TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Això el Panxito ho hauria aguantat amb un somriure!"
  Escolta àudio

  "Això el Panxito ho hauria aguantat amb un somriure!"

  L'Oriol Dalmau avui ens confessa, a "L'ofici d'educar", qui va ser el professor amb qui es tenien més mania: el Panxito, que els feia exàmens sorpresa d'anglès, i que no el va motivar a aprendre gaire l'idioma, i que sovint era diana de manera estoica de totes les burles dels alumnes. Però curiosament quan té un dia tou, l'humorista Oriol Dalmau pensa: "Això el Panxito ho hauria aguantat amb un somriure", i això l'anima a seguir endavant; com és, l'Oriol!!

 • Claudio Naranjo: "L'educació que no produeix ments despertes és idiotitzant"
  Escolta àudio

  Claudio Naranjo: "L'educació que no produeix ments despertes és idiotitzant"

  L'autèntica clau per canviar el món és canviar l'educació, diu el psiquiatre Claudio Naranjo, escriptor xilè i referent mundial de l'educació, que ha desenvolupat la saviesa de l'eneagrama, és el creador del Programa SAT per millorar l'autoconeixement dels educadors, és autor entre d'altres de "La mente patriarcal" o "Cambiar la educación para cambiar el mundo"; i ha influenciat diversos països en el canvi educatiu. A "L'ofici d'educar" tenim el privilegi de conversar amb Claudio Naranjo, i li demanem què vol dir educar? Com podem tenir cura del nostre nen interior? Què vol dir estimar amb plenitud els fills? I quin és el seu missatge transformador pels educadors? Gloria Llopis, de la Fundación Claudio Naranjo, ens explicarà quin és el suport que ofereix la Fundació als educadors i a les famílies. Escoltarem també la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra. I acabarem amb el músic Jose Luis Santiso i "Torna-la a posar", que ens acostarà la faceta musical de Claudio Naranjo.

 • Claudio Naranjo la torna a tocar!
  Escolta àudio

  Claudio Naranjo la torna a tocar!

  A "L'ofici d'educar", el músic José Luis Santiso ens explica que, per Claudio Naranjo, "la música no només són qüestions formals, és també allò que connecta amb el nostre nen interior, i ens permet expressar-nos", i diu també Claudio Naranjo que "la música clàssica com Bach, Brahms o Schubert són eines per la contemplació, la meditació i l'experimentació espiritual". I acabem l'espai "Torna-la a posar" amb una peça de Brahms tocada pel gran mestre i músic Claudio Naranjo.

 • Què aporta a l'educació la Fundació Claudio Naranjo?
  Escolta àudio

  Què aporta a l'educació la Fundació Claudio Naranjo?

  A "L'ofici d'educar", Gloria Llopis, de la Fundació Claudio Naranjo, explica que l'objectiu de la Fundació Claudio Naranjo és fer arribar eines d'autoconeixement i desenvolupament personal a l'educació, i promoure l'interès entre educadors i famílies per una educació holística i transcendir la ment patriarcal; perquè el canvi individual pot portar al canvi social. La Fundació té tres àrees interconnectades: programa SAT, editorial la Llave i l'àrea d'educació integradora, i organitzen xerrades i trobades per educadors, famílies i adolescents.

 • Fem teatre amb els nostres fills, com l'Oriol Dalmau
  Escolta àudio

  Fem teatre amb els nostres fills, com l'Oriol Dalmau

  L'humorista Oriol Dalmau arriba cansat a casa, però llavors la seva filla Martina li demana teatre! I l'Oriol, que s'estima molt la seva filla, ha de representar els grans clàssics de Disney, vestit si cal de princesa, i ho canten tot. De fet en aquest àudio en exclusiva mundial n'escoltem en primícia un fragment. No us perdeu "El contrapunt" de l'Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar" si voleu riure una mica.

 • Si dieu les coses cantant, sereu més feliços!
  Escolta àudio

  Si dieu les coses cantant, sereu més feliços!

