TOTS ELS ÀUDIOS

 • "La platja dels inútils", d'Alex Nogués
  Escolta àudio

  "La platja dels inútils", d'Alex Nogués

  Als "Llibres per somiar", Jaume Centelles ens porta "La platja dels inútils", d'Alex Nogués. La Sofia vol ser inútil de gran. La Sofia suspèn sempre les matemàtiques, però en canvi toca molt bé la guitarra i li agrada molt Kandinsky, i com que van a viure amb la família prop d'una platja, coneix gent molt curiosa: un senyor que fa una col·lecció de pals, altres que toquen el violí. El pare li diu que ha de buscar una feina de profit i que tot el que fa, com ara col·leccionar petxines, no val per a res. I per aquesta raó ella decideix que de gran vol ser inútil. Un llibre que ens interpel·la, als pares. Què volem que siguin els nostres fills? Volem que siguin feliços? Un llibre publicat per Akiara per a pares i fills, a "L'ofici d'educar".

 • On és el botó per engegar el projector?
  Escolta àudio

  On és el botó per engegar el projector?

  L'humorista Oriol Dalmau ens explica avui a "L'ofici d'educar" la història d'un mestre prop de la cinquantena amb dificultats per gestionar el món digital a l'aula -un vídeo de fulles caduques- davant d'un públic de nadius tecnològics i que es planteja fins i tot tirar la tovallola... Però llavors els alumnes li donen un cop de mà, i s'engega el projector! El professor té una doble missió: ensenyar les fulles caduques i ensenyar també a utilitzar la tecnologia de manera productiva, però, és clar..., quan el projector funciona, el professor descansa, que avui està afònic.

 • Què és essencial saber abans que els nostres fills sobre internet?
  Escolta àudio

  Què és essencial saber abans que els nostres fills sobre internet?

  Francesc Grau, expert en cultura digital i autor del llibre "Tot el que heu de saber sobre internet abans que els vostres fills", ens explica a "L'ofici d'educar" que com a pares educadors digitals estem orfes, som els primers a educar en aquest àmbit, i no és fàcil, però no hauria de ser gaire diferent de com ho fem en altres àmbits. Per exemple: els hem d'acompanyar durant tot el seu temps digital; explicar-los experiències, oportunitats i riscos del món digital quan són més receptius; i liderar nosaltres la seva experiència digital amb els valors de vida que considerem més essencials. Hem d'incloure l'educació digital en el nostre dia a dia, diu Francesc Grau, per tenir fills feliços.

 • Pep Guardiola: "L'educació és el que ens portarà a salvar-nos"
  Escolta àudio

  Pep Guardiola: "L'educació és el que ens portarà a salvar-nos"

  L'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, ens parla a "L'ofici d'educar" de la seva infància; del valor relatiu de l'èxit i el fracàs; de l'educació com un pilar de la societat; de l'esport com una eina educativa molt potent; de la importància de transmetre valors als nostres fills perquè defensin i condemnin les injustícies, de donar ales als fills per ser; i respon també si es veu a Catalunya d'aquí uns anys. El psicòleg esportiu Pep Marí, autor d'"Aprender de los campiones" i "Liderar equipos comprometidos", ens comentarà quins són els valors que encarna Pep Guardiola. Escoltarem també el retrat de l'entrenador del Manchester City del Ricard Torquemada, periodista esportiu al capdavant de "La transmissió d'en Torquemada - Latdt". I acabarem el programa amb el músic José Luis Santiso, que avui ens comparteix a "torna-la a posar" les músiques motivadores i que emocionen l'exjugador blaugrana Pep Guardiola.

 • Per Guardiola, la victòria és fer allò que sentim en cada moment
  Escolta àudio

  Per Guardiola, la victòria és fer allò que sentim en cada moment

  El periodista esportiu Ricard Torquemada, director i analista tècnic de "LaTdT", l'espai de Catalunya Ràdio on es retransmeten els partits del Futbol Club Barcelona, ens fa un retrat de Pep Guardiola. Ricard Torquemada diu a "L'ofici d'educar" que Pep Guardiola té conviccions i és coherent, es marca les seves pròpies metes i és un guanyador que ha dividit els que el miren entre els que l'envegen i els que l'admiren. Pep Guardiola -explica Ricard Torquemada- ha jugat a futbol i fa jugar a futbol com li han ensenyat, com li agrada, com se sent realitzat; de la mateix manera que viu. La passió és el seu gran motor, és el gran secret, fa les coses perquè n'està convençut, tot i que sigui remar a contracorrent. Guardiola és detallista, obsessiu i intens i això l'apropa a l'èxit, perquè per ell la victòria és fer allò que sentim en cada moment.

