TOTS ELS ÀUDIOS

 • És important que els educadors i educadores segueixin formant-se a l'estiu?
  Escolta àudio

  És important que els educadors i educadores segueixin formant-se a l'estiu?

  Carles Parellada, mestre i divulgador de la pedagogia sistèmica, ens respon a "L'ofici d'educar" a la pregunta de per què és important que educadores i educadors segueixin formant-se a l'estiu. Acompanyar infants i joves és una habilitat i un art que requereix una formació continuada, perquè cada generació és diferent, perquè les famílies canvien a gran velocitat i perquè el coneixement de les neurociencies fa que allò que sabem avui s'hagi d'actualitzar continuament. Des de la xarxa de la pedagogia sistèmica de Catalunya cada estiu fan una proposta formativa que acosta la mirada sistèmica als mestres, per donar-los eines i millorar les relacions entre mestres, alumnes i famílies amb propostes pràctiques i vivencials, i sobretot per mirar-nos amb bons ulls, perquè cadascun de nosaltres som l'èxit de la nostra família, diu Carles Parellada

 • Anem de festival amb els nostres fills!
  Escolta àudio

  Anem de festival amb els nostres fills!

  Com que els nens ja no van a l'escola i els mestres són a l'escola d'estiu, avui el músic José Luis Santiso a "Torna-la a posar" ens proposa anar de festival amb els nostres fills perquè n'hi ha diversos: Sonar Kids, Petits Camaleons, Festivalot, Minimúsica, Minipop, etc. Festivals en què ballen criatures i pares i mares, en una explosió d'alegria. El José Luis Santiso ens proposa escoltar The Penguins o Reggae per Xics, la seva aventura infantil, una banda que sona molt bé i que versiona temes clàssics catalans, com "El si tu vas al cel" amb el qual avui acabem "L'ofici d'educar".

 • L'Oriol també vol dos mesos de vacances!
  Escolta àudio

  L'Oriol també vol dos mesos de vacances!

  L'humorista Oriol Dalmau ens fa a "L'ofici d'educar" el seu "Contrapunt", avui reflexiona sobre els dos mesos de vacances dels mestres, i també les vacances dels comptables, del rei i dels senadors, no sabem per què fa aquestes estranyes comparacions. Tot plegat per venir-nos a dir que ell també voldria tenir dos mesos de vacances per anar a una escola d'estiu per millorar aquest "Contrapunt". I més enllà d'aquesta peticio diu l'Oriol que està molt bé que els mestres tinguin temps per formar-se perquè preparen persones per al futur.

 • El contacte amb la natura entrena l'empatia i la valentia!
  Escolta àudio

  El contacte amb la natura entrena l'empatia i la valentia!

  Escoltem el programa especial de celebració del cinquè aniversari de "L'ofici d'educar" enregistrat el 8 de juny durant una jornada d'activitats amb els oients a La Granja escola de Santa Maria de Palautordera. Parlem dels beneficis del contacte amb la natura amb Cristina Gutiérrez, directora de La Granja; Lara Terradas, psicòloga i mestra; Gloudina Greenacre, fundadora de Wild Me, experiències per fa amílies a la natura; i amb la col·laboració d'alguns dels experts del programa i de les famílies que han participat en la jornada. Al programa hi participa també l'humorista Oriol Dalmau i acabarà amb l'espai "Torna-la a posar" i amb una actuació en directe del músic Jose Luis Santiso. El programa a La Granja es va complementar amb minixerrades temàtiques de 20 minuts de durada, a càrrec de Rosa Vela, Elisenda Pascual, Anna Carpena, Marta Butjosa, Raquel Martinez, Sílvia Palou, Verònica Anton, Sílvia Blanch, Anna Català, Helena Cabo, Ariadna Civil i Marta Bell-lloch.

 • La dansa té el poder d'educar, cohesionar i alliberar els alumnes
  Escolta àudio

  La dansa té el poder d'educar, cohesionar i alliberar els alumnes

  Aquesta setmana a "L'ofici d'educar" donem veu al projecte #Tot Dansa per parlar de quins són els beneficis que la dansa entri als centres educatius i també al curriculum escolar. En parlem amb Montserrat Ismael, pedagoga del Mercat de les Flors; Sònia Gómez, coreògrafa del TotDansa; Berta Baliu, professora de l'IES Martí i Pous de Sant Andreu, i Ibai Ferrer i Alba Palomo, alumnes del centre que participen en el projecte #TotDansa. Escoltarem també Gemma Calvet, vicepresidenta de Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, APdC, i Òscar Dasí, director artístic de La Caldera Barcelona, que ens explicarà què aporta als joves aquest espai de dansa. L'humorista Oriol Dalmau ens farà el seu particular contrapunt. Jaume Centelles Pastor ens porta "Colossus", de Raúl Guridi, als "Llibres per somiar". I acabarem amb "Torna-la a posar" en què el músic José Luis Santiso ens porta música per compartir.