  El músic José Luis Santiso ens explica que de vegades té ganes de ser diferent de com és i que per aquesta raó ha fet teatre. I avui ens parla d'un teatre que triomfa molt amb les criatures, el teatre musical. I en concret ens parla de tot un clàssic, "Mar i cel", que sona amb força a l'espai "Torna-la a posar". I acabem fent-vos una proposta divertida a "L'ofici d'educar": a partir d'ara proveu de demanar les coses cantant a la vostra família, i segurament sereu més feliços!

 • "L'Anna i el Pep" de Lucie Lomová
  Escolta àudio

  "L'Anna i el Pep" de Lucie Lomová

  Avui, a "L'ofici d'educar", el Jaume Centelles ens porta "L'Anna i el Pep", de Lucie Lomová. Es tracta d'un còmic, una forma molt directa d'entrar a la lectura. És un recull de diferents històries de dos ratolins que viuen aventures, l'Anna i el Pep. És de traç senzill i lectura fàcil, però convida a pensar. Ideal per a nens i nenes de cicle mitjà, els convida a fer els seus propis còmics. Un llibre publicat per Reservoir Kids que us presentem avui als "Llibres per somiar".

 • Què poden aprendre els joves amb l'obra "La zanja"?
  Escolta àudio

  Què poden aprendre els joves amb l'obra "La zanja"?

  Ens respon a la pregunta a "L'ofici d'educar" Diego Lorca, autor i creador teatral de la companyia Titzina i creador de l'obra "La zanja". Una obra que permet als joves comprendre la importància d'aprendre la història per no repetir els errors del passat; tracta la relació amb la mare terra; també d'una part de la nostra història que s'ha mantingut oculta, la conquesta d'Amèrica, i de la vigència que té en els nostres dies la conquesta, amb les multinacionals. És una obra que parla als joves d'ecologia i de com cal afrontar el progrés.

 • El teatre és eficient en la prevenció de l'assetjament escolar
  Escolta àudio

  El teatre és eficient en la prevenció de l'assetjament escolar

  Aquesta setmana a "L'ofici d'educar" parlem dels beneficis de fer i viure teatre. Què aprenen fent i mirant teatre infants i joves? Escoltarem el testimoni dels nois i noies de INS Vallbona d'Anoia, i de la mestra de secundària Xesca Vela Carmona; de Pep Farrés, director artístic de la Mostra Igualada - fira d'espectacles infantils i juvenils, que porta el teatre als centres educatius; de Jordi Arnal Carrillo, de la Mostra de Teatre d'Educació Secundària de Badalona i dels Amics Teatre Zorrilla; i amb Diego Lorca, autor i creador teatral de la companyia Titzina i l'obra "La Zanja" que acosta el teatre històric als joves. Escoltarem el contrapunt d'Oriol Dalmau Martínez; la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra; els "Llibres per somiar" amb Jaume Centelles Pastor, que ens porta "L'Anna i el Pep", de Lucie Lomová. I acabarem amb l'espai "Torna-la a posar" del músic Jose Luis Santiso

 • Els trastorns alimentaris s'alimenten de "models"
  Escolta àudio

  Els trastorns alimentaris s'alimenten de "models"

  Per "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau ha trobat una notícia molt impactant que explica que, a la passarel·la de Nova York, algunes noies van utilitzar boles de cotó mullades amb suc de taronja per baixar de pes, i són models!, alerta l'Oriol Dalmau. Els trastorns alimentaris s'alimenten de "models" com aquests, ens diu l'Oriol Dalmau, que pateix ja per quan la seva estimada Martina sigui adolescent. Ens proposa que escoltem i observem atentament els nostres fills.

