TOTS ELS ÀUDIOS

 • Oferim oportunitats amb la música!
  Escolta àudio

  Oferim oportunitats amb la música!

  Posem el punt final a "L'Ofici d'educar" amb el músic Jose Luis Santiso i "Torna-la a posar", que avui ens parla de la potència de la barreja musical, a través de dos grans projectes: el primer, Vozes "Música para la integración" de Pablo Gonzaáez, en el qual més de 600 nens de Nous Barris, Sant Andreu i Sant Martí aprenen gratuïtament a tocar un instrument. I el segon projecte és el Cabal Musical del Taller de Músics, en col·laboració amb diversos barris de Barcelona, en el qual conviden les persones que ja fan música a fer un pas més: producció, vídeos, gravar imatge. I acabem amb un tema musical de les Big Funk Theory, de Nou Barris, gravat gràcies a aquest projecte.

 • "La maleta" de Núria Parera
  Escolta àudio

  "La maleta" de Núria Parera

  A "L'ofici d'educar", Jaume Centelles, autor del llibre "La biblioteca al cor de l'escola" ens porta "La maleta" de Núria Parera a l'espai "Llibres per somiar". Comencem parlant de la paratextualitat (el títol, les lletres, les il·lustracions) perquè el d'avui és un llibre de butxaca. Un llibre que explica la història del segle XX a través d'una maleta. El punt de partida de la història i la maleta és al Pirineu, i a través de la maleta veiem tots els esdeveniments del segle XX, i la maleta acaba a Síria. I al final del llibre s'expliquen el fets més importants del segle XX. Un llibre queve molt de gust de llegir, publicat per Babulinka Books.

 • "Quin és el millor moment per parlar amb els fills?"
  Escolta àudio

  "Quin és el millor moment per parlar amb els fills?"

  A "L'ofici d'educar", Ferran Ramon-Cortés, especialista en comunicació interpersonal, respon a la pregunta: "Quin és el millor moment per parlar amb els fills?" Els pares tenim sovint la necessitat de dir als fills coses que no ens agraden o que no fan bé; ens ho preparem i els enxampem per dir-ho, molt sovint ho fem quan ens va bé a nosaltres. I ens podem trobar amb fills tancats, que no ens volen escoltar. L'estratègia correcta -segons el Ferran Ramon-Cortés- seria tenir molt present que hem de parlar, i esperar un signe de receptivitat del nostre fill que ens doni la pista que ens escoltarà.

 • La cigala del "Bestiari" ens parla de la falta de previsió
  Escolta àudio

  La cigala del "Bestiari" ens parla de la falta de previsió

  A "L'ofici d'educar" la resposta la busquem de la mà del Joan Santanach, doctor en filologia i editor de l'editorial Barcino, en un fragment del "Bestiari" que ens parla de la naturalesa de la cigala i de la falta de previsió; i que ens permet conversar amb els nostres fills sobre la importància que a més de passar-ho bé -com la cigala- hem de ser una mica formiguetes, que també ens pot aportar satisfaccions.

 • Hem de potenciar que l'escola surti de l'escola
  Escolta àudio

  Hem de potenciar que l'escola surti de l'escola

  Un 90% dels alumnes prefereixen fer activitats fora de l'aula. A "L'ofici d'educar" us oferim recursos diversos per a famílies i educadors, amb Cristina Búcar, fundadora d'Activitum, que agrupa activitats per a centres educatius i dues de les activitats que hi podeu trobar, Explora360 i Khan Cartrö; Clàudia Solé, creadora de Sortir amb Nens, i Mireia Cortada, creadora de Viu i Aprèn. Escoltarem també Verònica Pastrana, cofundadora de la guia de cine i televisió Yeeep, i Jordi Picatoste Verdejo, autor del llibre "Paraísos perdidos. La infancia en 50 peliculas" (UOC). Escoltarem també la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra; als "Llibres per somiar", Jaume Centelles Pastor ens parla de "Matilda" de Roald Dahl; Joan Santanach, d'Editorial Barcino - Amics d'Els Clàssics, busca la resposta en un text d'Ausiàs March que parla d'amors apassionats i tebis; la pedagoga Eva Bach respon a la pregunta de quina és la qualitat més important d'un mestre. I acabarem el programa amb "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • El més important és cansar-los, oi, Oriol?
  Escolta àudio

  El més important és cansar-los, oi, Oriol?

  L'Oriol Dalmau ens parla, a "El contrapunt" de "L'ofici d'educar", de la gran energia dels nens, i de la importància de sortir a fer activitats per cansar-los. I l'Oriol té una parella que està donada d'alta a infinitat de webs d'activitats infantils, i és una gran experta en sortides. I quan la família de l'Oriol surt amb la filla, la Martina, porten fins i tot bengales per si es perden; tot i que sovint tornen aviat a casa perquè la nena agafa fred. I per acabar-ho d'arreglar, resulta que al final és un amic de l'Oriol Dalmau qui, per WhatsApp, l'aconsella sobre on poden sortir el cap de setmana. No té pèrdua!

 • "Matilda", de Roald Dahl
  Escolta àudio

  "Matilda", de Roald Dahl

  Als llibres per somiar, de "L'ofici d'educar", Jaume Centelles ens parla d'un clàssic, "Matilda" de Roald Dahl, que fa 30 anys que es va publicar i per al qual s'ha fet una portada commemorativa on surt la Matilda 30 anys després, que és bibliotecària. La història original de "Matilda" té personatges bons i dolents, i la Matilda, que és una nena molt intel·ligent, descobreix que té poders i els utilitza per fer el bé. És un llibre per a nens i nenes a partir de 8 o 10 anys, i el publica Estrella Polar.

