TOTS ELS ÀUDIOS

 • Sandra Ruiz: "Nosaltres hem posat al centre l'infant, i no hem obert"
  Escolta àudio

  Sandra Ruiz: "Nosaltres hem posat al centre l'infant, i no hem obert"

  La Sandra Ruiz és mestra, psicopedagoga i directora de l'EBM El Rial de Sant Cebrià de Vallalta, i ens explica a "L'ofici d'educar" les raons per les quals el seu centre ha decidit no obrir durant la fase dos de la desescalada, i per què és essencial l'educació de 0 a 3, sovint la gran oblidada

 • Com poden tenir un estiu enriquit les criatures?
  Escolta àudio

  Com poden tenir un estiu enriquit les criatures?

  La Cristina Gutierrez, directora de la Granja Escola de Santa Maria de Palautordera, explica a "L'ofici d'educar" que ara els casals i les colònies són clau per dues raons: la socialització i entrenar la valentia per afrontar la pandèmia de la por.

 • Laia Servera ens explica el boom de l'"InfoK" durant la pandèmia
  Escolta àudio

  Laia Servera ens explica el boom de l'"InfoK" durant la pandèmia

  La Laia Servera, editora i presentadora de l'InfoK, ens explica a "L'ofici d'educar" que la clau de l'èxit digital de l'"InfoK" és que posen l'accent en el dret a la informació, a l'opinió i a la participació de joves i criatures, i que les famílies han compartit plegades l'"InfoK"

 • Educar en temps de pandèmia
  Escolta àudio

  Educar en temps de pandèmia

  A "L'ofici d'educar" fem un retrat social, pedagògic i psicològic del que ha passat els últims tres mesos amb les famílies, i l'escola "online" i presencial. Ens preguntem: Quines són les conseqüències del distanciament físic per a les criatures? Com podran tenir un estiu enriquit? I com serà l'escola postconfinament? En parlem amb la Sandra Ruiz, mestra, psicopedagoga i directora de l'EBM de Sant Cebrià de Vallalta; Xavier Bonal, catedràtic de Sociologia i investigador de referència sobre desigualtat educativa; Mercè Lopez, mestra d'educació infantil i primària que s'ha fet viral amb els seus articles sobre l'escola "online"; l'Anna Carpena, mestra especialista en educació emocional; Laia Servera, editora i presentadora de l'"Info K", i Cristina Gutierrez, de la Granja Escola de Santa Maria de Palautordera.

 • Quedarà l'empremta de la pandèmia al cervell de les criatures?
  Escolta àudio

  Quedarà l'empremta de la pandèmia al cervell de les criatures?

  Explica l'especialista en emocions Anna Carpena que el contacte físic és molt necessari per créixer i, fins i tot, per sobreviure, i que no veure la cara del mestre ni tocar-lo és un maltractament de cossos i emocions.

 • Escoles tancades, i ara què fem?
  Escolta àudio

  Escoles tancades, i ara què fem?

  Després del tancament dels centres educatius i de la declaració d'estat d'alarma, què hem de fer, amb les criatures? Es desconsella deixar-los amb els avis, però és possible el teletreball amb la canalla? Quines mesures hi ha de conciliació? I quines indicacions ens donen des d'Educació i Treball? Com es poden gestionar el confinament i la por? I fins a quin punt ho podem viure com una oportunitat per parar i estar amb la família? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Josep Gonzàlez-Cambray, director general de centres públics del Departament d'Educació; Víctor Carretero, psicòleg de la Unitat de Crisis de Barcelona; Sebastià González, cap de Pediatria d'Urgències de la Vall d'Hebron; Lara Terradas, psicòloga i mestra; Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals, i Belén Tascón, presidenta de la FaPaC. Sentim també una crònica de com ho han afrontat a Madrid de la Marina Romero; el mestre Oriol Castellví; l'especialista en el joc Imma Marín, de Marinva; la iniciativa dels joves del Baix Empordà, i pares i mares.

 • La coeducació, clau per acabar amb el masclisme inconscient que hi ha encara a l'esport
  Escolta àudio

  La coeducació, clau per acabar amb el masclisme inconscient que hi ha encara a l'esport

  "Felicitats, has jugat com un home!", li van dir com un elogi a la Susanna Soler, jugadora i entrenadora de futbol sala. Tot i els avenços, la masculinitat tradicional pesa encara de manera inconscient sobre l'esport. Com s'educa per a la igualtat amb l'educació física i al pati de l'escola? Nens i nenes trien encara esports diferents? Com es pot fomentar l'esport femení? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Susanna Soler, doctora en Educació Física, Activitat Física i Esport; Mireia Pont, entrenadora de gimnàstica artística femenina de la Federació Catalana del CAR de Sant Cugat; i el professor d'educació física de l'Escola Patufet Sant Jordi Antulio Pérez. Diverses esportistes ens expliquen la seva experiència: Mati de Miguel, una de les pioneres del waterpolo femení i entrenadora del Club Esportiu Mediterrani; la pilot de motos Laia Sanz, que participa a la Campanya #ThoEstàsPerdent, del CAC, la CCMA i la Generalitat, per fer visible l'esport femení als mitjans; Clàudia Pons, entrenadora de la selecció femenina de futbol sala, i la Zaira, de 12 anys, que practica l'halterofília. I sentirem també Natàlia Boadas, una de les creadores i guionista de "Les de l'hoquei" de TV3; i el contrapunt d'Oriol Dalmau, "Llibres per somiar" i "Torna-la a posar".