 • Cantem emocionadament: Guardiola!
  Escolta àudio

  Cantem emocionadament: Guardiola!

  Pel músic José Luis Santiso, Pep Guardiola és segurament un dels futbolistes més musicals que coneix. Guardiola ha motivat els seus jugadors amb grans temes musicals. Els seguidors del Manchester City han fet una cançó al Pep Guardiola, i li canten emocionadament. I ens explica José Luis Santiso que qui és molt fan del Manchester City i de Guardiola és Noel Gallagher, d'Oasis, que li va fer la primera entrevista quan el van fitxar pel Manchester City. I acabem el "Torna-la a posar", de "L'ofici d'educar", amb la mítica cançó "Wonderwal", que és un himne per als seguidors del Manchester City.

 • Quant temps fa que no feu l'amor, parella?
  Escolta àudio

  Quant temps fa que no feu l'amor, parella?

  A "L'ofici d'educar" parlem de com pot sobreviure la parella a l'arribada dels fills. Quin és el preu de no tenir pràcticament intimitat o sexualitat quan els fills són petits? Què pot ajudar a trobar aquests espais d'intimitat, complicitat, comunicació, amor i humor? En parlem amb el psicòleg Victor Amat i les psicòlogues i sexòlogues Rosa Padrosa i Marina Castro. Escoltarem també els testimonis de la Marta i del Ruben, que ens expliquen què ha canviat de la seva parella amb l'arribada dels fills. Escoltarem la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra i de la pedagoga Eva Bach Cobacho i el contrapunt hilarant de l'humorista Oriol Dalmau Martínez. Als "Llibres per somiar" Jaume Centelles Pastor ens porta "Rigo i Roc", de Lorenz Pauli, i acabarem el programa amb el músic José Luis Santiso, i "Torna-la a posar" amb músiques per escoltar en família.

 • Hi ha ganes de fer sexe, però...
  Escolta àudio

  Hi ha ganes de fer sexe, però...

  Avui, a "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau ens posa el contrapunt amb una vibrant escena entre la "tigressa gustosa" i el "Banana split", que tenen una missió molt clara: tenir un moment d'intimitat i sexe apassionat al llit. Ho aconseguiran? No farem un espòiler. Si voleu saber com acaba, heu d'escoltar aquest àudio. Per tenir sexe amb la parella, si hi ha fills, sobretot és imprescindible fantasia i sentit de l'humor.

 • Cap de setmana amb els avis i deixem els pares fer la seva!
  Escolta àudio

  Cap de setmana amb els avis i deixem els pares fer la seva!

  A "L'ofici d'educar", el músic José Luis Santiso ens parla de la intimitat que podem tenir les parelles gràcies als avis, que de tant en tant cuiden els nostres fills. I escoltem per acabar, a "Torna-la a posar", les "Macedònia", que amb una cançó expressen l'alegria de quedar-se un cap de setmana amb els avis i passar-ho molt i molt bé, i que els pares puguin fer la seva. Gràcies i petons avis i àvies! Algun dia nosaltres també ho serem i farem el mateix, oi que sí José Luis Santiso?

 • "Rigo i Roc" de Lorenz Pauli
  Escolta àudio

  "Rigo i Roc" de Lorenz Pauli

  A "L'ofici d'educar" el Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola", ens porta als "Llibres per somiar" "Rigo i Roc", de Lorenz Pauli, la història d'amistat entre un lleopard que viu al zoo i un ratolí que viu en llibertat. Tots dos tenen diverses converses al voltant dels grans temes de la vida; és com un llibre de filosofia per a joves. Gran llibre, publicat per Pagès Editors dins la col·lecció Nandibú i per a secundària.