 • Els nens han nascut per ballar!
  Escolta àudio

  Els nens han nascut per ballar!

  El José Luis Santiso, músic i compositor, ens explica a "L'ofici d'educar" que li costa posar-se a ballar. Avui ens ha buscat un estudi que conté un rànquing amb les vint cançons més ballables des del 1958. Ell no hi està gaire d'acord, però en tria una -la que més li agrada- i ens la posa: "Another one bites the dust", de Queen, que és molt difícil de no ballar. Feu com els nens que només sentir una cançó ja es mouen, i no deixeu mai de ballar. Fins i tot el José Luis Santiso acaba avui ballant "Torna-la a posar".

 • La filla de l'Oriol balla molt bé, i quin és el secret?
  Escolta àudio

  La filla de l'Oriol balla molt bé, i quin és el secret?

  L'humorista Oriol Dalmau ens confessa que es diverteix i s'entreté ballant als centres comercials amb la seva filla Martina, de 4 anys, que es veu que té un gran talent ballant; l'Oriol ja és una altra cosa, potser li falta una mica de gràcia... Però el que és més fort és que l'Oriol no sabia que la Martina fa una extraescolar de dansa, d'aquí que la nena tingui tanta traça, i potser l'apuntaran fins i tot a un casal de dansa a l'estiu. És "El contrapunt de l'Oriol Dalmau" a "L'ofici d'educar".

 • Quines són les aportacions al sistema educatiu de La Caldera?
  Escolta àudio

  Quines són les aportacions al sistema educatiu de La Caldera?

  Òscar Dasí, director artístic de La Caldera, respon a "L'ofici d'educar" a la pregunta de quins són els vincles i les aportacions al sistema educatiu d'un centre de creació de dansa com La Caldera, al barri de les Corts de Barcelona. Explica Òscar Dasí que és fonamental el coneixement que es genera a partir del cos, el vehicle de l'experiència per excel·lència dels humans. I per això a La Caldera generen i col·laboren en molts projectes, com dansa a les escoles, que proposa espectacles de dansa per als infants, i també fan tallers de dansa per a les criatures i per a les famílies.

 • "Colossus" de Guridi
  Escolta àudio

  "Colossus" de Guridi

  El creador de la pàgina Invitació a la lectura, Jaume Centelles, avui a "L'ofici d'educar" ens porta "Colossus", de Raúl Guridi, als "Llibres per somiar". Colossus és un personatge gegant ple de dades bestials, ple de números, com per exemple que el nivell del mar puja deu metres quan Colossos va a la platja. Dades extraordinàries i molt difícils de recordar pels nens d'aquest personatge colossal, gamberro, tendre i dolç. Un llibre publicat per Tres Tigres Tristos.

 • El gran repte és afavorir l'ús crític de la tecnologia entre l'alumnat
  Escolta àudio

  El gran repte és afavorir l'ús crític de la tecnologia entre l'alumnat

  Hi ha hagut una autèntica revolució a les aules amb la introducció de la tecnologia. Però com es pot fer un bon ús de la tecnologia als centres educatius que afavoreixi l'aprenentatge i la igualtat d'oportunitats? Fins a quin punt s'ha de fer servir el mòbil a l'aula? Per Albert Forns, creador de Mschools, "la tecnologia mòbil permet empoderar els alumnes com a creadors". En parlarem a "L'ofici d'educar" amb Mar Camacho, directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital, i amb Anna Ramis, pedagoga i impulsora de la campanya "De 0 a 3, pantalles res". Escoltarem també l'experiència amb la tecnologia de mestres i alumnes de l'Escola Riera de Ribes i de l'IES Carles Vallbona. Escoltarem també Carles Suero, director del congrés ITworldEdu, i saen què consisteix la campanya del CAC #AMiNoMenganyen per protegir els joves de les pantalles. Francesc Grau, especialista en tecnologia, ens explica "Tot el que hem de saber sobre Internet abans que els nostres fills" a partir del seu llibre.

