "L'ofici d'educar" parlem del poder del part. Explica la doctora i psiquiatra Ibone Olza, autora de "Parir", que el part pot ser l'equivalent a dos anys de teràpia pel seu potencial de reparació i de creixement en el sentit positiu, però també pot tenir un efecte molt devastador, si no es respecta la mare i si hi ha violència obstètrica. Quin és el poder del part? Com es pot fer un part a casa? Què és un part respectat? En parlem amb la llevadora i professora de ioga Isabel Coca, autora del llibre "Ioga i gestació"; amb el Dr. i ginecòleg Guillem Hernández i amb la doctora en Antropologia María Jesús Montes, llevadora del col·lectiu Matriusca, de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya. I sentirem els parts de l'Olga, la Xènia, el Rikki i l'Alba, el Gerard i el Joan; i el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau. Sentirem també els "Llibres per somiar" amb el Jaume Centelles, i "Torna-la a posar" amb el músic José Luis Santiso.

 • Arribar dos i sortir tres és molt fort!
  Escolta àudio

  Arribar dos i sortir tres és molt fort!

  Diu l'humorista Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar" que el part és molt impactant per un pare perquè "això d'arribar dos i sortir tres, després del part, és molt fort". Per això segurament va quedar molt impactat del part de la Martina, i s'ha fet un embolic entre una llevadora i una doula, que no és el mateix. L'Oriol té l'excèntrica teoria que algunes escenes del part -una mica "gore"- poden ajudar el pare a resistir la quarantena.

 • "Bebé surt!" de Fran Manushkin
  Escolta àudio

  "Bebé surt!" de Fran Manushkin

  Tenim un problema, la criatura no vol néixer. Aquest és el punt de partida del llibre que ens porta l'especialista en literatura infantil i juvenil i creador de la pàgina invitació a la lectura Jaume Centelles: "Bebè, surt!", de Fran Manushkin. Sabeu què anima la criatura a sortir de la panxa de la mare? És una nena tossuda i petonera. Un llibre publicat per R que R, per parlar del naixement als més petits a l'espai "Llibres per somiar" de "L'ofici d'educar".

 • Com sonen les nostres converses des de la panxa de la mare?
  Escolta àudio

  Com sonen les nostres converses des de la panxa de la mare?

  A "Torna-la a posar" el músic José Luis Santiso explica que quan va néixer la seva filla Violeta, per deixar descansar la mare, se li va acudir calmar els plors de la seva filla fent-li escoltar un rajolinet d'aigua, i es va adormir. Així que el José Luis va gravar un CD d'una hora amb sons suaus d'aigua per a la Violeta, i li va funcionar. El José Luis ens proposa experimentar com senten els nadons les nostres converses des de la panxa de la mare, i és extraordinari! I acabem amb sons d'aigua per relaxar-nos tots, petits i grans, a "L'ofici d'educar".

 • No s'ha d'aguantar estar junts pel "benefici" dels fills
  Escolta àudio

  No s'ha d'aguantar estar junts pel "benefici" dels fills

  Cada vegada és més habitual separar-se, però encara està estigmatitzat? Hi ha parelles que per no fer mal als fills, tot i tenir mala relació, no se separen. Què els frena? Quines conseqüències té per a les criatures? Quins són els perills que en una separació els pares posin les necessitats dels fills davant de les pròpies? Quin suport legal i emocional cal per afrontar una separació? En parlem a "L'ofici d'educar" amb la mestra Marta Butjosa, autora de "D'educar amb consciència"; la psicòloga i psicoterapeuta Milos Salgueda; l'advocada Susanna Antequera, especialista en dret civil i de família, i la filòsofa, terapeuta i membre de Matriusques Tamara Depares. Escoltarem també testimonis sobre separacions de pares i fills; el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau; els llibres per somiar del Jaume centelles i acabarem amb "Torna-la a posar" del músic José Luis Santiso.

 • "Us estimo molt, però prefereixo que visqueu separats"
  Escolta àudio

  "Us estimo molt, però prefereixo que visqueu separats"

  A "L'ofici d'educar", a l'espai "Torna-la a posar", el músic José Luis Santiso ens porta la Noa -el Kiwi del grup Macedonia-, que ens canta "Ningú us obliga", de l'àlbum "Estic content", del 2017. La Noa canta als seus pares, i els diu que no li agrada que es parlin o es mirin malament, que els estima molt i que prefereix que estiguin separats però que estiguin contents.

 • "En familia" d'Alexandra Maxeiner
  Escolta àudio

  "En familia" d'Alexandra Maxeiner

  El Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola" ens porta a "L'ofici d'educar" "En familia, sobre el fill de la nova xicota del germà de l'exdona del pare i altres parents", d'Alexandra Maxeiner i dibuixos d'Anke Kuhl. Un llibre que comença parlant de la parella tradicional, i després dels pares separats, i dels nens que tenen dues cases, i de les noves parelles dels pares, i de les famílies patchwork; fetes de retalls. El llibre explica les diferents tipologies de famílies que hi ha, sense defugir les realitats mes complexes. I el missatge és que totes les famílies són úniques i vàlides. Un llibre publicat per Takatuka

 • Diu l'Oriol Dalmau que les parelles són com els cucs de seda
  Escolta àudio

  Diu l'Oriol Dalmau que les parelles són com els cucs de seda

  A Espanya 7 de cada 10 matrimonis acaben amb ruptura; per tant, la probabilitat de fer-nos vells al costat de la nostra parella són molt baixes, diu l'humorista Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar". Conclusió: potser hauríem d'adaptar les assignatures de l'escola a aquesta realitat majoritària de fills de pares separats, i l'Oriol Dalmau fa algunes propostes una mica friquis. Diu l'Oriol: "Les parelles són com els cucs de seda: al principi fan molta gràcia, després comencen a fer "el capullo", i finalment acaben volant cadascú per la seva banda".