 • Ausiàs March parla d'amors apassionats i tebis
  Escolta àudio

  Ausiàs March parla d'amors apassionats i tebis

  A "L'ofici d'educar" Joan Santanach, de l'Editorial Barcino, busca la resposta en un text d'Ausiàs March que parla d'amors apassionats i tebis. Ausiàs March, el poeta de l'amor, defensa posar la màxima passió en allò que fem a la vida, fer-ho tan bé com puguem, i la importància també de correspondre l'amor. Un missatge que podem compartir amb els nostres fills.

 • Ja tenim l'Spotify de "L'ofici d'educar"!
  Escolta àudio

  Ja tenim l'Spotify de "L'ofici d'educar"!

  I com que avui parlem de recursos, ens hem llançat a la piscina i hem creat un recurs musical per a famílies i educadors: una "playlist" a l'Spotify de "L'ofici d'educar" amb cançons per a les criatures. I ja hi hem posat una primera cançó, "Pantalles", dels Xiula. És una llista que farem entre tots i totes, i per a tots i totes, al voltant de la criança i l'educació. I tot plegat ha estat gràcies a la gran idea del músic José Luis Santiso a l'espai "Torna-la a posar" de "L'ofici d'educar". Busqueu-nos a l'Spotify!

 • Quina és la qualitat més important d'una bona mestra?
  Escolta àudio

  Quina és la qualitat més important d'una bona mestra?

  La pedgagoa Eva Bach ens respon, a "L'ofici d'educar", a la pregunta de quina és la qualitat més important d'un bon mestre o d'una bona mestra? No és el seu saber, no és la manera d'explicar o comunicar, no és el seu somriure o la seva amabilitat, no és que provoqui emocions intenses; tot i que són atributs molt desitjables. La qualitat més important d'un bon mestre o d'una bona mestra -diu Eva Bach- és que estimi les criatures, la vida i ensenyar, i que deixi petjada al cor dels infants.

 • Caminant la criatura se sent lliure
  Escolta àudio

  Caminant la criatura se sent lliure

  Avui a L'ofici d'educar caminar per créixer. Què aprenen, descobreixen, desenvolupen, les criatures quan fan caminades? En parlem amb Joan Portell, pedagog i autor de guies per caminar amb nens; Agnès Boixader, historiadora i professora de l'Escola Pia de Granollers que organitza la 25a Caminada a Montserrat, i sentim el testimoni d'alguns dels alumnes que hi participen; i Irene Alerm, membre de l'equip de natura de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Sentim també el testimoni de Sara Black, monitora a El Pi de les Corts, i de l'Iker, que va al cau. Sentim també la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra; als "Llibres per somiar", Jaume Centelles ens parla d'"Un lleó golafre" de Lucy Ruth Cummins; Joan Santanach, d'Editorial Barcino, busca la resposta a "L'arbre exemplifical", que ens parla de la responsabilitat; i Pau Rovira, coach integral, ens dona raons per sortir a caminar amb nens. A "Torna-la a posar", amb el músic José Luis Santiso, cantem mentre caminem amb les criatures i acabem amb "El petit de Cal Eril"

 • Caminar pot fins i tot unir els enemics
  Escolta àudio

  Caminar pot fins i tot unir els enemics

  De nen l'Oriol va anar a una escola de l'Opus i una tradició de l'escola era caminar des de l'escola fins al monestir de Montserrat, i va descobrir dues coses. En primer lloc, va aprendre que l'engonal pot fer molt mal. I en segon lloc, el professor Plaza -amb el qual s'odiaven a mort- el va animar a seguir caminant en el trajecte, i des d'aquell dia el va respectar una mica. Caminar uneix, ens ha dit l'Oriol Dalmau en el seu contrapunt humorístic, i proposa que la gent que es cau malament facin caminades; i suggereix un dia a la Mola amb Arrimades, Pascal i Torra.

 • Cantar alleugereix el pas de les criatures!
  Escolta àudio

  Cantar alleugereix el pas de les criatures!

  El músic José Luis Santiso ens explica a l'espai "Torna-la a posar" de "L'ofici d'educar" que els nens quan caminen amb el cau o l'esplai canten, i ens recorda algunes cançonetes i algunes versions que fan que caminar sigui més amè i divertit, gràcies a l'ajuda de l'Esther Gorriz, directora de lleure. I acabem amb "El petit de Cal Eril" i un tema, "I tantes figues", que explica molt bé el que és anar d'excusió.

 • L'arbre exemplifical ens parla de la responsabilitat
  Escolta àudio

  L'arbre exemplifical ens parla de la responsabilitat

  A "L'ofici d'educar", Joan Santanach, editor de l'Editorial Barcino, busca avui la resposta a l'"Arbre exemplifical" de Ramon Llull, un fragment que ens permet parlar amb els nostres fills de la importància de la responsabilitat i l'autonomia.

 • "Un lleó golafre", de Lucy Ruth Cummins
  Escolta àudio

  "Un lleó golafre", de Lucy Ruth Cummins

  Als "Llibres per somiar", Jaume Centelles Pastor, el bibliotecari de capçalera de "L'ofici d'educar", ens parla d'"Un lleó golafre", de Lucy Ruth Cummins. Un llibre divertit i ple de sorpreses que és un llibre joc. Ens presenta un lleó aparentment inofensiu i una sèrie d'animals que van desapareixent. I finalment només queda el lleó golafre. Ai!, que això no ho podem explicar... Un llibre recomanat a partir de P3, publicat per l'Editorial Corimbo.