 • "Mujeres en el deporte", de Rachel Ignotofsky
  Escolta àudio

  "Mujeres en el deporte", de Rachel Ignotofsky

  A "L'ofici d'educar" Jaume Centelles ens porta als "Llibres per somiar" "Mujeres en el deporte", de Rachel Ignotofsky, la història de cinquanta intrèpides esportistes que van jugar per guanyar. Totes elles són models pioneres que han lluitat i han fet coses extraordinàries. El llibre dedica dues pàgines a cada esportista, d'especialitats diferents. Un llibre a partir de 7 anys, i per tots els públics, amb bones dades i il·lustracions. Publicat per Nòrdica.

 • Hem de vibrar igual amb el futbol masculí que amb el femení
  Escolta àudio

  Hem de vibrar igual amb el futbol masculí que amb el femení

  L'humorista Oriol Dalmau ens parla d'esport femení i del que han dit algunes persones desafortunades sobre el futbol femení. I ens diu ell que hem de ser capaços de vibrar igual amb el Messi que amb la davantera Alex Morgan, a qui, per cert, encara coneixen poques persones. I altres coses que han de sortir de l'armari al món de l'esport, explica l'Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar".

 • Dones que reivindiquen poder femení amb el rap
  Escolta àudio

  Dones que reivindiquen poder femení amb el rap

  El músic José Luis Santiso ens porta avui dones que fan rap i hip hop, amb un missatge contundent, estan cansades, són combatives i amb un compromís social; com la "Lilrussia" amb el tema "Sibèria". Més grups són "Tribada", "Pupil·les" i la "Tesa". I acabem "L'ofici d'educar" amb el tema "Pussy power" de la "Tesa", de València, mestra, psicòloga, que ve del Punk i diu les coses molt clares, entre d'altres que el món necessita més poder femení.

 • Com podem explicar el coronavirus a les criatures?
  Escolta àudio

  Com podem explicar el coronavirus a les criatures?

  En les darreres setmanes no han parat de créixer els casos de coronavirus al món i se n'han confirmat els primers casos a casa nostra. A "L'ofici d'educar" parlem de com podem ajudar fills i alumnes a gestionar la incertesa i la por, i a posar paraules al que senten. Com es pot evitar caure en l'alarmisme? Com es pot explicar a l'aula? I en els casos que s'hagi de viure un confinament, com s'explica a un infant? És veritat que hi ha menys casos de nens infectats? Per què? I quins consells bàsics hem de tenir en compte a casa i a l'escola per evitar els contagis? En parlem amb Alícia Alvarez, doctora en Psicologia, coordinadora de les àrees d'Intervenció i d'Investigació de la Unitat de Crisis de Barcelona (Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la Facultat de Psicologia de la UAB); amb Sebastián González, cap d'Urgències Pediàtriques de la Vall d'Hebron i Agnès Barba, mestra i representant del canal @someducacio per promoure el debat sobre com cal tractar l'actualitat a l'aula, i amb el periodista David Bueno.

 • El mòbil ha d'entrar a l'escola com una eina pedagògica i social
  Escolta àudio

  El mòbil ha d'entrar a l'escola com una eina pedagògica i social

  A "L'ofici d'educar" parlem d'un projecte que ajuda alumnes i docents a fer un ús segur, pedagògic i social del mòbil a l'aula: l'Mschools. És una iniciativa, gratuïta i de lliure ús, que impulsa el Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el GSMA, i que promou el canvi educatiu mitjançant la tecnologia. Ja hi han participat 280.000 alumnes i ha estat premiat per la UNESCO com un dels millors projectes amb tecnologies mòbils d'arreu del món. En parlem amb el director d'Mschools, Albert Forn; Herminio Manzano, professor de l'escola Joan Pelegrí de Barcelona; Laura Díaz, professora d'ESO i batxillerat al Centre d'Estudis Montseny de Barcelona, i Núria Sabaté, mestra i directora de l'escola Marià Fortuny de Reus.

 • Els Xiula canten a les pantalles!
  Escolta àudio

  Els Xiula canten a les pantalles!

  A "L'ofici d'educar" el músic José Luis Santiso ens porta a "Torna-la a posar" el mòbil, amb el qual podem compartir cançons amb les criatures en qualsevol indret i fins i tot cantar junts tot fent una barbacoa, i ser una mica més feliços. I ens porta també una cançó del grup Xiula del disc "Dintríssim" que està dedicada a les pantalles i que ens fa gaudir i reflexionar sobre l'ús de la tecnologia de la millor manera possible, amb la música!

 • "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat
  Escolta àudio

  "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat

  A "L'ofici d'educar" el Jaume Centelles, creador de la pàgina Invitació a la lectura, ens porta als "Llibres per somiar": "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat, Premi Josep Maria Folch i Torres. El llibre explica la història d'una nena, la Mukele, que va néixer en un poblet de l'Àfrica, on van a parar turistes i cooperants. La Mukele ens explica com és la seva vida i com es combinen la modernor i les tradicions, i en una lluita amb el bruixot l'ànima de la Mukele queda tancada dins del mòbil i va a parar als Estats Units. I la història explica com la Mukele prova durant un any de sortir del mòbil; un llibre publicat per la Galera que permet donar a conèixer els contrastos del món.

 • Històries a la natura - La Núria
  Escolta àudio

  Històries a la natura - La Núria

  A "L'ofici d'educar", la Cristina Gutiérrez, de la Granja Escola de Santa Maria de Palautordera, i autora de "Créixer amb valentia" ens porta la història de la Núria. La Núria tenia tan sols cinc anys quan va anar a la granja escola, i amb la resta de nens la van convidar a escoltar els sons i sorolls del bosc. Després de l'experiència la Núria va dir "el bosc ens dona música!" La Cristina Gutiérrez ens explica que han observat a la granja que el bosc modula el comportament de criatures i joves, gràcies a aquesta música natural.

Anar al contingut