 • Menors no acompanyats, jugar-se la vida per una oportunitat
  Escolta àudio

  Menors no acompanyats, jugar-se la vida per una oportunitat

  A "L'ofici d'educar" entrem en un centre de la Garrotxa per conèixer les històries de vida del Tarik, el Zakaria, l'Osama i el Tidiane. Tots ells han sobreviscut a un perillós viatge en solitari darrere d'un somni d'èxit a Europa. A Catalunya, entre el 2017 i el 2019, han arribat més de 7.300 infants i joves migrants sols menors de 18 anys que han estat atesos per la DGAIA. En aquests moments n'hi ha 4.243, i el 96% són nens, la majoria tenen 16 o 17 anys, però també n'arriben de més petits, des dels 11 anys en endavant. I parlem també amb els que els acompanyen en el dia a dia al centre i s'han convertit en el seu referent i família: la Carla Guillaume, el Rafael Plana, l'Ander Tacuri, el Xevi Sala i la Nasira Ahiayouch.

 • Les famílies hem de demanar a l'escola menús sostenibles, ecològics i locals
  Escolta àudio

  Les famílies hem de demanar a l'escola menús sostenibles, ecològics i locals

  Com són i com haurien de ser els menús dels menjadors escolars? Quins són els principals errors? Com es pot afavorir l'educació alimentària a l'escola? I el bon clima emocional a l'estona del migdia? I quines activitats poden complementar l'àpat? En parlarem amb la psicòloga Verònica Anton, que ha acompanyat equips de menjador; Elina Acosta, coordinadora del projecte Kunkoro.kiwi; Chantal Slujalkovsky, coordinadora de l'espai migdia de La Maquinista; Alejandro Guzman, cuiner i impulsor d'Ecocentral, que serveixen 17.000 menús diaris a Catalunya amb un 70% de la compra directa a l'agricultor, i Aitor Sánchez, dietista nutricionista i autor del llibre "Qué le doy de comer?". Sentirem també el contrapunt de l'Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" del Jaume Centelles, i acabarem amb l'espai "Torna-la a posar", de José Luis Santiso.

 • El que passa als menjadors escolars és un misteri
  Escolta àudio

  El que passa als menjadors escolars és un misteri

  A "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau diu que els menjadors escolars són els llocs més misteriosos de l'escola per als pares. De fet, la seva filla Martina, al menjador escolar, segons l'informe corresponent, es renta les mans, seu bé, menja utilitzant els coberts, s'acaba tot el que hi ha al plat, recull i es renta les dents tota sola. Esclar, a casa no és així, i per l'Oriol Dalmau això és un autèntic misteri. Com s'ho fan, als menjadors escolars? Aneu-hi pensant, un misteri.

 • Ja m'agrada la verdura i el peix!
  Escolta àudio

  Ja m'agrada la verdura i el peix!

  El músic José Luis Santiso havia estat monitor de menjador, però al final s'ha dedicat a la ràdio, i avui ens porta a "Torna-la a posar" un tema musical que parla de dos dels menjars "preferits" dels nens, "Verdura i peix", que canten els nostres estimats "Xiula". I acabem "L'ofici d'educar" al ritme dels "Xiula", que ens conviden a menjar de tot amb alegria, també verdura i peix!

 • "Camilón, comilón" d'Ana María Machado
  Escolta àudio

  "Camilón, comilón" d'Ana María Machado

  A "L'ofici d'educar", Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola", als "Llibres per somiar" ens porta un clàssic "Camilón, comilón" d'Ana María Machado, que porta més de 50 edicions i és ideal per a nens de 5 anys, i que parla d'un porc que té molta gana. És un conte acumulatiu, en què diferents animals van donant aliments al porc, que a poc a poc omple el cistell, i hi ha dos finals. Té les il·lustracions d'en Gusti, és ideal per parlar d'aliments saludables, i està publicat per El barco de vapor, SM.

 • "Tots som súpers!"
  Escolta àudio

  "Tots som súpers!"

  El músic José Luis Santiso acaba avui "L'ofici d'educar" amb un petit homenatge a l'admirat Marc Parrot, perquè ha fet un grapat de bons temes, cançons per a la televisió que s'han fet molt populars entre les criatures, i un mínim de 160 bandes han passat pels estudis que hem visitat avui per conèixer de més a prop Marc Parrot i Eva Armisén. I acabem recordant que "tots som súpers".

 • Marc Parrot i Eva Armisén: "Fer fills i projectes creatius ens ha fet feliços"
  Escolta àudio

  Marc Parrot i Eva Armisén: "Fer fills i projectes creatius ens ha fet feliços"

  Poques parelles han tingut una simbiosi creativa, vivencial i personal com el músic Marc Parrot i la pintora Eva Armisén, que han tingut dos fills i han fet dibuixos, músiques (hits musicals del Club Super3 i de La Marató) i tres llibres: "Què m'està passant?", "Tots a taula" i "Tinc un paper", que s'han convertit en espectacles en els quals el Marc canta i ella dibuixa per al gaudi de les criatures. Avui ens comparteixen a "L'ofici d'educar" el llegat dels pares; com es va despertar la seva creativitat i com els fills els han inspirat per crear més i millor; què han descobert fent de pares; la seva passió per la vida, i les seves últimes creacions: el disc "Refugi" del Marc i el llibre "La mare i el mar" de l'Eva, una preciosa història de bussejadores de Corea. I acabem amb la pregunta del Jaume Centelles sobre la revista Catorze, i la proposta del músic José Luis Santiso.

Anar al contingut