 • La tecnologia permet als alumnes fer les seves pròpies cançons!
  Escolta àudio

  La tecnologia permet als alumnes fer les seves pròpies cançons!

  El músic José Luis Santiso ens proposa cada setmana a "L'ofici d'educar", a la secció "Torna-la a posar", música per compartir amb la família. Avui ens explica que amb la tecnologia les classes de música són molt més divertides, motivadores i que els nens poden aprendre i crear música molt més fàcilment. Són eines que els mestres ja fan servir -pissares, tauletes, mòbils i aplicacions gratuïtes- i que permeten als alumnes fer les seves pròpies cançons. I sentim un tema de Steve Lacy, que va créixer musicalment amb els mòbils i d'aquí va fer el salt a la música professional.

 • "La platja dels inútils", d'Alex Nogués
  Escolta àudio

  "La platja dels inútils", d'Alex Nogués

  Als "Llibres per somiar", Jaume Centelles ens porta "La platja dels inútils", d'Alex Nogués. La Sofia vol ser inútil de gran. La Sofia suspèn sempre les matemàtiques, però en canvi toca molt bé la guitarra i li agrada molt Kandinsky, i com que van a viure amb la família prop d'una platja, coneix gent molt curiosa: un senyor que fa una col·lecció de pals, altres que toquen el violí. El pare li diu que ha de buscar una feina de profit i que tot el que fa, com ara col·leccionar petxines, no val per a res. I per aquesta raó ella decideix que de gran vol ser inútil. Un llibre que ens interpel·la, als pares. Què volem que siguin els nostres fills? Volem que siguin feliços? Un llibre publicat per Akiara per a pares i fills, a "L'ofici d'educar".

 • On és el botó per engegar el projector?
  Escolta àudio

  On és el botó per engegar el projector?

  L'humorista Oriol Dalmau ens explica avui a "L'ofici d'educar" la història d'un mestre prop de la cinquantena amb dificultats per gestionar el món digital a l'aula -un vídeo de fulles caduques- davant d'un públic de nadius tecnològics i que es planteja fins i tot tirar la tovallola... Però llavors els alumnes li donen un cop de mà, i s'engega el projector! El professor té una doble missió: ensenyar les fulles caduques i ensenyar també a utilitzar la tecnologia de manera productiva, però, és clar..., quan el projector funciona, el professor descansa, que avui està afònic.

 • Què és essencial saber abans que els nostres fills sobre internet?
  Escolta àudio

  Què és essencial saber abans que els nostres fills sobre internet?

  Francesc Grau, expert en cultura digital i autor del llibre "Tot el que heu de saber sobre internet abans que els vostres fills", ens explica a "L'ofici d'educar" que com a pares educadors digitals estem orfes, som els primers a educar en aquest àmbit, i no és fàcil, però no hauria de ser gaire diferent de com ho fem en altres àmbits. Per exemple: els hem d'acompanyar durant tot el seu temps digital; explicar-los experiències, oportunitats i riscos del món digital quan són més receptius; i liderar nosaltres la seva experiència digital amb els valors de vida que considerem més essencials. Hem d'incloure l'educació digital en el nostre dia a dia, diu Francesc Grau, per tenir fills feliços.

 • Pep Guardiola: "L'educació és el que ens portarà a salvar-nos"
  Escolta àudio

  Pep Guardiola: "L'educació és el que ens portarà a salvar-nos"

  L'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, ens parla a "L'ofici d'educar" de la seva infància; del valor relatiu de l'èxit i el fracàs; de l'educació com un pilar de la societat; de l'esport com una eina educativa molt potent; de la importància de transmetre valors als nostres fills perquè defensin i condemnin les injustícies, de donar ales als fills per ser; i respon també si es veu a Catalunya d'aquí uns anys. El psicòleg esportiu Pep Marí, autor d'"Aprender de los campiones" i "Liderar equipos comprometidos", ens comentarà quins són els valors que encarna Pep Guardiola. Escoltarem també el retrat de l'entrenador del Manchester City del Ricard Torquemada, periodista esportiu al capdavant de "La transmissió d'en Torquemada - Latdt". I acabarem el programa amb el músic José Luis Santiso, que avui ens comparteix a "torna-la a posar" les músiques motivadores i que emocionen l'exjugador blaugrana Pep Guardiola.