 • Novetats de l'Hospital Sant Joan de Déu en el tractament dels trastorns alimentaris
  Escolta àudio

  Novetats de l'Hospital Sant Joan de Déu en el tractament dels trastorns alimentaris

  A "L'ofici d'educar" el doctor en Psicologia Eduard Serrano, coordinador de la Unitat de Trastorns Alimentaris de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ens explica les novetats que han introduït per tractar aquests trastorns. L'hospital aposta per la recerca i la inclusió de les noves tecnologies, aplicacions mòbils, realitat virtual i xarxes socials en el tractament dels desordres alimentaris en adolescents. L'objectiu és millorar la relació entre pacient i metge per mitjà d'una aplicació, i treballar l'autoconcepte corporal gràcies a la realitat virtual. També ens parla de la iniciativa dels pacients de crear el primer compte d'Instagram amb l'objectiu de conscienciar i prevenir els trastorns alimentaris, i el nom d'usuari és @stoptca_sjd.

 • Agrada't i agradaràs, i ho diem amb música
  Escolta àudio

  Agrada't i agradaràs, i ho diem amb música

  El músic José Luis Santiso ens parla a l'espai "Torna-la a posar" de la importància d'estimar-nos tal com som, sigui quina sigui la nostra biologia i naturalesa, i sense estar tan pendents de la bàscula. I per il·lustrar-ho acabem amb el grup La Canalla, amb una cançó dedicada a l'enamorada, una dona molt grassa; perquè recordem que l'ànima no pesa.

 • "L'ossa i el llop", de Daniel Salmieri
  Escolta àudio

  "L'ossa i el llop", de Daniel Salmieri

  Als "Llibres per somiar" Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola", ens porta "L'ossa i el llop", de Daniel Salmieri. És una història que explica una trobada entre una ossa i un llop, que parlen i es fan amics passejant pel bosc, fins que s'acomiaden. I al final del llibre tindran un altre retrobament. Un llibre sobre l'amistat diversa, amb unes il·lustracions precioses i per a cicle infantil. Un llibre publicat per Ekaré Ediciones que presentem avui a "L'ofici d'educar".

 • Falta consciència sobre la gravetat dels trastorns alimentaris
  Escolta àudio

  Falta consciència sobre la gravetat dels trastorns alimentaris

  A "L'ofici d'educar" parlem dels trastorns alimentaris, que afecten un 5% de la població adolescent, i un 11% està en risc de tenir-ne. El problema es complica pel fet que al començament no es volen curar. En parlem amb la psicòloga Montse Serra, del Centre de Patologia Alimentària de la Clínica Bofill de Girona; Sara Bujalance, directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia i la Fundació Imatge i Autoestima, i la doctora Teia Plana, psiquiatra del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l'Institut de Neurociències de l'Hospital Clínic de Barcelona, i coordinadora del grup de treball dels trastorns de la conducta alimentària en nens i adolescents. Escoltarem fragments del documental "La meva vida com una pel·lícula", dels directors Pere Solés i David Gimbernat, i el doctor en psicologia Eduard Serrano, coordinador de la Unitat de Trastorns Alimentaris de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ens explicarà les novetats que han introduït per tractar aquestes afeccions. Escoltarem també el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau, la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra; als "llibres per somiar" Jaume Centelles ens porta "L'ossa i el llop" de Daniel Salmieri; i acabarem amb "Torna-la a posar" del Jose Luis Santiso

 • Pluja de recomanacions de joves i criatures per Sant Jordi
  Escolta àudio

  Pluja de recomanacions de joves i criatures per Sant Jordi

  A "L'ofici d'educar" fem un especial Sant Jordi, però les recomanacions ens les fan joves i criatures!. Escoltarem nens i nenes de l'escola La Maquinista de Barcelona; i parlarem amb els alumnes del Col·legi Sant Andreu de Badalona Noa Nabonne, Pau Cerrada, Marta Vicente i Carla Navarro. Sentirem també les propostes per Sant Jordi i reflexions sobre com podem despertar el plaer de la lectura de la llibretera Oblit Baseiria, de Casa Anita Llibres; de Mar González, de Babulinka Books; del mestre Jaume Centelles, autor de "La Biblioteca al cor de l'escola", i del mestre del Col·legi Sant Andreu Albert Correa. Sentirem el conte de l'actriu Olga Cercós, la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra, i el "Contrapunt" de l'humorista Oriol Dalmau. I acabarem el programa amb "Torna-la a posar" i el músic Jose Luis Santiso.