 • "Els pares i les mares hem de posar sempre els fills i les filles per davant de tot?"
  Escolta àudio

  "Els pares i les mares hem de posar sempre els fills i les filles per davant de tot?"

  A "L'ofici d'educar" la pedagoga Eva Bach respon que no perquè, fent girar al nostre món al voltant seu, els convertim en el centre del món i això no és realista ni convenient. Posar els fills al centre de la nostra vida sol ser una necessitat nostra i no seva. Els nostres fills han de saber que són importants per nosaltres, però no el més important ni l'únic important. La nostra vida també ha de ser important, i la parella ha de tenir prioritat davant seu en algunes ocasions. Si els pares i mares estem bé, els fills solen estar bé.

 • Falta reconeixement polític del mestre, un agent transformador
  Escolta àudio

  Falta reconeixement polític del mestre, un agent transformador

  A "L'ofici d'educar" parlem de la relació mestre-alumne. Quina és la importància que alumne i educador es reconeguin perquè hi hagi aprenentatge? Quines són les claus per construir la relació mestre-alumne? Tot i la falta de sintonia? Què és i què proposa l'educació relacional? En parlem amb els psicòlegs Joan Quintana i Arnoldo Cisternas, autors d'"Educació relacional": "podem arribar a tatuar infants i joves quan només veiem allò que els falta i oblidem el tresor que hi ha en cadascú". Sentirem les reflexions també del mestre Oriol Castellví, la psicòloga Lara Terradas, el formador Carles Parellada, especialista en pedagogia sistèmica, i la Dra. en Psicologia de l'Educació Sílvia Blanch. Sentirem també el catedràtic Rafael Bisquerra, el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau Martínez; als "Llibres per somiar" celebrem amb Jaume Centelles els 25 anys de l'Elmer; i acabem amb José Luis Santiso, que ens porta música per compartir amb els fills a "Torna-la a posar".

 • Una oda d'amor a una gran mestra!
  Escolta àudio

  Una oda d'amor a una gran mestra!

  A "L'ofici d'educar" el músic José Luis Santiso ens explica la seva relació molt especial amb un parell de mestres. A una d'elles fins i tot li va compondre una cançó: la mestra de dibuix, l'Anna Ribas. Gràcies a ella es va crear un vincle molt bonic entre els alumnes. I aquesta cançó el José Luis Santiso l'hi va cantar fins als seus darrers dies. Petons a l'Anna i a tots els grans mestres que ens han ajudat a créixer! I acabem amb aquesta preciosa cançó l'espai "Torna-la a posar". Gràcies, José Luis Santiso!

 • Què és essencial en la relació mestre-alumne?
  Escolta àudio

  Què és essencial en la relació mestre-alumne?

  Ens respon a la pregunta a "L'ofici d'educar" la doctora en Psicologia de l'Educació Sílvia Blanch. Tot infant necessita referents també a casa i a l'escola. Les mestres són models essencials per desenvolupar relacions positives. Com podem afavorir relacions de qualitat? Set ingredients bàsics: el clima, la motivació, actituds positives (respecte i afecte), expectatives realistes, la comunicació, el sentit de l'humor (alegria i diversió) i confiança. Les relacions es cuinen a foc lent, diu la Sílvia Blanch, per acompanyar el procés de creixement de mestres i criatures.

 • 30 anys de l'Elmer, de David McKee
  Escolta àudio

  30 anys de l'Elmer, de David McKee

  Avui, el mestre Jaume Centelles, autor de la pàgina "Invitació a la lectura", ens porta a "L'ofici d'educar" el llibre "L'Elmer i l'arc de Sant Martí" de David McKee, amb motiu dels 30 anys d'aquest clàssic, un elefant diferent, de colors, del qual cada any se celebra el seu dia. És un elefant divertit, que en cada història ha de resoldre un problema. En aquest llibre: "L'Elmer i l'arc de Sant Martí", l'Elmer ha de descobrir d'on neix l'arc de Sant Martí i busca ajuda; amb el perill que ell perdi els seus propis colors. És un llibre publicat per Beascoa, i per a nens petits. Felicitats Elmer!!